Αγωγή αποζημίωσης,τραυματισμός,απώλεια εισοδημάτων,φιλοδωρήματα,εργοδοτικές εισφορές,ευλογη αποζημίωση συγγενούς

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ++
ΑΓΩΓΗ (αποζημίωσης εξ` αδικοπραξίας)
++, κατοίκου ++
ΚΑΤΑ
1) ++
Καρδίτσα ++

Την ++ ώρα της ++ ο πρώτος εναγόμενος, οδηγώντας το με αρ. κυκλοφορίας ++ αυτ/το ιδιοκτησίας του, άλλως νομής και κατοχής του, που κατά το χρόνο αυτό ήταν ασφαλισμένο για τις ζημίες έναντι τρίτων με έγκυρη σύμβαση ασφαλίσεως στην δεύτερη εναγομένη, που είχε εκδώσει και την σχετική βεβαίωση ασφαλίσεως, κινούμενος επί της οδού ++ στην ++ με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, από αμέλειά του, ήτοι από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής και επιμέλειας αναφορικά με την οδήγηση του αυτ/του του, που όφειλε από τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει όπως και κάθε μέσος συνετός οδηγός στην θέση του, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και έτσι από αμέλεια του έγινε υπαίτιος πρόκλησης του παρακάτω τροχαίου ατυχήματος και των εξ` αυτού, βλαβών και ζημιών μου και ειδικότερα:
Στο ύψος της διασταύρωσης της οδού που εκινείτο με την κεντρική οδό ++, αν και όφειλε και μπορούσε να ακινητοποιήσει το όχημά του και να παραχωρήσει προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται στην οδό αυτή , δεδομένου ότι κατά την πορεία του επί της οδού ++ και προς της εισόδου στην οδό ++ υπάρχει ρυθμιστική πινακίδα ΣΤΟΠ (Ρ-2) που σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας των οχημάτων που κινούνται στην οδό αυτή και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα που κινούνται στην οδό ++, εν τούτοις, αυτός, από εγκληματική του αμέλεια, δηλ. έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε κατά τις περιστάσεις να καταβάλει, δεν ακινητοποίησε το όχημά του προ της εισόδου του στην οδό αυτή συμμορφούμενος με τον ΚΟΚ δηλ. την ανωτέρω σήμανση ΣΤΟΠ και τους κανόνες σωφροσύνης και λογικής περί την οδήγηση, αλλά αντίθετα, παραβιάζοντάς τους, εισήλθε αιφνιδίως, ανελέγκτως, άνευ διακοπής της πορείας και της ταχύτητάς του και με εγκληματικά αυξημένη ταχύτητα εν` όψει των περιστάσεων, επί της οδού ++ στην οποία ήδη εκείνη τη στιγμή εκινούμην εγώ με κατεύθυνση από δύση προς ανατολή οδηγώντας το υπ’ αριθ. ++ δίκυκλο μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας του ++, προστηθείς στην οδήγησή του υπ` αυτού, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό την εκ του νόμου προτεραιότητά μου.


Αποτέλεσμα της παραπάνω αμελούς και παράνομης κατά το νόμο(ΚΟΚ) αλλά και τους κανόνες σωφροσύνης και λογικής οδηγικής συμπεριφοράς του εναγομένου, ήταν να συγκρουσθούν τα δύο οχήματα, καθ` όσον το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματός μου προσέκρουσε στο πίσω δεξιό του οχήματός του εναγομένου , εγώ δε να τραυματιστώ βαρύτατα, από την πρόσκρουση μου με τα αυτ/το, αφού το πόδι μου συνθλίφθηκε ανάμεσα σ` αυτό και το μοτοποδήλατο, υποστάς συντριπτικό ενδοαρθρικό κάταγμα κνήμης και κάτω περόνης (αρ) μετά συνοδού βλάβης των μαλακών μορίων της άρθρωσης (κάκωσης υψηλής ενέργειας).
Αμέσως μετά το ατύχημα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής μου, διακομίσθηκα με ασθενοφόρο στο ΓΝΝ++ όπου και εισήχθην εσπευσμένως στην ορθοπαιδική κλινική .Εκεί διαπιστώθηκαν κατόπιν ιατρικών εξετάσεων, ακτινολογικού ελέγχου και αξονικής τομογραφίας ,τα παραπάνω τραύματα και βλάβες μου, ήτοι κάταγμα ενδοαρθρικό κνήμης και περόνης και συγκεκριμένα πέρατος κνήμης και περόνης δηλ. εντός της άρθρωσης και υποβλήθηκα σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για ++ώρες(από ώρα ++ απογευματινή έως ++ της επομένης) προς αποκατάσταση των καταγμάτων. Συγκεκριμένα κατά το χειρουργείο προστέθηκαν εσωτερικά υλικά οστεοσύνθεσης ήτοι λάμα ++ και παρέμεινα νοσηλευόμενος μέχρι την ++ ότε και εξήλθα. Μετά το χειρουργείο και έως την ++ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής μου κατόπιν εντολής των θεραπόντων ιατρών του Νοσοκομείου δεχόμουν τις υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμου του Νοσοκομείου σε 24ωρη βάση και ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή .Μετά την έξοδό μου από το νοσοκομείο και την τοποθέτηση γυψονάρθηκα που κάλυπτε όλη την περιοχή της ποδοκνημικής χώρας αλλά και το κάτω μέρος του πέλματός μου, παρέμεινα κλινήρης στην οικία μου επί μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τα κατωτέρω αφού αδυνατούσα να βαδίσω, οι δε όποιες μετακινήσεις μου έκτοτε εντός οικίας πραγματοποιούνταν με ζεύγος βακτηριών (πατερίτσες), δοκιμάζοντας ως εικός, αφόρητους πόνους και υφιστάμενος απέραντη ταλαιπωρία ακόμη και στις πιο απλές κινήσεις μου. Ταυτόχρονα και λόγω της φύσεως των τραυμάτων μου, και με σκοπό την συντόμευση του χρόνου πώρωσης των οστών(ήτοι για την αποκατάσταση των καταγμάτων),μου συνεστήθη απο τον ιατρό του Νοσοκομείου και Δ/ντή της ορθοπεδικής κλινικής αυτού ++, η λήψη ιδιαίτερα βελτιωμένης διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, την οποία ελάμβανα επί μακρόν κατά τα κατωτέρω και περαιτέρω ακριβώς εξ` αιτίας της φύσης των τραυμάτων μου και με σκοπό την αποκατάσταση αυτών, μου συνεστήθη από τους ιατρούς του νοσοκομείου και ΙΚΑ και η παρακολούθηση προγράμματος φυσιοθεραπειών που περιελάμβαναν ηλεκτρομαλάξεις, κινησιομαλάξεις και χειρομαλάξεις κλπ, κατά τα κατωτέρω, οι οποίες και εκτελέσθηκαν σε μεγάλο αριθμό συνεδριών στην οικία μου κατά τα συσταθέντα.
Ειδικότερα :κατά την ημέρα εξόδου μου από το νοσοκομείο που συστήθηκε από τον δ/ντή της ορθοπαιδικής κλινικής, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής μου να «παραμείνω απών από την εργασία μου για ++ μήνες, εκδόθηκε δε προς τούτο η με αρ. ++ ιατρική γνωμάτευσή του.
Την ++ εξετάζομαι από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ++ η οποία με την με αρ. ++ γνωμάτευσή της , διαγιγνώσκει τα ανωτέρω τραύματά μου και γνωματεύει ότι λόγω της κατάστασης υγείας μου είμαι ανίκανος προς εργασία έως ++.
Την ++ εξετάζομαι εκ νέου από τον ανωτέρω ιατρό – δ/ντή της ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου ++, που με την με αρ. ++ γνωμάτευσή του κρίνει εκ νέου ότι είμαι ανίκανος προς εργασία για διάστημα ++ μηνών.
Την ++ εξεταζόμενος εκ νέου από τον ανωτέρω ιατρό στο νοσοκομείο, διαπιστώνεται «ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας και δυσκαμψίας ποδοκμηνικής» και μου συστήνεται με την με αρ. ++ γνωμάτευσή του παρακολούθηση προγράμματος φυσικοθεραπειών δηλ. χειρομαλάξεις, δινόλουτρα, παρασινόλουτρα, ρεύματα κλπ, «για διάστημα τουλάχιστον ++ μηνών.»
Την ++, μετά από εξέταση των ιατρών του ++ και λόγω διαπίστωσης «μετεγχειρητικής δυσκαμψίας αρ. ποδοκνημικής», μου συστήνεται η παρακολούθση φυσικοθεραπευτικού προγράμματος συνιστάμενου σε γαλβανικά ρεύματα 10 συνεδριών, δινόλουτρα 10 συνεδριών, συγχρόνως δε διαθερμίες, υπέρηχα, βραχέα και μικροκύματα και εν τέλει κινησιοθεραπείες μαζί με χειρομαλάξεις σε 10 συνεδρίες, εκδόθηκε δε προς τούτα το από με ιδία ημερομηνία «παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας» του ΙΚΑ.
Την ++ εξετάζομαι για δεύτερη φορά από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ++ η οποία με την με αρ. ++ γνωμάτευσή της, γνωματεύει ότι λόγω της κατάστασης υγείας μου είμαι ανίκανος προς εργασία έως ++.
Την ++ εξετάζομαι εκ νέου από τον ανωτέρω ιατρό – δ/ντή της ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου ++, που με την με αρ. ++ γνωμάτευσή του, διαπιστώνει «αγκύλωση ποδοκνημικής» και κρίνει εκ νέου ότι είμαι ανίκανος προς εργασία για διάστημα ++ μηνών από την ημερομηνία αυτή.
Την ++ εξετάζομαι ξανά από τον ανωτέρω ιατρό του νοσοκομείου που με την με αρ. ++ ιατρική γνωμάτευσή του, γνωματεύει ότι «λόγω της συντριπτικότητας του κατάγματος αλλά και της συνοδού βλάβης των μαλακών μορίων της άρθρωσης (κάκωσης υψηλής ενέργειας), ο ασθενής ανέπτυξε δυσκαμψία της άρθρωσης και δυσχέρεια βάδισης παρά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στο οποίο υπεβλήθη. Λόγω του επώδυνου της περιοχής αλλά και της ανάπτυξης οιδήματος με την φόρτιση του σκέλους ο ασθενής είναι ανίκανος για εργασία για διάστημα τουλάχιστον μηνός από ++».
Την ++ εξετάζομαι και πάλι από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ++ η οποία με την με αρ++ γνωμάτευσή της, γνωματεύει ότι λόγω της κατάστασης υγείας μου είμαι ανίκανος προς εργασία έως ++.
Την ++ εξετάζομαι ξανά από τον ανωτέρω ιατρό του νοσοκομείου που με την με αρ. ++ ιατρική γνωμάτευσή του, διαπιστώνει ότι τα κατάγματα κνήμης και περόνης ευρίσκονται «αριστερά σε διαδικασία πώρωσης (και) έντονη ατροφία τετρακέφαλων λόγω κακής φόρτισης» και γνωματεύει ότι χρήζω «χορήγησης αναρρωτικής αδείας για διάστημα ++ μηνών από ++»
Την ++ εξετάζομαι και πάλι από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ++ η οποία με την με αρ. ++ γνωμάτευσή της, γνωματεύει ότι λόγω της κατάστασης υγείας μου είμαι ανίκανος προς εργασία έως ++.
Έτσι καθ`όλη την διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν το ατύχημα , η ζωή μου, λόγω των δυσμενών συνεπειών των σοβαρότατων τραυμάτων μου, αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο, αφού παρέμεινα κλινήρης στην οικία μου με τοποθετημένο τον γυψονάρθηκα επί διάστημα ++ μηνών, επαναλαμβάνω, ++ μηνών, δηλ. μέχρι και τον ++, δοκιμάζοντας αφόρητους πόνους από το ανοιχτά χειρουργηθέν τραύμα μου και την τοποθέτηση λάμας, βιδών και γυψονάρθηκα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα, όπως είναι φυσικό εξ` αιτίας όλων αυτών αλλά και λόγω της αδυναμίας λειτουργίας της άρθρωσης, σοβαρότατες δυσκολίες στις κινήσεις μου και στην μετακίνησή μου, στην ατομική μου υγιεινή και εν γένει αυτοεξυπηρέτησή, καταστάσεις που αντιμετωπίστηκαν με την αμέριστη συμπαράσταση και εντατικοποίηση των προσπαθειών της συζύγου μου ++, ενώ έκτοτε , μετά το ++, δηλ. από ++ και για άλλους και πλέον ++μήνες περίπου, δηλ. μέχρι και τα μέσα ++, οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις μου γινόταν αναγκαία μόνο με πατερίτσες ή βοήθημα Π και πάντα με την υποστήριξη και βοήθεια της συζύγου μου. Κατακερματίστηκε έτσι όλη μου η ζωή, προσωπική και οικογενειακή, αφού αναγκαία διακόπηκαν βίαια όλες τις προηγούμενες φυσιολογικές ασχολίες της καθημερινής μου ζωής, η εργασία μου, ο ελεύθερος χρόνος μου, οι συναναστροφές μου κλπ, καταστάσεις που έχουν ως συνέπεια την ιδιαίτερα δυσμενή ψυχολογική επίδραση στο συναισθηματικό μου κόσμο , αλλά και την πλήρη οικονομική μου εξουθένωση ελλείψει πορισμού εισοδημάτων, αφού πλέον η ζωή μου περιστρέφεται στην κυριολεξία γύρω από άλλα δεδομένα που πρέπει ν` αντιμετωπίσω και όχι γύρω από τα δεδομένα και τις καταστάσεις που οικοδόμησα εγώ με κόπο και με προοπτική εξασφάλισης του μέλλοντός μου. Επισκεπτόμουν συχνότατα τους γιατρούς και υποβλήθηκα σε εξαντλητικά και εξουθενωτικά φυσικοθεραπευτικά προγράμματα, πλήν όμως αναπτύχθηκε δυσκαμψία της άρθρωσης και δυσχέρεια βάδισης μου καθώς και ατροφία των τετρακεφάλων μυών του ποδός, καταστάσεις που επιβάρυναν, όπως είναι φυσικό, ακόμη περισσότερο την ελευθερία κίνησης της βάδισής μου και παρά την ιατρική παρακολούθηση και την φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβάλλομαι όλο αυτό το διάστημα η υγεία μου μέχρι και σήμερα δεν αποκαταστάθηκε πλήρως. Αντίθετα, κατά την ιατρική επιστήμη, βάσιμα εξ` αιτίας της φύσεως των τραυμάτων μου, δηλ. του ισχυρού συντριπτικού κατάγματος της κνήμης και περόνης ενδοαρθρικά δηλ. μέσα στην άρθρωση, της ύπαρξης λάμας και βιδών στο σημείο, της κάκωσης υψηλής ενέργειας των μαλακών μορίων της άρθρωσης, η αποκατάσταση της υγείας μου θα αργήσει στο μέλλον –και δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για το καταλάβει αυτό- ιδίως αν ληφθεί υπ` όψη ότι ακόμα και σήμερα , ένα έτος σχεδόν μετά το ατύχημα ταλαιπωρούμαι από δυσκαμψία στην άρθρωση, ατροφία μυών και δυσχεραίνομαι στην κίνηση της βάδισης.
Επιπλέον εξ` αιτίας των σοβαρότατων τραυμάτων μου και των συνεπειών αυτών στην υγεία μου ,κατέστην ανίκανος προς εργασία αφού ζημιώθηκε η δύναμη για εργασία μου και εντεύθεν η ικανότητα κτήσεως εισοδημάτων εξ` αυτής και έτσι δεν μπόρεσα στο παρακάτω χρονικό διάστημα να ασκήσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα που και πριν ασκούσα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα ασκούσα αν δεν μεσολαβούσε η βλάβη του σώματος και της υγείας μου και έτσι ζημιώθηκα τουλάχιστον τα ποσά που θα κέρδιζα προηγουμένως από την ίδια εργασία. Ειδικότερα υπέστην τις παρακάτω ζημίες:

Α. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ (ΕΠΕΛΘΟΥΣΑ) ΖΗΜΙΑ
Την ++, δηλ. ++ ημέρες πρίν το ατύχημα, προσλήφθηκα με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, από τον εργοδότη μου ++, που διατηρεί στην ++, επιχείρηση ++. Αντικείμενο της εργασίας μου ήταν ++. Το ωράριο εργασίας μου συμφωνήθηκε από ++ έως ++ καθημερινώς για ++ ημέρες της εβδομάδας (++ημερη εβδομαδιαία απασχόληση, δηλ. ++ ρεπό την εβδομάδα αφού η επιχείρηση λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας), ενώ ο μηνιαίος μου συμφωνήθηκε με βάση την ΣΣΕ 29/5/2006 (Πρ.κατ.Υπ.Απασχ. 47/15-6-06) «Για τους όρους αμοιβής προσωπικού επισιτιστικών καταστημάτων» στην οποία υπάγονται και οι διανομείς, στο κατώτατο νόμιμο μισθό του εγγάμου με την ελάχιστη προϋπηρεσία δηλ. στο ποσό των ++€. Το ποσό αυτό θα ελάμβανα ως καθαρή αμοιβή ήτοι άνευ επιβαρύνσεώς του λόγω ασφαλιστικών (εργατικών) εισφορών, δεδομένου ότι το ποσό της εργατικής εισφοράς μου στο ++ ως ασφαλισμένου συμφωνήθηκε ότι θα βαρύνει τον εργοδότη μου(για την εγκυρότητα της συμφωνίας τούτης :ΑΠ 407/70 ΔΕΝ 1989,293,ΕφΑΘ 6178/74,868/88 κλπ). Συγκεκριμένα ο ανωτέρω εργοδότης μου, με ασφάλισε στο ++στην κατηγορία ΤΕΑΜ-ΜΕΙΚΤΑ ως διανομέα στην οποία το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε ++% μεικτά , εκ των οποίων ++% είναι η εργατική εισφορά και ++% η εργοδοτική. Έτσι τούτος για κάθε μήνα εργασίας μου βαρυνόταν και με το ποσό των ++ € (ποσοστό ++% επί του ανωτέρω μεικτού μισθού των ++ €) της εργατικής εισφοράς μου που άλλως θα επιβάρυνε εμένα. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί μισθό (τακτικές αποδοχές) και το ποσό της (αναλογούσης) εργατικής εισφοράς που καταβάλλεται από τον εργοδότη(ενδ.ΑΠ 388/83 ΕΕΔ 1983,841,ΑΠ 311/77 ΕΕΔ 36,601,ΑΠ 431/77 ΕΕΔ 36,704),δηλ. έχουμε προσαύξηση του μισθού κατά το ποσό αυτής, οπότε ο μισθός μου ανήλθε σε ++ €. Το ανωτέρω ποσό συμφωνήθηκε επιπλέον του ελαχίστου νομίμου(++€),αφού κατά την συμφωνία μας με τον εργοδότη μου, με το υπέρτερο ποσό θα καλύπτονταν και οι αξιώσεις μου εκ της παροχής εργασίας μου καθημερινώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δηλ. από ++ αλλά καθ` υπέρβαση τυχόν του νομίμου ωραρίου μου, ήτοι λόγω υπερεργασίας καθημερινά, αλλά και εργασίας την ++η ημέρα της εβδομάδας σε καθεστώς ++νθήμερης απασχόλησης αλλά και τις τυχόν αργίες.
Οι τακτικές αυτές αποδοχές προσαυξάνονται όμως κατά το ποσό των φιλοδωρημάτων των πελατών, που αποτελούν μόνιμη, πάγια και επαναλαμβανόμενη, αλλά κυμαινόμενη παροχή των πελατών προς τους μεταφορείς-διανομείς που παραδίδουν την παραγγελία στο σπίτι (και προς τους σερβιτόρους εντός του καταστήματος) κατά τα κρατούντα επί μακρόν στον οικείο τομέα συναλλαγών και με βάση τις συναλλακτικές συνήθειες που έχουν εδραιωθεί και τηρούνται σήμερα και στο τόπο παροχής της εργασίας μου και συνάγεται τούτο από την ανθρώπινη εμπειρία και τη συμμετοχή στις συναλλαγές. Αποτελούν δηλ. τα φιλοδωρήματα, εισοδήματα για τους εργαζομένους με αυτό το αντικείμενο εργασίας, όχι από την κύρια (μισθός) αλλά από δευτερεύουσα πηγή. Άλλωστε και από το νόμο, μη αγνοούντος τα συναλλακτικά ήθη και πρακτική, τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπ`όψη για τον καθορισμό της νόμιμης αμοιβής των σερβιτόρων.(ν.2224/94)
Τα έσοδα από την ανωτέρω εργασία μου αποτελούσαν τα μόνα έσοδά μου με τα οποία θα μπορούσα να διαβιώ αξιοπρεπώς και να οικοδομώ-στηρίζω το μέλλον μου, δεδομένου ότι τα μόνα εισοδήματά μου και πρίν την ανωτέρω πρόσληψή μου, προέρχονταν πάντα από την προσφορά εργασίας μου ως εργάτη ή υπάλληλου σε διάφορες εργασίες, ενώ στο συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας είχα προηγούμενη μακρόχρονη εμπειρία δεδομένου ότι εργαζόμουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην ομοειδή επιχείρηση ++ για διάστημα αρκετών ετών. Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι η παροχή αυτού του είδους εργασίας μου ,λόγω του ωραρίου ,των πολλών δρομολογίων, της συνεχούς μετακίνησης και ορθοστασίας προϋποθέτει και απαιτεί άρτια και καλή φυσική, σωματική και ψυχολογική κατάσταση αλλά και αποθέματα σωματικής δύναμης, ευεξίας και ευρωστίας και σαφώς δεν συμβιβάζεται με τα ανωτέρω συντριπτικά κατάγματα στην άρθρωση, την δυσκαμψία, την δυσχέρεια κίνησης, τα οιδήματα, τις ατροφίες μυών του ποδός, την μετακίνηση αναγκαία με πατερίτσες κλπ., αφού απλά εξ` αιτίας τέτοιων τραυμάτων και συνεπειών στο σώμα, δεν μπορεί να παρασχεθεί.
Συνεπεία λοιπόν του ανωτέρω σοβαρότατου τραυματισμού μου κατέστην ανίκανος παντελώς να παράσχω την παραπάνω εργασία μου για την οποία προσλήφθηκα, από την ημέρα του ατυχήματος και εφεξής. Εξ` αιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής μου που σαφώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει οποιαδήποτε αναμονή από την πλευρά του εργοδότη μου για επαναφορά μου στην εργασία εντός ευλόγου χρόνου, σε συνδυασμό με τις επιτακτικές και αδήριτες ανάγκες της επιχείρησής του προς συνέχιση της δραστηριότητάς του, τούτος με απέλυσε άμεσα.
Παρέμεινα ανίκανος προς εργασία μέχρι και ++, οπότε και με την ελάχιστη βελτίωση της κατάστασής μου, παρά τη δυσκαμψία της άρθρωσης, την δυσχέρεια βάδισης, την ατροφία των μυών κατά τα ανωτέρω, αλλά και την συνέχιση της υποβολής μου σε φυσικοθεραπευτικά προγράμματα, προσλήφθηκα εκ νέου στον ίδιο εργοδότη με το ίδιο αντικείμενο εργασίας και τους αυτούς όρους, πλήν του εβδομαδιαίου ωραρίου αφού τώρα εργάζομαι επί πενθήμερο λόγω της επιτακτικής ανάγκης για ξεκούραση και ανάπαυση εξ` αιτίας της φύσεως των τραυμάτων μου, αφού διαφορετικά υποφέρω από πόνους και ταλαιπωρούμαι αφάνταστα στην κίνησή μου.
Ζημία μου εν προκειμένω αποτελεί η για το παραπάνω χρονικό διάστημα, 1ον)η διακοπή του μισθού από τον εργοδότη μου λόγω ανικανότητας προσφοράς της εργασίας μου, 2ον) η απώλεια των φιλοδωρημάτων από τους πελάτες καθώς και 3ον) η στέρηση της απόλαυσης (του οφέλους) των εργοδοτικών εισφορών (βλ. Κρητικός: Αποζημίωση, 1998, αρ. 248,251) και συγκεκριμένα:
Αν δεν μεσολαβούσε η αδικοπραξία των εναγομένων , κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων στον οικείο χώρο συναλλαγών στον οποίο παρουσιάζονται τάσεις επανάληψης των συναλλαγών στην εξελικτική τους πορεία ώστε να αποτελούν κατά την κοινή πείρα το συνήθως συμβαίνον, βασίμως και με πιθανότητα που εγγίζει την βεβαιότητα, θα εργαζόμουν κατά τον ανωτέρω τρόπο προσφέροντας την ανωτέρω εργασία μου μέχρι την ++, ιδίως εν` όψει των ειδικών κατωτέρω περιστάσεων που μέχρι τότε είχαν διαμορφωθεί, των σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί και των προπαρασκευαστικών μέτρων που είχαν ληφθεί υπ` εμού και συγκεκριμένα:
-η σύμβαση εργασίας μου συμφωνήθηκε ως αορίστου χρόνου και όχι ως ορισμένου για κάποιο δηλ. διάστημα αλλά και ούτε δοκιμαστικά υπό την αίρεση δηλ. της εγκρίσεως από τον εργοδότη.
-διέθετα δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου αλλά και επιβατικού αυ/του έτσι ώστε να μπορώ να μεταφέρω τις παραγγελίες με αυτά νόμιμα, χωρίς δηλ. τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων (ποινικών, διοικητικών κλπ) στον εργοδότη μου.
-διέθετα προηγούμενη πολυετή εμπειρία προσφέροντας ακριβώς αυτή την εργασία σε άλλες ακριβώς ίδιες επιχειρήσεις και συναδέλφους του εργοδότη μου, από τους οποίους είχε λάβει και άριστες συστάσεις για την εντιμότητά μου, την αξιοπιστία μου και την συνεπή προσφορά της εργασίας μου.
-επιπροσθέτως, ακριβώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μου, γνώριζα πολύ καλά την πόλη της ++ δηλ. όχι μόνο τα κεντρικά σημεία και οδούς, αλλά και απομακρυσμένες οδούς, γειτονιές και σημεία αναφοράς (πλατείες, εκκλησίες κλπ) και τούτο συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόσληψή μου και κατά τα κρατούντα στις συναλλαγές αυτού του τομέα και στην μακρόχρονη παραμονή μου στην επιχείρηση, δεδομένου ότι για τις μεταφορές των παραγγελιών η γνώση αυτή όπως είναι φανερό, είναι σημαντικότατη αφού έτσι επιτυγχάνεται άμεση και ταχύτατη εξυπηρέτηση του πελάτη γεγονός που ωφελεί , όπως είναι γνωστό, παντοιοτρόπως τον εργοδότη.
- τούτος είχε προβεί με την πρόσληψή μου άμεσα και στην ασφάλισή μου στο ++, γεγονός που καταδεικνύει κατά τα κρατούντα στις συναλλαγές και τις συνήθειες στην αγορά κατά τους νόμους των συναλλαγών, την σοβαρή του πρόθεση να με απασχολήσει επί μακρόν και όχι προσωρινά, αφού είναι φανερό ότι με την ασφάλισή μου τούτος θα επιβαρύνονταν οικονομικά.
- η κρίση αυτή ενισχύεται περαιτέρω αφού συμφωνήθηκε να μου καταβάλει τούτος τον ανωτέρω καθαρό (στο χέρι) χωρίς να παρακρατεί το ποσοστό της εργατικής μου εισφοράς η οποία έτσι τον επιβάρυνε.
-η επιχείρηση του εργοδότη μου με τον διακριτικό τίτλο ++”, έχει ευρύ κύκλο συναλλαγών, είναι από τις παλαιότερες επιχειρήσεις του είδους στην ++ εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό πελατών. Έχει εδραιωθεί στην αγορά και απέναντι στον ανταγωνισμό εξ` αιτίας της ποιότητας των προσφερομένων ειδών και υπηρεσιών, διαθέτει δε εσωτερικό και εξωτερικό (επί του ++) χώρο που αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα. Λόγω της αυξημένης συναλλακτικής της δραστηριότητας απασχολεί ++. Δηλ. είναι μία επιχείρηση που είχε ανάγκη από την προσφορά της εργασίας μου σε μόνιμη βάση και όχι για περιορισμένο ή εποχιακό χρονικό διάστημα.
-εν τέλει ο ίδιος εργοδότης με προσέλαβε εκ νέου στην επιχείρησή του, μετά τη στοιχειώδη βελτίωση της υγείας μου, παρά την επί ένα χρόνο σχεδόν διακοπή της εργασίας μου λόγω ανικανότητας, γεγονός που καταδεικνύει άμεσα και αναντίρρητα ότι μετά βεβαιότητας, αν δεν μεσολαβούσε το ατύχημα και η εξ` αυτού ανικανότητά μου, θα εργαζόμουν στον ίδιο εργοδότη με το παραπάνω αντικείμενο και όρους εργασίας για όλο το ανωτέρω επίδικο χρονικό διάστημα, αφού τούτος άμεσα μετά ταύτα με προσέλαβε εκ νέου.
Συνεπώς εν` όψει των ανωτέρω ειδικών περιστάσεων στο πρόσωπό μου και στην επιχείρηση που εργαζόμουν αλλά και των προπαρασκευαστικών μέτρων που είχαν ληφθεί από μένα, βάσιμα, μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων ,θα εργαζόμουν με το ανωτέρω αντικείμενο εργασίας και όρους στην επιχείρηση του εργοδότη μου καθ`όλο το χρονικό διάστημα από την επόμενη της ημέρας του ατυχήματος (++) μέχρι και την ++, δηλ. για διάστημα ++ μηνών και βασίμως κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων εν`όψει των ανωτέρω δεδομένων, αν δεν μεσολαβούσε η αδικοπραξία των εναγομένων και η εξ` αυτής ανικανότητά μου προς εργασία, θα απεκόμιζα:
1) εισόδημα εκ της εργασίας μου καταρχήν το ανωτέρω ποσό των ++ €/μήνα ως μισθό και συνολικά Χ ++ μήνες το ποσό των ++ €. Επίσης θα ελάμβανα για αναλογία του δώρου Χριστουγέννων ++, αφού δεν εργάσθηκα από 1η ++, το ποσό των ++ € και δώρο Πάσχα ++ το ποσό των ++ € αφού συμπλήρωνα τον χρόνο εργασίας που απαιτεί ο νόμος για την καταβολή τούτου και συνολικά για όλο το ανωτέρω διάστημα θα ελάμβανα μηνιαίους μισθούς και δώρα το ποσό των(μετά από άθροιση) ++ €, που όμως απώλεσα και δεν εισέπραξα εξ` αιτίας της ανικανότητάς μου προς εργασία συνεπεία της αδικοπραξίας των εναγομένων εναντίον μου και το οποίο δέον και αιτούμαι να υποχρεωθούν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος να μου καταβάλλουν.
2) Επίσης απώλεσα για τον ίδιο λόγο και δεν εισέπραξα τα φιλοδωρήματα των πελατών τα οποία αποτελούν για τους λόγους που εκτέθηκαν, πάγια , μόνιμη, επαναλαμβανόμενη ,αλλά κυμαινόμενη παροχή των πελατών προς τους διανομείς. Κατά τον υπολογισμό της αποζημιώσεως λαμβάνονται υπ` όψη και τα εισοδήματα αυτά από την δευτερεύουσα πηγή κατά το μέσο όρο τους για την κρίσιμη χρονική περίοδο εφ`όσον πρόκειται για κυμαινόμενες παροχές (Κρητικός, Αποζημίωση, 1998, αρ.275, 251). Τούτα , βάσιμα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και για τους λόγους που εκτέθηκαν, αλλά και για τους κατωτέρω αναφερόμενους, θα ανέρχονταν στο ποσό των ++ € ανα εβδομάδα κατά μέσο όρο, αφού , κατά μέσο όρο, από τους πελάτες προς το διανομέα χορηγείται με κάθε παράδοση του πακέτου σ` αυτόν, κατά μέσο όρο ως πάγια, τακτική και επαναλαμβανόμενη παροχή-φιλοδώρημα το ποσό του ++ € και συγκεκριμένα: Εν` όψει του ότι ιδίως τις ημέρες ++ λόγω της αυξημένης κίνησης και παραγγελιών, που αποτελεί κοινά γνωστό και συνηθισμένο φαινόμενο του οικείου τομέα συναλλαγών, σε συνδυασμό με την αυξημένη πελατεία και δυνατότητα εξυπηρέτησης των πελατών από την επιχείρηση του εργοδότη μου, ο κάθε διανομέας διανέμει κατά μέσο όρο ++ σε πελάτες κάθε μία από αυτές τις ημέρες, ο μέσος όρος των φιλοδωρημάτων που θα εισέπραττα μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων για τις ημέρες αυτές θα ανέρχονταν στο ποσό των +++ €. Τις δε λοιπές ημέρες της εβδομάδας λόγω της μικρότερης κίνησης παραγγελιών όπως και τούτο είναι γνωστό, ο κάθε διανομέας, εν` όψει των ανωτέρω πραγματικών δεδομένων διανέμει κατά μέσο όρο και άλλα ++ συνολικά, ο μέσος όρος των φιλοδωρημάτων που θα εισέπραττα μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων για τις ημέρες αυτές, θα ανέρχονταν στο ποσό των ++ €. Συνολικά λοιπόν θα εισέπραττα, βάσιμα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και εν` όψει όλων των πραγματικών δεδομένων που αναφέρθηκαν, αλλά απώλεσα, από φιλοδωρήματα το ποσό των (++€ /εβδομάδα και άρα Χ++=) ++€ ανα μήνα και συνολικά για το διάστημα της ανικανότητάς μου προς εργασία το ποσό των ++Χ++ μήνες= ++€ το οποίο δέον και αιτούμαι να υποχρεωθούν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος να μου καταβάλλουν.
3)Επιπλέον, από την ημέρα του ατυχήματος και εφ` εξής, ο εργοδότης μου , εξ` αιτίας διακοπής της εργασίας μου λόγω ανικανότητας συνεπεία του ανωτέρω τραυματισμού μου, απαλλάχθηκε και από την υποχρέωση των άλλως, βαρυνουσών αυτόν ασφαλιστικών(εργοδοτικών) εισφορών. Όμως οι ανωτέρω εισφορές δεν παύουν να αποτελούν όφελος για μένα-εργαζόμενο, η απόλαυση του οποίου χάθηκε για τον ανωτέρω λόγο, δεδομένου ότι για να απολαύσω το όφελος των εργοδοτικών εισφορών πρέπει πλέον είτε να τις καταβάλω ο ίδιος με δικά μου χρήματα είτε ν` απασχοληθώ μεταγενέστερα για ίσο χρόνο(και στην ίδια ασφαλιστική κλάση) .Συνεπώς οι εισφορές αυτές αποτελούν ζημία για μένα, αφού τις στερήθηκα συνεπεία της αδικοπραξίας.(Κρητικός ό.α, αρ. 252 όπου και νομολογία στην υπος.αρ.87). Ο εργοδότης μου κατέβαλε λοιπόν κατά το χρόνο του ατυχήματος για εργοδοτικές εισφορές, σύμφωνα με την ανωτέρω ασφάλισή μου, το ποσό των ++ € το μήνα δηλ. ποσοστό ++% επί του ανωτέρω ακαθαρίστου μισθού μου των ++ € .Το ποσό τούτο ανα μήνα απώλεσα κατά τον ανωτέρω χρόνο ανικανότητάς μου προς εργασία δηλ. για ++ μήνες (επελθούσα ζημία) αφού μέχρι και σήμερα ούτε κατέβαλα το ποσό αυτό ανα μήνα με δικά μου χρήματα ούτε απασχολήθηκα σε άλλη εργασία όλο αυτό το διάστημα και είναι σαφές πώς, αφού βάσιμα ,μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων (εν` όψει των ήδη κατά τα` ανωτέρω αναλυθέντων ειδικών περιστάσεων και των μέτρων που είχαν ληφθεί από μένα) θα εργαζόμουν με την ανωτέρω ειδικότητα στην επιχείρηση καθ` όλο το ανωτέρω κρίσιμο χρονικό διάστημα, τότε βασίμως ,μετά βεβαιότητας και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, αν δεν μεσολαβούσε η αδικοπραξία των εναγομένων, θα κατέβαλε και ο εργοδότης μου την ανωτέρω βαρύνουσα αυτόν ασφαλιστική (εργοδοτική) εισφορά των ++ € το μήνα (άλλωστε θα ήταν υποχρεωμένος με την κείμενη νομοθεσία να πράξει εκ μόνου του γεγονότος της παροχής εργασίας μου) ,τα οποία έτσι στερήθηκα αφού διέκοψα την παροχή εργασίας μου συνεπεία της ανικανότητάς μου οφειλόμενης στο ατύχημα και δεν απόλαυσα και άρα αποτελούν την ζημία μου που ανέρχεται συνολικά για ++ μήνες στο ποσό των ++€
Δηλ. συνολικά για τις αιτίες του παρόντος κεφαλαίου οφείλουν να μου καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος το ποσό (μετά από άθροιση) των ++ €

Β. ΔΑΠΑΝΗ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Προς το σκοπό αποκατάστασης της υγείας μου κρίθηκε αναγκαία από τους ιατρούς ,η λήψη υπ` εμού ειδικής βελτιωμένης διατροφής, αφού τούτο επιβλήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση εξ` αιτίας της φύσεως των βλαβών μου ήτοι των πολλών και πολλαπλών καταγμάτων(Κρητικός,εκδ.3η,παρ.221) και ακριβώς για να επιβοηθηθεί (απο τον οργανισμό μου) η διαδικασία πώρωσης των οστών(άλλος τρόπος δεν υπάρχει) και εντεύθεν να μην επιβραδύνει η διαδικασία αποκατάστασής μου. Έτσι, κατά τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών για την αποκατάσταση της υγείας μου είχα ανάγκη πλούσιας σε ασβέστιο ,πρωτεΐνες, μέταλλα κλπ, ιδιαίτερα βελτιωμένης διατροφής την οποία και πράγματι έλαβα για το χρονικό διάστημα απο ++ ,ότε και εξήχθην του Νοσοκομείου μέχρι και την ++ ,ήτοι για διάστημα ++ ημερών. Για το λόγο αυτό δαπάνησα (επελθούσα ζημία) το ποσό των ++ € ημερησίως επιπλέον της συνήθους διατροφής για να λάβω τις πλούσιες στα αναγκαία θρεπτικά συστατικά τροφές(κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα κλπ). Έτσι το ποσό της δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των ++ € , που οφείλουν εις ολόκληρον να μου καταβάλουν οι εναγόμενοι.

Γ. ΕΥΛΟΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης υγείας μου, εξ` αιτίας της οποίας νοσηλεύτηκα κλινήρης στην οικία μου, χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου, εκτελούσε η σύζυγός μου ++ για διάστημα ++ μηνών μετά την έξοδό μου από το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα τούτη με φρόντιζε στην ατομική υγιεινή αφού αδυνατούσα να αυτοεξυπηρετηθώ και να περιποιηθώ τον εαυτό μου στις βασικές μου ανάγκες, δεδομένης της αδυναμίας μου να σηκωθώ από το κρεβάτι και ειδικότερα μου χορηγούσε την παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή αλλά και ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για αποφυγή θρόμβωσης του αίματος καθημερινά ,με ταΐζε ,με καθάριζε (η σωματική μου υγιεινή πραγματοποιούνταν για το διάστημα των έξι πρώτων μηνών κατά μεγάλο ποσοστό στο κρεβάτι ,γεγονός ταπεινωτικό και αναξιοπρεπές για κάθε άνθρωπο), με μετέφερε στο μπάνιο, άλλαζε τα ρούχα μου, ρύθμιζε τη στάση μου στο κρεβάτι ,με προετοίμαζε για τις φυσικοθεραπείες, βοηθούσε τον φυσικοθεραπευτή για την πραγματοποίησή τους στις συνεδρίες εντός της οικίας, ενώ μετά την παρέλευση εξαμήνου με βοηθούσε να σηκώνομαι από το κρεβάτι ,με στήριζε στα βήματα με τις βακτηρίες, με βοηθούσε να επιβιβαστώ και αποβιβαστώ από το ΤΑΞΙ που μίσθωνα για να πηγαινοέρχομαι στους γιατρούς και στους φυσικοθεραπευτές, καθάριζε και άλλαζε τους επιδέσμους στα τραύματά μου, με συνόδευε στους ιατρούς, αγόραζε τα φάρμακά μου, με συνόδευε και με βοηθούσε στις ακτινολογικές μου εξετάσεις και εν γένει πρόσφερε σε μένα άπασες τις υπηρεσίες που θα πρόσφερε και μία αποκλειστική νοσοκόμα. Μάλιστα τούτες οι υπηρεσίες της συζύγου μου δεν παρέχονταν, όπως είναι ευνόητο, σε 8ωρη βάρδια ημερησίως αλλά επί 24ωρο. Συνεπώς αν προσλαμβάνονταν τρίτο πρόσωπο-αποκλειστική νοσοκόμα- για να παράσχει τις υπηρεσίες που μου παρείχε η σύζυγός μου, είναι φανερό ότι εν` όψει της σοβαρότητας των τραυμάτων μου και της πλήρους ακινησίας μου ήταν απαραίτητο να προσληφθεί όχι μόνο μία νοσοκόμα για παροχή υπηρεσιών μόνο κατα την ημερήσια βάρδια, αλλά και άλλη νοσοκόμα για το βράδυ. Για όλες τούτες τις υπηρεσίες που μου παρείχε η σύζυγός μου δεν της κατέβαλα αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με την τιμολόγηση των υπηρεσιών των σωματείων των αποκλειστικών νοσοκόμων (εγγάμων), η αμοιβή τους για παροχή υπηρεσιών για απασχόληση 6 ωρών και 40 λεπτών της ώρας ημερησίως και κατά την διάρκεια της ημέρας ανέρχεται για την περίοδο από ++ (υπ` αριθμ` 11781/2006 αποφ.Υπ. Οικον. - Απασχ. ΦΕΚ 907 τ. Β` 13/7/2006, ΔΕΝ 62/2006, 998) στο ποσό των ++ € (χωρίς να υπολογισθεί η προσαύξηση δώρων και επιδόματος άδειας).Συνεπώς για απασχόληση 8 ωρών ++ το ημερομίσθιο ανέρχεται σε ++ € και για τις Κυριακές και αργίες με προσαύξηση ++ % ανέρχεται σε ++€ ,ενώ η νυχτερινή εργασία με προσαύξηση ++ % ανέρχεται σε ++ €. Για διάστημα λοιπόν ++ μηνών δηλ. από ++ οπότε και εξήλθα από το νοσοκομείο έως και αρχές ++ και συνολικά για ++ ημέρες, αν απασχολούσα σε δύο βάρδιες (πρωινή-βραδινή) αποκλειστική νοσοκόμα, έπρεπε να καταβάλλω τα εξής ποσά: αν υπολογισθούν οι ++ Κυριακές αυτού του διαστήματος καθώς και οι λοιπές αργίες (Πάσχα, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, 15Αύγουστος, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα ),συνολικά ++ αργίες, τότε το ποσό αμοιβής-δαπάνης για την αποκλειστική νοσοκόμο μόνο για τις ++ αργίες του διαστήματος αυτού ανέρχεται σε ++ βάρδια ημερησίως= ++ € και για την 1 βραδινή βάρδια σε ++ €. Για τις υπόλοιπες 227 ημέρες η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε ++ βάρδια ημερησίως = ++ € και για μία βάρδια νυχτερινή σε 227 Χ 44,75 =10.158,25 € .Συνολικά δηλ. θα ήμουν υποχρεωμένος να καταβάλλω σε τρίτα πρόσωπα ως αποκλειστικές νοσοκόμους το ποσό των ( ++ € καθώς και το 1/6 αυτού σε αναλογία δώρων, επιδομάτων κλπ και συνολικά ++ €
Γίνεται δεκτό ότι η συνεπεία της βλάβης του σώματος ή της υγείας ανικανότητα κάποιου προσώπου, μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά διαφόρους τρόπους και συγκεκριμένα είτε με την πρόσληψη οικιακής βοηθού ή αποκλειστικής νοσοκόμας είτε με την υπερένταση των προσπαθειών των υπολοίπων μελών της οικογενείας. Όπως προκύπτει από την ρύθμιση του άρθρου 930 παρ. 3 Α.Κ. (σε συνδυασμό με το άρθρο 929 Α.Κ.), στην οποία στηρίζεται η κανονιστική έννοια της ζημιάς, τέτοια αντιμετώπιση δεν περιορίζει καθόλου την αξίωση αποζημίωσης του παθόντος προσώπου, αφού όπως πάγια δέχεται η νομολογία δεν απαιτείται πρόσληψη υποκατάστασης δύναμης ούτε εξετάζεται εάν το ποσό που θα επιδικασθεί στον δικαιούχο θα δαπανηθεί για άλλο σκοπό. Συνεπώς, αν δεν προσελήφθηκε υποκατάστατη δύναμη και το κενό καλύφθηκε με την υπερένταση των προσπαθειών των μελών της οικογενείας (και μάλιστα όπως εν προκειμένω πέραν του συνήθους βαθμού), τότε η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με την πλασματική αμοιβή μιας υποκατάστατης δύναμης. Η νομιμότητα του κονδυλίου είναι απροβλημάτιστη (βλ.παρακαλώ Κρητικός: εκδ.1998, παρ.196, 224, 225, 254, ΑΠ 1379/2004 Τράπεζα πληροφοριών Νόμος: «δικαιούται ν` απαιτήσει τουλάχιστον το ποσό που θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει σε τρίτον που για το σκοπό αυτό θα προσλάμβανε…» , ΜονΠρωΚαρδ.278/02,ΕφΑθ 768/98).
Άρα, επειδή νομίμως χρησιμοποίησα την σύζυγο για τις παραπάνω υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμου, αν και δεν κατέβαλα σ' αυτή αμοιβή για τις υπηρεσίες αυτές, δικαιούμαι να αξιώσω ως αποζημίωση από τους εναγομένους το ανωτέρω ποσό των ++ € τουλάχιστον, που θα κατέβαλα ως μισθούς και εν γένει νόμιμες αποδοχές με βάση το νόμο για την πρόσληψη και απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων που θα παρείχαν τις ίδιες υπηρεσίες με την σύζυγό μου καθημερινά για όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα.
Το ποσό τούτο παρίσταται ως εύλογο λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω περιστάσεων της σοβαρότητας των τραυμάτων μου, του δύσκολου και εξαντλητικού των προσφερομένων υπηρεσιών σε σχέση με τις αυξημένες και ειδικές ανάγκες μου αλλά και του χρόνου που παρέχονταν αδιάλειπτα σε καθημερινή βάση, ενώ σαφώς δεν υπολογίζεται και δεν αποτιμάται πλήρως η προσφορά της συζύγου μου επ` ωφελεία των εναγομένων, δεδομένου ότι τούτη παρείχε υπηρεσίες νοσοκόμου κατά τα ανωτέρω επί 24ωρο και όχι μόνο σε δύο βάρδιες που υπολογίζονται στο παρόν κονδύλιο ως ελάχιστη και μόνο αποζημίωση για την αιτία αυτή.
Συνεπώς για την αιτία του παρόντος κονδυλίου μου οφείλουν οι εναγόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος το ποσό των +++ €

Δ. ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ
Εξ` αιτίας της προσβολής του προστατευόμενου εννόμου αγαθού της υγείας μου και της σωματικής μου ακεραιότητας εκ των αδικοπραξιών των εναγομένων και των καταστροφικών συνεπειών που τούτη η προσβολή επέφερε στην υγεία μου, σωματική μου ευεξία και δύναμη αλλά και στην επαγγελματική και κοινωνική μου εξέλιξη, υπέστην και ηθική βλάβη και συνεπώς το Δικαστήριό σας πρέπει να μου επιδικάσει και εύλογη χρηματική ικανοποίηση .Συγκεκριμένα πρέπει να ληφθούν υπ` όψιν οι εξής προσδιοριστικοί παράγοντες για τον καθορισμό της και συγκεκριμένα:
-πλήρης και αποκλειστική υπαιτιότητα του ζημιώσαντος οδηγού και έλλειψη κάθε συντρέχοντος πταίσματός μου.
-ιδιαίτερη κοινωνικοηθική απαξία της πράξης της οδήγησης του οχήματός του χωρίς άδεια οδήγησης
-πολλαπλά και σοβαρά συντριπτικά κατάγματα κνήμης και περόνης αρ. κάτω ποδός ενδοαρθρικά δηλ. μέσα στην άρθρωση γεγονός που επιβαρύνει και την ιατρική αντιμετώπιση του τραύματος και επιμηκύνει και την αποθεραπεία του (αν επανέλθει ποτέ)
-σημαντική βλάβη των μαλακών μορίων της άρθρωσης λόγω της έντασης και υψηλής ενέργειας του χτυπήματος.
-σοβαρότατη ανοιχτή και πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο.
-τοποθέτηση ίσως και εφ` όρου ζωής, εσωτερικής οστεσύνθεσης δηλ. λάμας ++ εκ. περίπου και βιδών.
-τοποθέτηση και διατήρηση γυψονάρθηκα επί ++μηνο
- κλινήρης ακινησία μου και περιορισμός εντός της οικίας μου για το διάστημα αυτό και περιορισμένη μετακίνησή μου και μόνο με πατερίτσες για άλλους ++ μήνες έκτοτε
-αφόρητοι πόνοι από το ανοιχτά χειρουργηθέν τραύμα μου και την τοποθέτηση λάμας, βιδών και γυψονάρθηκα,
-σοβαρότατες δυσκολίες στις κινήσεις μου και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησής μου στην ατομική μου υγιεινή και εν γένει ανάγκες μου για μεγάλο χρονικό διάστημα εξ` αιτίας των πόνων και της αδυναμίας λειτουργίας της άρθρωσης
-ανάγκη βοηθείας τρίτου προσώπου της συζύγου μου, επί++ μήνες για οποιαδήποτε μετακίνησή μου και εν γένει δραστηριότητα μου.
-περιορισμός της ελευθερίας κίνησής μου αφού οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις μου γινόταν αναγκαία μόνο με πατερίτσες ή βοήθημα Π για διάστημα ++ και πλέον μηνών
-υποβολή σε εξαντλητικά και επαναλαμβανόμενα προγράμματα φυσικοθεραπείας με ηλεκτρομαλάξεις, κινησιομαλάξεις, ρεύματα κλπ
-ανάγκη υποβολής σε τέτοια προγράμματα και για τον μετά την άσκηση της αγωγής, χρόνο.
-ανάγκη λήψης βελτιωμένης διατροφής επί ++ μήνες
-μη πλήρης αποκατάσταση της υγείας μου ακόμη και σήμερα, λόγω ανάπτυξης ήδη από το τέλος του ++ δυσκαμψίας της άρθρωσης και δυσχέρειας βάδισης παρά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στο οποίο υπεβλήθην και υποβάλλομαι και εμφάνιση ατροφίας των τετρακεφάλων μυών του ποδός, ακριβώς λόγω της μεγάλης περιόδου θεραπείας μου και αδυναμίας κίνησής μου.
-εντεύθεν μεγάλη διάρκεια ταλαιπωρίας μου, σωματικής και ψυχολογικής
-Κατακερματισμός και δυσμενής εξέλιξη της όλης ζωής μου, προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής αφού αναγκαία διακόπηκαν βίαια όλες τις προηγούμενες φυσιολογικές ασχολίες της καθημερινής μου ζωής, η εργασία μου, ο ελεύθερος χρόνος μου, οι συναναστροφές μου κλπ,
-απώλεια της εργασίας μου επί ++ μηνο και εντεύθεν απώλεια κάθε εισοδήματος για την διαβίωση εμού και της οικογενείας μου αφού δεν διαθέτω άλλη πηγή εισοδημάτων, αλλά αντίθετα με την ανωτέρω προσωπική μου εργασία και με τα έσοδα από αυτήν κατόρθωσα μέχρι σήμερα να διαβιώ αξιοπρεπώς και να προγραμματίζω και το μέλλον εμού και της οικογενείας μου.
-πλήρης οικονομική μου εξουθένωση και σοβαρή διατάραξη και της οικογενειακής μου ζωής και του προγραμματισμού μου για την πορεία της στο μέλλον αφού η οικονομική κατάσταση εμού και της οικογενείας μου διαμορφώνεται επί μακρόν μόνο απο το μισθό εκ της προσωπικής μου εργασίας και πλέον κάθε οικονομία μου από τα τόσα χρόνια δουλειάς εξανεμίστηκε για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του ατυχήματος(Ταξί, διατροφή, αμοιβές ιατρών, φυσικοθεραπείες, φάρμακα, κλπ)
- δυσμενής αναπόφευκτη επίδραση , όπως είναι αυτονόητο, όλων των ανωτέρω καταστάσεων στον συναισθηματικό μου κόσμο και ψυχολογική μου υγεία, αφού περιήλθα σε μία κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής κακουχίας και αδυναμίας. Πράγματι όλες οι ανωτέρω δυσμενείς σωματικές, οικονομικές, επαγγελματικές και κοινωνικές καταστάσεις, έπληξαν ανεπιτρέπτως και την ψυχική μου υγεία και το συναισθηματικό μου κόσμο - αφού η υγεία του σώματος ως αγαθό γίνεται αντιληπτό από την κατάσταση ευεξίας και ρώμης που έχει κανείς η οποία και δημιουργεί αντίστοιχα ευχάριστη ψυχολογική κατάσταση- και εντεύθεν διαμορφώθηκε προς το χειρότερο και η καθόλου συμπεριφορά μου τόσο απέναντι στα άτομα της οικογενείας μου όσο και απέναντι στα άτομα κοινωνικού μου περίγυρου αφού έγινα ευερέθιστος και ευέξαπτος απέναντι σε κάθε τι που απαιτεί την καταβολή δυνάμεων υπ` εμού τις οποίες εξ` αιτίας των βλαβών μου δεν μπορούσα επί διάστημα αρκετών μηνών να καταβάλω. Επιπλέον ο αποκλεισμός μου από την προσφορά εργασίας και απο τις κοινωνικές μου δραστηριότητες, παρέες και φίλους ,η απώλεια εισοδημάτων μου για το μέλλον και η άσχημη οικονομική μου κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ατύχημα και συνακόλουθα η ζοφερή προοπτική του εν γένει μέλλοντός μου εξ` αιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων και του άδηλου ακόμα και ιατρικά της πλήρους αποθεραπείας τους, επέδρασαν δυσμενώς στην ψυχολογική μου κατάσταση, εις τρόπον ώστε να εξανεμισθεί η μέχρι πρότινος ψυχική μου υγεία, γαλήνη και οικογενειακή ηρεμία, στη μη προσβολή των οποίων, όπως και όλοι οι κοινωνοί, αποδίδω και εγώ τεράστια ψυχολογική αξία και στην θέση των υπεισήλθαν το άγχος για το μέλλον, ο φόβος για την εξέλιξη της υγείας μου και η αβεβαιότητα για την τύχη μου, δεδομένου ότι δεν έχω άλλο εισόδημα εκτός απο τον μισθό μου και χωρίς την καταβολή της προσωπικής μου εργασίας , για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωματική μου δύναμη, ευεξία και αρτιμέλεια, δεν έχω μέλλον ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου.
Λαμβανομένων λοιπόν υπ' όψιν των ανωτέρω προσδιοριστικών στοιχείων, ήτοι των συνθηκών της προσβολής, του είδους αυτής, της έντασης και των συνεπειών της στην υγεία μου σωματική και ψυχική, αλλά και στην οικογενειακή, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική μου ζωή και μέλλον, του γεγονότος ότι όλη η ανωτέρω κατάσταση μου προκάλεσε ανείπωτο πόνο σωματικό και ψυχικό, άγχος, ανησυχία, φόβο, αβεβαιότητα αλλά και αφάνταστη ταλαιπωρία, της δυσμενούς οικονομικής μου κατάστασης , λαμβανομένης υπ΄ όψη και της ηλικίας μου(++ ετών τον χρόνο του ατυχήματος), καθώς και της ιδιαίτερα αξιόλογης περιουσιακής κατάστασης του εναγομένου, σε αντίθεση με την δική μου, του ύψους της περιουσιακής ζημίας που υπέστην, αλλά και του ότι η χρηματική ικανοποίηση έχει κατά βάση λειτουργία εξισορροπητική, πρέπει το Δικαστήριό σας με έμφρονα κρίση συνετού ανδρός και με αίσθημα δικαίου να μου επιδικάσει εύλογο δεδομένων των παραπάνω περιστάσεων, χρηματικό ποσό ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην και που ανέρχεται-αποτιμάται στο ποσό των ++ €,εκ του οποίου ποσού, ++ €, ρητά επιφυλάσσομαι ν' αναζητήσω ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου όπου θα παραστώ ως πολιτικώς ενάγων κατά του α` εναγομένου-κατηγορουμένου για τα έναντι εμού τελεσθέντα εγκλήματα, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Πρέπει συνολικά επομένως οι εναγόμενοι να μου καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρο έκαστος για τις ανωτέρω αιτίες το ποσό των ++ € και μάλιστα με εφάπαξ καταβολή δεδομένου ότι συντρέχει εξαιρετικός προς τούτο και πολύ σπουδαίος λόγος που δεν είναι άλλος απο το ότι έχω περιέλθει εξ` αιτίας του ατυχήματος σε δεινή οικονομική κατάσταση και θέση λόγω απώλειας των εισοδημάτων μου
Για την αποκατάσταση όλων των ανωτέρω ζημιών ευθύνονται εις ολόκληρον οι εναγόμενοι λόγω παραλλήλου ευθύνης των (926 ΑΚ) ο μεν οδηγός του ζημιογόνου οχήματος καθότι οδηγούσε κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΟΚ και δεν έδειξε την προσοχή την οποία ώφειλε και μπορούσε κατά τις περιστάσεις να καταβάλλει(914 ΑΚ) κι ακόμη ευθύνεται αντικειμενικά ως οδηγός, κάτοχος και ιδιοκτήτης του ζημιογόνου αυτ/του ,η δε εναγόμενη ασφαλιστική εταιρεία ευθύνεται επειδή είχε ασφαλίσει το ζημιογόνο όχημα με σύμβαση ασφαλίσεως που ήταν ισχυρή κατά το χρόνο του ατυχήματος για τους κινδύνους προκλήσεως ζημιών από κυκλοφορία τους σε τρίτους και είχε χορηγήσει την σχετική βεβαίωση.
Επειδή οι εναγόμενοι αρνούνται την πληρωμή του παραπάνω συνολικού ποσού αν και επανειλημμένως οχλήθηκαν
Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να απαγγελθεί σε βάρος του 1ου εναγομένου υπαιτίου οδηγού προσωπική κράτηση διαρκείας ++ μηνών ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της εκδοθησομένης αποφάσεως κατ` 1047 ΚπολΔ αφού η απαίτησή μου εναντίον του προέρχεται από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του από την οποία προκλήθηκε σε μένα ζημία, δηλ. εξ` αδικοπραξίας
Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς την καταψηφιστική της διάταξη, αφού ελλείψει χρημάτων μου για την αντιμετώπιση της καταστάσεώς μου ,η καθυστέρηση της εκτέλεσης θα προκαλέσει σε μένα μη αναστρέψιμη ζημία, που δεν μπορεί ν` αποφευχθεί με άλλο τρόπο δεδομένου ότι έχω περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Επειδή η παρούσα αγωγή μου είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή, αρμοδίως δε εισάγεται ενώπιόν σας προς εκδίκαση κατα τις διατάξεις των αρθρ.681 ΑΚπολΔ
Δια ταύτα
Και με όσα προσθέσω κατά την συζήτηση της παρούσας και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου ιδία περί αναζητήσεως και πρόσθετης αποζημίωσης κατά το άρθρο 931 ΑΚ λόγω τυχόν αναπηρίας μου αλλά και κάθε άλλης ζημίας μου προερχομένης από το ένδικο ατύχημα
ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μου καταβάλλουν, για τις εις το ιστορικώ της παρούσης αιτίες, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος το ποσό των ++ €, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους. Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησομένη απόφαση ως προς την καταψηφιστική της διάταξη. Ν' απαγγελθεί σε βάρος του 1ου εναγομένου προσωπική κράτηση διαρκείας ++ μηνών, συνεπεία του αδικήματος, ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της εκδοθησομένης αποφάσεως και ΝΑ καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη, αγωγόσημο και αμοιβή πληρεξούσιου δικηγόρου μου.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Ανδρέας Aπ.Βρόντος
Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω
24410-41255/6972422002
FAX 24410-41257
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013