Διαταγή πληρωμής, Γραφείο Συμψηφισμού

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ++++
ΑΙΤΗΣΗ(για έκδοση διαταγής πληρωμής)
+++++,κατοίκου Καρδίτσης,+
ΚΑΤΑ
1)++++
2)++++,κατοίκου +++
Καρδίτσα ++++


Ο πρώτος των καθών εξέδωσε στήν +++ την ++++ την υπ` αρίθμ` ++++τραπεζιτική επιταγή, πληρωτέα εκ μέρους της Τραπέζης Εργασίας ΑΕ στην Καρδίτσα ποσού +++., εις διαταγήν του δευτέρου των καθ ών, ο οποίος στην συνέχεια μεταβίβασε αυτή με οπισθογράφηση σε μένα.Επι της οπισθίας όψεως της ως άνω επιταγής υπάρχει πλήρης οπισθογράφηση μου υπέρ Τραπέζης διαφόρου της πληρωτρίας δια της οποίας μεταβίβασα αυτήν στην Γενική Τράπεζα της Ελλάδος (αγοράστρια τράπεζα) προς είσπραξη του ποσού της απο την τελευταία για τον σκοπό αποσβέσεως ισοπόσου οφειλής μου προς την ως άνω Τράπεζα απο τον αλληλόχρεο λογαριασμό που διατηρούσα σ` αυτήν.Η ως άνω Τράπεζα εξόφλησε την παραπάνω επιταγή δια λογιστικής χρεωπιστώσεως με άλλη Τράπεζα δια γραφείου συμψηφισμού την +++ και γι` αυτό κάτωθι της τοιαύτης οπισθογραφήσεως υφίσταται σφραγίδα με το περιεχόμενο:"ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΙΚΩΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ.27-10-1994.(Η αγοράστρια Τράπεζα:)ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ".Περαιτέρω ακολουθεί δήλωση της πληρωτρίας Τραπέζης που βεβαιώνει την μή πληρωμή της επιταγής επειδή η ως άνω επιταγή εμφανισθείσα προς πληρωμή και είσπραξη την +++ σ` αυτήν (Τράπεζα Εργασίας-κατάστημα +++),δεν εξοφλήθηκε λόγω ολικής ελλείψεως διαθεσίμων κεφαλαίων του εκδότη της-πρώτου των καθ` ών-.


Επειδή ο κομιστής επιταγής εμφανισθείσης σε γραφείο Συμψηφισμού και επιστραφείσης απληρώτου,εφ` όσον επι της οπισθίας όψεως της περιέχεται δήλωση του καταστήματος της Τραπέζης στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός του εκδότη ήτοι βεβαίωση δι` ειδικής εντύπου σφραγίδος φερούσης χρονολογία συντάξεώς της μη υπερβαίνουσα το οκταήμερον απο της εκδόσεως του αξιογράφου και αναφέρουσα οτι η εν λόγω επιταγή δεν επληρώθη,αποκτά το αναγωγικό δικαίωμα που παρέχει σ` αυτόν ο νόμος(αρθρ 44 ν.5560/33).Δηλονότι,η αγοράστρια Τράπεζα καλώς αναλαμβάνει την υπέρ του οπισθογραφήσαντος προς αυτήν την εν λόγω επιταγή ισόποση προς την αξία αυτή πίστωση,ή ενάγει τούτον,επι πληρωμή.Ο τελευταίος δε ούτος,καταβαλών οπωσδήποτε την αξία της επιταγής,καλώς ανάγει επι αποδόσει τους προ αυτού οπισθογραφους κ.ο.κ μέχρι του εκδότου.(αρθρ 40 εδ 1,44 εδ 2,46 ν.5560/33)
Επειδή την ως άνω επιταγή πλήρωσα προς τον κομιστή(αγοράστρια Τράπεζα) εις τον οποίο επεστράφη αύτη απλήρωτη, κατόπιν αρνήσεως του πληρωτού όπως πληρώσει,καταστάς δε τοιουτοτρόπως ο ίδιος κομιστής αυτής (αρθρ 44 εδ 2).
Επειδή ως υπογραφεύς της επιταγής και νόμιμος κομιστής της, δικαιούμαι να ζητήσω την έκδοση διαταγής πληρωμής (αρθρ. 44 ν. 5960/33, 623επ ΚΠολΔ).
Επειδή οι καθών ενέχονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος για την παραπάνω οφειλή των ++++. ο μεν πρώτος, ως εκδότης, ο δε δεύτερος ως οπισθογράφος, με τον νόμιμο τόκο απο την επομένη της εκδόσεως της επιταγής ήτοι απο +++++, μέχρι την εξόφλησή της.
Επειδή η αίτησή αυτή είναι νόμιμη και βάσιμη, αποδεικνύεται δε απο την προσαγομένη επιταγή, νόμιμα συνταγμένη, πλήρωσα δε και το σχετικό ποσό για δικαστικό ένσημο,με τα ανάλογα ποσά για το Τ.Ν και ΤΑΧΔΙΚ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου
ΑΙΤΟΥΜΑΙ: Να γίνει δεκτή η αίτησή μου. Να εκδοθεί εις βάρος των καθών διαταγή πληρωμής. Να υποχρεωθούν αυτοί να καταβάλλουν σε μένα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος, το ποσό των ++++, νομιμοτόκως απο την επομένη της εκδόσεως της επιταγής έως την εξόφλησή τους. Να καταδικασθούν στην δικαστική μου δαπάνη.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Ανδρέας Aπ.Βρόντος
Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω
24410-41255/6972422002
FAX 24410-41257
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013