ΠΕΡΙ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ Ι.ΝΑΟΥ.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

          Ετέθη υπόψη μου το με αρ……………… παραχωρητήριο της Νομαρχίας ………………., νομίμως, εμπροθέσμως και αρμοδίως μεταγραφέν,  εκδοθέν με βάση τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας «περί αναδιανομής αγροτικών κτημάτων», δυνάμει του οποίου «περιήλθε εις την κυριότητα του εκάστοτε ιερέως» η εκεί αναγραφόμενη ακίνητη «αγροτική ιδιοκτησία εν τη περιοχή του αγροκτήματος ………………….» και ερωτάται: ποιο είναι σήμερα το ιδιοκτησιακό και εν γένει νομικό καθεστώς που διέπει τον, παραχωρούμενο με τον ανωτέρω τίτλο, εφημεριακό κλήρο υπέρ του εκάστοτε ιερέως και σε περίπτωση κατάργησής του,  σε ποιες ενέργειες μπορεί κατά νόμω να προβαίνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του διαχείρισης και αξιοποίησης της ακινήτου περιουσίας του οικείου Ι.Ν. 

          Επί των ανωτέρω ζητημάτων η γνώμη μας είναι η ακόλουθη:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ (ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ)

………… του …………., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ……….. – Δ.Ο.Υ. ………. 

ΚΑΤΑ

………….., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ………… – Δ.Ο.Υ. ………,  τηλ. ………

Καρδίτσα 28/7/2020

Με τον καθ` ου, παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο την ……….  στο Δημαρχείο ……….. Από τον γάμο μας αυτόν αποκτήσαμε ένα άρρεν τέκνο, τον …….., το οποίο γεννήθηκε στην …… την ……. του έτους …….., ηλικίας σήμερα ……... Αμέσως μετά το γάμο μας εγκατασταθήκαμε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην …….. και επί της οδού …………..

Τρία έτη μετά τη γέννηση του τέκνου ένεκα σοβαρών προβλημάτων διασπάσθηκε η έγγαμη συμβίωσή μας και ο καθού μετακόμισε στην πόλη της ………, όπου κατοικεί πλέον στην οικογενειακή του οικία μαζί με τον πατέρα του.

Εγώ αρχικά παρέμεινα μαζί με το ανήλικο τέκνο μας στην ………., ενώ μεταξύ μας υπεγράφη στα πλαίσια λήψης συναινετικού διαζυγίου, η με αριθμό …………… συμβολαιογραφική πράξη συναινετικής λύσης του γάμου μας της συμβ/φου ………, με την οποία ανέλαβα την αποκλειστική επιμέλεια αυτού και καθορίσθηκε και ο τρόπος επικοινωνίας του καθού με τον υιό του.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί κατά τον ορισθέντα τρόπο, καθώς από το Σεπτέμβριο του 2019 μετεγκαταστάθηκα  και διαμένω πλέον στη ……….., όπου από γάμο που τέλεσα την ……… στο ………., κυοφορώ ήδη τέκνο του νέου συζύγου μου, ο οποίος τυγχάνει στρατιωτικός και υπηρετεί εκεί, η δε ημερομηνία τοκετού μου προσδιορίστηκε από τον θεράποντα ιατρό μου για την 19-8-2020. Επιπλέον, είμαι εκπαιδευτικός και παρακολουθώ μεταπτυχιακό διετούς φοιτήσεως στο Πανεπιστήμιο ……., στο τμήμα μαθηματικών. Ο υιός μας δε διαμένει μαζί μου στη ……….

Συνεπεία των ανωτέρω μεταβολών στις συνθήκες ζωής μου και του τέκνου μου και των προβλημάτων που ανέκυψαν αναφορικά με την επικοινωνία του καθ` ου με αυτό, ο καθ` ου άσκησε στο Δικαστήριό σας ΜΠΡ ……) την από 25-6-2019 με αρ. κατ. ………. αίτησή του ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε τον ορισμό νέου τρόπου επικοινωνίας, ένεκα της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την μετακόμισή μου στη …………..

Εξεδόθη μετά από συζήτηση την 19-2-2020, η με αρ. ………… απόφαση του Δικαστηρίου σας που όρισε την επικοινωνία του καθ` ου με το τέκνο μας ως εξής: «Από τη δημοσίευση της με αρ. ……. απόφασης, με επιμέλεια και δαπάνες του αιτούντος, θα δύναται αυτός να μεταβαίνει μία φορά το μήνα στη …….., σε όποιο Παρασκευοσαββατοκύριακο επιθυμεί, όπου και θα επικοινωνεί με το τέκνο του, παραλαμβάνοντάς το από την οικία της καθ’ης η αίτηση την Παρασκευή ότι ώρα επιθυμεί εντός του πλαισίου 17.00 έως και 20.000 και επιστρέφοντάς το εκεί την Κυριακή και ότι ώρα επιθυμεί εντός πλαισίου από 16.00 έως και 20.00. Κατά τις εορτές του Πάσχα από Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 10.00 έως και Μ. Σάββατο και ώρα 20.00. Κατά τις θερινές διακοπές εκτός του προκαθορισθέντος τριημέρου (μία φορά το μήνα) και επί 10 συνεχείς ημέρες, ήτοι από 1 Αυγούστου έως και 10 Αυγούστου. Κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ο αϊτών θα επικοινωνεί με το τέκνο του τα μονά έτη από ώρα 16.00 της 24ηζ Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 30 Δεκεμβρίου και τα ζυγά έτη και από ώρα 16.00 της 31ης Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 6ης Ιανουάριου. Κάθε ημέρα πλην Δευτέρας και Τετάρτης μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή άλλου από ώρα 20.00 έως 20.30. Η καθ’ης η αίτηση υποχρεούμαι’ να συμπράξει σε όλα τα ανωτέρω και να παραδίδει το τέκνο στον αιτούντα στην οικία της, όπου και εάν βρίσκεται αυτή, από όπου ο αϊτών θα το παραλαμβάνει και όπου θα το επιστρέφει μετά από κάθε επικοινωνία, εκτός από το τρέχον Πάσχα κατά το οποίο η καθ’ης η αίτηση μεταφέρει και θα παραδώσει το παιδί η ίδια είτε στην οικία του στην ……… (εφόσον το επιθυμεί), είτε στον ………, ευθύς μετά την αποβίβασή τους με το πλοίο της γραμμής

 ΖΗΤΩ την ανάκληση, άλλως την μεταρρύθμιση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που ρύθμισε κατά τα ανωτέρω το δικαίωμα επικοινωνίας  του καθ` ου με το τέκνο μας για τους εξής νόμιμους και βάσιμους λόγους, ήτοι: 

          Η ανωτέρω απόφαση, δεν όρισε με καμία διάταξη της προθεσμία για την άσκηση της κύριας αγωγής (επικοινωνίας) στον καθ` ου, σύμφωνα με την ΚΠολΔ 693. Αλλά ούτε και παραδέχεται ότι ο καθ` ου είχε ασκήσει κάποια τέτοια η οποία εκκρεμεί. Συνεπώς εκκρεμοδικία κύριας δίκης για το δικαίωμα επικοινωνίας, δεν υφίσταται. Ο καθ` ου επέδωσε σε μένα απλό αντίγραφο της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων την 1-6-2020.

          Προ ολίγων δε ημερών με ειδοποίησε με μήνυμα στο τηλέφωνο ότι θα ασκήσει το ανωτέρω δικαίωμα επικοινωνίας του από 1 έως 10 Αυγούστου, δηλ. θα έρθει στη …….. και θα παραλάβει το παιδί για την ………., χωρίς να αναφέρει άλλο τι εάν δηλ. θα ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο κλπ

          Ωστόσο του απάντησα ότι οι συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά της ζωής μας στα οποία στηρίχθηκε η ανωτέρω δικαστική απόφαση, έχουν έκτοτε μεταβληθεί άρδην και ότι συνεπώς η άσκηση της επικοινωνίας κατά τον ανωτέρω τρόπο (την οποία παρεμπιπτόντως δεν θέλω να εμποδίσω) υπο τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις ζωής μας εμού και του τέκνου μας και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που κατωτέρω θα παραθέσω και του γνωστοποίησα και τα οποία ουδόλως μπορούσε να λάβει υπόψη της η άνω απόφαση αφού δεν είχαν εισέτι επισυμβεί και δεν είχαν τεθεί στην κρίση του, η άσκηση του δικαιώματος του, βλάπτει και θέτει σε άμεσο και προφανή κίνδυνο το συμφέρον του τέκνου μας και ασκείται αντίθετα με το σκοπό του δικαιώματος και τούτο διότι:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  154/2020

Αριθμός έκθεσης κατάθεσης α έφεσης: …./….

Αριθμός έκθεσης κατάθεσης β έφεσης: …./….

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τη Δικαστή Ευδοκία Κατινιού, Πρωτόδικη, η οποία ορίσθηκε από την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου, και από τη Γραμματέα Θεοδώρα Τεταγιώτη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριό του στις 7 Νοεμβρίου 2018 για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

Α ΕΦΕΣΗ

ΤΩΝ ΕΚΚΑΛΟΥΝΤΩΝ :1) ……., 2) ………, 3) ………… και 4) …………,  

ΤΟΥ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΟΥ : Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία ΤΟΕΒ....., νόμιμα εκπροσωπούμενο, που παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Ανδρέα Βρόντου (ΑΜ:249), που κατέθεσε προτάσεις.

Β ΕΦΕΣΗ

ΤΩΝ ΕΚΚΑΛΟΥΝΤΩΝ: 1) …………. και 2) …………..,  

ΤΟΥ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΟΥ: Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία ΤΟΕΒ…………., νόμιμα εκπροσωπούμενο, που παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Ανδρέα Βρόντου (ΑΜ:249), που κατέθεσε προτάσεις.

Α ΕΦΕΣΗ

Οι ενάγοντες και ήδη εκκαλούντες άσκησαν ενώπιον του καταργημένου Ειρηνοδικείου ………και συγχωνευθέντος πλέον στο Ειρηνοδικείο …….. την από …………. και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ……….. αγωγή τους, επί της οποίας εκδόθηκε, κατά την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών, αντιμωλία των διαδίκων, η με αριθμό ……….. οριστική απόφαση του ανωτέρω δικαστηρίου, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η ανωτέρω αγωγή. Την απόφαση αυτή προσέβαλαν ενώπιον του δικαστηρίου τούτου οι ενάγοντες και ήδη εκκαλούντες με την από ……………. και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ενδίκου μέσου …………. έφεση, που κατατέθηκε στη γραμματεία αυτού του δικαστηρίου, ζητώντας να γίνει δεκτή για τους λόγους που αναφέρονται σ' αυτή. Δικάσιμος για τη συζήτησή της ορίστηκε αρχικά η ………., και μετά από δύο αναβολές η δικάσιμος που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας. Κατά την ως άνω δικάσιμο, η υπόθεση εκφωνήθηκε από το οικείο πινάκιο στη σειρά που ορίσθηκε και συζητήθηκε.

Β ΕΦΕΣΗ

Οι ενάγοντες και ήδη εκκαλούντες άσκησαν ενώπιον του καταργημένου Ειρηνοδικείου …….. και συγχωνευθέντος πλέον στο Ειρηνοδικείο ………. την από …………. και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ………….. αγωγή τους, επί της οποίας εκδόθηκε, κατά την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών, αντιμωλία των διαδίκων, η με αριθμό …………. οριστική απόφαση του ανωτέρω δικαστηρίου, με την οποία έγινε απερρίφθη η ανωτέρω αγωγή. Την απόφαση αυτή προσέβαλαν ενώπιον του δικαστηρίου τούτου οι ενάγοντες και ήδη εκκαλούντες με την από …………. και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ενδίκου μέσου ………. έφεση, που κατατέθηκε στη γραμματεία αυτού του δικαστηρίου, ζητώντας να γίνει δεκτή για τους λόγους που αναφέρονται σ' αυτή. Δικάσιμος για τη συζήτησή της ορίστηκε αρχικά η ………., και μετά από δύο αναβολές η δικάσιμος που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας. Κατά την ως άνω δικάσιμο, η υπόθεση εκφωνήθηκε από το οικείο πινάκιο στη σειρά που ορίσθηκε και συζητήθηκε.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης παραστάθηκαν στο ακροατήριο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων και κατέθεσαν προτάσεις.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ......

ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (μετοίκησης, προσωρινής ανάθεσης της επιμέλειας ανηλίκων τέκνων και επιδίκασης διατροφής)

………… συζ.  …………., το γένος ………….., κάτοικο …………., με Α.Φ.Μ. ……… – Δ.Ο.Υ. ……….., ατομικά και ως ασκούσας εν τοις πράγμασι την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων μου ………..

ΚΑΤΑ

……….. του …….., κάτοικο ………….

         

Καρδίτσα …/……/……

          Από το γάμο μας με τον αντίδικο που έγινε την ………. στην πόλη ……… αποκτήσαμε δύο ανήλικα τέκνα μας …… γεννηθείσα την …….. και την ……… γεννηθείσα την ………...

          Μετά το γάμο μας, ο καθ` ου σύζυγος ξαναγύρισε αμέσως στην ………. όπου και έμενε από πρίν και εργάζονταν, εγώ δε παρέμεινα στην ……….. Όμως το 2004 ήρθα και εγώ στην ……….. και έκτοτε μέχρι σήμερα διαμένουμε ανελλιπώς και μόνιμα με τα τέκνα μας σε νοικιασμένη οικία στην ………, αλλά μαζί με τους γονείς του καθ` ου από την αρχή του γάμου μας. Τονίζω ότι τα δυό παιδιά μας γεννήθηκαν και κατοικούν στην …… και όχι στην ………… και είναι εγγεγραμμένα στο Δημοτολόγιο του Δήμου ………….

          Από την αρχή του γάμου μας όμως ο καθ` ου από αποκλειστική υπαιτιότητα προκάλεσε  σοβαρότατα επεισόδια εις βάρος μου λόγω του σκαιότατου και απάνθρωπου χαρακτήρα του, των παντελώς αναχρονιστικών και νοσηρών αντιλήψεων αυτού και των γονέων του για το θεσμό της οικογένειας και τις σχέσεις των συζύγων, αλλά και λόγω των σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας του, συνεπεία των οποίων άλλωστε νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική.

          Συγκεκριμένα, όταν ήμουν έγκυος στην μεγάλη κόρη μας, ήτοι το 2004, εντελώς αδικαιολόγητα και ανοίκεια, αλλά λόγω των απίθανων φαντασιώσεών του ως εκ των προβλημάτων υγείας του, με εξανάγκασε με απειλές βίας και σωματικής βλάβης μου, να σταθώ τιμωρία με το ένα πόδι στην γωνία του τοίχου της οικίας μας, αδιαφορώντας για την κατάστασή μου και αγνοώντας τις παρακλήσεις μου. Το ίδιο δε βράδυ και πάλι κατά τον ανωτέρω τρόπο, με εξανάγκασε για όλο το βράδυ να κοιμηθώ στο πάτωμα και όχι στο κρεβάτι, προσβάλλοντας έτσι κατάφωρα την αξιοπρέπειά μου ως συζύγου και ανθρώπου, αφού θεωρεί ότι η σύζυγος είναι πράγμα και κτήμα του ανδρός συζύγου. 

           Πρίν από 9 έτη περίπου πήγαμε οικογενειακό ταξείδι στην ………….. Όταν φύγαμε από την πατρική μου οικία, όπου και επισκέφθηκα τον πατέρα μου, και ενόσω ήμασταν στο αυτοκίνητο με την μεγάλη κόρη μας, μου επιτέθηκε σε έξαλλη κατάσταση με χυδαίο και σκαιότατο τρόπο και συγκεκριμένα, λέγοντάς μου «πόσες φορές το έκανες με τον πατέρα σου», αναφερόμενος στην γενετήσια πράξη, με γρονθοκόπησε δυνατά στο πρόσωπο και μου προκάλεσε σοβαρό ανοιχτό τραύμα και σκίσιμο.

          Προ 5ετίας περίπου όταν βγήκα στο μπαλκόνι του σπιτιού στην ……….. να καθαρίσω, με ακολούθησε και άρχισε να φωνάζει «γιατί κοιτάς έτσι, που κοιτάς» και με διέταξε να μπώ μέσα όπου, και στο χώρο της κουζίνας, άρπαξε ένα μαχαίρι απειλώντας με τις φράσεις «θα σε σκοτώσω, θα σε σφάξω», με αποτέλεσμα να κατατρομοκρατηθώ, αφού άλλωστε έχει αντικειμενικά την δυνατότητα, ως εκ των υπέρτερων σωματικών δυνάμεων, να πραγματοποιήσετε την απειλή.          Τη ανωτέρω δε βίαιη συμπεριφορά επιδεικνύει έναντί μου διαχρονικά μέχρι και σήμερα με κάθε αφορμή, με αποτέλεσμα σε καθημερινή σχεδόν βάση να προκαλεί επεισόδια εις βάρος μου.

          Ως εκ της παθολογικής ζήλειας, των ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας του και των πλέον αναχρονιστικών και μεσαιωνικών αντιλήψεών του για την σχέση του γάμου και της οικογένειας, αφενός μεν με παρακολουθεί συχνά όταν βγαίνω έξω για διάφορες δουλειές -εφόσον φυσικά μου το επιτρέψει η, των ιδίων και χειρότερων αντιλήψεων, μητέρα του- αφετέρου, όταν έρχεται στο σπίτι, κρυφοελέγχει από την πόρτα του δωματίου, εάν συνευρίσκομαι ερωτικά με τον πατέρα του!!. Διότι σ` αυτό το σημείο τον οδήγησε η διαταραγμένη και προβληματική προσωπικότητα του και ο ζηλότυπος και εκρηκτικός χαρακτήρας του . 

          Προ 4 ετών περίπου, αποδεχόμενος το ψυχιατρικό πρόβλημα υγείας του, νοσηλεύτηκε επι μία εβδομάδα περίπου σε ψυχιατρική κλινική στη ………, ενώ παρακολουθείται και σήμερα ακόμη από τον ειδικό ιατρό κ. ……… στην ……….. 

          Όπως είναι φυσικό οι ανωτέρω υπαίτιες συμπεριφορές του, διέλυσαν κάθε ψυχικό και συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μας και κλόνισαν καθοριστικά την έγγαμη συμβίωση μας καθιστώντας την συνέχισή της αφόρητη για εμένα, εφόσον φυσικά ήθελε υποτεθεί ότι υπήρξε ποτέ φυσιολογική έγγαμη συμβίωση μεταξύ μας. Διότι, δυστυχώς «κουμάντο» σ` αυτήν, αλλά και στην καθόλου ζωή, εμού και των τέκνων μας, κάνει η μητέρα του ……… που διαμένει, όπως και ο πατέρας του μαζί μας και η οποία αυτοχρίσθηκε αρχηγός απάντων, άνευ αδείας της οποίας, δεν μπορεί κανείς στην κυριολεξία, ούτε και να «ανασάνει» .

          Η μητέρα του λοιπόν, χωρίς την δική μου συναίνεση ή έγκριση, αλλά οπωσδήποτε με την βοήθεια και επιδοκιμασία του καθ` ου, που αποδέχεται και επικροτεί τον καταδυναστευτικό ρόλο και τις σύστοιχες συμπεριφορές της μητρός του εντός του συζυγικού οίκου, αφαίρεσε και κατείχε μέχρι και πρόσφατα ήτοι μέχρι και την αποστολή του κατωτέρω εξωδίκου μου, τις κάρτες ανάληψης του λογαριασμού μου στην τράπεζα ΕΤΕ όπου και κατατίθενται επ` ονόματί μου αλλά και του καθ` ου, τα νόμιμα επιδόματα τέκνων (280€ κάθε δίμηνο και για τα δύο) και έτσι προβαίνει στις αναλήψεις τόσο αυτών των χρημάτων, όσο και άλλων ποσών που επίσης κατατίθενται στον λογαριασμό μου από την προσωπική μου εργασία (ημερομίσθιο) κατά καιρούς σε διάφορους εργοδότες. Στις διαμαρτυρίες μου τόσο προς τον καθ` ου όσο και προς την ανωτέρω, η τελευταία μου απάντησε ότι «μένεις εδώ μαζί μου και θα κρατάω εγώ τα λεφτά», ο καθ` ου δε επιδοκίμασε και συγκατένευσε. Άλλωστε, κατά τον ίδιο τρόπο η πεθερά μου απαίτησε και ο καθ` ου συμφώνησε, να «κρατάει» και να διαχειρίζεται και τα δικά του χρήματα από την εργασία του. Έτσι, δεν έχω στην κυριολεξία χρήματα στην τσέπη μου και για κανένα λόγο, εάν η ίδια δεν δεχθεί να μου δώσει.

          Αποτέλεσμα τούτων είναι να διαχειρίζεται αυτή ανεξέλεγκτα, αυθαίρετα και κατά το δοκούν, την οικονομία και την κάλυψη των  αναγκών εμού και των τέκνων μας με βάση τα δικά της κριτήρια και την δική της θεώρηση περί αναγκαίων δαπανών και χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον και την ομαλή ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου και της προσωπικότητας των τέκνων μας, τα οποία, σε συνδυασμό με τις απίθανες αντιλήψεις τους ως οικογένεια, απέκλεισαν από τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα η πεθερά μου, αγοράζει τα ψώνια και τα είδη που θεωρεί ότι είναι αναγκαία για την διατροφή και εν γένει διαβίωσή μας, αλλά και τα ρούχα των τέκνων που κρίνει ότι είναι κατάλληλα και διαχειρίζεται τους λογαριασμούς.

          Τα τέκνα μας μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στερούνταν ακόμα και κινητών τηλεφώνων, αλλά και σύνδεσης στο ίντερνετ, αφού η πεθερά μου με την σύμφωνη γνώμη του καθ` ου απαγόρευε κάτι τέτοιο στην οικία μας. Στα πλαίσια της ίδια αντίληψης και συμπεριφοράς απαγόρευε -αν είναι δυνατόν- στις κόρες μας να λούζονται με σαμπουάν και επέτρεπε μόνο το σαπούνι, παρά τις διαμαρτυρίες μου, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να αγοράσω εγώ ένα μπουκάλι, το οποίο και  χρησιμοποιούν κρυφά.

            Σχετικά δε με εμένα, πρέπει να της δώσω αναφορά και να πάρω την έγκρισή της κάθε φορά που πρέπει να εξέλθω της οικίας μας για διάφορες δουλειές, ενώ είναι εντελώς απαγορευμένο να βγώ για να συναντήσω οποιοδήποτε φίλη μου και εν γένει να έχω κοινωνική ζωή. Πρό μηνός περίπου, βρήκε την ομοεθνή φίλη μου …………, για την οποία έμαθε ότι βγήκα μαζί της για καφέ και την επέπληξε έντονα προς τούτο απαγορεύοντάς της να με ξανασυναντήσει. 

          Γενικά δηλ. απαιτεί εγώ και τα τέκνα μας, να ζούμε την ζωή μας σύμφωνα με τις δικές της προσταγές, αντιλήψεις και πρότυπα, που δεν έχουν καμία σχέση με την σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες και το συμφέρον των τέκνων μας και έτσι επιδρά δυσμενώς στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη της καθόλου προσωπικότητας τους και του συναισθηματικού τους κόσμου. Ως εκ της ανωτέρω δεσποτικής, τυραννικής και ζημιογόνου για την προσωπικότητά τους, συμπεριφορά αυτής και του καθ` ου, επιχειρεί- και πολλές φορές το καταφέρνει- να στρέφει τα τέκνα μας εναντίον μου, λέγοντας τους, όταν εγώ διαμαρτύρομαι για τις απίθανες ανωτέρω συμπεριφορές της, ότι « η μαμά δεν σας αγαπάει» και άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζει δυσμενώς τον συναισθηματικό κόσμο τους εις βάρος μου και να τα προσανατολίζει με απαράδεκτο τρόπο συναισθηματικά  προς αυτήν.

          Από την άλλη, ο καθ` ου όχι απλά ανέχεται, αλλά επικροτεί τις ανωτέρω συμπεριφορές και ενέργειες της εις βάρος μου και εις βάρος των τέκνων μας, αφού όχι μόνο δεν αντιδρά στα ανωτέρω δυσμενή και ζημιογόνα για τα τέκνα μας και για μένα, αλλά, όπως ειπώθηκε, ακόμα και τα χρήματα από την εργασία του αλλά και την δική μου, θεωρεί ότι δικαιωματικά ανήκουν στην  μητέρα του και ότι αυτή δικαιωματικά  κανονίζει ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των τέκνων μας. 

          Εν` όψει της ανωτέρω κατάστασης στην οικία μας αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις και στις σχέσεις μας με τα τέκνα που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που μόνο φυσιολογικό με βάση τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες δεν είναι, πρότεινα στον καθ` ου στις αρχές Ιουνίου 2020, να αποχωρήσουμε με τα τέκνα μας και να κατοικήσουμε πλέον μόνοι μας σαν οικογένεια σε άλλο νέο σπίτι που θα νοικιάσουμε. Αρνήθηκε όμως με την απίστευτη δικαιολογία ότι η μητέρα του έχει τα χρήματα και δεν μπορούμε να ζήσουμε μακριά της!! και εάν θέλω να πάω να ζήσω μόνη μου!!. Μάλιστα στην επιμονή μου να φύγουμε, προκάλεσε νέο επεισόδιο με φωνές και απειλές εις βάρος μου. Συνεπεία δε τούτου, επήλθε πλήρης και ουσιαστική διάσπαση της εγγάμου συμβιώσεώς μας, παρά το ότι τύποις ακόμη διαμένουμε στην ίδια στέγη, αφού ούτε ψυχικά ούτε και σωματικά υπάρχει πλέον η οποιαδήποτε επαφή και σύνδεση.

          Εν` όψει των ανωτέρω περιστάσεων ουσιαστικής διάσπασης, την ……….. ο καθ` ου μου ζήτησε και του επέστρεψα τα δώρα γάμου που μου είχε κάνει δηλ. 2 δαχτυλίδια και 1 ρολόι, που, κατά τις συνήθειες και τα έθιμα της πατρίδας μας, σημαίνει και αποδοχή της λύσης του γάμου μας από μέρους του.

          Μετά ταύτα κατάλαβα ότι «δεν πάει άλλο» και η συνέχιση της εγγάμου συμβίωσης είναι πλέον κατ` αντικειμενική κρίση αφόρητη, αφού δεν έχει καμία διάθεση να σώσει το γάμο μας και δεν τον νοιάζει το συμφέρον των τέκνων, καθόσον προκρίνει την διαβίωση με τους γονείς του υπο τις ανωτέρω καταστάσεις και όχι μία φυσιολογική ζωή με την σύζυγο και τα παιδιά του.

          Συνεπεία της ανωτέρω απαράδεκτης και αντισυζυγικής συμπεριφοράς του εις βάρος μου και εις βάρος των ανηλίκων τέκνων μας, αναγκάστηκα και επέδωσα στον καθ` ου την από ………. εξώδικη δήλωσή μου-όχληση-διαμαρτυρία-κλήση-επιφύλαξη (αρ. εκθ. επιδ. ………. της δικ. επιμ. …………) με την οποία γνωστοποιούσα στον καθ` ου τα ανωτέρω περιστατικά και επιπλέον του εδήλωνα ότι: « Επειδή συνεπώς με την ανωτέρω συμπεριφορά σας με αναγκάζετε να αποχωρήσω από την οικία μας με τα τέκνα μας, προκείμενου να διαφυλάξω πρωτίστως αυτά από τους εγγενείς κινδύνους των ανωτέρω παράλογων, απίθανων και εν πολλοίς μη υγιών καταστάσεων στις οποίες διαβιούν και δευτερευόντως και εμένα από τις βίαιες συμπεριφορές σας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ομαλά και υγιώς την ζωή μας.

          Για τους ανωτέρω λόγους, σας γνωστοποιώ όλα τα ανωτέρω, διαμαρτύρομαι για τις ανωτέρω απίθανες και μη αποδεκτές συμπεριφορές σας, αλλά και της μητρός σας, εις βάρος μου και εις βάρος των τέκνων μου και σας Καλώ την Δευτέρα …….. και ώρα 12η μεσημβρινή, να προσέλθετε στο γραφείο του πληρεξουσίου δικηγόρου μου κ. Βρόντου Ανδρέα (Πλαστήρα 12 Καρδίτσα, 1ος όροφος) ώστε να διακανονίσουμε συναινετικά τα ζητήματα της λύσης του γάμου μας και των σχέσεων με τα τέκνα μας κατά τη διάσταση αλλά και μετά τη λύση αυτού.

          Σας δηλώνω ότι σε κάθε περίπτωση, συνεπεία των ανωτέρω σοβαρών λόγων, θα μετοικήσω από την οικία μας μαζί με τα τέκνα μας και θα παραλάβουμε και άπαντα τα χρειώδη  πράγματα που είναι αναγκαία για την χωριστή μας διαμονή, καθόσον άλλωστε ούτε εσείς λόγω της κατάστασης υγείας σας, ούτε η μητέρα σας, λόγω των παραπάνω ενεργειών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, δεν είστε σε θέση αντικειμενικά να προστατέψετε το συμφέρον τους και να τους παράσχετε ένα υγιές περιβάλλον, σε αντίθεση με εμένα που τα υπεραγαπώ και φροντίζω για την ομαλή εξέλιξη και ανατροφή τους

          Σας καλώ επίσης όπως μέχρι τότε να μην προκαλέσετε κανένα επεισόδιο ούτε εσείς ούτε η μητέρα σας, είτε εις βάρος μου είτε εις βάρος των τέκνων μας, διότι η υπομονή μου έχει εξαντληθεί και δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές σας που θα κατατείνουν στην προσβολή μας.

          Σας δηλώνω δε εν τέλει, ότι επιφυλάσσομαι για κάθε δικαίωμα μου για όλες τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαπράξατε εναντίον μου και εναντίον των τέκνων μας, εσείς και η μητέρα σας, ιδία προς υποβολή των σχετικών εγκλήσεων και μηνύσεων

           Όμως ο αντίδικος, δεν προσήλθε στην ανωτέρω συνάντηση αλλ` ούτε και κατ` άλλο τρόπο συμφωνήσαμε να ρυθμιστούν τα ζητήματα που ανακύπτουν και θα ανακύψουν άμεσα και επιτακτικά από την διάσπαση της εγγάμου συμβίωσης που ήδη επήλθε από αποκλειστική υπαιτιότητα του αντιδίκου και αφορούν τόσο τις μεταξύ μας σχέσεις, όσο και αυτές με τα τέκνα μας.

          Ήδη αμέσως μετά το ανωτέρω εξώδικο, η πεθερά μου είπε απερίφραστα να μαζέψω τα πράγματά μου και να φύγω από το σπίτι. Επιπλέον, ευθέως μου είπε ότι δεν πρόκειται να πάρω τα παιδιά μαζί μου, αλλά ότι θα τα κρατήσει αυτή μαζί της διότι δήθεν αυτή έχει αυτό το δικαίωμα και ότι τα τέκνα μου θέλουν να ζήσουν με αυτή και όχι με εμένα. Μάλιστα έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα προς τα παιδιά μου έτσι ώστε με πειθαναγκασμό να επιτύχει την παραμονή τους στην οικία της και να τα εμποδίσει να με ακολουθήσουν και να αναλάβω την επιμέλειά τους, διαταράσσοντας έτσι τον ψυχισμό τους και προκαλώντας σύγχυση σε αυτά. Ο δε καθ` ου αν και γνωρίζει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της μητρός του που προσπαθεί ευθέως πλέον να αποκόψει συναισθηματικά, αλλά και τοπικά, τα παιδιά από εμένα, όχι μόνο δεν την εμποδίζει, αλλά αντίθετα την επικροτεί, επιτείνοντας ακόμη περισσότερη την σύγχυση και την προσβολή του ψυχισμού και του συναισθηματικού κόσμου των τέκνων μας, παρά το ότι ο ίδιος ως εκ της κατάστασης υγείας του αδυνατεί να επιμεληθεί της ανατροφής και διαπαιδαγώγησής τους και εν γένει της καθόλου φροντίδας και επιμέλειάς τους.

Επειδή, διακοπείσης κατά τα ανωτέρω, της εγγάμου συμβιώσεώς μου μετά του καθ` ου, ανακύπτει το ζήτημα της υπό του Δικαστηρίου ρυθμίσεως της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου  και δι` ασφαλιστικών μέτρων, υφισταμένης επειγούσης περιπτώσεως (κατ` άρθρα 1513,1514ΑΚ, 735,682 επ ΚπολΔ) 

Επειδή, όπως συνάγεται έκ των διατάξεων των άρθρων 1511, 1513 Α.Κ,

Αριθμός απόφασης: Α175/2020

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΜΗΜΑ 2ο

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 8 Φεβρουαρίου 2019, με δικαστή την Ευφροσύνη Κουτσοκώστα, Πρωτοδίκη Δ.Δ., και γραμματέα τη Μαρία Καρανίκα, δικαστική υπάλληλο,

γ ι α να δικάσει την προσφυγή με αριθμό κατάθεσης …………..,

τ ο υ …………… του ………….., κατοίκου ……………., για τον οποίο παραστάθηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Καρδίτσας, Ανδρέας Βρόντος με την κατατεθείσα στις 06.02.2019 δήλωση του άρθρου 133 παρ. 2 (όπως ισχύει) του Κ.Δ.Δ.,

κ α τ ά του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπουμένου από τον Υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο παραστάθηκε η δικαστική πληρεξούσια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, …………….. με την κατατεθείσα στις ……….. δήλωση του άρθρου 133 παρ. 2 (όπως ισχύει) του Κ.Δ.Δ.
........
 Η κρίση του είναι η εξής:

1.Επειδή, με την κρινόμενη προσφυγή, για την άσκηση της οποίας καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (σχετ. το με κωδικό 258297410959 0408 0093 ηλεκτρονικό παράβολο), ζητείται παραδεκτώς η ακύρωση, άλλως η τροποποίηση, της …………… πράξης καταλογισμού προστίμου της Δασάρχη …………, με την οποία επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, κατ’ επίκληση του άρθρου 271 του ν.δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α΄ 7), ως ίσχυε κατά τον κρίσιμο χρόνο, διοικητικό πρόστιμο ύψους 43.692,30 ευρώ για παράνομη υλοτομία.

2. Επειδή, στο π.δ. της 19/30.11.1928 (ΦΕΚ Α΄ 252) προβλέπονται, μεταξύ άλλων τα εξής: «Περί εγκαταστάσεως υλοτόμων. Άρθρο 33. 1. Απαγορεύεται η κατ` αρέσκειαν και αυτοβούλως εγκατάστασις των υλοτόμων εντός των δημοσίων δασών, καθώς και των υπό την κυριότητα ή διακατοχήν δήμων και κοινοτήτων, μοναστηρίων ή άλλων νομικών ή φυσικών προσώπων διατελούντων δασών προς έναρξιν της υλοτομίας, ή εξακολούθησιν ταύτης. Οι υλοτόμοι ή οι ενοικιασταί της απολήψεως δασικών προϊόντων εγκαθίστανται εις τον τόπον της υλοτομίας αυτοπροσώπως, ει δυνατόν, υπό του αρμοδίου δασάρχου, δασονόμου ή του αρμοδίου υλωρού, κατά προτίμησιν του αρχιφύλακος δασών. 2. ... Άρθρο 34. 1. Δια την εγκατάστασιν των υλοτόμων εις τας υλοτομούμενα δάση, δημόσια ή ιδιωτικά, συντάσσεται υπό της αρμόδιας Δασικής Αρχής, πρωτόκολλον εγκαταστάσεως, όπερ υπογράφεται και υπό των εγκαθισταμένων ενοικιαστών υλοτόμων και περιλαμβάνει το όνομα του δάσους, την υλοτομηθησομένην δασικήν θέσιν, το είδος των υλοτομουμένων δένδρων, τον αριθμόν τούτων και τον όγκον προκειμένου περί υλοτομίας ξυλείας, το είδος δε και ποσόν προκειμένου περί των άλλων δασικών προϊόντων, ως ξυλανθράκων, καυσοξύλων κ.λπ., τον τρόπον της υλοτομίας και εν γένει παν απαραίτητον στοιχείον. 2. Το πρωτόκολλον εγκαταστάσεως ισχύει δι` όλην την διάρκειαν του διαχειριστικού έτους ή της μισθώσεως και λήγει ευθύς ως ο ενοικιαστής υλοτόμος, αποκομίσει εκ του δάσους άπαντα τα ενοικιασθέντα δασικά προϊόντα, τα οποία εδικαιούτο να υλοτομήση, κατασκευάση ή συλλέξη. 3. Υλοτομίαι γενόμεναι κατά παράβασιν των ανωτέρω διατάξεων του παρόντος άρθρου θεωρούνται ως παρανόμως και εν αγνοία της δασικής αρχής ενεργηθείσαι, οι δε ενεργήσαντες ταύτας υλοτόμοι υπόκεινται εις ποινικήν καταδίωξιν και τα παρανόμως παραχθέντα δασικά δημεύονται και κατάσχονται». Επίσης, στο ν.δ. 86/1969 «Δασικός Κώδικας» (ΦΕΚ Α΄ 7) ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ`. Ενέργεια υλοτομιών. Προσήμανσις υλοτομητέων δένδρων. Άρθρον 84. 1. Εις τα σπερμοφυούς διαχειριστικής μορφής δημόσια και μη δάση ως και εις τα διφυούς τοιαύτης, προκειμένου περί του ανωτέρου ορόφου αυτών, η υλοτομία ενεργείται κατόπιν προσημάνσεως των υλοτομητέων δένδρων. Ο καθαρισμός όμως και η αραίωσις νεαρών συστάδων σπερμοφυούς ή διφυούς δάσους ενεργείται άνευ προσημάνσεως, αλλ` υπό την επίβλεψιν και τας οδηγίας δασικού οργάνου. 2. ... Άδειαι υλοτομίας. Άρθρον 85. 1.Ουδείς υλοτόμος δύναται να υλοτομήση, κατασκευάση ή συλλέξη δασικά προϊόντα εκ δημοσίων ή μη δασών, προς εμπορίαν ή ατομικάς ανάγκας, εάν δεν εφοδιασθή προηγουμένως δι` αδείας υλοτομίας. Η άδεια αύτη εκδίδεται, προκειμένου περί δημοσίου δάσους, κατόπιν καταβολής μισθώματος, προκειμένου δε περί μη δημοσίου δάσους, κατόπιν καταβολής δημοσίου δασικού φόρου. …. 2. Η άδεια υλοτομίας εκδίδεται επί τη βάσει εγκεκριμένων δασοπονικών σχεδίων ή εκθέσεων, πινάκων υλοτομίας και ειδικών εγκριτικών διαταγών, ως λεπτομερέστερον καθορίζεται δια διατάγματος. 3. … Εγκατάστασις υλοτόμων. Άρθρον 87. 1. Απαγορεύεται η υλοτομία, η συλλογή ή κατασκευή δασικών προϊόντων, εις μεν τα δημόσια ή τα υπό του Δημοσίου διακατεχόμενα δάση άνευ προηγουμένης εγκρίσεως και δια πρωτοκόλλου εγκαταστάσεως των ενοικιαστών υλοτόμων εις τα μίσθια δάση υπό της αρμοδίας δασικής αρχής, εις δε τα ιδιωτικά, μοναστηριακά, κοινοτικά, αγαθοεργών ιδρυμάτων και λοιπά μη ανήκοντα εις το Δημόσιο ή διακατεχόμενα υπ`αυτού δάση άνευ προηγουμένης εγκρίσεως και εγκαταστάσεως των υλοτόμων υπό της αυτής αρχής, προσέτι δε και εγγράφου αδείας του ιδιοκτήτου, ή, εφ` όσον ούτος δεν ευρίσκεται εν τη διακατοχή του διακατόχου. 2. Ο τρόπος συντάξεως του πρωτοκόλλου εγκαταστάσεως, το περιεχόμενον, ο χρόνος ισχύος και πάσα σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται δια διατάγματος, μέχρις εκδόσεως του οποίου ισχύουν αι διατάξεις των παρ.2 και 3 του άρθρου 131 του ν. 4173/1929. …. Υποχρεώσεις υλοτόμων. Άρθρον 89. «Οι δασοκτήμονες, οι εκμεταλλευταί των δασών υλοτόμοι και γενικώς οι ενεργούντες υλοτομίας εις τα δάση οφείλουν κατά την διενέργεια τούτων να τηρούν απαρεγκλίτως τους όρους του πρωτοκόλλου εγκαταστάσεως, ως και πάσας τας διατάξεις των πινάκων υλοτομίας, των δασοπονικών σχεδίων ή εκθέσεων και των εγκριτικών διαταγών, ως προς την μέθοδον και τον τρόπον υλοτομίας, το ποσόν και το είδος του δασικού προϊόντος του καθοριζομένου ως ετησίου ή περιοδικού λήμματος και εν γένει τας διατάξεις των δασικών νόμων και διαταγμάτων περί υλοτομίας, και μεταφοράς δασικών προϊόντων. Έλεγχος υλοτομιών. Σύνταξις πρωτοκόλλου εξελέγξεως. Άρθρον 90. 1. Οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να παρακολουθούν αγρύπνως τας διενεργουμένας εις τα δάση της περιφερείας των υλοτομίας και να προβαίνουν εντός δεκαημέρου από της συγκεντρώσεως των δασικών προϊόντων εις έλεγχον και καταμέτρησιν του παραχθέντος υπό του υλοτόμου ποσού και είδους δασικού προϊόντος, εις το δάσος ή εις τον υπό του πρωτοκόλλου εγκαταστάσεως καθορισθέντα τόπον εξελέγξεως των δασικών προϊόντων, δια της συντάξεως πρωτοκόλλου εξελέγξεως εξ ηριθμημένου διπλοτύπου βιβλίου. Ευθύς δ` ως ήθελε βεβαιωθή ότι απελήφθη ή συνεπληρώθη υπό του δασοκτήμονος ή του υλοτόμου το καθοριζόμενον ποσόν δασικών προϊόντων υπό της αδείας υλοτομίας ή των πινάκων υλοτομίας των δασοπονικών σχεδίων ή εκθέσεων ή και εγκριτικών διαταγών, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να διατάσσουν αμέσως την παύσιν της περαιτέρω υλοτομίας. 2. Οι δασοκτήμονες ή οι ενοικιασταί δασών υλοτόμοι ή γενικώς οι υλοτόμοι οι ενεργούντες υλοτομίας, εάν τυχόν πραγματοποιήσουν ποσά μεγαλύτερα των καθοριζομένων υπό των πινάκων υλοτομίας, των δασοπονικών σχεδίων ή εκθέσεων ή εγκριτικών διαταγών, οφείλουν προ της τελικής εξελέγξεως να δηλώσουν εγγράφως εις την αρμοδίαν δασικήν αρχήν το προκύψαν πλεόνασμα δασικών προϊόντων, τιμωρούμενοι άλλως κατά τας διατάξεις του άρθρου 268. Η προσπάθεια αποκρύψεως του πλεονάσματος θεωρείται ως επιβαρυντική αιτία. 3. … ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α` Ποινικαί διατάξεις. Παράνομος υλοτομία και κλαδονομή – Παράβασις αστυνομικών διατάξεων.» Άρθρο 268 (ως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν.4138/2013, ΦΕΚ Α΄ 72) Παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων - Παράνομη κλαδονομή - Παράβαση αστυνομικών διατάξεων. 1.α) Ο οπωσδήποτε βλάπτων δάσος ή δασική έκταση ή προξένων οποιαδήποτε φθορά, β) ο υλοτόμων, κατασκευάζων ή συλλέγων δασικά προϊόντα χωρίς άδεια υλοτομίας ή έγκριση ατελούς υλοτομίας ή εγκατάσταση από τη δασική αρχή, προκειμένου δε περί μη δημοσίων δασών, και χωρίς αδεία του ιδιοκτήτη ή του διακατόχου του δάσους, όπου απαιτείται τέτοια άδεια, γ) ο υλοτόμων, κατασκευάζων ή συλλέγων δασικά προϊόντα δυνάμει αδείας ή έγκρισης ατελούς υλοτομίας της δασικής αρχής ή αδείας και του ιδιοκτήτη, προκειμένου περί μη δημοσίου δάσους, κατά τρόπο αντιβαίνοντα στις περί του τρόπου υλοτομίας, κατασκευής ή συλλογής δασικών προϊόντων διατάξεις, δ) ο μεταφέρων δασικά προϊόντα πριν την εξέλεγξη ή μετά από αυτήν από τον τόπο της εξέλεγξης στον τόπο της πρώτης αποθήκευσης ή από αυτόν αλλού χωρίς θεώρηση ή εξόφληση του πρωτοκόλλου εξελέγξεως του δελτίου μεταφοράς δασικών προϊόντων ή της αδείας υλοτομίας, στις περιπτώσεις όπου δεν συντάσσεται πρωτόκολλο εξέλεγξης, για το μεταφερόμενο ποσό, ε) ο μεταφέρων δασικά προϊόντα, πλέον των επιτρεπομένων να μεταφερθούν, σύμφωνα με τα ως άνω έγγραφα μεταφοράς, καθώς και ο κάτοχος των παρανόμως μεταφερόμενων δασικών προϊόντων, στ) (όπως η περ. αυτή προστέθηκε με το άρθρο 48 παρ.3 του ν.4280/2014, ΦΕΚ Α΄ 159) ο μεταφέρων δασικά προϊόντα, τα οποία έχουν υλοτομηθεί ή συλλεχτεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, εφόσον ειδικές διατάξεις του παρόντος κώδικα δεν ορίζουν άλλως, τιμωρούνται με πρόστιμο ή κράτηση ή και με αμφότερες τις ποινές αυτές, εάν από την παράβαση δεν επήλθε καμία ζημία ή η προξενηθείσα δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. 2.Εάν η ζημία υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα. …. Κατάσχεσις και δήμευσις δασικών προϊόντων, εργαλείων, οργάνων, σκευών κλπ. Άρθρον 271. 1. … 8.α. (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 47 παρ.4 του ανωτέρω ν.4280/2014) Επίσης, επιβάλλεται σε έκαστον των παραβατών και εις ολόκληρον με πράξη καταλογισμού του οικείου δασάρχη πρόστιμο ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας ή των καυσόξυλων, ίσο με το πενταπλάσιο της αγοραίας τιμής, της προβλεπομένης από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την αντίστοιχη κατηγορία. …. β. Η διαδικασία επιβολής της διοικητικής κύρωσης της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει με τη βεβαίωση της παράβασης από το όργανο που τη διαπιστώνει, το οποίο συντάσσει σχετική έκθεση. Η έκθεση κοινοποιείται μαζί με έγγραφη κλήτευση του δασάρχη προς τον παραβάτη να υποβάλει τις απόψεις του ενώπιον του για την αποδιδόμενη σε αυτόν παράνομη ενέργεια μέσα σε πέντε ημέρες από την κοινοποίηση της κλήτευσης. …. γ. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου ο παραβάτης μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο, εντός της προβλεπομένης από το άρθρο 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας εξηκονθήμερης προθεσμίας, που αρχίζει από την επόμενη της κοινοποίησης σε αυτόν της απόφασης. Η προσφυγή εκδικάζεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. …». Τέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 131 του ν. 4173/1929 (ΦΕΚ Α΄205): «2. Δια την εγκατάστασιν των υλοτόμων εις τα υλοτομούμενα δάση, δημόσια ή ιδιωτικά, συντάσσεται υπό της αρμοδίας δασικής αρχής πρωτόκολλον εγκαταστάσεως, όπερ υπογράφεται και υπό των εγκαθισταμένων ενοικιαστών υλοτόμων και περιλαμβάνει το όνομα του δάσους, την υλοτομηθησομένην δασικήν θέσιν, το είδος των υλοτομουμένων δένδρων, τον αριθμόν τούτων και τον όγκον, προκειμένου περί υλοτομίας ξυλείας, το είδος και ποσόν προκειμένου περί των άλλων δασικών προϊόντων, ως ξυλανθράκων, καυσοξύλων κλπ. τον τρόπον της υλοτομίας και εν γένει παν απαραίτητον στοιχείον κατά τα λεπτομερέστερον δια Δ/τος καθορισθησόμενα. 3. Το πρωτόκολλον εγκαταστάσεως ισχύει δι` όλην την διάρκειαν του διαχειριστικού έτους ή της μισθώσεως και λήγει ευθύς ως ο ενοικιαστής υλοτόμος αποκομίση εκ του δάσους άπαντα τα ενοικιασθέντα δασικά προϊόντα, τα οποία εδικαιούτο να υλοτομήση, κατασκευάση ή συλλέξη».

3. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής: Όπως προκύπτει από το, εκδοθέν από το Δασαρχείο ……….., ……….. πρωτόκολλο εγκατάστασης υλοτομίας

ΠΡΟΣ ΤΔΕ ΥΠΟΚ/ΤΟΣ ΕΦΚΑ ....

ΥΠΟΜΝΗΜΑ (επί της με αρ. πρωτ. ...2019 ένστασής μου κατά των ..... Πράξεων)

Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «.......

Καρδίτσα 16-7-2020

          Οι καθ` ων η ένσταση πράξεις δέον και αιτούμαι να ακυρωθούν και εξαφανιστούν καθ` ολοκληρίαν, άλλως τροποποιηθούν, ως μη νόμιμες, αναιτιολόγητες, αυθαίρετες και αβάσιμες διότι:

                                                Ι.1

                         ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

          Όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη ΠΕΕ, ο έλεγχος ξεκίνησε το 2012, δηλ. υπο το παλαιό νομοθετικό καθεστώς (Άρθρο 27 παρ. 7 του Α.Ν. 1846/51, Άρθρο 44 παρ. 2 του Ν.Δ. 2698/53, Άρθρο 2 παρ. 8 του Ν. 2556/97 και Άρθρο 15 παρ. 2 του Ν. 2972/01).

          Σύμφωνα με αυτό, η δυνατότητα των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων να βεβαιώνουν υπό την ευρεία έννοια, δηλαδή να συντάσσουν νόμιμους τίτλους (Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Τ., κλπ), ίσχυε για 10 έτη και όχι για 20 όπως ισχύει μετά το άρθρο 95 ν. 4387/2016 (ισχύς από 12-5-2016) η οποία «… δεν εφαρμόζεται στις ήδη παραγεγραμμένες, κατά τις ισχύουσες κατά την έναρξης ισχύος του παρόντος διατάξεις, απαιτήσεις». (δεν έχει δηλ. αναδρομική εφαρμογή)

          Τονίζεται εδώ ότι δεν με βαρύνει καμία υπαιτιότητα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση επι 7 ετία σχεδόν της διεκπεραίωσης του ελέγχου από το ΙΚΑ, καθόσον άλλωστε στην σχετική πρόσκλησή του παρέδωσα κάθε έγγραφο που μου ζητήθηκε για όλη την χρονική περίοδο ελέγχου και για όλους του εργαζόμενους.

          Συνεπώς για οποιεσδήποτε διαφορές από εισφορές, το δικαίωμα του ΕΦΚΑ για την σύνταξη της καθ` ης η ένσταση καταλογιστικής πράξης, παρεγράφη.....

Αριθμός απόφασης: Ν21/2020

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

[Αίτηση αναστολής αρ. 200επ. του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας]

Συνήλθε στις 22 Μαΐου 2020 στο υπηρεσιακό του γραφείο, με δικαστή την Αργυρούλα Κυριακίδου, Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων, και γραμματέα την Παναγιώτα Κώτσια, δικαστική υπάλληλο, για να κρίνει την αίτηση αναστολής, με αριθμό και χρονολογία κατάθεσης ++++,

του +++ του +++, κατοίκου +++,

κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που από 1.1.2017 εκπροσωπείται από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Διοικητή της (άρθρο 1 παρ. 1, 36 παρ. 1, 41 παρ. 4 και 43 του Ν. 4389/2016, Α΄ 94).

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα - Σκέφτηκε κατά τον Νόμο

1. Επειδή, για την άσκηση της υπό κρίση αίτησης καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (βλ. τoν ++++ κωδικό αριθμό ηλεκτρονικού παραβόλου).

2. Επειδή, με την αίτηση αυτή επιδιώκεται η αναστολή εκτέλεσης της +++ πράξης του Δασάρχη ++, με την οποία, κατ’ επίκληση των διατάξεων του άρθρου 47 παρ. 4 του Ν. 4280/2014, επιβλήθηκε σε βάρος του αιτούντος πρόστιμο ύψους 10.494 ευρώ, για την αποδιδόμενη σε αυτόν παράβαση της παράνομης υλοτομίας 72 χ.κ.μ. καυσόξυλων δρυός εντός της συστάδας 17β΄ του διακατεχόμενου δάσους ++ του +++. Η αναστολή αυτή ζητείται παραδεκτώς, μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης επί της με αριθμό και χρονολογία κατάθεσης ++ σχετικής προσφυγής που άσκησε ο αιτών, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου.

3. Επειδή, ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2717/1999 (Α΄ 97), ορίζει στο άρθρο 200 (όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 17 του Ν. 3659/2008, Α΄ 77) ότι: «Σε κάθε περίπτωση που η προθεσμία ή η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια διοικητική αρχή, μπορεί, ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί, με συνοπτικά αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της πράξης αυτής». Περαιτέρω, ο ίδιος Κώδικας ορίζει στο άρθρο 202 [όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 19 του Ν. 3659/2008 και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 34 του Ν. 3900/2010 (Α΄ 213) και, τελικώς, η παράγραφος 2 αυτού αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν. 4446/2016 (Α΄ 240)] ότι: «1. Η αίτηση αναστολής γίνεται δεκτή μόνο εφόσον ο αιτών επικαλεσθεί και αποδείξει ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη ή αν το δικαστήριο εκτιμά ότι το ένδικο βοήθημα είναι προδήλως βάσιμο. 2. Ειδικώς επί φορολογικών, τελωνειακών και διαφορών με χρηματικό αντικείμενο, το δικαστήριο μπορεί, με την απόφασή του, να ορίσει ότι το ανασταλτικό αποτέλεσμα δεν καταλαμβάνει τη λήψη ενός ή περισσότερων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή διοικητικών μέτρων, για τον εξαναγκασμό ή τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής, επί συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του αιτούντος, τα οποία αναφέρονται στην απόφαση. 3. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται: α) [...], β) αν κατά τη στάθμιση της βλάβης του αιτούντος, των συμφερόντων τρίτων και του δημόσιου συμφέροντος, κρίνεται ότι οι αρνητικές συνέπειες από την αποδοχή θα είναι σοβαρότερες από την ωφέλεια του αιτούντος. γ) [...]».

4. Επειδή, κατά την έννοια των προπαρατεθεισών διατάξεων, ανεπανόρθωτη υλική βλάβη, η αποσόβηση της οποίας καθιστά συνταγματικά επιβεβλημένη την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας, δεν συνιστά, κατά κανόνα, η απλή οικονομική ζημία του αιτούντος, ως κατ’ αρχήν επανορθώσιμη (πρβλ. ΣτΕ ΕΑ 263-262/2019, 331-330/2013, 487/2012), αλλά εκείνη η χρηματική ζημία, η αποκατάσταση της οποίας, ενόψει του μεγέθους της, σε συνδυασμό με την εν γένει οικονομική κατάσταση του αιτούντος και τις ειδικότερες συνθήκες υπό τις οποίες αυτός τελεί, είναι για εκείνον δυσχερής σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αδυνατεί πράγματι να την επιτύχει (βλ. ΣτΕ ΕΑ Ολομ. 496/2011, 334/2007). Ειδικότερα δε, σε περίπτωση επαγγελματία, όταν η ζημία αυτή συνεπάγεται ανεπανόρθωτο ή δυσχερώς επανορθώσιμο κλονισμό της επιχείρησής του, σε βαθμό που να τίθεται σε κίνδυνο η υπόστασή της (πρβλ. ΣτΕ ΕΑ 263-262/2019, 202-200/2019, 38/2019, 13/2019, 413/2018, 241/2017). Περαιτέρω, όπως έχει κριθεί (βλ. ΣτΕ ΕΑ Ολομ. 496/2011, πρβλ. ΣτΕ ΕΑ Ολομ. 232-230/2019, 1117/2010, πρβλ. ΣτΕ ΕΑ 172/2019, 417/2018, 35/2017, 183/2013, 110/2013 κ.ά.), περίπτωση πρόδηλης βασιμότητας του κύριου ένδικου βοηθήματος συντρέχει ιδίως όταν αυτό βασίζεται σε πάγια νομολογία ή σε νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας και, πάντως, όχι όταν πιθανολογείται απλώς η ευδοκίμησή του.

5. Επειδή, εξάλλου, στην παράγραφο 4 του άρθρου 47 του Ν. 4280/2014 («Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», Α΄ 159) ορίζεται ότι: «Η παρ. 8 του άρθρου 271 του ν.δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 2 περίπτωση στ` του ν. 4138/2013 (Α` 72) και το άρθρο 15 παρ. 2 του ν. 4180/2013 (Α` 182), αντικαθίσταται ως εξής: “8.α. Επίσης, επιβάλλεται σε έκαστον των παραβατών και εις ολόκληρον με πράξη καταλογισμού του οικείου δασάρχη πρόστιμο ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας ή των καυσόξυλων, ίσο με το πενταπλάσιο της αγοραίας τιμής, της προβλεπομένης από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την αντίστοιχη κατηγορία. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται το διπλάσιο του ανωτέρω προστίμου. β. Η διαδικασία επιβολής της διοικητικής κύρωσης της προηγούμενης παραγράφου αρχίζει με τη βεβαίωση της παράβασης από το όργανο που τη διαπιστώνει, το οποίο συντάσσει σχετική έκθεση. Η έκθεση κοινοποιείται μαζί με έγγραφη κλήτευση του δασάρχη προς τον παραβάτη να υποβάλει τις απόψεις του ενώπιον του για την αποδιδόμενη σε αυτόν παράνομη ενέργεια μέσα σε πέντε ημέρες από την κοινοποίηση της κλήτευσης. […]. γ. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου ο παραβάτης μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο, εντός της προβλεπομένης από το άρθρο 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας εξηκονθήμερης προθεσμίας, που αρχίζει από την επόμενη της κοινοποίησης σε αυτόν της απόφασης. Η προσφυγή εκδικάζεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Η προθεσμία της ανωτέρω προσφυγής και η άσκηση της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης επιβολής προστίμου. Είναι όμως δυνατόν να χορηγηθεί, κατά περίπτωση, αναστολή εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 88 και 200 έως 209 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. δ. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης από το ποινικό δικαστήριο […] το επιβληθέν πρόστιμο διαγράφεται και το καταβληθέν ποσό αυτού επιστρέφεται από τον φορέα στον οποίο αποδόθηκε. […]”».

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΝΑΚΟΠΗ (933 ΚΠολΔ - ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών- 614 επ. ΚΠολΔ)

1)..2)..

 ΚΑΤΑ

1) Της επισπεύδουσας τράπεζας ...

 2) της από ...2020 Β` επιταγής προς πληρωμής κάτωθι αντιγράφου του α` εκτελεστού απογράφου με αρ. ... της με αρ. ... διαταγής πληρωμής...

          Καρδίτσα 7/7/2020

          Η επισπεύδουσα επέδωσε σε εμάς την ..2020 την από ...2020 ανακοπτομένη Β` επιταγή προς πληρωμή κάτωθι αντιγράφου εξ` απογράφου της ... δ/γής πληρωμής, για επιδικασθέν κεφάλαιο 138.917,72€, εντόκως από 13-2-2008, για δικ. δαπάνη 4.630€, για αμοιβή δικηγόρου για την σύνταξή της 30€, για έξοδα κοινοποίησης 86,80€ και συνολικά για ποσό 143.664,52€, επιτασσόμενο αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.

          Η ανωτέρω δ/γή πληρωμής εξεδόθη με βάση τις συμβάσεις χορήγησης πίστωσης που αναφέρει, το κλείσιμο του λογαριασμού τους με εξώδικο   και το απόσπασμα των λογιστικών βιβλίων της τράπεζας που φανερώνουν, όπως διαλαμβάνει, την κίνηση του λογαριασμού που τηρήθηκε με βάση τις συμβάσεις χορήγησης, με λεπτομερή παράθεση των κονδυλίων αμοιβαίων χρεοπιστώσεων του λογαριασμού μέχρι την 12-2-2008 που έκλεισε οριστικά από τα οποία προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο 154.957, 49€, που είναι και το ποσό που επιδίκασε ως κεφάλαιο της απαίτησης.

           Την ως άνω πράξη εκτέλεσης (Β` επιταγή προς πληρωμή) ανακόπτουμε και ζητούμε την ακύρωση και εξαφάνισή τους για όσους επιφυλασσόμαστε να προβάλλουμε νόμιμα και εμπρόθεσμα, αλλά και για τους εξής ορθούς, νομίμους και βάσιμους λόγους, ήτοι διότι τυγχάνει άκυρη μη νόμιμη, αόριστη, ανακριβής  ως μη περιέχουσα  τα κατά νόμο προβλεπόμενα στοιχεία για την εγκυρότητα και νομιμότητά της, επερχομένης ούτω ακυρότητας όχι μόνο κατ` 159.1 και 2 ΚπολΔ, αλλά και κατ` 159.3 ΚπολΔ, ώστε να μη μπορούμε να αποκρούσουμε αυτή επί βλάβη μας, συνιστάμενη στην απώλεια ασκήσεως των, εκ της δικονομίας και του ουσιαστικού δικαίου, δικαιωμάτων μας προς απόκρουση αυτής με την προβολή λόγων που αφορούν την αιτία της πληρωμής, το ύψος,   τον τρόπο γέννησής της, και άγουν στην ακύρωσή της και η οποία (βλάβη), δεν δύναται ν` ανορθωθεί παρά μόνο με την ακύρωση της και συγκεκριμένα:

                                                                                                                      Ι

          Για την έγκυρη έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης, απαιτείται

Η πράξη της παραίτησης από το δικόγραφο (294), όπως και ο συμβιβασμός (292) και η αναγνώριση (298) κατά την κρατούσα γνώμη, είναι ανίσχυρη για τον επιχειρήσαντα όταν λόγοι ουσιαστικού δικαίου επιβάλλουν την κοινή διάθεση του επιδίκου αντικειμένου, ή όταν η αναγκαία ομοδικία στηρίζεται στην υποχρεωτική κοινή νομιμοποίηση των ομοδίκων (Γέσιου-Φαλτσή: Η πολιτική δίκη σε κίνηση, ΙΙα 1985, σελ. 56-58, προσαγόμενο, Κεραμέας/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ, τ.Ι, υπο 76, 8, όπου και νομολογία. πρβλ. ΕφΑθ 1624/1987 ΝΟΜΟΣ για τον συμβιβασμό), ενώ άλλη γνώμη υποστηρίζει ότι το κύρος της πράξης αυτής προϋποθέτει ανεξαιρέτως την σύμπραξη των αναγκαίων ομόδικων (ό.α. όπου και παραπομπή σε ΕφΘες 2687/1996, ΝΟΜΟΣ, σύμφωνα με την οποία  επι αναγκαστικής ομοδικίας «επιβάλλεται η σύμπραξη όλων των αναγκαίων ομοδίκων, η δε τυχόν χωριστή επιχείρηση διαδικαστικών πράξεων, όπως η παραίτηση, η αποδοχή, ο συμβιβασμός κλπ. από έναν είναι ανίσχυρη, τόσον έναντι των άλλων όσον και έναντι του ιδίου (βλ. Μπέη, ό.π., κεφάλαιο Ι περί ομοδικίας ΙΙ, 2, και αρθρ. 77, IV αριθ. 2, 4, ΕφΑθ 1774/ 1970 ΝοΒ 18.1481, ΕφΘεσ 2/1971 Αρμ 25.487).».

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ (Ασφαλιστικών μέτρων οιονεί νομής δουλείας 733-734ΚΠολΔ)

++, κάτοικος ++, ΑΦΜ ++ Δ.Ο.Υ ++, αδτ. ++

ΚΑΤΑ

++ του ++, κατοίκου ++

          Είμαι ιδιοκτήτης, νομέας και κάτοχος ενός ακινήτου αγροτεμαχίου έκτασης 3.350,20 τμ στη θέση ++της ++ που συνορεύει γύρωθεν, από βορρά και επί τεθλασμένης γραμμής 1-2-3-4 με ιδιοκτησία κληρονόμων ++, δυτικά και επι γραμμής 4-5-6-7-8-9, με ιδιοκτησία κληρ. ++, νότια και νοτιοδυτικά επι τεθλασμένης γραμμής 9-10-11-12 εν μέρει με ιδιοκτησία των αμέσως ανωτέρω και με ιδιοκτησία ++ και ανατολικά επι γραμμής 12-13-14-15-1 με ιδιοκτησία ++, όπως τούτο και τα όρια του εμφαίνονται στο από Δεκεμβρίου 2017 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού ++, που επισυνάπτω παρα πόδας της παρούσης, θεωρών αυτό ως εν ενιαίο και αδιαίρετο όλο μετά της παρούσης.

          Το ακίνητο απέκτησα από την μητέρα μου ++ ή ++ του ++, κάτοικο εν ζωή ++με άτυπη δωρεά εν ζωή, δηλ. με συμφωνία παράδοσης της νομής αυτού με την θέληση του νομέα προ και 50 και πλέον ετών (είμαι ήδη 84 ετών) έκτοτε δε, χρησιδέσποσα επ` αυτού με ανεπίληπτη και αδιάλειπτη νομή και με τη θέληση να είμαι κύριός του καθόσον προέβην διανοία κυρίου, σε κάθε εμφανή πράξη νομής και κατοχής αφού το καλλιεργούσα συνεχώς με καλλιέργειες δημητριακών, καλαμποκιού, αλλά και οπωροκηπευτικών, το περιέφρασσα, το καθάριζα, το επισκεπτόμουν, το αποτύπωνα σε διαγράμματα και το δήλωσα σε κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία (Κτηματολόγιο, Ε9 κλπ) πληρώνοντας τα τέλη και τα βάρη που αντιστοιχούν σ` αυτό, χωρίς ποτέ να ενοχληθώ και να αμφισβητηθώ στα δικαιώματά μου αυτά. Έτσι, παρελθόντος του νόμιμου χρόνου καλόπιστης νομής με διάνοια κυρίου άνω των 20 ετών εκτησάμην την κυριότητα αυτού οπωσδήποτε λόγω εκτάκτου χρησικτησίας.

          Η δικαιοπάροχός μου εκτήσατο αυτό από τον παππού της ++ ++ ή ++, κάτοικο ενώ ζωή της κοινότητας ++ και δυνάμει της νόμιμης με αρ. ++ δημόσιας διαθήκης του συμβ/φου ++ που απεβίωσε την δεκαετία του 1930. Την κληρονομία αυτή απεδέχθη η μητέρα μου οπωσδήποτε δι` αναμείξεως και υπεισελεύσεως εις αυτήν, ασκούσε δε έκτοτε κάθε πράξη νομής και κατοχής που αρμόζει σε κύριο με ανεπίληπτη νομή και με τον ανωτέρω νόμιμο τίτλο αφού και η ίδια συνέχισε ως κληρονόμος επ` αυτού από την δεκαετία του 1930 ακόμη, την χρήση και καλλιέργεια που ήδη ποιούσε και ο δικαιοπάροχός της και συνέχισα και εγώ, δηλ. καλλιέργεια δημητριακών, καλαμποκιού παλαιότερα και οπωροκηπευτικών στα μετέπειτα χρόνια, ενώ και η ίδια το καθάριζε, το φρόντιζε, το περιέφρασσε κλπ χωρίς να αμφισβητηθεί.

          Για την άρδευση του αγρού αυτού κυρίως κάθε θερινή περίοδο, χρησιμοποιούνταν από τους ανωτέρω δικαιοπαρόχους μου και από μένα αργότερα, συνεχώς, αδιάλειπτα και από αμνημονεύτων χρόνων, νερό εκπηγάζον από πηγή δυτικά του ακινήτου μου (πηγή Α), ήτοι αναβλύζουσας εντός ιδιοκτησίας   ++ και νυν κληρονόμων του και σε απόσταση περί τα 30 μέτρα από την κορυφή με αρ. 9 του ανωτέρω σχεδιαγράμματος. Αφού πρώτα συλλέγονταν αυτό σε χειροποίητη μόνιμη υδρομάστιγα στο σημείο εκπήγασης εντός του ακινήτου ++,  στην συνέχεια διοχετεύονταν προς τον αγρό μου, μέσω χωμάτινου υδραύλακος-αγωγού με κατεύθυνση ανατολική. Στο ανωτέρω σημείο-κορυφή 9 του ακινήτου μου, το διοχετευόμενο με τον ανωτέρω τρόπο προς το ακίνητο νερό, ενώνεται μέσω αύλακος και πάλι, με άλλη ποσότητα νερού εκπηγάζουσα αυτή τη φορά από άλλη πηγή (πηγή Β) εντός της ιδίας ανωτέρω ιδιοκτησίας και σε απόσταση 15 μέτρων περίπου νότια αυτού, η παροχή της οποίας με το πέρασμα των ετών έφθινε και δεν εξαρκεί από μόνη της για αποτελεσματική άρδευση του ακινήτου μου, συνυπολογιζομένου και του ότι επ` αυτής κέκτηνται αντίστοιχα δικαιώματα άλλοι όμοροι γείτονες κτημάτων. Εν συνεχεία η συνολική ποσότητα νερού διοχετεύονταν και πάλι μέσω αύλακος και με βορειοανατολική πορεία κατά μήκος των συνόρων 9-10-11 του ακινήτου μου και εισέρχονταν σ` αυτό από το σημείο 11, απ` όπου και διακλαδίζονταν εντός αυτού δι` αυλάκων στην καθόλου καλλιέργεια. Αργότερα, δηλ. τουλάχιστον τα τελευταία 20 έτη διοχετεύω το νερό στο κτήμα κατά την ίδια ανωτέρω πορεία από τις ίδιες ανωτέρω πηγές του ξένου κτήματος, αλλά μέσω σωλήνωσης (λάστιχο) στη θέση των παλαιών χωμάτινων υδραυλάκων. Κατά τον αυτό τρόπο αρδεύονταν τόσο το ανωτέρω κτήμα μου όσο και το κτήμα ++ και νυν κληρονόμων του, που καλλιεργούνταν και αυτό κατά τον ίδιο τρόπο, κυρίως δηλ. κηπευτικά. 

          Η θέση των πηγών Α και Β εντός του ομόρου ακινήτου ++ σε σχέση με το ακίνητό μου καθώς και η πορεία που αυτό ακολουθεί για να εισέλθει στο ακίνητό μου, εμφαίνονται στο πρόχειρο σκαρίφημα του ανωτέρω ιδίου μηχανικού ετών 2007-2009 και σε όμοιο ετών 1945-1960,   τα οποία επίσης επισυνάπτω παρά πόδας της παρούσης θεωρών τούτα ως εν, ενιαίο και αδιαίρετο όλον μετ` αυτής.

          Δηλ. υπέρ του ακινήτου μου (δεσπόζοντος) συστάθηκε πραγματική δουλεία άντλησης-συλλογής του νερού των πηγών του δουλεύοντος αλλά και διοχέτευσης αυτού στο κτήμα μου, δια μέσου του

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013