παράνομη υλοτομία.ισχυρισμοί κατηγορουμένου.κατάσχεση δασικών προιόντων.271 Δασικού Κώδικα(νδ 86/69).ποιά κατάσχονται.δικαίωμα αποζημίωσης.επιβολή προστίμου.ν.4138/13 και 4280/14.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΔΑΣΑΡΧΗ +++

Παροχή εξηγήσεων

Δ++++

Καρδίτσα 16/1/2016

       Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες. Όπως είναι γνωστό στη συστάδα 2γ του διακατεχόμενου δάσους ++, διενεργώ νόμιμη υλοτομία και εγκαταστάθηκα σ` αυτή με το με αρ. ++ πρωτόκολλο εγκατάστασης υλοτομίας της υπηρεσίας σας μετά απ` όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Με βάση λοιπόν αυτό αλλά και τον σχετικό πίνακα υλοτομίας, η οποία είναι εξυγειαντική και αναγεννητική υλοτομία, δηλ. τέτοιας μορφής που θα επιφέρει την εξυγίανση και αναγέννηση του δάσους, έδει να λάβω εκ της υλοτομίας συνολικά 215 κ.μ ξυλώδους όγκου ελάτης εκ των οποίων 108 κ.μ αφορούν τεχνική ξυλεία (χρήσιμα) και 72 τόνοι αφορούν καυσόξυλα ελάτης και 29,25 κ.μ καυσόξυλα δρυός (ή 24,28 τόνους).

          Όμως ήδη με το με αρ. ++ μερικό πρωτόκολλο εξέλεγξης, υλοτόμησα και απέλαβα εκ των ανωτέρω συνολικών ποσοτήτων, τις εξής και απέμειναν αντιστοίχως να υλοτομήσω οι κάτωθι ήτοι:

-62,18κ.μ στρογγυλής ελάτης και έτσι απέμειναν(108-62,18=) 45,82 κ.μ

-53,652 χκμ καυσοξύλων ελάτης ή 21,46 τόνοι και έτσι απέμειναν (72-21,46=) 50,54 τόνοι

-23,256 χκμ καυσοξύλων δρυός ή 11,63 τόνοι και έτσι απέμειναν (24,28-11,63=) 12,65 τόνοι.

Όμως κατά την συνέχιση της υλοτομίας προς απόληψη και των ανωτέρω ποσοτήτων, επειδή επρόκειτο για τμήμα δάσους που δεν είχε υλοτομηθεί ποτέ ευρισκόμενο σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή, μεταξύ των ισταμένων προς υλοτομία προσημανθέντων δένδρων, ίσταντο και άλλα τινα ήδη νεκρά εκ φυσικών λόγων από μακρόν και σε διάφορες καταστάσεις σήψης, όπως και άλλα ιστάμενα μεν, αλλά κατακερματισμένα, σχισμένα κλπ, έχοντα απολέσει κατά το μάλλον ή ήττον τμήματα των κορμών τους. Ως δε εκ της διαμόρφωσης του εδάφους και ισταμένων τούτων μεταξύ των προς υλοτομία επιλεχθέντων, εμποδίζετο σε μεγάλο βαθμό η υλοτομία καθόσον, τα υλοτομηθέντα κατέπιπτον επι των ανωτέρω και ίσταντο κεκλιμένα επ` αυτών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται πλήρως ο περαιτέρω τεμαχισμός τους και συναφώς η απόληψή των, ενώ, ως εκ της ανωτέρω τελικής θέσεως και της πλοκής μεταξύ των καθίστατο ορατός και βέβαιος και ο κίνδυνος σωματικών βλαβών των, περαιτέρω τεμαχιζόντων ταύτα εργατών, συνεπεία απροβλέπτου και αιφνιδίας καταπτώσεως των. Ηναγκάσθην όθεν να προβώ στην υλοτομία και ρίψη των ανωτέρω ατόμων όχι φυσικά για να προβώ στην απόληψή τους, αλλά για να καταστή δυνατή η ακολουθούσα υλοτομία και απόληψις των λοιπών νομίμως υλοτομούμενων ατόμων ελάτης και δρυός. Συνεπώς δεν ετέλεσα καμμία τελειωτικώς άδικη πράξη, καθόσον άνευ της τοιαύτης ενέργειάς μου, καθίστατο αδύνατη, άλλως εξαιρετικά δυσχερής αλλά και επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των μετεχόντων, τόσο η υλοτομία όσο και περαιτέρω ο τεμαχισμός και η απόληψις υπ` εμού των προσημανθέντων προς υλοτομία ατόμων. Για τον λόγο αυτό και επειδή όπως ειπώθηκε σκοπός μου δεν ήταν η παράνομη υλοτομία των ανωτέρω δένδρων επι τη προόψει και προσδοκία δήθεν απόληψής των, έθεσα εις την βάσιν αυτών εμφανή και ευδιάκριτα σημάδια έτσι ώστε άμεσα να καθίστανται τούτα αντιληπτά και διακριτά εις τον ελέγχον την υπηρεσίας, δηλονότι εχάρασσον βαθέως δια πελέκεως αυτά εις το πρέμνον και ταυτοχρόνως ανέγραφον δια χημικού εκτοξευτήρος βαφής (σπρέυ) εις έντονο χρώμα, τα αρχικά του ονόματός μου, έτσι ώστε να μην απομένει καμμία αμφιβολία εις τον αρμοδίως ελέγχοντα, ότι πρόκειται για άτομα υλοτομηθέντα υπ` εμού.

Κατά τον γενόμενο δε έλεγχο της υπηρεσίας σας, επι τη βάσει του οποίου υπεβλήθη και η σχετική μήνυση εναντίον μου, ανευρέθησαν στον τόπο υλοτομίας τόσο οι ανωτέρω ποσότητες ξυλείας που είχον υλοτομήσει κατά τον προπεριγραφέντα τρόπο και για τον εκτεθέντα λόγο, τις οποίες φυσικά δεν μετέφερα αλλού κρυφίως και δολίως, αλλά παρέμειναν αυτές εντός του δάσους, όσο φυσικά και οι ποσότητες της υλοτομηθείσης ξυλείας των προσημανθέντων δένδρων.

Όμως η υπηρεσία σας, κατήσχεσε και εδέσμευσε συνολικά όλες αυτές τις ποσότητες ξυλείας ήτοι και τις ποσότητες προελθούσες εκ των προσημανθέντων και υλοτομηθέντων ατόμων, δηλ. και τις ποσότητες της προελθούσες εκ νομίμου υλοτομίας. Έτσι κατήσχεσε και  δέσμευσε α) 98,07 χκμ τεχνικής ξυλείας ελάτης εκ των οποίων όμως τα 45,82 κ.μ προήλθον εκ νομίμου υλοτομίας, β) 144,264 χκμ καυσοξύλων ελάτης, ήτοι (:2=) 72,132 τόνοι, εκ των οποίων όμως τα 50,54 τόνοι προήλθον εκ νομίμου υλοτομίας και γ) 41,58 χ.κμ καυσοξύλων δρυός, ήτοι (:2=) 20,79 τόνοι, εκ των οποίων όμως τα 12,65 τόνους προήλθον εκ νομίμου υλοτομίας.

Όμως είναι γνωστό ότι μπορούν να κατασχεθούν μόνο όσα προϊόντα αποτελούν το προϊόν του εγκλήματος ή το μέσο τέλεσής του και άλλωστε, ειδικώς περί των δασικών προϊόντων, το άρθρο 271 Δασικού Κώδικος, ορίζει ότι κατάσχονται «Τα υλοτομούμενα, κατασκευαζόμενα ή συλλεγόμενα άνευ αδείας υλοτομίας ή εγκρίσεως ατελούς υλοτομίας της δασικής αρχής, προκειμένου δε περί μη δημοσίων δασών και άνευ αδείας του ιδιοκτήτου ή διακατόχου του δάσους όπου απαιτείται τοιαύτη άδεια» και συνεπώς εν προκειμένω οι ανωτέρω ποσότητες α) 45,82 κ.μ τεχνικής ξυλείας ελάτης, β) 50,54 τόνοι καυσοξύλων ελάτης και γ) 12,65 τόνοι καυσοξύλων δρυός, παρά το νόμο κατασχέθηκαν και δεσμεύτηκαν και παρά το νόμο δεν μου αποδίδονται.  

Όμως εκ των ανωτέρω παρανόμων και υπαιτίων πράξεων των αρμοδίων οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, νοουμένων ως τέτοιων νομολογιακώς και των αρμοδίων οργάνων εις τα οποία υπάγονται τούτα καθόσον κατ` άρθρο 290 του ιδίου ανωτέρω κώδικος «οι δασικοί υπάλληλοι και τα όργανα της δασικής υπηρεσίας εν γένει θεωρούνται διά τας περί τα δάση παραβάσεις ως ανακριτικοί υπάλληλοι υπαγόμενοι υπό την ιδιότητα ταύτην εις την αρμοδιότητα του παρά πλημμελειοδίκαις εισαγγελέως.», υπέστην τεράστια περιουσιακή ζημία και βλάβη καθόσον τις ανωτέρω ποσότητες εκ της νομίμου υλοτομίας, εφόσον δεν κατάσχονταν παρανόμως, μετά βεβαιότητας ως εκ της ιδιότητάς μου του εμπόρου και των προπαρασκευαστικών μέτρων που είχα λάβει (παραγγελίες κλπ), θα πωλούσα επι κέρδει, καθόσον άλλωστε επι πολλά έτη ασκώ το επάγγελμα του εμπόρου δασικών προϊόντων και συνεπώς απώλεσα, εξ` αιτίας των ανωτέρω παράνομων και υπαίτιων πράξεων των ανωτέρω οργάνων του δημοσίου, μετά βεβαιότητας το ποσό που θα αποκέρδαινα από την βέβαιη εμπορία τους στους πελάτες μου και το οποίο ανέρχεται, λαμβανομένης υπόψη της τιμής ανα κιλό ή και κ.μ που επικρατεί κατά την τρέχουσα ήδη περίοδο εμπορίας, στο ποσό των 50.000€ τουλάχιστον, ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η θετική μου ζημία, δηλ το ποσό που διέθεσα για την αγορά τους το οποίο έτσι συνιστά ζημία μου καθόσον για το ποσό αυτό δεν έλαβα, συνεπεία των ανωτέρω πράξεων και το ισάξιο εμπόρευμα και για την οποία επιφυλάσσομαι. Επίσης επιφυλάσσομαι και για την ζημία που θα υποστώ συνεπεία τυχόν βεβαιώσεως και καταλογισμού σε μένα από την υπηρεσία σας με σχετική πράξη, προστίμου (271.8 Δασικού Κώδικα και ν. 4138/2013, ν. 4180/13 και ν.4280/14) υπολογιζόμενου όχι επι των ανωτέρω ποσοτήτων της «παρανόμως υλοτομηθείσης ξυλείας», αλλά επι όλων των ανωτέρω ποσοτήτων και δη και επι των ανωτέρω νομίμως υλοτομηθέντων, καθόσον αυτονόητα με βάση το νόμο, αυτές δεν μπορούν να τεθούν στην βάση τέτοιου υπολογισμού και καταλογισμού προστίμου.

Για τους ανωτέρω λόγους, Αρνούμαι την κατηγορία διότι καμμία τελειωτικά άδικη πράξη παράνομης υλοτομίας δεν διέπραξα και συνεπώς Αιτούμαι να αρθεί η κατάσχεση όλων των ανωτέρω ποσοτήτων ξυλείας, άλλως και στην περίπτωση που είναι αδύνατη η αυτούσια απόδοσή τους, να μου καταβληθεί η αγοραία αξία κτήσης των. Άλλως να αρθεί η κατάσχεση των ανωτέρω νομίμως υλοτομηθέντων ποσοτήτων και να μου αποδοθούν αυτές διότι παρανόμως κατασχέθηκαν καθόσον συνιστούν προϊόν νόμιμης υλοτομίας, άλλως και στην περίπτωση που είναι αδύνατη η αυτούσια απόδοσή τους, να μου καταβληθεί η αγοραία αξία κτήσης των. Σε κάθε δε περίπτωση να μου καταβληθεί και το διαφυγόν κέρδος μου κατά τα ανωτέρω. Να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.πληρεξούσιο δικηγόρο μου διορίζω τον δικηγόρο παρ` Αρείω Πάγω του Πρωτοδικείου Καρδίτσας, Ανδρέα Απ. Βρόντο.

                    Ο παρέχων εξηγήσεις

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013