διαταγή πληρωμής απο ιδιωτικό συμφωνητικό κατα πρώην συζύγου στα πλαίσια αγωγής συμμετοχής στα αποκτήματα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ  ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ++++

 ΑΙΤΗΣΗ (ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ)

 +++

 ΚΑΤΑ

 +++

 Καρδίτσα 2015

 Με τον καθ` ου τελέσαμε νόμιμο γάμο την +++ στην πόλη +++, εκ του οποίου αποκτήσαμε δύο κόρες +++. Μετά από την άσκηση εκ μέρους μου της με αρ. κατ. +++/2007 αγωγής διαζυγίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου +++, ο γάμος μου με τον αντίδικο καθ` ου, λύθηκε με την με αρ. ++++ απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου +++ που κατέστη αμετάκλητη την +++2009 καθόσον, αν και επιδόθηκε νόμιμα σ` αυτόν την ++++ με την με αρ. +++2008 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας Πρωτοδικείου ++++, εν τούτοις δεν άσκησε εναντίον της κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο (30 ημέρες για έφεση και έξι μηνών για αναψηλάφηση συμπεριλαμβανομένης σ` αυτήν και της προθεσμίας για αναίρεση), σύμφωνα και με το από +++ με αρ. πρωτ. +++ πιστοποιητικό του γραμματέα του Πρωτοδικείου +++.

          Την +++, άσκησα κατά του καθ` ου και ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου +++, την από +++ με αρ. κατ. +++, αγωγή μου συμμετοχής στα αποκτήματα κατά το άρθρο 1400ΑΚ ζητώντας να μου καταβάλλει το ποσό των ++++€, η δικάσιμος της οποίας ορίστηκε αρχικά για την +++ και μετά από αναβολή για την ++++.

 

          Προ της συζητήσεως της ανωτέρω αγωγής και με σκοπό την συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που ανοίχθηκε με αυτήν και την ικανοποίηση εντεύθεν των αξιώσεών μου, καταρτίσαμε με τον αντίδικο στην +++ την +++, το από με ιδία ημερομηνία «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ++» που υπογράψαμε ιδιοχείρως και ιδιογράφως, με το οποίο, μεταξύ άλλων, συμφωνήσαμε ότι ο αντίδικος και εναγόμενος θα μεταβιβάσει Α) με γονική παροχή το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στις κόρες μας «εξ` ημισείας, εξ` αδιαιρέτου και κατ` ίσο ποσοστό σε κάθε μία απ` αυτές» και με δωρεά την επικαρπία σε μένα του υπο στοιχεία +++, ++η δε  αντικειμενική αξία του παραπάνω διαμερίσματος συμφωνήθηκε ότι ανήρχετο κατά το χρόνο της αμετάκλητης λύσης του γάμου μας ++ αλλά και κατά το χρόνο κατάθεσης της προρρηθείσας αγωγής στο ποσό των +++ και Β) «με δωρεά ή πώληση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» σε μένα α) Ένα διαμέρισμα ++μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ως πραγματικής δουλείας του της με στοιχεία Π2 θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου του ισογείου-πυλωτή και β) την με αριθμό τρία (3) αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου της ίδιας ως άνω πολυκατοικίας, +++ Η αντικειμενική αξία του ως άνω διαμερίσματος + συμφωνήθηκε ότι ανήρχετο κατά το χρόνο της αμετάκλητης λύσης του γάμου ++ αλλά και κατά το χρόνο άσκησης της ως άνω αγωγής στο ποσό +++ Η αντικειμενική αξία της ως άνω θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου της πυλωτής, +++ συμφωνήθηκε ότι ανήρχετο κατά το χρόνο της αμετάκλητης λύσης του γάμου μας ++ αλλά και κατά το χρόνο άσκησης της προαναφερθείσας αγωγής στο ποσό ++και η αντικειμενική αξία της ως άνω αποθήκης του υπογείου συμφωνήθηκε ότι ανήρχετο ++στο ποσό των ++€ και συνολικά για όλες τις ανωτέρω ιδιοκτησίες, η αντικειμενική αξία ανήρχετο κατά τους ανωτέρω χρόνους στο ποσό των ++€.

          Επίσης με το ανωτέρω συμφωνητικό, συμφωνήθηκαν και τα εξής: «Ως καταληκτικός χρόνος ολοκλήρωσης των ανωτέρω μεταβιβάσεων και μεταγραφής των αντίστοιχων πράξεων στα κατά τόπο αρμόδια Υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, ορίζεται η 30η Ιουνίου ++.Έως τότε όμως και το αργότερο έως τις +++, ο δεύτερος των συμβαλλομένων θα έχει ολοκληρώσει ενώπιον της συμβολαιογράφου +++ τη διαδικασία έκδοσης συμβολαιογραφικών προσυμφώνων μεταβίβασης των ανωτέρω οριζοντίων ιδιοκτησιών στις κόρες του και στη σύζυγο του, κατά τον προρρηθέντα τρόπο…Όλα τα έξοδα μεταβίβασης των ανωτέρω οριζοντίων ιδιοκτησιών από πλευράς του δεύτερου των συμβαλλόμενων προς την πρώτη των συμβαλλομένων και τις κόρες τους κατά τον προρρηθέντα τρόπο, θα βαρύνουν αποκλειστικά τον δεύτερο των συμβαλλομένων. Σε περίπτωση που δεν συνταχθούν τα προαναφερόμενα συμβολαιογραφικά προσύμφωνα το αργότερο έως τις +++, τότε η εκδίκαση της αγωγής θα προχωρήσει κανονικά και ότι θα έχει καταβάλει ο δεύτερος των συμβαλλομένων προς την πρώτη των συμβαλλομένων έως τότε δυνάμει του παρόντος, θεωρείται ότι θα έχει δοθεί χάριν δωρεάς για τις δύο κόρες του και όχι για εξωδικαστική επίλυση της εν λόγω ένδικης διαφοράς.».

          Εν συνεχεία με το από +++ ιδιωτικό συμφωνητικό που καταρτίστηκε μεταξύ εμού και του καθ`ου-εναγομένου με τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ +++» και υπογράφηκε από εμάς ιδιοχείρως και ιδιογράφως, τροποποιήσαμε την ανωτέρω από ++ έγγραφη συμφωνία μας και συγκεκριμένα συμφωνήσαμε ότι «α).Οι συμβαλλόμενοι δεν θα προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικά προσύμφωνα μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας που περιγράφεται στο από +++ ιδιωτικό συμφωνητικό, αλλά σε οριστικά συμβόλαια, η υπογραφή των οποίων θα λάβει χώρα στις ++ ενώπιον της συμβολαιογράφου +++. β).Το διαμέρισμα +++ μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ως πραγματικής δουλείας του της με στοιχεία ++ θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και β) τη με αριθμό τρία (3) αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου της ίδιας ως άνω πολυκατοικίας. +++ θα μεταβιβαστεί από αυτόν με γονική παροχή κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην πρωτότοκη κόρη των συμβαλλομένων +++. γ).Το ποσό που ο δεύτερος των συμβαλλομένων θα καρπωθεί από την έλλειψη φορολόγησης σε βάρος του κατά τη μεταβίβαση του προρρηθέντος ακινήτου, θα το δώσει στην πρώτη των συμβαλλομένων την ίδια ημέρα που θα υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης όλων των ακινήτων, ως οικονομική βοήθεια για τα τέκνα τους. Το παρόν αναγνώστηκε, το περιεχόμενο αυτού κρίθηκε απολύτως εύλογο, δίκαιο και πλήρως ανταποκρινόμενο στη δικαιοπρακτική βούληση αμφότερων των μερών, συντάχθηκε σε δύο αντίτυπα και αφού αυτά υπεγράφησαν, κάθε μέρος έλαβε από ένα αντίγραφο.».

          Μετά ταύτα συμφωνήθηκε και ότι «Η πρώτη δε των συμβαλλομένων δηλώνει ότι σε περίπτωση που τηρηθούν ακριβόχρονα και επακριβώς τα κάτωθι αναγραφόμενα, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της αγωγής της κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης αγωγής της ενώπιον του ακροατηρίου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου +++

          Εις εκτέλεση των ανωτέρω συμφωνηθέντων, ο καθ` ου αντίδικος με το με αρ. ++ συμβολαιογραφικό έγγραφο «Περιουσιακής (Γονικής) Παροχής Δικαιώματος Πλήρους Κυριότητας οριζοντίων ιδιοκτησιών – (διαμερίσματος με την αποκλειστική χρήση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου και αποθήκης), Νόμου 3741/1929 (κατά το άρθρο 1509 του Αστικού Κώδικα όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το Νόμο 1329/1983) συνολικής αντικειμενικής αξίας ευρώ +» της συμβ/φου +++, που μεταγράφηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθ/κείου ++2, μεταβίβασε στην κόρη μας +++κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή: Α) Μία αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ιδιοκτησία ++, με την αποκλειστική χρήση του υπό στοιχεία Πι τρία (Π3) χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου (πάρκινγκ) του ισογείου - πυλωτή και Β) Την με αριθμό τρία (3) αποθήκη του υπογείου ορόφου +++

          Η ανωτέρω κόρη μας αποδέχθηκε με το ως άνω ίδιο συμβόλαιο την γονική παροχή ευχαρίστως και χωρίς όρους.

Για την ανωτέρω μεταβίβαση-παροχή, η αξία του ακινήτου ορίστηκε για τον υπολογισμό του φόρου λόγω γονικής παροχής στο ποσό των ++€ για το διαμέρισμα, +++€ για το δικαίωμα χρήσης της Π3 θέσης στάθμευσης και +++€ για την υπο στοιχεία 3 αποθήκη και συνολικά μετά από άθροιση, στο ποσό των ++€. Προσαρτήθηκε δε στο συμβόλαιο αυτό η με αριθμό +++ δήλωση φόρου γονικής παροχής (αρ. φακ. ++) που υπέγραψαν και υπέβαλαν οι συμβαλλόμενοι στην Δ.Ο.Υ +++ για τα ως άνω παρεχόμενα ακίνητα, με βάση την οποία, δεν αναλογεί και δεν καταβλήθηκε κατά νόμω κανένα ποσό φόρου για την ανωτέρω παροχή.

          Επειδή συνεπώς ο αντίδικος με βάση τα ανωτέρω συμφωνηθέντα οφείλει να μου καταβάλει το ποσό που θα πλήρωνε κατά νόμω για φόρο μεταβίβασης, εάν μου μεταβίβαζε το ανωτέρω ακίνητο τον ανωτέρω χρόνο με δωρεά, καθόσον λόγω αμετακλήτου της ανωτέρω αποφάσεως που έλυσε τον γάμο μας, δεν μας συνέδεε καμία συγγενική σχέση και το οποίο ποσό, συνεπεία της ανωτέρω συμφωνηθείσης και εκτελεσθείσης γονικής παροχής, «καρπώθηκε από την έλλειψη φορολόγησης σε βάρος του» αφού με βάση τα ανωτέρω δεν αναλογούσε κανείς φόρος και κανέναν τέτοιον δεν κατέβαλε για την γονική παροχή.

          Επειδή στο άρθρο 44 παρ. 1 του ν. 2961/2001 «Κώδικας φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών» όπως ίσχυε κατά το χρόνο της ανωτέρω μεταβίβασης (11ος/2011) και ισχύει και σήμερα ορίζεται ότι «1.Το υπόλοιπο της περιουσίας, πλην των χρηματικών ποσών, που αποκτάται αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, το οποίο απομένει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και απαλλαγών που προβλέπονται στα άρθρα 41 και 43, υποβάλλεται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα.», ενώ στο άρθρο 45 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι «`Όπου στις διατάξεις του παρόντος για τη φορολογία των κτήσεων αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής ορίζεται ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για τις κτήσεις αιτία θανάτου, νοείται αντί του κληρονομουμένου ο δωρητής ή ο γονέας, αντί χρόνου θανάτου κληρονομουμένου ο χρόνος κατάρτισης της σύμβασης ή, προκειμένου για άτυπες δωρεές ή γονικές παροχές, ο χρόνος παράδοσης των αντικειμένων των δωρεών ή γονικών παροχών, προκειμένου για δωρεές αιτία θανάτου, ο χρόνος θανάτου του δωρητή, αντί κτήσης αιτία θανάτου η κτήση αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής και αντί δικαιούχου αιτία θανάτου ο δωρεοδόχος ή το τέκνο

          Επειδή περαιτέρω στο άρθρο 29 του ανωτέρω ιδίου νόμου προβλέπονται τρείς κλίμακες-κατηγορίες για τον υπολογισμό του φόρου και στην Γ` κατηγορία υπάγεται μεταξύ άλλων προσώπων και ο «εξωτικός», όπως εγώ εν προκειμένω αφού η απόφαση που είχε κατά τα ανωτέρω λύσει τον γάμο μας, είχε ήδη καταστή αμετάκλητη και συνεπώς ουδεμία σχέση συγγενική με συνέδεε με τον αντίδικο κατά τον ανωτέρω χρόνο.

          Επειδή στην ανωτέρω κατηγορία Γ καθιερώνονται κλιμάκια ποσών σε ευρώ με διαφορετικό συντελεστή επί τοις εκατό το καθένα ανάλογα με τις εκεί καθοριζόμενες αξίες του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου και έτσι ορίζεται ότι μέχρι του ποσού των 6.000€ δεν καταβάλλεται κανείς φόρος, για τις επόμενες 66.000€ (και άρα συνολικά μέχρι 72.000€) καταβάλλεται φόρος σε ποσοστό 20% , δηλ. 13.200€ (66.000Χ20%) και  για τα επόμενα 195.000€ καταβάλλεται φόρος σε ποσοστό 30%.

          Επειδή η αξία της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε, ανέρχεται με βάση το ανωτέρω συμβόλαιο και την δήλωση φόρου γονικής παροχής στο ποσό συνολικά των +++€ και συνεπώς, αν τούτη η περιουσία μεταβιβάζονταν σε μένα από τον αντίδικο λόγω δωρεάς, όφειλε τούτος να καταβάλει ως φόρο το ποσό των μηδέν ευρώ για τα πρώτα 6.000€ της αξίας της, το ποσό των 13.200€ για τα επόμενα 66.000€ της αξίας της (66.000Χ20%) και το ποσό των 20.120,06€ για τα υπόλοιπα επόμενα 67.066,88€ της αξίας της  (67.066,88Χ30%) και συνολικά επι αξίας περιουσίας ++€ (6.000+66.000+67.066,88€) το ποσό των ++ αφού με βάση τα ανωτέρω συμφωνηθέντα αυτός βαρύνονταν αποκλειστικά με κάθε έξοδο μεταβίβασης, που όμως δεν κατέβαλλε και ως εκ τούτου ωφελήθηκε και καρπώθηκε.

          Επειδή μετά την γενόμενη μεταβίβαση, κατά τα συμφωνηθέντα παραιτήθηκα από το δικαίωμα της ανωτέρω από +++ αγωγής μου συμμετοχής στα αποκτήματα κατά την δικάσιμο της ++, συνταγέντος προς τούτο των με αρ. ++ πρακτικών του Πολυμελούς πρωτοδικείου ++.

          Επειδή συνεπώς οφείλει να μου καταβάλλει το ανωτέρω ποσό των ++€ που καρπώθηκε και εν τέλει δεν κατέβαλε και μάλιστα νομιμότοκα από την επόμενη της ανωτέρω ημερομηνίας υπογραφής του συμβολαίου όπως συμφωνήθηκε, ήτοι από +++, μέχρι την πλήρη εξόφληση

          Επειδή κατά ταύτα νόμιμη συντρέχει περίπτωση να εκδοθεί εις βάρος του καθ` ου διαταγή πληρωμής και να υποχρεωθεί αυτός να μου καταβάλει το ποσό των ++€ € νομιμοτόκως από την +++ μέχρι την πλήρη εξόφληση.

          Επειδή η αίτησή μου είναι νόμιμη και βάσιμη, αποδεικνύεται δε από τα προσαγόμενα και επικαλούμενα και έχοντα κατά νόμω πλήρη αποδεικτική δύναμη ίση με το πρωτότυπο, κεκυρωμένα επίσημα αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων, ήτοι την +++

Επειδή κατέβαλα και το σχετικό ποσό για δικαστικό ένσημο (βλ.

          ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ: Να γίνει δεκτή η αίτησή μου. Να εκδοθεί εις βάρος του καθ` ου +++, διαταγή πληρωμής. Να υποχρεωθεί αυτός να καταβάλλει σε μένα, το ποσό των +++€  νομιμοτόκως από την ++ μέχρι την πλήρη εξόφληση και να καταδικασθεί στην δικαστική μου δαπάνη.

                                                        Ο

                             ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

                               ΒΡΟΝΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

  ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ++

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Αριθμός διαταγής.....................

......  ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ++

...................................................................................................................

 Λαβόντες υπ` όψιν:

Α)την απο ++ αίτηση της +++, κατοίκου ++++, που υπογράφει ο πληρεξούσιος Δικηγόρος της Βρόντος Ανδρέας,

ΚΑΤΑ του ++++ με την οποία ζητεί, για όσους λόγους αναφέρει στην αίτησή της αυτή την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά τα άρθρ. 623,624 επ. ΚΠολΔ

Β) τα προσαγόμενα και επικαλούμενα από την αιτούσα με την αίτησή της πρωτότυπα, όπου αναφέρεται και κεκυρωμένα επίσημα αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων έχοντα κατά νόμω πλήρη αποδεικτική δύναμη ίση με το πρωτότυπο, έγγραφα, ήτοι 1)++++2)++3)++

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η αιτούσα τέλεσε με τον καθ` ου νόμιμο γάμο την +++ στην πόλη ++, εκ του οποίου αποκτήσαν δύο κόρες ++. Μετά από την άσκηση εκ μέρους της με αρ. κατ. ++ αγωγής διαζυγίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ++, ο γάμος της με τον καθ` ου, λύθηκε με την με αρ. ++ απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ++ που κατέστη αμετάκλητη την +++ καθόσον αν και επιδόθηκε νόμιμα σ` αυτόν την ++ με την με αρ. +++ έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας Πρωτοδικείου ++, εν τούτοις δεν άσκησε εναντίον της κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο (30 ημέρες για έφεση και έξι μηνών για αναψηλάφηση συμπεριλαμβανομένης σ` αυτήν και της προθεσμίας για αναίρεση), σύμφωνα και με το από ++ με αρ. πρωτ. ++ πιστοποιητικό του γραμματέα του Πρωτοδικείου ++

  Την +++ η αιτούσα άσκησε κατά του καθ` ου και ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ++ την από ++ με αρ. κατ. ++, αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα κατά το άρθρο 1400ΑΚ ζητώντας να της καταβάλλει το ποσό των ++€, η δικάσιμος της οποίας ορίστηκε αρχικά για την +++ και μετά από αναβολή για την ++.

          Προ της συζητήσεως της ανωτέρω αγωγής και με σκοπό την συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που ανοίχθηκε με αυτήν και την ικανοποίηση εντεύθεν των αξιώσεών της, η αιτούσα κατάρτισε με τον καθ` ου στην ++ την ++, το από με ιδία ημερομηνία «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ++» που φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή των συμβαλλομένων και προσάγεται με επίκληση από την αιτούσα στο πρωτότυπο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, συμφωνήσανε ότι ο καθ` ου και τότε εναγόμενος θα μεταβιβάσει Α) με γονική παροχή το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στις κόρες τους «εξ` ημισείας, εξ` αδιαιρέτου και κατ` ίσο ποσοστό σε κάθε μία απ` αυτές» και με δωρεά την επικαρπία σε εκείνη του υπο στοιχεία +++διαμερίσματος η δε  αντικειμενική αξία του παραπάνω διαμερίσματος συμφωνήθηκε ότι ανήρχετο κατά το χρόνο της αμετάκλητης λύσης του γάμου +++ αλλά και κατά το χρόνο κατάθεσης της προρρηθείσας αγωγής στο ποσό των ++ και Β) «με δωρεά ή πώληση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» στην αιτούσα α) Ένα διαμέρισμα ++ μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ως πραγματικής δουλείας του της με στοιχεία Π2 θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου του ισογείου-πυλωτή, +++την με αριθμό τρία (3) αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου της ίδιας ως άνω πολυκατοικίας, +++

          Επίσης με το ανωτέρω συμφωνητικό, συμφωνήθηκαν και τα εξής: «Ως καταληκτικός χρόνος ολοκλήρωσης των ανωτέρω μεταβιβάσεων και μεταγραφής των αντίστοιχων πράξεων στα κατά τόπο αρμόδια Υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, ορίζεται η +++.Έως τότε όμως και το αργότερο έως τις +++, ο δεύτερος των συμβαλλομένων θα έχει ολοκληρώσει ενώπιον της συμβολαιογράφου ++ τη διαδικασία έκδοσης συμβολαιογραφικών προσυμφώνων μεταβίβασης των ανωτέρω οριζοντίων ιδιοκτησιών στις κόρες του και στη σύζυγο του, κατά τον προρρηθέντα τρόπο…Όλα τα έξοδα μεταβίβασης των ανωτέρω οριζοντίων ιδιοκτησιών από πλευράς του δεύτερου των συμβαλλόμενων προς την πρώτη των συμβαλλομένων και τις κόρες τους κατά τον προρρηθέντα τρόπο, θα βαρύνουν αποκλειστικά τον δεύτερο των συμβαλλομένων. Σε περίπτωση που δεν συνταχθούν τα προαναφερόμενα συμβολαιογραφικά προσύμφωνα το αργότερο έως τις ++11, τότε η εκδίκαση της αγωγής θα προχωρήσει κανονικά και ότι θα έχει καταβάλει ο δεύτερος των συμβαλλομένων προς την πρώτη των συμβαλλομένων έως τότε δυνάμει του παρόντος, θεωρείται ότι θα έχει δοθεί χάριν δωρεάς για τις δύο κόρες του και όχι για εξωδικαστική επίλυση της εν λόγω ένδικης διαφοράς.».

          Εν συνεχεία με το από +++ ιδιωτικό συμφωνητικό που καταρτίστηκε μεταξύ της αιτούσας και του καθ`ου-εναγομένου με τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ++», που φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή των συμβαλλομένων και προσάγεται με επίκληση από την αιτούσα στο πρωτότυπο, τροποποιήσανε την ανωτέρω από ++ έγγραφη συμφωνία τους και συγκεκριμένα συμφωνήσανε ότι «α).Οι συμβαλλόμενοι δεν θα προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικά προσύμφωνα μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας που περιγράφεται στο από ++ ιδιωτικό συμφωνητικό, αλλά σε οριστικά συμβόλαια, η υπογραφή των οποίων θα λάβει χώρα στις ++ ενώπιον της συμβολαιογράφου ++ β).Το διαμέρισμα ++, μετά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ως πραγματικής δουλείας του της με στοιχεία Π2 θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου του ισογείου-πυλωτή, επιφάνειας 10 τ.μ, και β) τη με αριθμό τρία (3) αποθήκη-οριζόντια ιδιοκτησία του υπογείου της ίδιας ως άνω πολυκατοικίας++ θα μεταβιβαστεί από αυτόν με γονική παροχή κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην πρωτότοκη κόρη των συμβαλλομένων ++. γ).Το ποσό που ο δεύτερος των συμβαλλομένων θα καρπωθεί από την έλλειψη φορολόγησης σε βάρος του κατά τη μεταβίβαση του προρρηθέντος ακινήτου, θα το δώσει στην πρώτη των συμβαλλομένων την ίδια ημέρα που θα υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης όλων των ακινήτων, ως οικονομική βοήθεια για τα τέκνα τους. Το παρόν αναγνώστηκε, το περιεχόμενο αυτού κρίθηκε απολύτως εύλογο, δίκαιο και πλήρως ανταποκρινόμενο στη δικαιοπρακτική βούληση αμφότερων των μερών, συντάχθηκε σε δύο αντίτυπα και αφού αυτά υπεγράφησαν, κάθε μέρος έλαβε από ένα αντίγραφο.».

          Μετά ταύτα συμφωνήθηκε και ότι «Η πρώτη δε των συμβαλλομένων δηλώνει ότι σε περίπτωση που τηρηθούν ακριβόχρονα και επακριβώς τα κάτωθι αναγραφόμενα, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της αγωγής της κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης αγωγής της ενώπιον του ακροατηρίου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ++

          Εις εκτέλεση των ανωτέρω συμφωνηθέντων, ο καθ` ου με το με αρ. ++ συμβολαιογραφικό έγγραφο «Περιουσιακής (Γονικής) Παροχής Δικαιώματος Πλήρους Κυριότητας οριζοντίων ιδιοκτησιών – (διαμερίσματος με την αποκλειστική χρήση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου και αποθήκης), Νόμου 3741/1929 (κατά το άρθρο 1509 του Αστικού Κώδικα όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το Νόμο 1329/1983) συνολικής αντικειμενικής αξίας ευρώ ++» της συμβ/φου ++, που μεταγράφηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθ/κείου ++ μεταβίβασε στην κόρη τους ++ κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή: Α) Μία αυτοτελή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ιδιοκτησία +++, με την αποκλειστική χρήση του υπό στοιχεία Πι τρία (Π3) χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου ++ και Β) Την με αριθμό τρία (3) αποθήκη του υπογείου ορόφου μιας πολυωρόφου οικοδομής, +++

          Η ανωτέρω κόρη τους αποδέχθηκε με το ως άνω ίδιο συμβόλαιο την γονική παροχή ευχαρίστως και χωρίς όρους.

Για την ανωτέρω μεταβίβαση-παροχή, η αξία του ακινήτου ορίστηκε για τον υπολογισμό του φόρου λόγω γονικής παροχής στο ποσό των ++€ για το διαμέρισμα, ++€ για το δικαίωμα χρήσης της Π3 θέσης στάθμευσης και ++€ για την υπο στοιχεία 3 αποθήκη και συνολικά μετά από άθροιση, στο ποσό των ++€. Προσαρτήθηκε δε στο συμβόλαιο αυτό η με αριθμό ++ δήλωση φόρου γονικής παροχής (αρ. φακ. ++) που υπέγραψαν και υπέβαλαν οι συμβαλλόμενοι στην Δ.Ο.Υ ++ για τα ως άνω παρεχόμενα ακίνητα, με βάση την οποία, δεν αναλογεί και δεν καταβλήθηκε κατά νόμω κανένα ποσό φόρου για την ανωτέρω παροχή.

          Επειδή συνεπώς ο καθ` ου με βάση τα ανωτέρω συμφωνηθέντα οφείλει να της καταβάλει το ποσό που θα πλήρωνε κατά νόμω για φόρο μεταβίβασης, εάν της μεταβίβαζε το ανωτέρω ακίνητο τον ανωτέρω χρόνο με δωρεά, καθόσον λόγω αμετακλήτου της ανωτέρω αποφάσεως που έλυσε τον γάμο τους, δεν τους συνέδεε καμία συγγενική σχέση και το οποίο ποσό, συνεπεία της ανωτέρω συμφωνηθείσης και εκτελεσθείσης γονικής παροχής, «καρπώθηκε από την έλλειψη φορολόγησης σε βάρος του» αφού με βάση τα ανωτέρω δεν αναλογούσε κανείς φόρος και κανέναν τέτοιον δεν κατέβαλε για την γονική παροχή.

          Επειδή στο άρθρο 44 παρ. 1 του ν. 2961/2001 «Κώδικας φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών» όπως ίσχυε κατά το χρόνο της ανωτέρω μεταβίβασης (11ος/2011) και ισχύει και σήμερα ορίζεται ότι «1.Το υπόλοιπο της περιουσίας, πλην των χρηματικών ποσών, που αποκτάται αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, το οποίο απομένει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και απαλλαγών που προβλέπονται στα άρθρα 41 και 43, υποβάλλεται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα.», ενώ στο άρθρο 45 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι «`Όπου στις διατάξεις του παρόντος για τη φορολογία των κτήσεων αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής ορίζεται ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για τις κτήσεις αιτία θανάτου, νοείται αντί του κληρονομουμένου ο δωρητής ή ο γονέας, αντί χρόνου θανάτου κληρονομουμένου ο χρόνος κατάρτισης της σύμβασης ή, προκειμένου για άτυπες δωρεές ή γονικές παροχές, ο χρόνος παράδοσης των αντικειμένων των δωρεών ή γονικών παροχών, προκειμένου για δωρεές αιτία θανάτου, ο χρόνος θανάτου του δωρητή, αντί κτήσης αιτία θανάτου η κτήση αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής και αντί δικαιούχου αιτία θανάτου ο δωρεοδόχος ή το τέκνο

          Επειδή περαιτέρω στο άρθρο 29 του ανωτέρω ιδίου νόμου προβλέπονται τρείς κλίμακες-κατηγορίες για τον υπολογισμό του φόρου και στην Γ` κατηγορία υπάγεται μεταξύ άλλων προσώπων και ο «εξωτικός», όπως η αιτούσα εν προκειμένω αφού η απόφαση που είχε κατά τα ανωτέρω λύσει τον γάμο τους, είχε ήδη καταστή αμετάκλητη και συνεπώς ουδεμία σχέση συγγενική με συνέδεε με τον καθ` ου κατά τον ανωτέρω χρόνο.

          Επειδή στην ανωτέρω κατηγορία Γ καθιερώνονται κλιμάκια ποσών σε ευρώ με διαφορετικό συντελεστή επί τοις εκατό το καθένα ανάλογα με τις εκεί καθοριζόμενες αξίες του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου και έτσι ορίζεται ότι μέχρι του ποσού των 6.000€ δεν καταβάλλεται κανείς φόρος, για τις επόμενες 66.000€ (και άρα συνολικά μέχρι 72.000€) καταβάλλεται φόρος σε ποσοστό 20% , δηλ. 13.200€ (66.000Χ20%) και  για τα επόμενα 195.000€ καταβάλλεται φόρος σε ποσοστό 30%.

          Επειδή η αξία της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε, ανέρχεται με βάση το ανωτέρω συμβόλαιο και την δήλωση φόρου γονικής παροχής στο ποσό συνολικά των ++€ και συνεπώς, αν τούτη η περιουσία μεταβιβάζονταν στην αιτούσα από τον καθ` ου λόγω δωρεάς, όφειλε τούτος να καταβάλει ως φόρο το ποσό των μηδέν ευρώ για τα πρώτα 6.000€ της αξίας της, το ποσό των 13.200€ για τα επόμενα 66.000€ της αξίας της (66.000Χ20%) και το ποσό των 20.120,06€ για τα υπόλοιπα επόμενα 67.066,88€ της αξίας της  (67.066,88Χ30%) και συνολικά επι αξίας περιουσίας ++€ (6.000+66.000+67.066,88€) το ποσό των (13.200+20.120,06=) +++€ αφού με βάση τα ανωτέρω συμφωνηθέντα αυτός βαρύνονταν αποκλειστικά με κάθε έξοδο μεταβίβασης, που όμως δεν κατέβαλλε και ως εκ τούτου ωφελήθηκε και καρπώθηκε.

          Επειδή μετά την γενόμενη μεταβίβαση, κατά τα συμφωνηθέντα η αιτούσα παραιτήθηκε από το δικαίωμα της ανωτέρω από ++ αγωγής της συμμετοχής στα αποκτήματα κατά την δικάσιμο της ++, συνταγέντος προς τούτο των με αρ. +++ πρακτικών του Πολυμελούς πρωτοδικείου ++

          Επειδή συνεπώς ο καθ` ου οφείλει να της καταβάλλει το ανωτέρω ποσό των ++€ που καρπώθηκε και εν τέλει δεν κατέβαλε και μάλιστα νομιμότοκα από την επόμενη της ανωτέρω ημερομηνίας υπογραφής του συμβολαίου όπως συμφωνήθηκ (δήλη ημέρα), ήτοι από ++, μέχρι την πλήρη εξόφληση

          Επειδή κατά ταύτα νόμιμη συντρέχει περίπτωση να εκδοθεί εις βάρος του καθ` ου διαταγή πληρωμής και να υποχρεωθεί αυτός να της καταβάλει το ποσό των ++€ € νομιμοτόκως από την ++ μέχρι την πλήρη εξόφληση.

          Επειδή η αίτησή της είναι νόμιμη και βάσιμη, αποδεικνύεται δε από τα προσαγόμενα και επικαλούμενα και έχοντα κατά νόμω πλήρη αποδεικτική δύναμη ανωτέρω αναφερόμενα αναλυτικά έγγραφα,  πλήρωσε δε και το σχετικό ποσό για δικαστικό ένσημο.

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δέχεται την αίτηση.

          Διατάζει τον καθ` ου να καταβάλλει στην αιτούσα, το ποσό των ++€ € νομιμοτόκως από την ++ μέχρι την πλήρη εξόφληση, καθώς επίσης και ευρώ .................................................................................................................

ως δικαστικά έξοδα για την έκδοση της διαταγής αυτής.

          Υπενθυμίζουμε στον καθ` ου η αίτηση ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής αυτής μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες απο την επίδοση της διαταγής.

Εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στην ++ στις

ΔΙΚΑΣΤΗΣ                            ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Δίνεται εντολή σε κάθε δικαστικό επιμελητή να εκτελέσει, όταν του ζητηθεί, τη διαταγή αυτή, στους εισαγγελείς να ενεργήσουν ό,τι εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους και στους Διοικητές και τους άλλους Αξιωματικούς της Δημόσιας Δύναμης να βοηθήσουν, να εκτελεσθεί η διαταγή, όταν αυτό τους ζητηθεί νόμιμα.

                      ++

ΔΙΚΑΣΤΗΣ                             ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Αριθμός:...................                   

Το έγγραφο αυτό είναι α΄από-                Θ Ε Ω Ρ Η Θ Η Κ Ε

έγγραφο εκτελεστό και έχει κατα       Για τη νόμιμη σήμανση και την

βληθεί τέλος ..................                    έκδοσή του κατά τη σειρά της

............................................                παραγγελίας.

    ++                                      ++

 

   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                            ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

 

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013