ΤρΠλημΑθ 27111/13.ακυρότητα κλητηρίου θεσπίσματος.φοροδιαφυγή, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων

11 Μαϊος 2014 Γράφτηκε από 

ΤρΠλμΑθ  27111/2013

Ακυρώνεται το επίδικο κλητήριο θέσπισμα για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση φοροδιαφυγής διά της έκδοσης και αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων και διαβιβάζεται η υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες. Συγκεκριμένα, αφενός δεν γίνεται εξειδίκευση των αναφερομένων εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή, αλλά απλώς αναφέρεται ο αριθμός τους, αφετέρου δεν καταγράφεται ο χρόνος κατά τον οποίο θεωρήθηκε το πόρισμα του ελέγχου και διαπιστώθηκε η πράξη την οποία φέρονται ότι τέλεσαν οι κατηγορούμενοι.

Κατ' άρθρο 321 παρ. 1 ΚΠΔ, το κλητήριο θέσπισμα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή καθορισμό της πράξης για την οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος. Εν προκειμένω, δεν γίνεται εξειδίκευση των αναφερομένων εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή, αλλά, απλώς, αναφέρεται ο αριθμός τους. Επίσης, δεν καταγράφεται ο χρόνος κατά τον οποίο θεωρήθηκε το πόρισμα του ελέγχου και διαπιστώνεται η πράξη, την οποία φέρονται ότι τέλεσαν οι κατηγορούμενοι. Συνεπώς, πρέπει να ακυρωθεί το κλητήριο θέσπισμα, γενομένου δεκτού του ισχυρισμού περί ακυρότητάς του και να διαβιβαστεί η υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες.

Για τους λόγους αυτούς

Δικάζει παρόντων των κατηγορουμένων: 1) Ε.Χ, 2) Α.Β., 3) Π.Γ. και 4) Κ.Π.

Δέχεται ισχυρισμό περί ακυρότητας κλητηρίου θεσπίσματος.

Ακυρώνει το κλητήριο θέσπισμα για το ότι: Στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2001 και 2002, οι κατηγορούμενοι, Ε.Χ., Α.Β., Π.Γ. και Κ.Π., με οποιονδήποτε τρόπο γενικά συνέπραξαν στη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ' εξακολούθηση και ειδικότερα, προέβησαν, όπως προέκυψε από τη με ημερομηνία 28.7.2006 πορισματική αναφορά των αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ο Π.Γ., στην έναρξη εργασιών επ' ονόματί του στην Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά με αντικείμενο εργασιών την εμπορία παλαιών μετάλλων και σιδήρου και αφού παρέλαβε το θεωρημένο βιβλίο εσόδων - εξόδων της ατομικής του επιχείρησης, ως και τα δελτία αποστολής από 1 έως 50 και τα τιμολόγια - δελτία αποστολής από 1 έως 10 ακολούθως παρέδωσε αυτά προς τον Ά.Π. έναντι μηνιαίας συμφωνηθείσας αμοιβής, χωρίς να ελέγξει για τη νόμιμη χρήση αυτών, περαιτέρω δε προέβη στην είσπραξη δίγραμμης επιταγής εκδόσεως της εταιρίας με τον διακριτικό τίτλο «… ΑΕ» ύψους 4.954, 91 που ως αιτία είχε την έκδοση ισόποσου τιμολογίου πώλησης προς αυτήν, η κατηγορούμενη, Α.Β., προέβη στην έναρξη εργασιών στην ως άνω ΔΟΥ κατόπιν σχετικής προς τούτο εξουσιοδοτήσεως του ανωτέρω συγκατηγορουμένου της, Π.Γ., μεσολάβησε δε προκειμένου ο τελευταίος να έρθει σε επαφή με τον Α.Π. και να προβεί στις ως άνω πράξεις, ήτοι την έναρξη εργασιών και τη θεώρηση βιβλίων στην αρμοδία ως άνω ΔΟΥ, προκειμένου να τον βοηθήσει να ασκήσει την ως άνω δραστηριότητα επ' ονόματι του Π.Γ., η Ε.Χ., προέβη ιδιοχείρως στη συμπλήρωση α) των υπ' αριθμ. [...] εικονικών φορολογικών στοιχείων επ' ονόματι του επιτηδευματία, Δ.Σ., β) των υπ' αριθμ. [...] εικονικών φορολογικών στοιχείων επ' ονόματι του επιτηδευματία Δ.Γ. και γ) των υπ' αριθμ. [...] εικονικών φορολογικών στοιχείων εκδόσεως του επιτηδευματία, Ι.Μ., ως και στην έκδοση 45 εικονικών φορολογικών στοιχείων με φερόμενο ως εκδότη τον Π.Γ. [...] και τέλος, ο Κ.Π., ως λογιστής στην κατοχή του οποίου ανευρέθηκαν πλήθος εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων που είτε εκδόθηκαν από τον Π.Γ., είτε έλαβε ως αποδέκτης ο τελευταίος, συμμετείχε στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων του επιτηδευματία Π.Γ., αν και άπαντες οι ως άνω κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι ο Π.Γ. ουδεμία δραστηριότητα είχε αναπτύξει και ότι στην πραγματικότητα υποκρυπτόμενο πρόσωπο και πραγματικός φορέας της επιχείρησης του τελευταίου ήταν ο Α.Π. τον οποίο με τις ως άνω πράξεις και παραλείψεις τους βοήθησαν να τελέσει το αδίκημα της φοροδιαφυγής για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, όπως ειδικότερα περιγράφονται στην από 20.6.2007 Έκθεση Ελέγχου του ΚΒΣ και συγκεκριμένα στην έκδοση 255 εικονικών φορολογικών στοιχείων καθαρής αξίας 2.017.617 ευρώ καθώς και στη λήψη 37 εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας 182,831 ευρώ.

Ήτοι κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων: 1, 12, 14, 26 παρ. 1, 27, 46 παρ. 1β΄, 53, 98 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα και άρθρο 20 παρ. 5 σε συνδ. άρθρο 19 παρ. 1, 4, 21 παρ. 2, 10 του Ν 2523/1997 [όπως τα εδ. γ΄ και δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 21 αντικ. με το άρθρο 12 παρ. 3 του Ν 2753/1999 και το εδ. β΄ της παρ. 10 του άρθρου 21 προστ. με το άρθρο 2 παρ. 8 του Ν 2954/2001] σε συνδ. με το άρθρο 2 παρ. 9 Ν 2954/2001.

Διαβιβάζει στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες.

Διαβάστηκε 1618 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

aristotelis

Χρη λέγειν τα καίρια

Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάς` αρετή εστίν.
(Η δικαιοσύνη περικλείει όλες τις αρετές).

Θέογνις (6ος αι. π.Χ.)

 

 

aristotelis

Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Θεό και ένα δικηγόρο;

Ο Θεός δεν λέει ότι είναι δικηγόρος.

 


 

aristotelis

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου

Η παγκόσμια επιρροή της Ελληνικής γλώσσας


Επικοινωνία


Γραφείο Αθηνών: Ακαδημίας 33, Β' Όροφος
Τηλέφωνο: 6972422002

Γραφείο Καρδίτσας: Πλαστήρα 12
Τηλέφωνο: 24410 41255

Κινητό: 6972422002
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013