Ανάκληση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων επικοινωνίας με τέκνο (696.3 ΚΠολΔ) λόγω μεταβολής πραγμάτων (covid-19), άλλως επειδή αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου. Προσωρινή διαταγή περί αναστολής, άλλως μη εκτέλεσης, άλλως μεταρρύθμισης της απόφασης

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ (ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ)

………… του …………., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ……….. – Δ.Ο.Υ. ………. 

ΚΑΤΑ

………….., κατοίκου …………., Α.Φ.Μ. ………… – Δ.Ο.Υ. ………,  τηλ. ………

Καρδίτσα 28/7/2020

Με τον καθ` ου, παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο την ……….  στο Δημαρχείο ……….. Από τον γάμο μας αυτόν αποκτήσαμε ένα άρρεν τέκνο, τον …….., το οποίο γεννήθηκε στην …… την ……. του έτους …….., ηλικίας σήμερα ……... Αμέσως μετά το γάμο μας εγκατασταθήκαμε σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην …….. και επί της οδού …………..

Τρία έτη μετά τη γέννηση του τέκνου ένεκα σοβαρών προβλημάτων διασπάσθηκε η έγγαμη συμβίωσή μας και ο καθού μετακόμισε στην πόλη της ………, όπου κατοικεί πλέον στην οικογενειακή του οικία μαζί με τον πατέρα του.

Εγώ αρχικά παρέμεινα μαζί με το ανήλικο τέκνο μας στην ………., ενώ μεταξύ μας υπεγράφη στα πλαίσια λήψης συναινετικού διαζυγίου, η με αριθμό …………… συμβολαιογραφική πράξη συναινετικής λύσης του γάμου μας της συμβ/φου ………, με την οποία ανέλαβα την αποκλειστική επιμέλεια αυτού και καθορίσθηκε και ο τρόπος επικοινωνίας του καθού με τον υιό του.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί κατά τον ορισθέντα τρόπο, καθώς από το Σεπτέμβριο του 2019 μετεγκαταστάθηκα  και διαμένω πλέον στη ……….., όπου από γάμο που τέλεσα την ……… στο ………., κυοφορώ ήδη τέκνο του νέου συζύγου μου, ο οποίος τυγχάνει στρατιωτικός και υπηρετεί εκεί, η δε ημερομηνία τοκετού μου προσδιορίστηκε από τον θεράποντα ιατρό μου για την 19-8-2020. Επιπλέον, είμαι εκπαιδευτικός και παρακολουθώ μεταπτυχιακό διετούς φοιτήσεως στο Πανεπιστήμιο ……., στο τμήμα μαθηματικών. Ο υιός μας δε διαμένει μαζί μου στη ……….

Συνεπεία των ανωτέρω μεταβολών στις συνθήκες ζωής μου και του τέκνου μου και των προβλημάτων που ανέκυψαν αναφορικά με την επικοινωνία του καθ` ου με αυτό, ο καθ` ου άσκησε στο Δικαστήριό σας ΜΠΡ ……) την από 25-6-2019 με αρ. κατ. ………. αίτησή του ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε τον ορισμό νέου τρόπου επικοινωνίας, ένεκα της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την μετακόμισή μου στη …………..

Εξεδόθη μετά από συζήτηση την 19-2-2020, η με αρ. ………… απόφαση του Δικαστηρίου σας που όρισε την επικοινωνία του καθ` ου με το τέκνο μας ως εξής: «Από τη δημοσίευση της με αρ. ……. απόφασης, με επιμέλεια και δαπάνες του αιτούντος, θα δύναται αυτός να μεταβαίνει μία φορά το μήνα στη …….., σε όποιο Παρασκευοσαββατοκύριακο επιθυμεί, όπου και θα επικοινωνεί με το τέκνο του, παραλαμβάνοντάς το από την οικία της καθ’ης η αίτηση την Παρασκευή ότι ώρα επιθυμεί εντός του πλαισίου 17.00 έως και 20.000 και επιστρέφοντάς το εκεί την Κυριακή και ότι ώρα επιθυμεί εντός πλαισίου από 16.00 έως και 20.00. Κατά τις εορτές του Πάσχα από Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 10.00 έως και Μ. Σάββατο και ώρα 20.00. Κατά τις θερινές διακοπές εκτός του προκαθορισθέντος τριημέρου (μία φορά το μήνα) και επί 10 συνεχείς ημέρες, ήτοι από 1 Αυγούστου έως και 10 Αυγούστου. Κατά τις εορτές των Χριστουγέννων ο αϊτών θα επικοινωνεί με το τέκνο του τα μονά έτη από ώρα 16.00 της 24ηζ Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 30 Δεκεμβρίου και τα ζυγά έτη και από ώρα 16.00 της 31ης Δεκεμβρίου έως ώρα 16.00 της 6ης Ιανουάριου. Κάθε ημέρα πλην Δευτέρας και Τετάρτης μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή άλλου από ώρα 20.00 έως 20.30. Η καθ’ης η αίτηση υποχρεούμαι’ να συμπράξει σε όλα τα ανωτέρω και να παραδίδει το τέκνο στον αιτούντα στην οικία της, όπου και εάν βρίσκεται αυτή, από όπου ο αϊτών θα το παραλαμβάνει και όπου θα το επιστρέφει μετά από κάθε επικοινωνία, εκτός από το τρέχον Πάσχα κατά το οποίο η καθ’ης η αίτηση μεταφέρει και θα παραδώσει το παιδί η ίδια είτε στην οικία του στην ……… (εφόσον το επιθυμεί), είτε στον ………, ευθύς μετά την αποβίβασή τους με το πλοίο της γραμμής

 ΖΗΤΩ την ανάκληση, άλλως την μεταρρύθμιση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που ρύθμισε κατά τα ανωτέρω το δικαίωμα επικοινωνίας  του καθ` ου με το τέκνο μας για τους εξής νόμιμους και βάσιμους λόγους, ήτοι: 

          Η ανωτέρω απόφαση, δεν όρισε με καμία διάταξη της προθεσμία για την άσκηση της κύριας αγωγής (επικοινωνίας) στον καθ` ου, σύμφωνα με την ΚΠολΔ 693. Αλλά ούτε και παραδέχεται ότι ο καθ` ου είχε ασκήσει κάποια τέτοια η οποία εκκρεμεί. Συνεπώς εκκρεμοδικία κύριας δίκης για το δικαίωμα επικοινωνίας, δεν υφίσταται. Ο καθ` ου επέδωσε σε μένα απλό αντίγραφο της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων την 1-6-2020.

          Προ ολίγων δε ημερών με ειδοποίησε με μήνυμα στο τηλέφωνο ότι θα ασκήσει το ανωτέρω δικαίωμα επικοινωνίας του από 1 έως 10 Αυγούστου, δηλ. θα έρθει στη …….. και θα παραλάβει το παιδί για την ………., χωρίς να αναφέρει άλλο τι εάν δηλ. θα ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο κλπ

          Ωστόσο του απάντησα ότι οι συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά της ζωής μας στα οποία στηρίχθηκε η ανωτέρω δικαστική απόφαση, έχουν έκτοτε μεταβληθεί άρδην και ότι συνεπώς η άσκηση της επικοινωνίας κατά τον ανωτέρω τρόπο (την οποία παρεμπιπτόντως δεν θέλω να εμποδίσω) υπο τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις ζωής μας εμού και του τέκνου μας και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που κατωτέρω θα παραθέσω και του γνωστοποίησα και τα οποία ουδόλως μπορούσε να λάβει υπόψη της η άνω απόφαση αφού δεν είχαν εισέτι επισυμβεί και δεν είχαν τεθεί στην κρίση του, η άσκηση του δικαιώματος του, βλάπτει και θέτει σε άμεσο και προφανή κίνδυνο το συμφέρον του τέκνου μας και ασκείται αντίθετα με το σκοπό του δικαιώματος και τούτο διότι:

 

          Όπως ειπώθηκε προσδιορίστηκε από τον ιατρό μου ως ημερομηνία τοκετού μου η 19-8-2020. Ως εκ της καταστάσεως υγείας μου είναι αυτονόητο ότι κατ` αντικειμενική κρίση εμπίπτω στις πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημικής λοίμωξης του κορωνοιού που όχι μόνο σοβεί εισέτι, αλλά ευρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε έξαρση. Αρκεί να υπενθυμιστεί ότι με τον αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν για την περίοδο από 18-27 ήτοι 276 κρούσματα, η δημόσια υγειονομική κατάσταση της Χώρας είναι ακριβώς ίδια με εκείνη του Μαρτίου 2010 (περί τα 40 κρούσματα την ημέρα περίπου) για την αντιμετώπιση της οποίας επεβλήθη αναγκαστικός περιορισμός στις μετακινήσεις όλου του πληθυσμού.

          Την κατάσταση της ήδη υψηλής επικινδυνότητας εις βάρος της υγείας μου από τον κίνδυνο έκθεσης στην ανωτέρω λοίμωξη, επιτείνει και η χρόνια ασθένειά μου αφού πάσχω από αλλεργικό βρογχικό άσθμα με συνοδό χρόνια αλλεργική ρινίτιδα και συχνά επεισόδια παροξύνσεων ανα έτος  για τα οποία αφενός μεν υποβάλλομαι σε σχετικές ιατρικές εξετάσεις, αφετέρου λαμβάνω την οικεία φαρμακευτική αγωγή κατά τις υποδείξεις του ιατρού μου.

          Πρωτίστως όμως και το τέκνο μας ηλικίας 5 ετών, είναι φανερό ότι εμπίπτει και αυτό σε τέτοια κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας από το ενδεχόμενο έκθεσης στην λοίμωξη covid-19, για την οποία είναι πλέον κοινός τόπος και κοινή γνώση ότι είναι ευχερέστατη η διασπορά της και δυσμενέστατες οι συνέπειές της για την υγεία του προσβληθέντος, προσβάλλει δε αδιακρίτως όλες τις ηλικίες του πληθυσμού, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει παραδεδεγμένος τρόπος είτε προληπτικής της αντιμετώπισης, είτε ίασής της. Η ένσταση δε και το μέγεθος της προσβολής στην υγεία εξαρτάται εν πολλοίς από τυχαίους λόγους, ήτοι εκ του γονιδιώματος του προσβληθέντος. 

          Είναι λοιπόν απολύτως βέβαιο ότι για την άσκηση του δικαιώματος του καθ` ου σήμερα και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, θα απαιτηθεί αναγκαίως το τέκνο μας να ταξιδέψει είτε ακτοπλοϊκά, είτε αεροπορικά προς και από την οικία του καθ` ου στην ………. όπου και θα πραγματοποιήσει την επικοινωνία τους, ή/και σε άλλα μέρη που αυτός θα αποφασίσει.

          Μετά βεβαιότητας λοιπόν θα εκτεθεί σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την ανωτέρω επικίνδυνη λοίμωξη, αφού είναι γνωστό ότι, τα λιμάνια, αεροδρόμια και μεταφορικά μέσα είναι οι κυριότερες πηγές-εστίες μετάδοσης της νόσου, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος χρόνος ταξιδιού και μετάβασης (άρα και μεγάλος χρόνος έκθεσης), αλλά και το ότι ήδη ευρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο οπότε και υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός με τουρίστες στους ανωτέρω χώρους και μέσα. Είναι δε παγκοίνως γνωστό ότι πολλά κρούσματα ειδικά της τελευταίας περιόδου είναι «εισαγόμενα», δηλ. διασπείρονται ακριβώς στους ανωτέρω χώρους εισόδου των τουριστών και μετακινήσεων τους. Επισημαίνεται και πάλι ότι ήδη τα τελευταία 24 ωρα, υπάρχει δραματική αύξηση των κρουσμάτων ακριβώς εξ` αιτίας συνδυαστικά όλων των ανωτέρω παραγόντων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ήδη το χρόνο που συντάσσεται η παρούσα ήδη έχουν ανακοινωθεί έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης διασποράς όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν σε όλους του κλειστούς χώρους με προοπτική επέκτασης και σε άλλα μέρη.

          Συνεπώς με την άσκηση του δικαιώματος του καθ` ου υπό τις ανωτέρω συνθήκες επικινδυνότητας την παρούσα περίοδο αλλά και την περίοδο από 1-10 Αυγούστου, για την οποία δεν υπάρχει εκτίμηση ύφεσης, αλλά αντίθετα επιδείνωσης των κρουσμάτων συ επεία ακριβώς της ανωτέρω ανεξέλεγκτης διασποράς, είναι απολύτως βέβαιο ότι, αφενός μεν το τέκνο μας θα εκτεθεί σε σοβαρότατο κίνδυνο υγείας με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες τόσο γι` αυτό και για την ζωή του ή την καθόλου υγεία του, όσο και για εμένα αλλά και για το τεχθησόμενο υπ` εμού βρέφος μετά την επιστροφή του στην ………….., διότι είναι αυτονόητο ότι ως εκ της κοινής μας διαμονής στην ίδια οικία και της ηλικίας του, θα είναι παντελώς αδύνατη η απομόνωσή του εν είδει καραντίνας 14 ημερών (που είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο) αφού αν μη τι άλλο θα έχει την ανάγκη των φροντίδων και των περιποιήσεων μου. Συνεπώς πέρα από τον κίνδυνο ιδικής του μόλυνσης εκ του θανατηφόρου ιού, είναι βάσιμο κατ` αντικειμενική κρίση και το ενδεχόμενο άμεσης και μη αποτρέψιμης κατά κανένα τρόπο μετάδοσης του ιδίου ιού και σε εμένα και στον σύζυγο μου και πολύ περισσότερο στο τεχθησόμενο τέκνο μου με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του, ως εκ του ευάλωτου του ανοσοποιητικού του συστήματος αφού θα είναι «ημερών» και επιπλέον θα θηλάζει.

          Εν` όψει των ανωτέρω πραγματικών καταστάσεων υπερμετάδοσης αλλά και έξαρσης του ιού σήμερα, αλλά και των σοβαρότατων και επικίνδυνων, όχι απλά για την υγεία αλλά και για την ζωή ακόμα του προσβληθέντος, συνεπειών της νόσου, οι οποίες φυσικά (καταστάσεις και περιστατικά) δεν θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί υπ` όψη από το ανωτέρω δικαστήριο αφού επισυνέβησαν μετά, σε συνδυασμό με την μικρή ηλικία του τέκνου μας, την ειδική κατάσταση υγείας μου και το ευάλωτο αυτής, όσο και του βρέφους στην προσβολή, ως εκ του τοκετού και θηλασμού, είναι αυτονόητο ότι η παρούσα αντιδικία δεν είναι περί όνου σκιάς, αλλά σκοπεί σοβαρά και κατ` αντικειμενική κρίση στην προστασία της ζωής και υγείας του τέκνου μας (και δια μέσω αυτού και ημών των υπολοίπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος) και στην αποφυγή έκθεσής του σε ένα υπαρκτό και κατ` αντικειμενική κρίση θανατηφόρο κίνδυνο.

          Η έκθεση δε του υιού μας με βάση τα ανωτέρω ομολογημένα πραγματικά αντικειμενικά περιστατικά στον ανωτέρω σοβαρό κίνδυνο (και κατ` επέκταση και ημών των υπολοίπων) θα είναι εντελώς αδικαιολόγητη και χωρίς να υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον του καθ` ου, γιατί δεν υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη για την ικανοποίηση του δικαιώματος του καθ` ου στο ανωτέρω χρονικό διάστημα υπο τις ανωτέρω επικίνδυνες πραγματικές συνθήκες και δύναται τούτο να ρυθμιστεί διαφορετικά με απόφαση του δικαστηρίου σας, αφού λάβει φυσικά υπόψη τις ανωτέρω αναφανείσες πρωτόγνωρες αντικειμενικές καταστάσεις πανδημίας και τον βάσιμο κίνδυνο δυσμενέστατης επίδρασής τους τόσο στην κατάσταση υγείας μας, όσο και δια τούτο, στην εν γένει οικογενειακή μας κατάσταση. Και τούτο διότι μέχρι και σήμερα ο καθ` ου δεν άσκησε καθόλου το δικαίωμα επικοινωνίας του με βάση την ανωτέρω απόφαση και καμία τέτοια δεν έκανε με το τέκνο του, παρά το ότι είχε και το δικαίωμα και την δυνατότητα προς τούτο. Συγκεκριμένα η τελευταία φορά που ο καθ` ου επεδίωξε την επικοινωνία με το τέκνο μας ήταν προ της έκδοσης της ανωτέρω απόφασης …………..  Είχα μεταβεί με το τέκνο μας στην ………. όπου και η  κατοικία μου και παραμείναμε κατά το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων 2019 και του νέου έτους περί τις δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό ο καθ` ου ήρθε και είδε το παιδί επι δίωρο ένα απόγευμα σε παιδότοπο στην ……… και ενώ κανονίσαμε να το δεί και την επόμενη στο ίδιο μέρος, ωστόσο, ουδέποτε εμφανίστηκε για να ασκήσει το δικαίωμά του. Αλλά και μετά την έκδοση της απόφασης, ενώ μπορούσε μέχρι και σήμερα σε Παρασκευοσαβατοκύριακο που θα επέλεγε ο ίδιος, να έρθει στο νησί για να το δεί, δεν το έπραξε ποτέ. Επιπλέον ενώ του παρέχεται το δικαίωμα να επικοινωνεί και με skype κλπ, ωστόσο δεν ασκεί το δικαίωμα αυτό, παρά σπάνια.

          Συνεπώς εν` όψει της ανωτέρω συμπεριφοράς του, δηλ. εν πολλοίς αδιαφορίας για την επικοινωνία ή έστω αντιμετώπισης του δικαιώματος ως πάρεργο από την πλευρά του, σε συνδυασμό με τις ανωτέρω επικρατούσες δυσμενείς καταστάσεις κινδύνου υγείας, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει αντικειμενικά κατ` νόμω εκείνη η επείγουσα ανάγκη προς άσκηση του δικαιώματος και μάλιστα προς το συμφέρον του τέκνου. Αντίθετα η άσκηση αυτού υπο τις ανωτέρω συνθήκες, βλάπτει με την έννοια του σοβαρού κινδύνου ζωής και υγείας που εκτέθηκε, αυτό, αλλά και σύστοιχα και συναφώς θέτει σε κίνδυνο και την καθόλου ανάπτυξη και εξέλιξή του, αλλά και την εν γένει οικογενειακή του ζωή.

          Επιμένοντας λοιπόν στην άσκησή του υπό τις ανωτέρω συνθήκες και περιστάσεις, αν και γνωρίζει τον βάσιμο και θανατηφόρο κίνδυνο, επιτεινόμενο όπως ειπώθηκε και από τον τρόπο επικοινωνίας (λιμάνια, αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς κλπ), αλλά και την προϊούσα έξαρση της μετάδοσης, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά νόμω ότι υφίσταται υπαρκτό και άμεσο έννομο συμφέρον του για άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας, αφού θα εκθέσει σε άμεσο, σοβαρό και βάσιμο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του και από την άποψη αυτή το όποιο συμφέρον του δεν μπορεί να είναι έννομο, αφού αντιστρατεύεται στο συμφέρον του τέκνου για την διαφύλαξη της υγείας του και την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τα έννομα αγαθά του και για την μελλοντική εξέλιξή του. Διότι, πέραν των ανωτέρω, ο ανήλικος υιός μας, ο οποίος παρεμπιπτόντως εξεδήλωσε, χωρίς την δική μου επιρροή ή παρότρυνση, την επιθυμία να μην απομακρυνθεί από την οικία μας, από τον Σεπτέμβριο του 2020, θα ξεκινήσει να φοιτά σε νηπιαγωγείο στον τόπο κατοικίας μας. Είναι λοιπόν φανερό ότι μία πιθανή προσβολή του από τον ιό, ως εκ της έκθεσής του σε εστίες κινδύνων, ακόμα και με τα ποιο ήπια συμπτώματα, η οποία φυσικά θα οφείλεται στην συμπεριφορά και τις ενέργειες του καθ` ου επειδή ασκεί το δικαίωμα της επικοινωνίας άκριτα, αλλά και εκτός των ορίων αυτού, με βάση τις ανωτέρω σοβαρές αντικειμενικές συνθήκες κινδύνου, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την ψυχική του ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειάς του και συναφώς την ομαλή εξέλιξη της ζωής και της προσωπικότητάς του και στο σχολείο αλλά και τις σχέσεις του  προς εμέ που έχω την επιμέλειά του, αφού στο παιδικό του μυαλό εμένα θα θεωρήσει «υπεύθυνη». Ήδη ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση ότι εξ` αιτίας της έξαρσης που παρατηρείται, εξετάζεται η χρήση μάσκας και στα σχολεία από την 7-9-2020 που θα ανοίξουν, που καθιστά σαφές πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα από άποψη δημόσιας υγειονομικής επικινδυνότητας.

           Είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι παρεπόμενα της κυρίας δίκης αφού είναι ρυθμιστικά-εξασφαλιστικά του ασφαλιστέου ουσιαστικού δικαιώματος που αποτελεί το αντικείμενο της κύριας δίκης. Δεν νοούνται συνεπώς χωρίς αυτή. Και γι` αυτό έχουν προσωρινή ισχύ, ήτοι έως την οριστική κρίση της διαφοράς και «συνδέονται τελολογικώς με την κύρια διαγνωστική δίκη η οποία είναι εκκρεμής ή της οποίας επίκειται η έναρξη» και γι` αυτό επίσης υπόκεινται και σε ανάκληση. (Κεραμέας/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ, τ. ΙΙ, υπο Εισαγ. 682-738, αρ. 11-13), εφόσον επήλθε μεταβολή των πραγμάτων που δικαιολογεί την ανάκληση ή την μεταρρύθμιση (696. 3 ΚΠολΔ). Αντικείμενο δε της δίκης των ασφαλιστικών, δεν είναι φυσικά το ασφαλιστέο δικαίωμα (εδώ η επικοινωνία), αλλά το δικαίωμα για παροχή προσωρινής προστασίας (ό.α αρ. 17), αφού υπενθυμίζεται, ότι ο καθ` ου δεν άσκησε τακτική αγωγή επικοινωνίας για το ουσιαστικό δικαίωμα.

          Η μεταβολή αυτή μπορεί να ανάγεται είτε στην ασφαλιζόμενη απαίτηση, είτε στις ειδικές προϋποθέσεις των ασφαλιστικών, δηλ. στις περιπτώσεις που εκλείπουν μεταγενέστερα οι προϋποθέσεις της επείγουσας περίπτωσης ή του επικειμένου αμέσου κινδύνου που οδήγησαν στην χορήγησή της (βλ. Π. Τζίφρα, ό.π., σελ. 44 επ., Β. Βαθρακοκοίλη υπο 691 αρ. 13, υπο 696. 6 ΠΠρΘεσσαλ. 27759/2001 ΝΟΜΟΣ) και εν γένει στην εμφάνιση περιστατικών που οδηγούν σε διαφορετική κρίση (Γεωργ-Σταθ. υπο 1536.3).

          Ειδικώς για τις αποφάσεις σχετικές με την γονική μέριμνα και επικοινωνία του ανηλίκου (που αποτελεί περιεχόμενο της επιμέλειας) γίνεται δεκτό ότι χωρεί ανάκλησή τους ή μεταρρύθμιση «ανεξάρτητα από το αν μεταβλήθηκαν ή όχι τα πραγματικά περιστατικά, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου» (Γεωργ-Σταθ. ό.α αρ. 3 όπου και νομολογία ΕφΑθ ΕλλΔνη 27,1142), η δε επιγενόμενη μεταβολή ή τα νέα πραγματικά περιστατικά μπορούν να σχετίζονται είτε με το πρόσωπο του τέκνου (πχ ηλικία ΕφΑθ 8631/84 ΝοΒ 33,1193, αλλά και γενικότερες συνθήκες του κοινωνικού περιβάλλοντός του πρβλ. ΠρΑθ 15130/79 ΝοΒ 28,250), είτε με το πρόσωπο των γονέων όπως πχ. συμπεριφορά που προσβάλλει τον ψυχικό κόσμο και την ηθική ανάπτυξη του τέκνου (ΠρΙωανν 51/83 ΕλλΔνη 25,965), εγκατάλειψη της  φροντίδας και της εποπτείας του τέκνου (ΑΠ 545/1986), δημιουργία έχθρας του παιδιού προς τον άλλο γονέα (ΕφΑΘ 10231/82 ΕλλΔνη 24,483). Το δε δικαστήριο έχει μεν διακριτική ευχέρεια σε σχέση με τα μέτρα και του τρόπους που θα επιλέξει για να προσαρμόσει την κρίση του στις νέες συνθήκες, οφείλει όμως να ανακαλέσει ή μεταρρυθμίσει την απόφασή του εφόσον υπάρχει μεταβολή συνθηκών ή και ανεξαρτήτως μεταβολής, εάν τούτο επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου (Γεωρ-Σταθ. υπο 1536, 4-7)

          Επειδή συνεπώς με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης μέχρι και σήμερα, δηλ. λόγω της μεταβολής των πραγμάτων, τα οποία καθεαυτά όπως και οι δυσμενείς συνέπειές τους, δεν είχαν τεθεί υπόψη του ανωτέρω δικαστηρίου και δεν απετέλεσαν αντικείμενο της κρίσης του, έχω προφανές έννομο συμφέρον ως η μητέρα του που έχω την αποκλειστική άσκηση της επιμέλειάς του, περιεχόμενο της οποίας αποτελεί και η επικοινωνία, να ζητήσω να ανακληθεί, άλλως μεταρρυθμιστεί η ανωτέρω απόφαση κατά τρόπο ανταποκρινόμενο στο συμφέρον του ανηλίκου τέκνου μας ΔΙΟΤΙ με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και περιστάσεις ζωής που ανέκυψαν, σε συνδυασμό με την προϊούσα έξαρση της πανδημίας και την επικινδυνότητα αυτής για την ζωή του νοσούντος, αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας (βλ. ανωτέρω), προκύπτει ότι ο αντίδικος ασκεί το δικαίωμά του επικοινωνίας με βάση την ανωτέρω απόφαση χωρίς πλέον υφιστάμενο έννομο συμφέρον, κακώς, καταχρηστικά και εις βάρος του συμφέροντος του τέκνου μας ήτοι εις βάρος της κατάστασης υγείας του και εις βάρος των συνθηκών και αισθήματος ασφάλειας της ζωής του.

          Επειδή συνεπώς με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά και συνθήκες που έχουν λάβει χώρα μετά την έκδοση της απόφασης  και αφορούν τόσο τις αντικειμενικές ανωτέρω συνθήκες έξαρσης, διασποράς και επικινδυνότητας του ιού και για τη ζωή ακόμη, του τρόπου επικοινωνίας (ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο και εν γένει με δημόσια μέσα μεταφοράς), το πρόσωπο του αντιδίκου και την παράλειψη από μέρους του επιδίωξης επικοινωνίας μέχρι και σήμερα, όσο και το πρόσωπο του τέκνου μας (ως εκ της ηλικίας του, της επιθυμίας του και εν` όψει της έναρξης νέας σχολικής χρονιάς), αλλά και το δικό μου πρόσωπο και την οικογενειακή μου κατάσταση εν` όψει τοκετού, σε συνδυασμό με το εύθραυστο της υγείας μου, δικαιολογείται η ανάκληση, άλλως μεταρρύθμιση της ανωτέρω απόφασης προς το συμφέρον του, είναι δε φανερό ότι αν τούτα τα πραγματικά περιστατικά ετίθεντο υπό την κρίση του ανωτέρω δικαστηρίου, θα ενεφάνιζαν διάφορη πραγματική κατάσταση και θα απέληγαν μετά βεβαιότητας σε διαφορετική κρίση και δεν θα διατάσσονταν η επικοινωνία για το ανωτέρω διάστημα από 1-10 Αυγούστου, μεσούσης της πανδημίας covid-19.

          Επειδή συνεπώς νόμιμη συντρέχει περίπτωση να ανακληθεί άλλως μεταρρυθμιστεί προς το πραγματικό συμφέρον του τέκνου η ανωτέρω απόφαση, από το δικαστήριό σας που είναι αρμόδιο καθ` ύλην και τόπο ως το εκδόν την ανωτέρω απόφαση και διατάσσον τα ανωτέρω ως προς την επικοινωνία, δικαστήριο, κατ` άρθρο 696 .3 ΚΠολΔ και συναφώς για τους ανωτέρω λόγους, να ορίσει προθεσμία το δικαστήριό σας για την άσκηση υπο του καθ` ου της κύριας αγωγής του για επικοινωνία με την οποία θα ρυθμιστεί το σχετικό δικαίωμα αφού ληφθούν υπ΄ οψη οι τρέχουσες εξελίξεις και ανωτέρω πραγματικά περιστατικά αναφορικά με το συμφέρον του τέκνου.

          Επειδή την ανάκληση ή μεταρρύθμιση των σχετικών αποφάσεων (και προσωρινής δ/γής) σχετικά με το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο, σύμφωνα με το συμφέρον του τέκνου, κατ` εφαρμογή της ΑΚ 1536, μπορεί να ζητήσει ο δικαιούχος ή ο υπόχρεος της επικοινωνίας (Γεωργ-Σταθ. υπο Εισαγ.παρατ. στα άρθρα 1505-1541)

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση να εκδοθεί προσωρινή δ/γή μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επι της παρούσης αίτησής μου, με την οποία να ανασταλή η ισχύς της ανωτέρω διάταξης της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, άλλως προσωρινή δ/γή απαγορεύουσα στον καθ` ου την εκτέλεση αυτής (Κεραμέας, ό.α υπο 696. 3, ΜΠρΚαρδ. από 23-9-2013 προσωρινή δ/γή), άλλως τοιαύτη μεταρρυθμίζουσα τον ανωτέρω τρόπο επικοινωνίας αφού λάβει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις και το συμφέρον του τέκνου (κατά την ώρα που γράφονται παρούσες στιγμές ανακοινώθηκε αριθμός ημερησίων κρουσμάτων σε 52 και υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους),  γιατί ως εκ του χρόνου εκδικάσεως της παρούσης αιτήσεως μου που μετά βεβαιότητας θα γίνει μετά την ανωτέρω επίδικη περίοδο επικοινωνίας, ο κίνδυνος που σκοπείται να αποσοβηθεί προς το συμφέρον του τέκνου, θα έχει ήδη επέλθει και συνεπώς θα καταστή άνευ αντικειμένου η αιτούμενη ανάκληση ή μεταρρύθμιση, ενώ οι τυχόν δυσμενείς συνέπειες εκ του κινδύνου στα έννομα αγαθά του ανηλίκου, δεν θα μπορούν εκ της φύσεως του πράγματος να ανατραπούν. Μάλιστα ενώ και σήμερα ακόμη ενημέρωσα (μέσω τηλεφωνικού μηνύματος) τον αντίδικο για όλα τα ανωτέρω εξηγώντας του λεπτομερώς τους ανωτέρω κινδύνους, ωστόσο αυτός, εκκινώντας από καθαρά εγωιστικά κίνητρα, αδιαφόρησε πλήρως και επιμένει στην άσκηση της επικοινωνίας, αν και γνωρίζει όλα τα ανωτέρω. Επιπλέον όπως προκύπτει και από την ανωτέρω απόφαση και τις σχετικές παραδοχές της, ο καθ` ου υπέβαλε εναντίον μου στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα διάφορες «σχετικές μηνύσεις» στο παρελθόν, συντηρώντας ένα κλίμα αντιδικίας προς ικανοποίηση αποκλειστικά εγωιστικών κινήτρων του αναφορικά με εμένα και όχι για την προστασία του αληθούς συμφέροντος του τέκνου, αφού όπως ειπώθηκε αδιαφορεί, άλλως αντιμετωπίζει αυτή ως πάρεργο, αφού επι μακρόν δεν επεδίωξε την επικοινωνία με αυτό αν και μπορούσε. Συνεπώς είναι απολύτως βέβαιο ότι εάν δεν εκδοθεί προσωρινή δ/γή που να ρυθμίζει σχετικά, σύμφωνα με το αίτημά του, το δικαίωμα επικοινωνίας  σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, ο καθ` ου και πάλι θα υποβάλλει σχετικές μηνύσεις εναντίον μου, θα επαναφέρει άνευ λόγου την αντιδικία η οποία θα έχει και άμεσες δυσμενείς συνέπειες και στον ψυχισμό και στο ομαλό περιβάλλον όπου διαβιώνει το τέκνο μας, αφού, ως εικός, θα εξανεμιστεί κάθε κλίμα ηρεμίας και γαλήνης με το οποίο περιβάλλεται και εντός του οποίου αναπτύσσει την προσωπικότητά του.

          Επειδή το δικαστήριό σας είναι αρμόδιο καθ` ύλην και τόπο

          Για τους ανωτέρω λόγους και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου,

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ να γίνει δεκτή η παρούσα αίτησή μου. Να ανακληθεί,   για τους ανωτέρω λόγους, η ανωτέρω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων …………. του δικαστηρίου σας. Άλλως να μεταρρυθμιστεί αυτή και να προσδιορίσει το δικαίωμα επικοινωνίας, αφού λάβει υπόψη της ανωτέρω αντικειμενικές συνθήκες και καταστάσεις ζωής του υιού μας και σε συνάρτηση με τις τρέχουσας και πιθανολογούμενες βάσιμα εξελίξεις.   Να οριστεί  προθεσμία για την άσκηση υπ` αυτού κυρίας αγωγής επικοινωνίας. Να εκδοθεί προσωρινή δ/γή, μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επι της παρούσης, με την οποία να ανασταλή η ισχύς της ανωτέρω απόφασης, άλλως, ειδικά της ανωτέρω ειδικής διάταξης-σκέλους για επικοινωνία από 1-10/8/2020, άλλως προσωρινή δ/γή απαγορεύουσα στον καθ` ου την εκτέλεση αυτής για το ανωτέρω διάστημα, άλλως τοιαύτη μεταρρυθμίζουσα τον ανωτέρω τρόπο επικοινωνίας για το ανωτέρω διάστημα μεταθέτοντας αυτόν στο μέλλον, σε συνάρτηση πάντα με τις τρέχουσες εξελίξεις της πανδημίας και το συμφέρον του τέκνου και να καταδικασθεί στην δικαστική μου δαπάνη.

                               Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

         

     ΒΡΟΝΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

               ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Παρ` Αρείω Πάγω

   Α.Μ. Δ.Σ.Κ.: 249

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013