Μηνυτηρια αναφορά πνευματική ιδιοκτησία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ +++
(Δια του Τ.Α Καρδίτσας)
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
++
ΚΑΤΑ
1) +++
2) ++++ κατοίκου ως άνω.

++, +++++
------------------------------
Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
Είμαι υπάλληλος της εταιρείας «+++», η οποία είναι θυγατρική της γνωστής εταιρείας ++++. που εδρεύει στην +++ και εκδίδει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά βιβλία εκμάθησης της ++++ γλώσσας, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι έχει ως αντικείμενό της την προώθηση των βιβλίων στην Ελλάδα, με τις απαιτούμενες ενέργειες ενημέρωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών.
Την ++++, το πρωί, μετά από πληροφορίες που είχαμε ότι η επιχείρηση++++ με την επωνυμία «+++» που βρίσκεται στην ++++των καθ’ ων ++++παρά τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες οχλήσεις μας, συνέχιζε την αξιόποινη συμπεριφορά που κατωτέρω θα σας περιγράψω, οι υπάλληλοι της εταιρείας μας +++κάτοικοι +++, μετέβησαν στο κατάστημα, και, προσποιούμενοι τους πελάτες, ζήτησαν από την γυναίκα που τους εξυπηρέτησε ++να αγοράσουν σε (βιβλιοδετημένες) φωτοτυπίες τα βιβλία της εταιρείας +++ της σειράς με τον τίτλο +++ ήτοι τα ++++. Η κυρία που τους εξυπηρέτησε ανέτρεξε στα αρχεία του ηλεκτρονικού της υπολογιστή και αναζήτησε τα βιβλία. Αφού διαπίστωσε ότι τα εν λόγω βιβλία της εταιρείας ήταν καταχωρημένα σε ηλεκτρονική μορφή (pdf), τους απάντησε ότι θα μπορούσε να τα έχει έτοιμα σε μισή ώρα περίπου και ότι θα στοίχιζαν +++ Ευρώ. Οι υπάλληλοί μας επέστρεψαν στο κατάστημα λίγο αργότερα (περί ώρα +++).

Οι (βιβλιοδετημένες) φωτοτυπίες ήταν ήδη έτοιμες (με μπλε, πράσινο και γκρι εξώφυλλο, αντίστοιχα) (Σχετ. 1). Οι υπάλληλοί μας κατέβαλαν το συμφωνηθέν ποσό, η δε κυρία που τους εξυπηρέτησε απέφυγε να εκδώσει απόδειξη.
Μετά την ανωτέρω αγορά, και προκειμένου να διαπιστώσω ότι η εν λόγω επιχείρηση προέβαινε συστηματικά στην ανωτέρω πράξη, μετέβην ο ίδιος στο κατάστημα και, προσποιούμενος τον πελάτη, ζήτησα σε φωτοτυπίες 2 βιβλία της σειράς ++++ και, συγκεκριμένα, το +++ Με εξυπηρέτησε μία κυρία (προφανώς η ίδια), ενώ παρών στο κατάστημα ήταν και ένας κύριος (πιθανώς ο δεύτερος των καθ’ ων). Η κυρία μου απάντησε ότι είχε τα βιβλία, ότι μπορούσε να τα φωτοτυπήσει και μου ζήτησε να περάσω κατά τις +++. Πράγματι, λίγο αργότερα, επανήλθα και αγόρασα τις (βιβλιοδετημένες) φωτοτυπίες των 2 βιβλίων (Σχετ. 2), καταβάλλοντας το ποσό των +++ Ευρώ, για το οποίο, η εν λόγω κυρία, κατόπιν επιμονής μου, εξέδωσε και μου παρέδωσε την υπ’ αριθμ++++ (Σχετ. 3).
Η επιχείρηση αυτή οργανώθηκε στα πλαίσια προσπάθειας της εταιρείας μας να αντιμετωπίσει το, ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, της συστηματικής φωτοτύπησης βιβλίων της από βιβλιοχαρτοπωλεία και φωτοτυπικά κέντρα, ανά την Ελλάδα, της βιβλιοδέτησης των φωτοτυπιών (συνήθως, με σπιράλ) και της πώλησής τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αξία των βιβλίων. Προς τούτο, η εταιρεία μας έχει επιδοθεί σε μία οργανωμένη «εκστρατεία», προσλαμβάνοντας, συχνά, επί τούτου και υπαλλήλους που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τα βιβλιοπωλεία και φωτοτυπικά κέντρα εκείνα που επιδίδονται συστηματικά στην δραστηριότητα αυτή. Εν συνεχεία, φροντίζει να στέλνει προειδοποιητικές επιστολές (κάποιες φορές και εξώδικα). Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αυτές εξακολουθούν να συνεχίζουν την δράση τους, αναγκάζεται πλέον να κινήσει την σχετική νόμιμη διαδικασία, σε επίπεδο, προς το παρόν, ποινικό, βάσει του άρθρου 66 του Ν. 2121/1993.
Η επιχείρηση των καθ’ ων ασφαλώς και ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς τους έχουμε αποστείλει επανειλημμένες έγγραφες οχλήσεις και συγκεκριμένα ++++ Στην τελευταία, μάλιστα, επισημαίναμε ότι είχαμε ήδη κινήσει την προβλεπόμενη ποινική διαδικασία του αυτοφώρου σε 7 πόλεις και στις περισσότερες εξ αυτών, η πράξη έχει χαρακτηριστεί ως κακούργημα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, οι δε υποθέσεις αυτές βρίσκονται ήδη στα χέρια του Τακτικού Ανακριτή. Παρ’ όλ’ αυτά, οι καθ’ ων δεν φαίνεται να πτοήθηκαν. Μάλιστα, όπως προανέφερα, πέραν από τις συνεχόμενες παραγγελίες και αγορές που έλαβαν χώρα μέσα σε μία μόλις ημέρα (εχθές), έχουν αποθηκευμένα στο αρχείο του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή ολόκληρα τα βιβλία μας (και, πιθανώς, και άλλων εταιρειών), έτσι ώστε να μπορούν με ευχέρεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα να τα αναπαράγουν (στην ουσία, με απευθείας εκτύπωση από τον υπολογιστή). Επομένως, η όλη οργάνωσή τους, η μεθοδικότητα και η ύπαρξη ανάλογης υποδομής καταδεικνύουν ότι η αναπαραγωγή των βιβλίων μας δεν συνιστά για την επιχείρηση των καθ’ ων ένα μεμονωμένο και περιστασιακό φαινόμενο, αλλά μία κατ’ επάγγελμα, επανειλημμένη δράση σε εμπορική κλίμακα, με αποτέλεσμα να πληρούνται οι προϋποθέσεις της κακουργηματικής μορφής του αδικήματος, όπως αυτό περιγράφεται στην παρ. 3 του άρθρου 66 του Ν. 2121/1993.
Με την παρούσα, σας αναφέρω τα πιο πάνω και αιτούμαι την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από την διάταξη του άρθρου 66 του Ν. 2121/1993. Επίσης, αιτούμαι όπως κινηθεί άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία, σύμφωνα με τα άρθρα 242 και 275 παρ. 1 ΚΠοινΔ, καθώς η τελευταία αγορά των φωτοτυπημένων βιβλίων μας έγινε, όπως σας ανέφερα, εχθές. Άλλωστε, η κίνηση της σχετικής αυτόφωρης διαδικασίας, συνιστά, κατ’ άρθρο 275 παρ. 1 ΚΠοινΔ, υποχρέωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, με την υποβολή της παρούσας, άνευ άλλου τινός (δεδομένου ότι το αδίκημα του άρθρου 66 του Ν. 2121/93 διώκεται αυτεπαγγέλτως - ενδεικτικά, Α.Π 1490/2004), όπως ακριβώς έγινε τις τελευταίες ημέρες στις πόλεις της ++++ (ίδετε, ενδεικτικά, σχετικά δημοσιεύματα από τις επίσημες ιστοσελίδες της +++– Σχετ. 8-9)
Επισημαίνω δε ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε κινηθεί, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και σε επτά (7) άλλες πόλεις της Ελλάδας, με υπαλλήλους που η εταιρεία έχει προσλάβει γι’ αυτόν τον σκοπό, υπεβλήθησαν αντίστοιχες μηνυτήριες αναφορές, οι δράστες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις (++++) έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις (ενδεικτικά, Σχετ. 10).
Με τιμή, Ο αναφέρων

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013