ασφαλιστικά για άσκηση γονικής μέριμνας εξωγάμου τέκνου απο πατέρα που το αναγνώρισε εκούσια. λόγοι συμφέροντος του τέκνου για ανάθεση της άσκησης της γονικής μέριμνας στον πατέρα. 1515.2ΑΚ.κακή άσκηση απο μητέρα

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου ++

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

Του ++ του ++, κατοίκου ++, Α.Φ.Μ. ++ Δ.Ο.Υ. ++.

ΚΑΤΑ

Της ++ του ++, κατοίκου ++, ως ασκούσας σήμερα τη γονική μέριμνα της ανήλικης  θυγατέρας μας ++ ηλικίας ++ετών.

Καρδίτσα +-+-+

Με την καθής συνάψαμε ερωτικό δεσμό από το έτος ++ περίπου και από τη σχέση αυτή και τη σαρκική συνάφεια μας γεννήθηκε στις ++, εκτός γάμου, όπως και παραμένει μέχρι σήμερα, το ηλικίας ++ ετών θηλυκό τέκνο μας, το οποίο αναγνώρισα εκουσίως, ως φυσικός πατέρας του, με την υπ' αρ. ++ πράξη αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου του συμβολαιογράφου Καρδίτσας Κωνσταντίνου Μπαλτά, ως γνήσιο τέκνο μου. Η δε καθ` ης, όπως αναγράφεται και στο περιεχόμενο της άνω συμβολαιογραφικής πράξης, συναίνεσε ρητά περί της αναγνώρισης.

Από την αρχή του ερωτικού μας δεσμού με την καθής εγκατασταθήκαμε στην ιδιόκτητη οικία μου στην ++ και στη συνέχεια διαμείναμε σε ιδιόκτητη οικία μου στο ++,  μένοντας μαζί μας και τα δύο ανήλικα τέκνα της, ηλικίας ++ και ++ ετών σήμερα περίπου, προερχόμενα από προηγούμενο γάμο της.

Καθόλο το χρονικό διάστημα, εξασφάλισα τόσο στο άνω τέκνο μου όσο και στα δύο ανήλικα τέκνα της καθής, άριστο επίπεδο διαβίωσης και οικογενειακού περιβάλλοντος, παρέχοντας σε αυτά κάθε είδους υλική και ψυχική υποστήριξη, ανταποκρινόμενος πλήρως στο γονεϊικό μου ρόλο.

 Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν μεταξύ εμού και του τέκνου μου ισχυροί δεσμοί αγάπης, έχων πολύωρη καθημερινή επαφή μαζί του και αφοσιώθηκα σ` αυτό παρέχοντάς του τις αμέριστες φροντίδες και περιποιήσεις μου, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ισχυρός ψυχικός και συναισθηματικός δεσμός αγάπης και στοργής μεταξύ μας. Αντιθέτως η καθ` ης όπως θα αναφερθεί αδιαφορούσε και αδιαφορεί για την ανάπτυξη και εν γένει ζωή του, ενδιαφερόμενη δυστυχώς μόνο για την ικανοποίηση των δικών της ατομικών αναγκών και συμφερόντων 

Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή της σχέσης μου με την καθής δημιουργήθηκαν μεταξύ μας με υπαιτιότητα και ευθύνη της τελευταίας, έριδες που οδήγησαν σε καθημερινούς καβγάδες και διαπληκτισμούς, οι οποίοι γίνονταν όλο και περισσότερο έντονοι. Πιο συγκεκριμένα, η καθής αποβλέποντας δίπλα μου σε μία καλύτερη ζωή για αυτήν και τα παιδιά της, σε σχέση με την προγενέστερο επίπεδο διαβίωσής τους, απαιτούσε από εμένα συνεχώς παράλογα και υπερβολικά πράγματα (όπως πχ. να της αγοράσω αυτοκίνητο, να της αγοράσω ένα διαμέρισμα στην πόλη της ++) εκβιάζοντάς με κάθε φορά ότι σε περίπτωση που δεν της τα παρείχα θα με εγκατέλειπε παίρνοντας μαζί της παιδί μου, το οποίο γνωρίζει ότι λατρεύω και υπεραγαπώ.

Σε κάθε άρνησή μου να ικανοποιήσω τα παράλογα αιτήματα της, έπαιρνε πράγματι μακριά μου το παιδί μας, με εγκατέλειπε και συνάμα με απειλούσε με ότι δεν θα μου επέτρεπε να το ξαναδώ, επισημαίνοντάς μου μάλιστα ότι θα έφευγε για Γερμανία μαζί του και με τα άλλα δύο παιδιά της καθώς εκεί διαμένει μόνιμα ο πρώην σύζυγος της.

Συγκεκριμένα, το μήνα Δεκέμβριο έτους++ η καθής χωρίς κανένα ενδοιασμό, έφυγε πράγματι για Γερμανία αφήνοντας, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, το παιδί μας στους γονείς της στο χωριό ++, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα ζήτησαν μέσω της Εισαγγελίας ++ να ανατεθεί σε εμένα προσωρινά η εποπτεία και επίβλεψη του ανηλίκου καθώς αυτοί αδυνατούσαν να το φροντίσουν, όπως και πράγματι έγινε (καθόσον τότε ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκούσιας αναγνώρισης του παιδιού μας από εμένα).

 Επίσης αναίτια με εγκατέλειψε ξανά περί το μήνα Σεπτέμβριο έτους 2015, οπότε και αναζήτησε στέγη για αυτήν και τα τρία ανήλικα τέκνα ξανά στην οικία των γονέων της στο χωριό ++.

Λόγω των απαράδεκτων, για ανήλικο, συνθηκών διαμονής εκεί όλης της οικογένειάς της και δη των γονέων της, του ενήλικα αδελφού της ο οποίος εμφανίζει νοητική υστέρηση, της καθής και των τριών ανηλίκων τέκνων, οι οποίες ήταν τραγικές και άκρως επικίνδυνες για την υγεία του ανηλίκου τέκνου μου, αναγκάστηκα να ζητήσω βοήθεια από την Υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία πράγματι επιλήφθηκε της κατάστασης και μετά από έρευνα που διενήργησε, έκρινε όντως ακατάλληλο το εκεί περιβάλλον κάνοντας παράλληλα αυστηρές συστάσεις στην καθής για τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας των προσώπων των ανηλίκων τέκνων της.

Επίσης, δεχόμενος και εγώ κάθε μορφής εξέταση από την αρμόδια κοινωνική λειτουργό, αποφάσισα μαζί με την καθής όπως δώσουμε μια ευκαιρία ακόμη στη σχέση μας, προς τούτο δε αλλάξαμε περιβάλλον και μετακομίσαμε στο ++ σε οικία ιδιοκτησίας μου, προκειμένου να ανανεώσουμε τη σχέση μας και να κάνουμε μία νέα αρχή.

Ωστόσο, η απαθής και αδιάφορη, για να μην πώ επικίνδυνη συμπεριφορά της καθής απέναντι στο παιδί μου αλλά και στα άλλα δύο ανήλικα τέκνα της και η αδιαφορία που επιδείκνυε για την καθημερινή υγιεινή και διατροφή των παιδιών και εν γένει την ζωή του, την μόρφωσή του και τις συναναστροφές του, αποτελούσαν καθημερινή αιτία διαπληκτισμών μεταξύ μας. Το μόνο που ενδιέφερε την καθής ήταν η ενασχόλησή της με το διαδίκτυο, έχοντας συνεχώς επικοινωνία με άγνωστα σε εμένα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία συνομιλούσε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παραμελώντας κυριολεκτικά τα ανήλικα τέκνα της.

Την ++ Ιανουάριου έτους 2017 και περί ώρα 20:30 περίπου, επιστρέφοντας από την οικία των γονέων της η καθής με το ανήλικο τέκνο μας, χωρίς καν να με ενημερώσει, αναχώρησε για την ++ προκειμένου εκεί να συναντήσει κάποιο πρόσωπο, το οποίο είχε γνωρίσει μέσω διαδικτύου.

Εγώ φοβερά ανήσυχος για την νυχτερινή διαδρομή που επέλεξε να κάνει με ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο και έχοντας μέσα την ανήλικη θυγατέρα μου απευθύνθηκα αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή ζητώντας άμεσα τα αρμόδια αστυνομικά όργανα να επιληφθούν του θέματος προκειμένου να βρεθεί το παιδί μου καθώς η καθής δεν απαντούσε στα επίμονα τηλεφωνήματά μου. Πράγματι, το όχημα της καθής εντοπίστηκε από την Ασφάλεια ++ σε ξενοδοχείο της ++, από το οποίο η τελευταία αποχώρησε τις πρωινές ώρες της 2ας Ιανουάριου έτους 2017, οπότε και επέστρεφε στην ++. Από εκείνη την ημέρα η καθής εγκαταστάθηκε στην οικία των γονέων της στην ++ μαζί με το ανήλικο τέκνο μας, χωρίς καν να μου επιτρέπει να επικοινωνήσω με το παιδί μου, το οποίο στις επανειλημμένες κλήσεις μου σε αυτήν και στους γονείς της για να του μιλήσω, μου ζητούσε απελπισμένα να πάω να το πάρω από το σπίτι των παπούδων του.

Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να απευθυνθώ στην Εισαγγελία+++, ώστε με την παρέμβαση των αρχών να μπορέσω, έστω για λίγο, να δω το παιδί μου και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Έτσι η καθής, παρά τις συστάσεις που της έγιναν από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, μου επέτρεψε να δω το παιδί μου για λίγα μόλις λεπτά στις ++, στερώντας μου κάθε δικαίωμα επικοινωνίας μαζί του.

Προκειμένου το τέκνο μας να μη γίνεται αναγκαστικός μάρτυρας εντάσεων και διαπληκτισμών και για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας και ισορροπίας και για την αποτροπή χειρότερων καταστάσεων στις οποίες εξωθούσε η καθής αναγκάστηκα να απομακρυνθώ την επίμαχη ημέρα από την οικία των γονέων της, καθώς τόσο η καθής όσο και ο αδελφός της, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής, με εξύβρισαν βάναυσα και χυδαία και με απείλησαν ότι θα με χτυπήσουν σε περίπτωση που ξαναπήγαινα εκεί προκειμένου να δω το παιδί μου. (σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για εξύβριση και απειλή εναντίον τους, που τέθηκε αρχείο με τις με αρ. ++ και ++ Εισαγγ.διατάξεις, κατόπιν ανακλήσεως υπ` εμού της σχετικής έγκλησης)

          Μετά δε το ανωτέρω συμβάν, αρνούνταν κάθε επικοινωνία μαζί μου, προκειμένου να ενημερωθώ για το παιδί μου καθώς και κάθε επικοινωνία μου με το ανήλικο τέκνο μου, απαγορεύοντάς με να έχω οποιαδήποτε, έστω και οπτική, επαφή μαζί του. Προσπάθησα, μέσω του συγγενικού της περιβάλλοντος να την μεταπείσω και να της εξηγήσω ότι η επικοινωνία του τέκνου μας μαζί μου αποβαίνει προς το συμφέρον του πλην όμως μάταια, καθώς όλες οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό.

          Όμως, με βάση την μαρτυρία του ανηλίκου τέκνου μου ότι εκείνο το βράδυ που βρισκόταν στην ++, κάποιος άγνωστος άνδρας ήταν μαζί τους στο ίδιο δωμάτιο, ο οποίος μάλιστα έκανε και μπάνιο και ξάπλωσε στο ίδιο κρεβάτι, ανέφερα αρμοδίως στην κ. Εισαγγελέα το συμβάν και διετάχθησαν τα νόμιμα προκειμένου να ερευνηθεί η περίπτωση της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Έτσι, πέραν των όποιων ποινικών αδικημάτων, διετάχθη κοινωνική έρευνα απο την ανωτέρω υπηρεσία, ελήφθησαν καταθέσεις ακόμα και από κατοίκους της περιοχής του περιβάλλοντος της καθ`ης, έγιναν εκθέσεις κλπ, ο δε σχετικός φάκελος ευρίσκεται στα χέρια της κ. Εισαγγελέως 

Προσέτι και λόγω του ανωτέρω αποκλεισμού της επικοινωνίας μου με το τέκνο κατά τα ανωτέρω, αναγκάστηκα να καταθέσω και την από ++ αίτησή μου ασφαλιστικών μέτρων επικοινωνίας στο ΜΠρ+++, με αίτημα προσωρινής δ/γής για επικοινωνία, η οποία συζητήθηκε την ++ και έγινε εν μέρει δεκτή. 

          Μετά ταύτα η καθ` ης, υποσχόμενη ότι θα συμμορφωθεί και δεν θα ξαναφύγει με το παιδί μου, επανέκαμψε στην οικία μας και η ανωτέρω αίτησή μου ματαιώθηκε κατα την δικάσιμο της ++.

          Την ++ κλήθηκε απο την Πρόνοια, όπως και εγώ να εμφανιστούμε στην Υπηρεσία για την εξέταση της ψυχολογικής κατάστασης των τέκνων μας, πλήν όμως, παρά τις εκκλήσεις μου να πάμε μαζί, αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα.

Την ++ και περί ώρα 2.00 τα ξημερώματα, ήρθε στην οικία μας μεθυσμένη και σε έξαλλη κατάσταση έσπαγε γλάστρες και άλλα αντικείμενα στην αυλή, έβριζε, φώναζε κλπ., αφού της έκανα παρατήρηση γιατί έλλειπε απο την οικία μας απο την 1.30 το μεσημέρι.!! Το δε τέκνο μας ξύπνησε και φανερά ταραγμένο μου έλεγε «μπαμπά μην αφήσεις τη μαμά να με πάρει και να με πάει σε ξενοδοχείο»

Όμως και πάλι την ++, με αφορμή την άρνησή της να εμφανιστεί στην Πρόνοια, δημιούργησε εντονότατο επεισόδιο και μάλιστα υπο την απειλή μαχαιριού εναντίον μου και μπροστά στο παιδί μας, πήρε το τέκνο μας, καθώς και τα άλλα δύο και αναχώρησαν σε άγνωστο για μένα τόπο, παρά το ότι το παιδί μας με παρακαλούσε φωνάζοντας για να μην φύγει απο το σπίτι μας!!

Μέχρι και σήμερα, αγνοώ που ευρίσκονται, δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου, δεν απαντά στις κλήσεις μου και δεν γνωρίζω που είναι και τι κάνει το παιδί μου.

Μόνο τηλεφωνικά μίλησε με την μητέρα μου λέγοντάς της ότι δεν θα ξαναδούν ούτε αυτή ούτε το παιδί γιατί θα φύγει μαζί με αυτό στην Γερμανία. Μάλιστα εντός των ημερών, όπως και η ίδια πρίν την ++ έλεγε, θα έρθει οδικώς ο πρώην σύζυγός της απο την Γερμανία κατα το διάστημα των τελών Ιουλίου και θα φύγουν μαζί.

          Το σπουδαίο δε είναι ότι η ίδια φρόντισε απο νωρίτερα να εκδώσει ως έχουσα την γονική μέριμνα, διαβατήριο στο όνομα του τέκνου μου, μετά την ανωτέρω ονοματοδοσία στον Ληξίαρχο και έτσι έχει την δυνατότητα ακώλυτα και θα αναχωρήσει πράγματι εντός των προσεχών ημερών για την Γερμανία, προφανώς μαζί με τον τέως σύζυγό της και με το τέκνο μου!!!

          Απευθύνθηκα άμεσα την ++ στην Αστυνομία ++, καταγγέλλοντας και αναφέροντας το συμβάν και ζητώντας βοήθεια για την ανεύρεση της αντιδίκου και του τέκνου μου, υπέβαλα σε και την σχετική μήνυση για τα αδικήματα των άρθρων 333 και 361ΠΚ.

          Λίγο χρειάζεται να τονιστεί ότι οι ανωτέρω ενέργειές της συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και όχι μόνο δεν είναι προς το συμφέρον του τέκνου μας, αλλ` αντίθετα το βλάπτουν σοβαρά και καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ευαίσθητη συναισθηματική και ψυχική του υγεία. Προσβάλλεται με τις ενέργειες της καθ` ης κάθε αίσθημα ασφάλειας, ομαλότητας και ηρεμίας στην ζωή του, αφού άγεται και φέρεται κατά τις απίθανες ορέξεις και επιθυμίες της καθ` ης και επιπλέον κινδυνεύει και σωματικά και εκτίθεται σε κινδύνους και από τρίτα άτομα και τις άγνωστες συναναστροφές της καθ` ης που λαμβάνουν χώρα εκτός της οικίας μας, αφού, εκτός του ανωτέρω συμβάντος, ακόμα και αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο ποιοί, παρουσία ή όχι της μητρός του, το συναναστρέφονται και με ποιό σκοπό. Οι κίνδυνοι είναι προφανέστατοι από το ακατάλληλο περιβάλλον που δημιουργείται εκ των ανωτέρω ενεργειών της, αφού μάλιστα η καθ` ης, σε ανύποπτο χρόνο και στην παρατήρησή μου να μην «βάφει»-μακιγιάρει τόσο έντονα το παιδί μας απο τέτοια ηλικία, μου απάντησε «εγώ θα την κάνω πουτάνα, τι σε νοιάζει;».

          Είναι λοιπόν σίγουρο ότι αν η καθ` ης να αναχωρήσει μαζί με το τέκνο μας για την αλλοδαπή, η καθόλου ζωή του θα κατακερματιστεί και ο ψυχικός και συναισθηματικός του κόσμος θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού έχει οικοδομήσει την ζωή και τις σχέσεις του στον τόπο διαμονής του. Η καθ` ης, δεν διαθέτει στην Γερμανία κατοικία στην οποία να μπορεί να διαβιοί με το τέκνο μου, δεν έχει κάποια εργασία, και το πλέον πιθανό είναι να φιλοξενείται σε οικίες τρίτων, η σ` αυτή του πρώην συζύγου της. Συναφώς το τέκνο μου θα περιβάλλεται από άγνωστα άτομα με τα οποία δεν έχει καμία σχέση και κανένα δεσμό αγάπης, στερούμενο τα αγαπημένα πρόσωπά του στο τόπο διαμονής του. Εξ` ετέρου είναι φανερό ότι ασκώντας στην αλλοδαπή το οποιοδήποτε επάγγελμα για την επιβίωσή της, δεν θα υπάρχει κανένα πρόσωπο που να μπορεί να φροντίζει το τέκνο μας εν τη απουσία της και έτσι αυτό θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο και εχθρικό με καταστροφικές συνέπειες για τον ψυχισμό του και το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας που πρέπει όμως να απολαμβάνει για την υγιή ανάπτυξή του.

          Πέραν τούτων όμως, που αποτελούν ικανότατους λόγους έτσι ώστε να της απαγορευτεί η άσκηση της γονικής μέριμνας, η καθ` ης καθ` όν χρόνο ευρίσκεται στην οικία μας (και όχι σε άγνωστα μέρη με άγνωστους σε μένα), αρέσκεται μόνο στην ενασχόλησή της με το διαδίκτυο, παραμελώντας ουσιωδώς την φροντίδα και περιποίηση του ανηλίκου τέκνου μας (αποδεδειγμένα μέσω του κοινωνικού ελέγχου που διενεργήθηκε).

Το τέκνο μας έχει αναπτύξει την καθόλου ζωή του στον τόπο που διαβιούμε (++). Η καθ` ης, συνεπεία της ανωτέρω αδιαφορίας της και ενασχόλησής της μόνο με τις γνωριμίες της, ξυπνά, όταν φυσικά είναι στο σπίτι, καθημερινά περί την 11η πρωινή, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις ασχολίες του. Εγώ καθ` όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους που παρήλθε φρόντιζα καθημερινά και πήγαινα το τέκνο μας στον παιδικό σταθμό (προνήπια) της περιοχής και όχι η καθ` ης, ενώ απο τον Σεπτέμβριο θα εγγραφεί πλέον και στην τάξη των νηπίων του Δημοτικού Σχολείου ++. Επιπλέον το τέκνο μας ανέπτυξε δεσμούς αγάπης και με την μητέρα μου (γιαγιά), η οποία το υπεραγαπά και αυτή και φροντίζει καθημερινά, διότι μένει ακριβώς δίπλα στην οικία μας, ακόμα και για την παρασκευή του φαγητού του και την καθαριότητά του, αφού η καθ` ης όπως ειπώθηκε αδιαφορεί ακόμα και για τις βασικές του ανάγκες. Είναι δε χαρακτηριστικό όπως ειπώθηκε ότι το εγκατέλειπε χωρίς καμία τύψη, επι ημέρες στην οικία των γονέων της και σε περιβάλλον που στερούνταν ακόμα και τα στοιχειώδη και της απαγορεύτηκε απο την Πρόνοια να τα αφήσει άλλη φορά εκεί.

          Από την άλλη όπως ειπώθηκε, εγώ το υπεραγαπώ και το φροντίζω καθημερινά και σε όλες τις δραστηριότητες και εκφάνσεις της ζωής του.   Φροντίζω για την σίτισή του, την ένδυσή του, για τις συναναστροφές και ιδίως για την μόρφωσή του. Δαπανώ γι` αυτό το λόγο πολλές ώρες της ημέρας μαζί του και εξ` αυτού του λόγου, το τέκνο μας, με υπεραγαπά και επιδιώκει αενάως την παρουσία μου. Τούτο δε εκδηλώνει σήμερα και ρηματικά πλέον καθόσον με κάθε αφορμή στα επεισόδια που δημιουργεί η καθ` ης, με τις συνεχείς και απρόβλεπτες αναχωρήσεις της, φωνάζει ότι δεν θέλει να πάει μαζί της, αλλά θέλει να μείνει με εμένα που το προστατεύω και φροντίζω και για την ηρεμία και γαλήνη του σε ασφαλές περιβάλλον. Εξ` ετέρου, όπως αναφέρω, έχω και την βοήθεια της μητρός μου, που είναι σε θέση να το φροντίζει.

Σημειώνεται ότι έχω τον άπλετο χρόνο να ευρίσκομαι μαζί με το τέκνο μου και να παρέχω τις φροντίδες μου, διότι ήμουν ιδιοκτήτης και οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ που επώλησα, έναντι ικανοποιητικού αντιτίμου που έχω αποταμιεύσει (200.000€), διατηρώ δε μετοχές στο ΚΤΕΛ και λαμβάνω κυμαινόμενο εισόδημα, ενώ απο την εργασία μου ως εστιάτορας στις ΗΠΑ, λαμβάνω και επίδομα σύνταξης (περίπου 500 δολάρια) απο την αλλοδαπή. Εξ` ετέρουτ εκμισθών στην ++, ακίνητο διαμέρισμα ιδιοκτησίας μου έναντι του ποσού των 300€ και συνεπώς έχω και την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθω στις ανάγκες του τέκνου μου.     

          Επειδή κατά τη διάταξη της παρ. 1 εδ. β` του άρθρου 1515 ΑΚ, ο πατέρας, σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης ή δικαστικής, μετά από αγωγή του ίδιου ή των γονέων του, αποκτά αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα και έτσι γίνονται φορείς αυτής, και οι δύο γονείς του τέκνου. Η άσκηση όμως της γονικής μέριμνας στην περίπτωση αυτή, ανατίθεται αποκλειστικά στη μητέρα και τούτο γιατί αυτή βρίσκεται σε συνεχή και σταθερό δεσμό με το τέκνο, με το οποίο συνοικεί συνήθως, αφού οι γονείς δεν βρίσκονται σε γάμο και κατά κανόνα δεν συνοικούν. Όμως, κατά την ίδια διάταξη, ο πατέρας, όταν υπάρχει αναγνώριση και παύση της γονικής μέριμνας, της μητέρας, όπως λόγω θανάτου της ή κήρυξης σε αφάνεια, ή έκπτωσης της μητέρας (αρθρ. 1536 ΑΚ), ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς (πχ δικαιοπρακτική ανικανότητα) ή πραγματικούς λόγους (αποδημία, αιχμαλωσία, αποκλεισμός πατέρα κ.λ.π.), αποκτά αυτοδικαίως όχι μόνο τη γονική μέριμνα, αλλά και την άσκησή της (βλ. ΑΠ 615/1996 ΕΕΝ 1997/709). Πέρα από τις περιπτώσεις αυτές, σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά τη διάταξη της παρ. 2, ο πατέρας που αποκτά και πάλι αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα, ασκεί τη γονική ή μέρος αυτής, δηλαδή μέρος των λειτουργιών της, μετά από αίτηση του ίδιου, εφόσον επιβάλλεται τούτο από το συμφέρον του τέκνου  (βλ. ΑΠ 1929/1986 Ελλ.Δνη 28/1420).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της μητέρας προβλέπονταν, πρίν απο την τροποποίηση του άρθρου 1515 ΑΚ (με τον άρθρο 15. ν. 3719/2008) ως κύρια, αλλά όμως ενδεικτική περίπτωση συμφέροντος του τέκνου, η οποία όμως έχει απαλειφθεί με την ανωτέρω τροποποίηση. Η ανάθεση της άσκησης, μπορεί να είναι αποκλειστικά στον πατέρα, είτε στον πατέρα από κοινού με τη μητέρα, σε ολόκληρο το φάσμα των λειτουργιών της, είτε σε μέρος αυτού. Η απόφαση ανάθεσης της άσκησης της γονικής μέριμνας, κατά την παρ. 2, πρέπει, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή και σε συνδυασμό με εκείνη της ΑΚ 1511, να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας και της κοινωνικής προέλευσης και της περιουσίας των γονέων. Για τη διαπίστωση του συμφέροντος του τέκνου, που αποτελεί το υπέρτατο κριτήριο για την επιλογή του γονέα που θα ασκεί τη γονική μέριμνα, λαμβάνονται υπόψη όλα τα πρόσφορα για το ανήλικο τέκνο στοιχεία, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, τυχόν ειδικές ανάγκες του τέκνου, οι προσωπικές ιδιότητες και ιδίως η ηθική υπόσταση, η μόρφωση και το περιβάλλον των γονέων και οι από άποψη χρόνου δυνατότητες αυτών για αυτοπρόσωπη άσκηση της γονικής μέριμνας. Αντίθετα, δεν αποτελεί ουσιώδες και αποφασιστικό στοιχείο εκτίμησης του συμφέροντος του τέκνου, για την ανάθεση της επιμέλειας του προσώπου του σε έναν από τους γονείς, η οικονομική ή επαγγελματική κατάσταση του γονέα, ούτε ειδικότερα το γεγονός ότι αυτός ασκεί ή επιδιώκει και προσδοκά να ασκήσει στο μέλλον ορισμένο επάγγελμα. Η απόφαση του δικαστηρίου, που αναθέτει την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου σε έναν από τους γονείς, ο οποίος κρίνεται ως ο πιο κατάλληλος για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση του, πρέπει να σέβεται την ισότητα που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους γονείς, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας της κοινωνικής προέλευσης των μεγαλυτέρων ή μικρότερων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της περιουσιακής κατάστασης των γονέων. Άλλωστε, η τυχόν οικονομική δυσχέρεια του ενός από τους γονείς, που κρίνεται ως ο πιο κατάλληλος για την ανάληψη της γονικής μέριμνας, να προσφέρει περισσότερες υλικές ανέσεις και δυνατότητες μόρφωσης στο τέκνο, αντιμετωπίζεται με βάση τις περί διατροφής διατάξεις (βλ. ΑΠ 1019/1993 Ελλ.Δνη 36/1063 ).

          Επειδή συνεπώς λόγω της επείγουσας περίπτωσης και του επικειμένου κινδύνου, δέον και αιτούμαι να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να ανατεθεί σε μένα προσωρινά η αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου μου. Διότι, πέρα απο τις επικείμενες έριδες, η προστασία του συμφέροντος του τέκνου και κατα τα ανωτέρω ιδίως της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής του υγείας και ασφάλειας, είναι εκ της φύσεως του πράγματος επείγουσα ανάγκη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι διαβιοί και επίκειται ο κίνδυνος να διαβιοί σε αφιλόξενο και κινδυνώδες για το συμφέρον του και για την υγιή ανάπτυξή του, περιβάλλον, με σοβαρότατες δυσμενείς συνέπειες και για τον ψυχισμό του στο μέλλον.

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση, εξ` αιτίας της κατεπείγουσας περίπτωσης και συνθηκών του τέκνου μου, να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή έτσι ώστε να απαγορευτεί στην καθ` ης, μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσης, η αναχώρησή της μαζί με το τέκνο μου στην αλλοδαπή, όπως δεν διστάζει να το διαλαλεί προς όλους και έχει την αντικειμενική δυνατότητα να το πράξει λόγω του διαβατηρίου που εξέδωσε στο όνομά του.

          Επειδή επικαλούμαι ως καταλυτικά αποδεικτικά στοιχεία για την βασιμότητα της παρούσης, τις Εκθέσεις της ανωτέρω Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας ++, που συντάχθηκαν για τα ανωτέρω γεγονότα και ευρίσκονται εις χείρας της κ. Εισγγελέως Πλημ/κών ++ και ΑΙΤΟΥΜΑΙ το δικαστήριό σας να συγκεντρώσει αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία κατα το άρθρο 691.1 ΚΠολΔ για τον σχηματισμό της κρίσης του.

          Δια ταύτα και επειδή το δικαστήριο σας είναι αρμόδιο καθ` ύλη και τόπο και για τα παρόντα ασφαλιστικά μέτρα (ΜΠρΑμαλ 583/2009, ΝΟΜΟΣ)

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ: να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μου και να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα. Να ανατεθεί σε μένα προσωρινά η αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας του ανωτέρω ανηλίκου τέκνου μου. Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή και να απαγορευτεί στην καθ` ης, μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσης, η αναχώρησή της μαζί με το τέκνο μου στην αλλοδαπή. Να συγκεντρώσει το δικαστήριό σας τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία για τον σχηματισμό της κρίσης του. Να καταδικαστεί στην δικαστική μου δαπάνη.  

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013