Αγωγή, σωματικές βλάβες,ηθική βλάβη

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ++
ΑΓΩΓΗ(ειδική-αυτ/κή)
++, κατοίκων ++
ΚΑΤΑ
1.++.
Καρδίτσα ++

Την ++ και ώρα ++ περίπου, ο πρώτος από εμάς οδηγούσα πεζή το τετράτροχο όχημά μου (κάρο) συρόμενο από γάιδαρο (ζωήλατο όχημα) στην επαρχιακή οδό ++.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος από εμάς, οδηγός του ζώου, το οποίο έσυρε το κάρο μου (σιδερένιο), κρατώντας τα γκέμια, ήτοι τα λουριά με τα οποία ζεύεται και κατευθύνεται τούτο, βάδιζα στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος της ανωτέρω οδού, οδηγώντας τούτο και το συρόμενο απ` αυτό κάρο, με κατεύθυνση προς ++.
Η οδός είναι ευθεία, διπλής κατεύθυνσης, τα δε δύο ρεύματα κυκλοφορίας διαχωρίζονται με συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή.


Στο ανωτέρω λοιπόν σημείο της ευθείας, ο εναγόμενος οδηγώντας το με αρ. κυκλοφορίας ++ ιδιοκτησίας του άλλως νομής και κατοχής του που κατά τον ως άνω χρόνο ήταν ασφαλισμένο για τις έναντι τρίτων ζημίες και βλάβες από την λειτουργία του στην δεύτερη εναγομένη ασφαλιστική εταιρία που είχε χορηγήσει και τη σχετική βεβαίωση, με κατεύθυνση ίδια με μένα-ομόρροπη, δηλ. από ++ προς ++, από αμέλειά του αναφορικά με την οδήγηση του οχήματός του λόγω έλλειψης προσοχής που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει όπως και κάθε μέτρια συνετός και επιμελής οδηγός όφειλε και μπορούσε να πράξει στην θέση του, χωρίς να οδηγεί με σύνεση και διαρκώς εντεταμένη την προσοχή του και να ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτ/του του έτσι ώστε να έχει το έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός του λαμβάνοντας υπ` όψη τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες έτσι ώστε να μπορεί να μειώνει εν ανάγκη ή και να διακόπτει την πορεία του, αν και όφειλε και μπορούσε λόγω των ικανοτήτων του, γνώσεων και δυνατοτήτων του, να συμμορφωθεί με τους κανόνες συνετής οδηγικής συμπεριφοράς του ΚΟΚ ,αλλά και της κοινής λογικής και σύνεσης που επέτασσαν σ` αυτόν να κινείται με μειωμένη ταχύτητα κάτω των ++ χλμ/ώρα λόγω σκότους και στενότητας της οδού αλλά και διότι ήδη κινούνταν σε κατοικημένη περιοχή με αγροτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, στάνες κλπ έτσι ώστε να μπορεί να διακόπτει την πορεία του αλλά και να έχει τον έλεγχο του οχήματός του, εν τούτοις, τούτος, ανέλεγκτα, απερίσκεπτα και ασύνετα , χωρίς προσοχή και χωρίς καν να αντιληφθεί την πορεία και θέση του οχήματός μου επί του οδοστρώματος, επέπεσε, με εγκληματική αυξημένη ταχύτητα άνω των 60 χλμ/ώρα και άνευ ουδεμίας ανακοπής αυτής, με το εμπρόσθιο μέρος του οχήματός του, στο οπίσθιο του δικού μου καθ` ην στιγμή ως ελέχθη, εκινούμην στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος παράλληλα με τον άξονα της οδού και με κατεύθυνση προς ++.
Αποτέλεσμα της σφοδρότατης σύγκρουσης από την υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο εναγόμενος, ήταν να εκτραπεί το όχημά μου της πορείας του και του οδοστρώματος και να εκσφενδονισθεί σε μεγάλη απόσταση άνω των ++ μέτρων κατά την φορά που δέχθηκε το χτύπημα και εν τέλει να ακινητοποιηθεί εντός των παρακείμενων χωραφιών δεξιά του οδοστρώματος, ενώ από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Επιπροσθέτως ο γάιδαρος που έσυρε τούτο, θανατώθηκε ακαριαίως λόγω του ότι το σιδερένιο κάρο ωθούμενο προς εμπρός από τη σύγκρουση που δέχτηκε, επέπεσε στο ζώο με ορμή, παρέσυρε τούτο και έτσι από το χτύπημα σε ζωτικά σημεία επήλθε ο θάνατός του, ενώ η δεύτερη από εμάς που επέβαινα στο όχημα, από το αιφνίδιο και σθεναρό της σύγκρουσης, εκτινάχθηκα και έπεσα στο έδαφος υποστάσα σοβαρότατες σωματικές βλάβες και δη εκδορές, μώλωπες αλλά και κατάγματα πλευρών δεξιά για τα οποία διακομίστηκα άμεσα στο ΓΝΝοσοκομείο ++.
Το ανωτέρω ατύχημα και οι εξ` αυτού κατωτέρω αναλυτικά αναφερόμενες ζημίες, οφείλονται αιτιωδώς στα σφάλματά του παραπάνω υπαιτίου οδηγού α` εναγομένου περί την οδήγηση του οχήματός του(παραβίαση των κανόνων του ΚΟΚ και της επιμέλειας κατά την κοινή πείρα και λογική) που σαφώς με την σειρά τους οφείλονται στο ότι τούτος οδηγούσε απρόσεκτα και απερίσκεπτα ήταν δηλ. αμελής περί την οδήγηση, ήτοι δεν κατέβαλλε την προσοχή που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει και που κάθε μέτρια συνετός οδηγός οφείλει και μπορεί να καταβάλει κάτω από τις ίδιες περιστάσεις με βάση τους νομικούς κανόνες ,την καλή πίστη και την κοινή πείρα και λογική εν` όψει των περιστάσεων και δεν προέβλεψε έτσι το αξιόποινο αποτέλεσμα των πράξεών του ως όφειλε και μπορούσε.
Αν τούτος είχε τεταμένη την προσοχή του και οδηγούσε με σύνεση και προσοχή, έχοντας τον πλήρη έλεγχο και εποπτεία του οχήματός του έτσι ώστε να προβαίνει κάθε φορά στις ενδεδειγμένες κινήσεις με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και ιδίως αν κινούνταν με την μειωμένη ταχύτητα που επέβαλλε η σχετική σήμανση για το ανώτατο όριο ταχύτητας σε κατοικημένη περιοχή (++ χλμ/ώρα) αλλά και οι επικρατούσες ανωτέρω αναφερόμενες συνθήκες, αντί της ιλιγγιώδους που είχε αναπτύξει έτσι ώστε να δύναται να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός του και άρα απέφευγε τα` ανωτέρω οδηγικά λάθη, θα ηδύνατο να προϊδεί -προβλέψει το αποτέλεσμα των πράξεών του και άρα να αποφύγει το ατύχημα.
Για την αποκατάσταση όλων των κατωτέρω ζημιών μας ευθύνονται εις ολόκληρον οι εναγόμενοι,ο μεν οδηγός του ζημιογόνου οχήματος α` εναγόμενος, καθότι οδηγούσε κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΟΚ αφού δεν επέδειξε την προσοχή την οποία όφειλε και μπορούσε κατά τις περιστάσεις να καταβάλλει, ήτοι εξ` αιτίας της παρανόμου και υπαιτίου ζημιογόνου πράξεως του κατ` 914 ΑΚ, η δε δεύτερη εναγομένη ασφαλιστική εταιρεία ευθύνεται επειδή είχε ασφαλίσει το ως άνω ζημιογόνο όχημα με σύμβαση ασφαλίσεως που ήταν ισχυρή κατά το χρόνο του ατυχήματος για τους κινδύνους προκλήσεως ζημιών από κυκλοφορία τους σε τρίτους και είχε χορηγήσει τις σχετικές βεβαιώσεις και άπαντες τούτοι εις ολόκληρον κατ` 926 ΑΚ δεδομένης της παράλληλης ευθύνης των εκ του νόμου.
Συνεπώς οφείλουν να μας αποζημιώσουν οι ανωτέρω αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος ως εξής:
Α.
Στον πρώτο ενάγοντα:
Ι. Από τη σύγκρουση ως εκτέθηκε, θανατώθηκε το σταυλοδίαιτο ζώο μου-γάιδαρος ιδιοκτησίας μου που χρησιμοποιούσα για την έλξη του τετράτροχου κάρου μου αλλά και για άλλες αγροτικές εργασίες αλλά και ως μεταφορικό μέσο κατά τον συνήθη προορισμό του. Τούτος, που ήταν ηλικίας ++ ετών δηλ. νεότατος, κατά το χρόνο του ατυχήματος άξιζε τουλάχιστον το ποσό των ++€, αφού ήταν εξημερωμένος και σταυλοδίαιτος, ήτοι κατάλληλος για αγροτικές και γεωργικές εργασίες. Συνεπώς κατά το ποσό αυτό, λόγω θανάτωσής του, υπέστην περιουσιακή ζημία και οφείλουν οι εναγόμενοι να με αποζημιώσουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος.
ΙΙ. Επίσης καταστράφηκε ολοκληρωτικά το σιδερένιο τετράτροχο κάρο μου, δεδομένου ότι από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, παραμορφώθηκε όλος ο σκελετός του, το πάτωμα της καρότσας του, ενώ αποκόπηκε και ο πίσω αριστερός τροχός από την βάση του άξονά του. Η δαπάνη επισκευής του σε τεχνίτη σιδερά συμπεριλαμβανομένων και των υλικών που θα απαιτηθούν,(σίδερα, λάμες, σιδεροσωλήνες, φύλο λαμαρίνας, τροχοί κλπ) αλλά και της εργασίας καλιμπραρίσματος για να επανέλθει κατά το δυνατό, στην προηγούμενη κατάσταση αλλά και βαφής, ανέρχεται στο ποσό των ++€, αφού τα υλικά στοιχίζουν ++€ και η εργασίες των τεχνιτών συνολικά άνω των ++€, ήτοι ξεπερνά την αξία που είχε τούτο τη στιγμή του ατυχήματος και που ανέρχονταν σε ++€, δεδομένου ότι πρόκειται για τετράτροχο κάρο, σιδερένιο που διέθετε και παραπέτα καρότσας καθώς και περιστρεφόμενη βάση ρυμούλκησης μαζί με βραχίονα ρυμούλκησης , ενώ ήταν ατρακάριστο. Δηλ. κατά το ποσό αυτό των ++€ ζημιώθηκα στην περιουσία μου και οφείλουν να με αποζημιώσουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.
ΙΙΙ. Εξ` αιτίας της προσβολής των ανωτέρω προστατευόμενων αγαθών της περιουσίας και ιδιοκτησίας μου, υπέστην και ηθική βλάβη, καθόσον με κατέλαβε θλίψη, θυμός και οργή καθώς και αγωνία για τη συνέχιση των αγροτικών, γεωργικών και κτηνοτροφικών μου εργασιών εκ των οποίων αποκομίζω τα προς το ζήν μη έχοντας άλλη πηγή εισοδήματος, αφού χωρίς το ζώο και το κάρο η συνέχισή των είναι αδύνατη αφού δεν διαθέτω κανένα άλλο μηχανοκίνητο ή ζωήλατο μέσο. Έτσι, διαβιώντας μόνιμα στο χωριό ++ όπου και ευρίσκεται και η οικία μου, μέχρι και σήμερα ταλαιπωρούμαι αφάνταστα στην μετακίνηση από και προς το μαντρί που διατηρώ στις παρυφές του χωριού, στην μεταφορά των ζωοτροφών, στην μεταφορά διαφόρων πραγμάτων, εφοδίων και υλικών. Λαμβανομένου λοιπόν υπ` όψη ότι αποκλειστικά υπαίτιος είναι ο αντίδικος οδηγός, ότι η καταστροφή των ανωτέρω πραγμάτων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας και ιδιοκτησίας μου, ότι με αυτά τα μέσα (ζώο και κάρο) κέρδιζα τα προς το ζήν εμού και της οικογενείας μου και ότι είναι αδύνατη η συνέχιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών μου και ως εκ τούτου ζημιώνομαι και περαιτέρω αφού δεν μπορώ πλέον να έχω εισοδήματα ελλείψει τούτων (ζημία την οποία πάντως επιφυλάσσομαι να αναζητήσω) αλλά και ότι τα εισοδήματα που κέρδιζα, προερχόμενα μόνο από την ανωτέρω ασχολία μου, ανέρχονταν μόλις στο ποσό των ++€ το χρόνο, ενώ δεν διαθέτω άλλη πηγή εισοδημάτων, αλλά και του ότι χρηματική ικανοποίηση έχει κατά βάση λειτουργία εξισορροπητική, πρέπει το Δικαστήριό σας να μου επιδικάσει «κατά την κρίση συνετού ανδρός» και με βάση την αρχή της αναλογίας κατ` ++Σ, χρηματικό ποσό ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην και που ανέρχεται-αποτιμάται στο ποσό των ++ €, ποσό το οποίο κρίνεται εύλογο δεδομένων των παραπάνω περιστάσεων και συνθηκών, καθώς και της ιδιαίτερα αξιόλογης περιουσιακής κατάστασης του εναγομένου, σε αντίθεση με την δική μου κατάσταση ένδειας.
Β.
Στην δεύτερη από εμάς ενάγουσα-επιβαίνουσα:
Από την σφοδρότητα της σύγκρουσης, εκτινάχθηκα από το κάρο όπου επέβαινα και επέπεσα επί του εδάφους υποστάσα ως εξετέθη σοβαρότατες σωματικές βλάβες ήτοι πέρα από μώλωπες και εκδορές, κατάγματα 8ης και 9ης πλευράς δεξιά για τα οποία νοσηλεύτηκα στην οικία μου επί μακρόν. Η παραπάνω σωματική μου βλάβη είναι εξαιρετικά σοβαρή αφού επήλθε σημαντική προσβολή της σωματικής μου ακεραιότητας, δοκίμασα δε αφόρητους πόνους μέχρι την πλήρη ανάρρωσή μου ακόμα και με τις πιο συνηθισμένες κινήσεις για τον καθένα. Ως εξετέθη πρόκειται για κατάγματα δεξιών πλευρών. Παρά το γεγονός ότι σήμερα «έδεσαν», είναι φανερό κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής αλλά και των αντιλήψεων ζωής, ότι η κατάσταση υγείας των για το υπόλοιπο της ζωής μου, δεν μπορεί να είναι αυτή που ήταν μέχρι το ατύχημα. Τούτο σημαίνει ότι δεν μπορώ να καταπονώ το σώμα μου όπως και πρίν με έντονη κίνηση και για ενέργειες και δραστηριότητες που προϋποθέτουν συνεχόμενη και διαρκή καταπόνηση ή έντονη κόπωση κλπ. Τούτο ιδιαιτέρως πρέπει να ληφθεί υπ` όψιν από το Δικαστήριό σας εν` όψει του ότι προσφέρω στα του οίκου μου και των αγροτικών και κτηνοτροφικών ασχολιών της οικογενείας μου καταβάλλοντας χειρωνακτική εργασία και καταπονώντας το σώμα μου ως εκ της φύσεως και του είδους αυτών. Ακριβώς για τον λόγο αυτό , το είδος, η φύση και η σοβαρότητα της σωματικής μου βλάβης και η εντεύθεν ανικανότητά μου προς εργασία και προσφορά στα του οίκου και στις εργασίες από τις οποίες αποκτάται το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα που μου επιτρέπει να διαβιώ, μου προκάλεσε τεράστιο άγχος, θλίψη, φόβο και αγωνία για την οικονομική και κοινωνική μου κατάσταση στο μέλλον, συναρτώμενη άμεσα με την εξέλιξη της υγείας μου, αφού η πρώτη βασίζεται και οικοδομείται πλήρως στην ικανότητα για εργασία μου δεδομένου ότι δεν έχω από άλλους πόρους εισοδήματα. Έτσι όλες οι ανωτέρω δυσμενείς καταστάσεις δηλ. η σοβαρότητα της σωματικής μου βλάβης, ο χρόνος αποθεραπείας αυτής, ο εξ` αυτής αποκλεισμός μου από την προσφορά και την συνεισφορά μου στα του οίκου και των ασχολιών της οικογένειας ,η απώλεια εισοδημάτων όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ατύχημα και συνακόλουθα η αγωνία για το μέλλον μου ,επέδρασαν δυσμενώς στην ψυχολογική μου κατάσταση, εις τρόπον ώστε να εξανεμισθεί η μέχρι πρότινος ψυχική μου υγεία, γαλήνη και ηρεμία, στη μη προσβολή των οποίων, όπως και όλοι οι κοινωνοί, αποδίδω και εγώ τεράστια ψυχολογική αξία και στην θέση των υπεισήλθαν το άγχος για το μέλλον, η φοβία για την εξέλιξη της υγείας μου και η αβεβαιότητα για την τύχη μου, δεδομένου ότι δεν έχω άλλο εισόδημα και τελώ σε κατάσταση ένδειας σε αντίθεση με τον αντίδικο οδηγό που διαθέτει ικανότατη περιουσία και βέβαια με την εναγομένη ασφαλιστική που έχει και ρόλο εγγυητικό. Συνεπώς πρέπει το Δικαστήριό σας να μου επιδικάσει «κατά κρίση συνετού ανδρός» και με βάση την αρχή της αναλογίας κατ` 25 Σ, χρηματικό ποσό ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην και που ανέρχεται-αποτιμάται στο ποσό των ++ €, ποσό το οποίο κρίνεται εύλογο δεδομένων των παραπάνω περιστάσεων και συνθηκών.
Επειδή συνολικά οι εναγόμενοι οφείλουν να μας καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος συνολικά
-στον α` από εμάς το ποσό των ++ € και
-στην β` από εμάς το ποσό των ++ €, νομιμοτόκως άπαντα τα ανωτέρω ποσά από την επίδοση της παρούσης μέχρι την πλήρη εξόφληση.
Επειδή οι εναγόμενοι αρνούνται να πληρώσουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος το παραπάνω συνολικό ποσό αν και οχλήθηκαν επανειλημμένως.
Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς την καταψηφιστική της διάταξη, αφού ελλείψει χρημάτων μας για την αντιμετώπιση της ανωτέρω καταστάσεώς μας απολύτου ένδειας, η καθυστέρηση της εκτέλεσης θα προκαλέσει σε μας ανεπανόρθωτη ζημία, που δεν μπορεί ν` αποφευχθεί με άλλο τρόπο δεδομένου ότι έχουμε περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να απαγγελθεί σε βάρος του α΄ εναγομένου προσωπική κράτηση διαρκείας ++ μηνών ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της εκδοθησομένης αποφάσεως κατ` 1047 ΚπολΔ, αφού η απαίτησή μας εναντίον του προέρχεται από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του (αδικοπραξία), από την οποία προκλήθηκε σε μας ζημία, αλλά και του γεγονότος ότι ο ίδιος είναι κακής πίστης.
Επειδή η παρούσα αγωγή μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή, αρμοδίως δε εισάγεται ενώπιόν σας προς εκδίκαση κατά τις διατάξεις των αρθρ. 35, 40Α, 681 ΚπολΔ .
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Και με όσα προσθέσουμε κατά την συζήτηση της παρούσας και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας ιδία περί αναζητήσεως κάθε άλλης ζημίας μας προερχομένης από το ένδικο ατύχημα
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μας. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μας καταβάλλουν, για τις εις το ιστορικό της παρούσης αιτίες, ο δε 1ος και με προσωπική του κράτηση ++ μηνών λόγω του αδικήματος, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος :α) στον πρώτο απο εμάς συνολικά το ποσό των ++ € και β) στην δεύτερο από εμάς το ποσό των ++ € και τούτα νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.
Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησομένη απόφαση ως προς την καταψηφιστική της διάταξη.
Ν' απαγγελθεί σε βάρος του 1ου εναγομένου προσωπική κράτηση διαρκείας ++ μηνών, συνεπεία του αδικήματος, ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της εκδοθησομένης αποφάσεως και
Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη, αγωγόσημο και αμοιβή πληρεξούσιου δικηγόρου.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Ανδρέας Aπ.Βρόντος
Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω
24410-41255/6972422002
FAX 24410-41257
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013