ασφαλιστικά μέτρα.ανάκληση απόφασης συναινετικού διαζυγίου για την επιμέλεια.ανάθεση επιμέλειας στον γονέα πατέρα με τον οποίο διαμένει το τέκνο.μεταβολή συνθηκών και κακή άσκηση γονικής μέριμνας.1513,1532,1536ΑΚ.προσωρινή διατροφή ανηλίκου.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ +++

ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (προσωρινής ανάθεσης επιμέλειας ανηλίκου τέκνου και επιδίκασης διατροφής)

Του +++ δι` εαυτόν του ατομικά και ως ασκούντος εν τοις πράγμασι, την επιμέλεια της ανηλίκου θυγατρός +++διαμενούσης μετ` αυτού.

ΚΑΤΑ

Της +

         Με την καθ` ης είχαμε τελέσει νόμιμο θρησκευτικό γάμο σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας την ++ στον ΙΝ ++. Από το γάμο αυτό αποκτήσαμε θήλυ τέκνο, ++σχεδόν 15 ετών σήμερα.

          Ο γάμος μας έχει λυθεί αμετάκλητα με την με αρ.++ απόφαση του δικαστηρίου σας κατά τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, ενώ με το από ++ ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε καταρτισθεί μεταξύ μας και επικυρώθηκε με την ανωτέρω απόφαση της λύσης του γάμου μας, αποφασίσαμε να έχει την επιμέλεια του ανηλίκου παιδιού μας, η μητέρα του καθ` ης.

          Για το λόγο αυτό η ++, από τον Ιούλιο του 2015 (11 ετών περίπου τότε), διέμενε με την μητέρα της στην οικία της επι της ανωτέρω ++, ενώ εγώ επικοινωνούσα μαζί της όχι μόνο κατά τα χρονικά διαστήματα που είχαν οριστεί, ήτοι 1ο και 3ο Σ/Κ κάθε μήνα, αλλά και ελευθέρως καθημερινά μετά από επιθυμία της ++, αφού μας συνέδεε και μας συνδέει στενός και βαθύς δεσμός αγάπης και στοργής.

         Όμως περί τα τέλη Ιουνίου 2018, δηλ. μετά τη λήξη της σχολικής περιόδου, η κόρη μας έφυγε απ` την ανωτέρω οικία της καθ`ης μητέρας της όπου διαβιούσε και, παίρνοντας μαζί της μόνο τα ρούχα της, ήρθε και εγκαταστάθηκε μαζί μου στην οικία μου, ήτοι στο ιδιόκτητο διαμέρισμα μου στην +++, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα και αρνείται να επιστρέψει.

 

Η αφορμή δε που απετέλεσε την θρυαλλίδα για την άμεση και εσπευσμένη αποχώρησή της και την καταφυγή στην οικία μου στο τέλος Ιουνίου 2018, ήταν η βάναυση και απαξιωτική συμπεριφορά της καθ` ης μητέρας της εις βάρος της, διότι (αναφέρονται πραγματικά περιστατικά)

Πράγματι το ανωτέρω επεισόδιο, ήταν το τελευταίο μίας σειράς αντίστοιχων και παρόμοιων επεισοδίων που προκαλούνταν καθ` όλο το διάστημα της κοινής τους διαμονής, από υπαιτιότητα της καθ` ης μητέρας εις βάρος της κόρης μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεταμένες και οξυμένες σχέσεις ανάμεσά τους που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε συνεχείς, αν όχι καθημερινούς, τσακωμούς, καυγάδες, αντιπαραθέσεις κλπ., μεταξύ τους, που εντάθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2017 οπότε και η καθ` ης συζεί με τον νέο της σύντροφο στην οικία της.

          Ειδικότερα: αναφέροναται πραγματικά περιστατικά

Όπως είναι φανερό οι ανωτέρω, απαράδεκτες, έκρυθμες και ζημιογόνες για τον ψυχισμό και συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, καταστάσεις από υπαιτιότητα της αντιδίκου και οι ανωτέρω ενέργειες και παραλείψεις της, συνιστούν κακή άσκηση της γονικής της μέριμνας και, φυσικώ τω λόγω, είχαν ως αναπόδραστη συνέπεια να απολεστεί κάθε περιβάλλον ηρεμίας, ασφάλειας και ισορροπίας που είναι απαραίτητο για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του ηθικού, συναισθηματικού και ψυχικού της κόσμου και εντεύθεν της προσωπικότητας της, λαμβανομένου υπόψη ότι διάγει και την περίοδο της εφηβείας και έτσι να προσβάλλεται, άλλως κινδυνεύει καθημερινά η υγεία του ψυχικού της κόσμου και η ηθική ανάπτυξη της.

Επειδή, από το συνδυασμό των διατάξεων των ΑΚ 1510, 1511, 1513, 1514, 1518, 1532, 1533 και 1536, ανακύπτει το ζήτημα της υποχρεωτικής υπό του Δικαστηρίου ανάκλησης ή μεταρρύθμισης κάθε προηγούμενης απόφασης με την οποία ρυθμίστηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας εφόσον υπάρχει μεταβολή των συνθηκών και η προσαρμογή ενδείκνυται προς το συμφέρον του τέκνου ή και ανεξαρτήτως μεταβολής των συνθηκών, εάν αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου και ρυθμίσεως της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου και δι` ασφαλιστικών εισέτι μέτρων, υφισταμένης επειγούσης περιπτώσεως (682 επ, 735 ΚπολΔ). Δηλονότι δικαιούται ο καθένας από του γονείς βάσει της ΑΚ 1513 §1 εδ. α΄ επικαλούμενος το διαζύγιο (ή την ακύρωση του γάμου ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης), να ζητήσει τη ρύθμιση της γονικής μέριμνας από το δικαστήριο, εφόσον αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί δικαστική ρύθμιση και λόγω κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, βάσει της ΑΚ 1532. Εφόσον έχει προηγηθεί ανάθεση ή αφαίρεση με δικαστική απόφαση, μπορεί να ζητηθεί επαναρύθμιση, μετά το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, λόγω μεταβολής των συνθηκών, βάσει της ΑΚ 1536.(Γεωργ-Σταθ. Εισαγ.Παρατηρήσεις στα άρθρα 1505-1541, 247 όπου και παραπομπές)

Επειδή, όπως συνάγεται έκ των ανωτέρω διατάξεων των άρθρων 1511, 1513 Α.Κ, βασικό κριτήριο για την ανάθεση της γονικής μερίμνης (επί μέρους εκδήλωσις της όποιας είναι η επιμέλεια του προσώπου), έν περιπτώσει διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως, αποτελεί το συμφέρον του τέκνου. Το συμφέρον τούτο δε, μη περιορίζοντος του νόμου, λαμβάνεται υπό την ευρείαν έννοιαν και γενικήν, και, προς διαπίστωσιν της συνδρομής του, εξετάζονται εν συνδυασμώ και συνθετικώς πάντα τα επωφελή καί πρόσφορα διά τον ανήλικον στοιχεία και περιστάσεις. Η Νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας μας διετύπωσε σειράν κριτηρίων, τα οποία το Δικαστήριον πρέπει να συνεκτιμήσει, προκειμένου να προσδιορίσει καί εξειδικεύσει την αόριστον νομικήν έννοιαν του συμφέροντος του τέκνου, εις την συγκεκριμένην περίπτωσιν (ίδετε αντί άλλων, Β. Βαθρακοκοίλη ΕΡΝΟΜΑΚ έκδ. 2003 ύπ’ άρθρον 1513 σελ. 887-901 και αυτόθι παραπομπάς, Α.Π. 728/1990 ΕλλΔνη 1991.1233, Α.Π. 15/1997 ΕλλΔνη 1997.1538, Α.Π. 180/1986 ΕλλΔνη 1986.496, Α.Π. 577/1989 ΕλλΔνη 1990.1271, Έφ.ΆΘ. 2586/2005 ΕλλΔνη 2006.204, Έφ.ΆΘ. 10002/1991 ΕλλΔνη 1993.1624, Έφ.ΆΘ. 1281/1986 ΕλλΔνη 1987.1296, Έφ.ΆΘ. 6974/1985 ΕλλΔνη 1985.1198, Έφ.Θεσ. 329/2000 Άρμεν. 2002.1179, Έφ.Θεσ. 503/1993 ΕλλΔνη 1987.843).

Επειδή, λαμβανομένων υπόψιν των ανωτέρω πραγματικών περιστατικών μεταβολής των συνθηκών ζωής σχετιζομένων με το πρόσωπο της κόρη μας, συνεπεία της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας σχετικά με την επιμέλεια από την καθ` ης μητέρας της, της αυτόβουλης επιλογής του νέου τόπου διαμονής της, σε συνδυασμό με τη σοβαρή, σύστοιχη με τη μεγαλύτερη ηλικία της, επιθυμία να διαμένει μαζί μου, το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου μας επιβάλλει, όπως η επιμέλεια του προσώπου αυτής, ανατεθή αποκλειστικώς εις εμέ, Διότι:

Από τον Ιούνιο του 2018 που κατέφυγε στην οικία μου μέχρι και σήμερα, ζεί μαζί μου σε ένα καθεστώς ηρεμίας, γαλήνης και ομαλότητας και έχει βρεί τη χαμένη συναισθηματική και ψυχική της ισορροπία, αφού μπορώ να της προσφέρω ένα περιβάλλον ασφαλές, χωρίς εντάσεις και δημιουργικό για την ηλικία της, αφού άλλωστε καθ` όλη τη διάρκεια που διαβιούσε στην οικία της μητέρας της, ανελλιπώς είχαμε την δέουσα επικοινωνία, οι δε δεσμοί αγάπης που δημιουργήθηκαν από τη γέννησή της ακόμη, είναι ισχυρότατοι και ουδέποτε διερρήχθησαν. Άλλωστε όπως ειπώθηκε, ακόμα και για την προσωπική της φροντίδα μπάνιου, με επισκέπτονταν καθημερινά πολλές φορές στην οικία μου. Επιπλέον στο διαμέρισμά μου, διαθέτει το δικό της άνετο δωμάτιο και έτσι στον δικό της χώρο μπορεί να αφιερωθεί με ησυχία στα μαθήματά της.

Συνεχίζει σήμερα κανονικά τα μαθήματά της στο Γυμνάσιο και αφιερωθείσα με ηρεμία σ` αυτά, αριστεύει, ενώ επίσης συνεχίζει τα μαθήματα Αγγλικών, το Ωδείο (φωνητική), το Θέατρο Όψεις και τα μαθηματικά της σε φροντιστήριο. Εγώ δε φροντίζω για τις μετακινήσεις της σε όλες τις δραστηριότητες της, προκειμένου να έχει την μέγιστη δυνατή ευκολία.

Δηλώνει δε η ίδια ότι δεν επιθυμεί να ξαναγυρίσει στην οικία της καθ`ης, αλλά να διαβιοί μαζί μου αφού της προσφέρω ένα περιβάλλον υγιούς και ισορροπημένης ψυχικής, συναισθηματικής και ηθικής ανάπτυξης. Τόσο μάλλον καθόσον, από τη στιγμή που έφυγε μέχρι σήμερα η καθ`ης, δεν ήρθε σε επαφή μαζί της, ενώ όπως ειπώθηκε, από τον 12ο/2018 αδιαφορώντας, σταμάτησε να πληρώνει και το ιδιαίτερο φροντιστήριο μαθηματικών της. Συντρέχει δε νόμιμος και βάσιμος λόγος να ληφθεί ως σοβαρή η τοιαύτη εκδήλωση της επιθυμίας της, λαμβανομένης υπόψη της μεγαλύτερης πλέον ηλικίας της σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη πνευματικά προσωπικότητά της, πολλώ δε μάλλον που και στην πράξη και όχι μόνο ρηματικά, συνεχίζει να διαβιοί μαζί μου.  

         Εξ` ετέρου, ουδείς αντίθετος σοβαρός λόγος υφίσταται, διά να μην ανατεθή εις εμέ η επιμέλεια του προσώπου της κόρης μας ηλικίας 15 ετών. Ως εκ της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου, διαθέτω όλα τα απαραίτητα πνευματικά, ηθικά και ψυχικά προσόντα πρός τούτο ενδιαφερόμενος για την σωματική, ηθική και πνευματική της ανάπτυξη μέχρι τώρα. Επιπλέον, την υπεραγαπώ και ποτέ μέχρι σήμερα, ακόμα και όταν δεν διέμενε μαζί μου, δεν σταμάτησα να ασχολούμαι προσωπικά με αυτή σε όλες τις εκφάνσεις των αναγκών της καθημερινότητάς της διαθέτων τον απαιτούμενο χρόνο ημέρας και νύχτας αγόγγυστα. Πράγματι όπως αναφέρθηκε εγώ ήμουν και είμαι αυτός που φροντίζω και μεριμνώ για τα ζητήματα υγείας της, τη συνοδεύω στους ιατρούς κλπ και πάντα ήταν ασφαλισμένη στο δικό μου Ταμείο ασφάλισης (Δημοσίου).

Αντίθετα η αντίδικος, όπως προκύπτει και από τις ανωτέρω ενέργειες, παραλείψεις και εν γένει συμπεριφορά της απέναντι στο τέκνο μας, επιζητεί την ρήξη των όποιων εναπομεινάντων συναισθηματικών δεσμών της μετ` αυτού. Ως εκ τούτου, είναι παντελώς αφελές να αναμένεται βάσιμα εν` όψει των ανωτέρω συνθηκών, ότι αίφνης, μεταλλαχθείσα θα υπεραγαπήσει το τέκνο μας στο μέλλον και θα ασκήσει ορθά την επιμέλειά της προσφέρουσα την στοργή, φροντίδα και διαπαιδαγώγηση που η ηλικία του τέκνου μας απαιτεί και την οποία δεν παρείχε μέχρι τώρα, αφού είναι αυτονόητο ότι δεν επιθυμεί να το πράξει και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας της κρίνεται ακατάλληλος για την επιμέλειά της. Πώς κατ` αντικειμενική κρίση και την κοινή πείρα και λογική, κάποιος που προσβάλλει παντοιοτρόπως την προσωπικότητα και συναισθηματικό κόσμο του ανήλικου σε όλες τις εκφάνσεις του αναγκάζοντάς το να αποχωρήσει από την οικία και επιπλέον αδιαφορεί έκτοτε για τα περί της ζωής του, μπορεί να ασκεί ορθά και προς το συμφέρον αυτού, την επιμέλειά του;

         Αλλά και στην κοινωνική μου ζωή, γέννημα θρέμμα της πόλης +++ με εκτεταμένη κοινωνική δράση ιδίως σε χορευτικούς συλλόγους με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, απολαμβάνω της μεγίστης εκτιμήσεως μεταξύ των συμπολιτών μου, λόγω του χαρακτήρας και της εν γένει συμπεριφοράς μου.

Συνεπώς η κόρη μας, θα έχει όλας τας προϋποθέσεις διά την αρίστην πνευματικήν, σωματικήν, ψυχικήν, συναισθηματικήν και τουτ` αυτό και κοινωνική της ανάπτυξιν και δια τούτο νόμιμη συντρέχει περίπτωση και αιτούμαι όπως ανακαλουμένης της ανωτέρω απόφασης συναινετικού διαζυγίου με την οποία επικυρώθηκε η σχετική μας απόφαση για την επιμέλεια του τέκνου μας, να ρυθμίσει το δικαστήριό σας την άσκηση της γονικής μέριμνας και να ανατεθή προσωρινά σε μένα αποκλειστικά η επιμέλεια της ανήλικης κόρης +++.

          Επειδή συνεπώς νόμιμη συντρέχει περίπτωση, ήτοι επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος για το συμφέρον του τέκνου, να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα (682 επ, 735ΚΠολΔ) και να ανατεθή σε μένα προσωρινά η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου μας, διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον του, αφού έχω εν τοις πράγμασι την επιμέλειά του και το τέκνο διαμένει μαζί μου, οι δε πράξεις που δέον να ενεργούνται στα πλαίσια της επιμέλειας για το συμφέρον του ανηλίκου και αποτελούν καθημερινή υπόθεση και είναι σύμφυτες με την απρόσκοπτη καθημερινή του επιβίωση και εξέλιξη, προϋποθέτουν την ανάθεση της επιμέλειας σε μένα, όπως ενδεικτικά όλες οι συναλλαγές του με Δημόσιες υπηρεσίες και Αρχές, την ασφάλισή του σε δημόσιο φορέα, την εγγραφή του στα τμήματα των φροντιστηρίων και λοιπών δραστηριοτήτων του κλπ. Άλλωστε όπως ειπώθηκε, εγώ είμαι αυτός που από τον Ιούλιο του 20018, ασχολούμαι αποκλειστικά με όλες τις εκφάνσεις της ανατροφής, περίθαλψης, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησής της, σε αντίθεση με την αντίδικο που αδιαφορεί και δεν διαθέτει το χρόνο για την επιμέλειά της. Συντρέχει συνεπώς επείγουσα περίπτωση για την προσωρινή ανάθεση σε μένα αποκλειστικά της επιμέλειάς της, ιδίως αν ληφθεί υπ` όψιν ο χρόνος εκδικάσεως και εκδόσεως τελεσιδίκου απόφασης επι της ασκηθησομένης σχετικής αγωγής, αφού για το διάστημα αυτό, το τέκνο θα ευρίσκεται δέσμιο μίας θολής και εκκρεμούς κοινωνικής και νομικής κατάστασης, ακροσφαλέστατης για την ιδία αυτού προσωπικότητα και την υγιή, ομαλή, σταθερή και ισορροπημένη οικοδόμηση και ανάπτυξή της, καθόσον διαμένει με εμένα στην οικία μου, χωρίς η μητέρα της που με βάση την άνω απόφαση έχει νομικά και μόνο την επιμέλεια, να δύναται να ασκήσει αυτή πραγματικά για το συμφέρον του ανηλίκου.

          Επειδή, εις αυτό το στάδιο ευρισκομένης της διαφοράς και συντρεχόντων των ανωτέρω πραγματικών περιστατικών, ανακύπτει άμεση ανάγκη ρύθμισης και του ζητήματος της διατροφής για το ανήλικο τέκνο μας. ( κατ` άρθρα 1485, 1486.2, 1489.2,1493, 1516.2 ΑΚ).

          Με το ανωτέρω από ++ ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής ανηλίκου τέκνου και προ της έκδοσης της ανωτέρω απόφασης συναινετικού διαζυγίου, συμφωνήθηκε μεταξύ μας ότι «…η πρώτη συμβαλλόμενη, μητέρα του τέκνου, και μέχρι την ενηλικίωση αυτού, παραιτείται από το δικαίωμα της διατροφής για λογαριασμό του τέκνου, καθώς αντί αυτού θα λάβει από τον δεύτερο συμβαλλόμενο, κατά πλήρη κυριότητα, ένα οικόπεδο έκτασης 500τ.μ. στο ++, το οποίο ο δεύτερος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει προς την πρώτη συμβαλλόμενη με το νόμιμο συμβολαιογραφικό τύπο, μέχρι την εκδίκαση της αιτήσεως διαζυγίου.». Εις εκτέλεση δε αυτής της συμφωνίας, με το με αρ. ++ δωρητήριο συμβόλαιο της συμβ/φου ++, μεταβίβασα στην καθ` ης το ανωτέρω ακίνητο.

Όμως, όπως ήταν φυσικό, αυτή η συμφωνία, προφανώς λόγω της ακυρότητάς της, δεν επικυρώθηκε με την ανωτέρω με αρ. ++ απόφαση συναινετικού διαζυγίου που ακολούθησε, πλήν όμως είχα προβεί στη μεταβίβαση. Το οικόπεδο αυτό, έκτασης 500τμ αντικειμενικής αξίας 20.500€, αλλά αγοραίας περί τις 50.000€, εξακολουθεί να ανήκει σήμερα στην καθ`ης.

          Εν τούτοις η καθ` ης, αν και το γνώριζε, καθ` όλο το χρονικό διάστημα που η κόρη μας διέμενε μαζί της, κάλυπτε τις ανάγκες διατροφής της, χωρίς ποτέ να αξιώσει από εμένα την καταβολή οποιουδήποτε ποσού διατροφής. Τούτο διότι τα εισοδήματά της είναι και ήταν και κατά τη διάρκεια της εγγάμου συμβιώσεως, υπέρτερα των δικών μου, αφού η ίδια από το 1998 έως και το 2018 ήταν ιδιοκτήτρια επιχείρησης+++, τα δε εισοδήματά της εκ της ανωτέρω επαγγελματικής της δραστηριότητας, ανέρχονταν τα τελευταία έτη πριν απο το διαζύγιό μας οπότε και κάναμε κοινή φορολογική δήλωση, στο ποσό των 103.324€ το 2012, στο ποσό των 96.680€ το 2013 και στο ποσό των 68.130€ το 2014. Είναι ιδιοκτήτρια τουλάχιστον του ανωτέρω οικοπέδου που της μεταβίβασα και ενός ΙΧΕ μάρκας ++. Εγώ από την άλλη, ήμουν και εξακολουθώ να είμαι ++ με βαθμό ++ υπηρετών ++. Ο δε μηνιαίος μισθός μου ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 1.109€. Επιπλέον, έχω ως εισόδημα και το ποσό των 200€/μηνιαίως (2.400€/έτος), από την εκμίσθωση ακινήτου διαμερίσματός μου επι της οδού ++ (μετά όμως από το 2015 αφού μέχρι τότε ήταν συνενωμένο με την κύρια κατοικία μου), ενώ κατοικώ στο ανωτέρω ιδιόκτητο διαμέρισμά μου. Το έτος 2012 είχα εισόδημα+++, το έτος 2013+++ .Δηλ. συνολικά τα ετήσια εισοδήματά μου (μισθός και ενοίκια) για τα έτη από το 2012 έως και σήμερα είναι άλλοτε λίγο κάτω και άλλοτε λίγο πιο πάνω από 20.000€ το έτος. Συνεπώς για τα έτη 2012 και 2013 η καθ` ης είχε 5πλάσια των δικών μου εισοδήματα και το 2014 είχε 3πλάσια και πλέον.

          Κατά τη διάρκεια της έγγαμη συμβίωσής μας, καλύπταμε τις οικογενειακές ανάγκες και ανάγκες του τέκνου μας, σύμφωνα με την αναλογία περίπου των ανωτέρω δυνάμεών μας, ήτοι ποσοστό περίπου 70% κάλυπτε η αντίδικος και το υπόλοιπο 30% εγώ.

Μετά το διαζύγιο και την διαμονή της κόρης μας στην οικία της καθ` ης, ναι μεν όπως ειπώθηκε δεν αξιώθηκε διατροφή από εμένα, πλήν όμως, με βάση προφορική μας συμφωνία με την καθ` ης, εγώ ανέλαβα την υποχρέωση να καλύπτω τη δαπάνη φροντιστηρίων της και πάλι με την ανωτέρω αναλογία δυνάμεών μας και έτσι κατέβαλα τη μηνιαία δαπάνη φοίτησής της στο Ωδείο για τα μαθήματα μουσικής της, στο θέατρο ΟΨΕΙΣ και για το γυμναστήριό της. Η δε καθ` ης τις υπέρτερες δαπάνες του φροντιστηρίου Αγγλικών και των ιδιαιτέρων μαθημάτων της σε μαθηματικά και φιλολογικά μαθήματα και φυσικά και τις λοιπές ανάγκες διατροφής της ήτοι διαμονής, ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας κλπ.  

Όμως, αφότου η κόρη μας κατά τα ανωτέρω κατέφυγε σε μένα, η αντίδικος, αρνείται να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό διατροφής για την κάλυψη των διατροφικών της αναγκών, όπως αυτές προέκυψαν και καθορίζονται από τις συνθήκες ζωής της, την ηλικία της, τις ανάγκες μόρφωσης και εκπαίδευσής της, παρά το ότι και υποχρέωση έχει ως γονέας και οικονομική δυνατότητα προς τούτο. Όπως δε ειπώθηκε, σταμάτησε να πληρώνει την 31-12-2018 και το ιδιαίτερο φροντιστήριο μαθηματικών της και εξακολουθεί να αρνείται να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό, παρά το ότι κοινοποίησα σ` αυτή και το ανωτέρω από 11-2-2019 εξώδικό μου.

          Οι ανάγκες διατροφής της ανηλίκου κόρης μας, όπως αυτές προέκυψαν μετά την χωριστή της πλέον εγκατάσταση και διαβίωση και καθορίζονται από τις συνθήκες ζωής της και την ηλικία της, ανέρχονται σήμερα κατ` ελάχιστο, στο ποσό των 617€ το μήνα και ειδικότερα: Για τη μηνιαία διατροφή της (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) απαιτείται το ποσό των 250€/μήνα, για φροντιστήριο Αγγλικής γλώσσας που είναι απαραίτητο και αναγκαίο σε κάθε σύγχρονο παιδί της ηλικίας της, 1.100€/έτος ήτοι 90€/μήνα, για φροντιστήριο μαθηματικών 55€/μήνα, για αγορά βιβλίων, τετραδίων κλπ και εν γένει ειδών γραφικής ύλης 20€, για ένδυση και υπόδησή της 30€, για το καθημερινό της χαρτζιλίκι 50€ (λιγότερο από 2€/μέρα), για ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη (για τα ανωτέρω ζητήματα σιδηροπενικής αναιμίας και μυωπίας για τα οποία απαιτούνται οι σχετικές δαπάνες σιδηροθεραπείας και αλλαγής κρυστάλλων αντίστοιχα), 50€ τουλάχιστον μηνιαίως (240€ δαπάνησα μόνο τον 12ο/2018 για αγορά νέου σκελετού και κρυστάλλων). Και για μαθήματα θεάτρου (θεατρική αγωγή) 20€ και για δίδακτρα Πολυφωνικού Ωδείου, 633€/έτος ήτοι 52€/μήνα και συνολικά απαιτείται το ποσό των 617€ μηνιαίως.

          Συνεπεία της ανωτέρω αδικαιολογήτου άρνησης της καθ` ης να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για τις ανωτέρω διατροφικές ανάγκες της κόρης μας, έχει περιέλθει η τελευταία σε στερήσεις και υφίσταται κίνδυνος για την διατροφή της, την υγεία της και την εκπαίδευσή της, αφού αφενός μεν οι ανωτέρω ανάγκες της είναι αδίρητες, αφετέρου εγώ αδυνατώ με τις ιδικές μου οικονομικές δυνάμεις να καλύψω το σύνολο αυτών, οπότε και φυσικώ τω λόγω, θα αναγκαστώ να προβώ σε περικοπές που θα διαταράξουν την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη της εκπαίδευσης και μόρφωσής της και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της και οπωσδήποτε θα περιαγάγουν το τέκνο μας σε κατάσταση στερήσεων. Σημειώνεται ότι έχω αιτηθεί προστασίας του ν. 3869/2010 για χρέη μου εκ δανείων που είχα λάβει από το ΤΠΔ για τα οποία έγινε παρακράτηση μισθού μου και δυνάμει της με αρ. ++ προσωρινής δ/γής του Ειρηνοδικείου ++, πληρώνω το ποσό των 300€/μήνα μέχρι την εκδίκαση της αίτησής μου την ++ και έτσι ένα σημαντικό μέρος του μισθού μου καταβάλω για την ανωτέρω αιτία.

          Άλλωστε η κόρη μας, αδυνατεί να διαθρέψει τον εαυτό της εξ` ιδίων πόρων, αφού στερείται οποιασδήποτε προσοδοφόρου ή ικανής να ρευστοποιηθεί περιουσίας και επιπλέον αδυνατεί λόγω της ηλικίας της να εργασθεί.

          Δικαιούται όθεν διατροφής σύμφωνα με το νόμο, βάσει των αναγκών της όπως αυτές προκύπτουν από τα έξοδα διαμονής της, συντήρηση, διατροφής, ανατροφής, εκπαίδευσης, περίθαλψης, ψυχαγωγίας και γενικά τις συνθήκες ζωής της και από τους δύο γονείς που ευθυνόμαστε επιμεριστικά κατά το λόγο των δυνάμεών μας.

         Επειδή η καθ` ης δεν καταβάλει κανένα ποσό για τις ανωτέρω διατροφικές ανάγκες της ανηλίκου κόρης μας, δέον και αιτούμαι να υποχρεωθεί να καταβάλει σε μένα ως ασκούντος την εν τοις πράγμασι επιμέλεια του ανηλίκου και με τον οποίο διαμένει πλέον το τέκνο στην οικία, ως διατροφή το ποσό των 617Χ70%=432€ μηνιαίως από την 1η ημέρα κάθε μήνα, νομιμότοκα δε από την καθυστέρηση κάθε δόσης μέχρι την πλήρη εξόφληση.

Επειδή κατά ταύτα νόμιμη συντρέχει περίπτωση να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να υποχρεωθεί η καθ` ης να μου καταβάλει υπό την ανωτέρω εκτεθείσα ιδιότητα την ανωτέρω προσωρινή διατροφή ποσού 432€ μηνιαίως, μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως επί της τακτικής αγωγής διατροφής του ανηλίκου, η οποία είναι ανάλογη με τις ανάγκες της κόρης μας όπως ανωτέρω προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής της, και ανάλογη με την επαρκή οικονομική δύναμη της αντιδίκου, συντρέχει δε επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων (728 ΚπολΔ) καθόσον κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα, η καθ` ης δεν πληρώνει πλέον κανένα ποσό και υφίσταται οικονομική αδυναμία της ανωτέρω δικαιούχου να ανταποκριθεί στις ανωτέρω αδίρητες ανάγκες διατροφής της και συνεπώς πρέπει και αιτούμαι να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για να μην στερηθεί ο δικαιούχος μέχρις την οριστική κρίση της διαφοράς, τα αναγκαία μέσα για την διαβίωσή του, αφού άλλωστε η επείγουσα περίπτωση είναι σύμφυτη με την ανωτέρω απαίτηση διατροφής, ενώ είναι φυσικό ότι η κάλυψη των αναγκών διατροφής του είναι καθημερινή ανάγκη μη επιδεχόμενη καθυστέρηση στην εκπλήρωσή της. Επιπλέον εξ` αιτίας των ανωτέρω και της στάσης της αντιδίκου που αρνείται πεισμόνως να καταβάλει την διατροφή, ανέκυψαν έριδες και διαπληκτισμοί και συνεπώς συντρέχει και εξ` αυτού του λόγου κατάσταση επείγουσα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα καθόσον τούτο επιδρά δυσμενώς και στην προσωπικότητα της ανηλίκου και προφανώς δεν είναι προς το γενικότερο συμφέρον της.

Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, της έλλειψης χρημάτων και του επικειμένου κινδύνου να περιέλθει η ανήλικη σε σημαντικές στερήσεις, όπως ενδεικτικά της διακοπής των φροντιστηριακών της μαθημάτων αλλά και των λοιπών δραστηριοτήτων της που ανωτέρω αναφέρονται, καθόσον ελλείψει χρημάτων μου, αδυνατώ να ικανοποιήσω τις αξιώσεις των ανωτέρω τρίτων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την κόρη μας αλλά και να καλύψω τις ανωτέρω ιατρικές της ανάγκες και συνεπώς υφίσταται άμεσος κίνδυνος, να περιέλθει σε σημαντικές στερήσεις, να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να διαταχθεί, μέχρις εκδόσεως απόφασης επί της παρούσης αίτησης, να μου καταβάλει η καθ` ης με την ανωτέρω ιδιότητά μου, την ανωτέρω διατροφή των 432€/μήνα ως προσωρινή διατροφή. Ιδιαιτέρως δέον και αιτούμαι να ληφθεί υπόψιν ότι, μετά από σχετικές αιτήσεις της, η κόρη μας επιθυμεί να μετάσχει σε εξετάσεις τον Μάιο του 2019 για λήψη πτυχίου ανωτάτου επιπέδου γνώσης της Αγγλικής (proficiency). Όμως απαιτείται για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό των δύο φορέων που διοργανώνουν αυτόν (Michigan, NOCN), το ποσό των 185€ και 180€ αντίστοιχα, δηλ. 365€ συνολικά, που όμως αδυνατώ να καταβάλω μέχρι τις αρχές Μαρτίου οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, με αποτέλεσμα η κόρη μας να μην μπορέσει τελικά να μετέχει και να υποστεί σημαντικές στερήσεις στην συνέχιση της εκπαίδευσής της και όχι μόνο, αφού αυτό θα επιδράσει δυσμενώς στον ψυχισμό της. Συνεπώς και για το λόγο αυτό νόμιμη συντρέχει περίπτωση να εκδοθεί προσωρινή δ/γή κατά τα ανωτέρω.

          Επειδή συνεπώς νόμιμη συντρέχει περίπτωση να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα από το Δικαστήριό σας που είναι αρμόδιο καθ` ύλη και τόπο

          Δια ταύτα και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα και με τη επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου

Για τους λόγους αυτούς και με όσα θα προσθέσω κατά τη συζήτηση της παρούσας και με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μου.

ΑΙΤΟΥΜΑΙ Να γίνει δεκτή η αίτησή μου. Να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα. Ανακαλουμένης της ανωτέρω απόφασης συναινετικού διαζυγίου με την οποία επικυρώθηκε η σχετική μας απόφαση για την επιμέλεια του τέκνου μας, για τις εν τω ιστορικώ αιτίες, να ρυθμίσει το δικαστήριό σας την άσκηση της γονικής μέριμνας και να ανατεθή προσωρινά σε μένα αποκλειστικά η επιμέλεια της ανήλικης κόρης μας ++. Να υποχρεωθεί η καθ` ης η παρούσα προσωρινά να καταβάλει σε μένα και υπό την ιδιότητα του ασκούντος την εν τοις πράγμασι επιμέλεια του τέκνου μας με τον οποίο αυτό διαμένει, το ποσό των 432 ευρώ ως μηνιαία διατροφή του, προκαταβολικά και την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, από την επίδοση της παρούσας και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθησομένης μου, σε περίπτωση δε καθυστέρησης καταβολής με τον νόμιμο τόκο μέχρι την ολοσχερή εξόφληση κάθε ληξιπρόθεσμης και απαιτητής δόσης. Να εκδοθεί προσωρινή δ/γή σύμφωνα με τα ανωτέρω και να υποχρεωθεί η καθ` ης να μου καταβάλει με την ανωτέρω ιδιότητά μου ως προσωρινή διατροφή το ίδιο ανωτέρω ποσό των 432€/μήνα μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσης αιτήσεώς μου, προκαταβολικά κάθε μήνα, σε περίπτωση δε καθυστέρησης καταβολής, όπως αυτή θα ορισθεί από το δικαστήριό σας, με τον νόμιμο τόκο μέχρι την ολοσχερή εξόφληση κάθε ληξιπρόθεσμης και απαιτητής δόσης και να καταδικαστεί στη δικαστική μου δαπάνη.

                                                                                                            Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

Α.Μ. Δ.Σ.Κ. : 249

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

         24410-41255/6972422002

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013