Δικαστική συμπαράσταση. Αίτηση για αμοιβή δικαστικού συμπαραστάτη. Εκούσια δικαιοδοσία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ….

ΑΙΤΗΣΗ (ΑΚ 1631, 1682, 740.1 ΚΠολΔ)

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

…………. του …………., κάτοικο ………….,

ΠΡΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1) ……… του …………, κάτοικο ……..,  προέδρου,

2)  ……… του …….., κάτοικο ………, μέλους,

3) ………. κάτοικο ………, μέλους

Καρδίτσα ...

          Με την με αρ. …….. απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ………. (εκούσια δικαιοδοσία) εναντίον της οποίας δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο (αρ. πιστ. ……….. του κ. Γραμματέα Πρωτ. …), ο αδελφός μου ……… του …………, κάτοικος ………, τέθηκε σε καθεστώς πλήρους δικαστικής συμπαράστασης, εγώ δε διορίστηκα προσωρινός και οριστικός δικαστικός συμπαραστάτης του συμπαραστατούμενου αδελφού, ενώ ως μέλη του τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου της δικαστικής συμπαράστασης διορίστηκαν οι ………. ως πρόεδρος, αφετέρου οι ……… (αδελφή μας) και …………. του ……….. ανεψιά του συμπαραστατούμενου (και κόρη του 1ου), κάτοικος ………...

          Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση ο αδελφός μας « πάσχει από ... (βλ. και από ……… ιατρική γνωμάτευση του ειδικού νευρολόγου ………)»

          Μετά την έκδοση της άνω απόφασης και πριν ακόμη την τελεσιδικία της είχα αναλάβει τα πλήρη καθήκοντά μου δικαστικής συμπαράστασης, ασκώ δε αυτά μέχρι και σήμερα άριστα, ωφέλιμα και αποδοτικά για τα συμφέροντα του συμπαραστατούμενου αδελφού μας, σύμφωνα με τις σχετικές Πράξεις του εποπτικού συμβουλίου (ΕΣ) οι οποίες υπογράφονται απ` όλα τα μέλη του, όπως αναλυτικά κατωτέρω θα αναφέρω.

          Ο πολυαγαπημένος μου αδελφός (………..), είναι σήμερα .. ετών, διαβιοί στην ίδια ανωτέρω οικία και σύμφωνα με την από ………….. γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ ……… και τους εισηγητικούς φακέλους παροχών αναπηρίας που την συνοδεύουν (μετά από δικές μου ενέργειες, αιτήσεις, συγκέντρωση και υποβολή εγγράφων), πάσχει επαυξημένα από...

          Σύμφωνα με τον από ………. εισηγητικό φάκελο παροχών αναπηρίας της ιατρού-ειδικής νευρολόγου ………. που τον εξέτασε, πέραν της βαρείας άνοιας διαπιστώθηκε αδυναμία ....

          Την ……. εξετασθείς μετά από ενέργειές μου, από ειδικό παθολόγο Δρ ιατρό ………., ευρέθη πάσχων απ` όλα τα ανωτέρω και επιπλέον διαπιστώθηκε ότι παρά τις ανωτέρω ειδικές αναπηρίες του «έχει άριστη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα»  

           Εγώ από την άλλη, είμαι ετών 79 είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου (…….) διαμένων με την σύζυγό μου ..………..

          Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνω καθημερινά σχεδόν και πάντως σε τακτική μηνιαία βάση και θα απαιτούνται μετά βεβαιότητας και στο μέλλον στα πλαίσια των ανωτέρω καθηκόντων μου  για να περιποιηθώ τον αδελφό μου και για να φροντίσω τις ανάγκες και τις υποθέσεις του, όπως αυτές προκύπτουν από τις ανωτέρω αμφιλαφείς και ειδικές σοβαρότατες νοητικές και κινητικές αναπηρίες του, με συνεχείς και πολλές φορές καθημερινές μετακινήσεις από την ………. στα …….(απόσταση περί τα 50 χιλιόμετρα για την απλή μετάβαση), αλλά και σε άλλα μέρη όπως Νοσοκομεία, είναι οι εξής:

          Κανονίζω τις τακτικές και έκτακτες πολλαπλές και συχνές ιατρικές του εξετάσεις και παρίσταμαι σ` αυτές από τους θεράποντες ιατρούς του διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ουρολόγου που προβαίνει στην αλλαγή καθετήρα, νευρολόγου, δερματολόγου κλπ, που πραγματοποιούνται  στην οικία του αδελφού μου λόγω αδυναμίας μετακίνησης  και προβαίνω στις πληρωμές τους μεταβαίνοντας στα ιατρεία τους, ενώ φροντίζω και για τις μικροβιολογικές του εξετάσεις και λήψη αποτελεσμάτων, με επίσκεψη του μικροβιολόγου στο σπίτι τα οποία προωθώ στους θεράποντες κάθε φορά ιατρούς του και εν γένει επιμελούμαι και παρακολουθώ την εξέλιξη της κατάστασης υγείας, εξετάσεων και θεραπείας του με τη λήψη των αναγκαίων φαρμάκων πάντα σε συνεννόηση με τους ιατρούς του, ιδιώτες ή του Δημοσίου στα πλαίσια εξετάσεών του από Υπηρεσίες για λήψη των δικαιούμενων βοηθημάτων,  εκτελώ δε τις συστάσεις τους κάθε φορά για την αγορά και χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων και εξετάσεων για κάθε πάθησή του (ουρολογικά, νευρολογικά, δερματολογικά κλπ). Φροντίζω για τις φυσικοθεραπείες του που πραγματοποιούνταν επίσης στην οικία,  ενώ φροντίζω σε τακτά διαστήματα και για την εξέταση μέσω μικροβιολογικών εξετάσεων αίματος για αποκλεισμό της μόλυνσής του με τον cοvid-19.

          Σε έκτατα δε περιστατικά επιδείνωσης της υγείας του, όπως αναλυτικά θα αναφερθεί, τον μεταφέρω στο Νοσοκομείο αλλά και στα κατάλληλα Ιατρικά κέντρα μένοντας συνεχώς μαζί του και προσφέροντας κάθε δυνατή φροντίδα και υπηρεσία σ` αυτόν ως συνοδός του κανονίζοντας την εισαγωγή του, την νοσηλεία του, την εξέταση και επίσκεψη των ιατρών, την πρόσληψη νοσοκόμων κλπ.

          Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του ...τον μετέφερα στον ΓΝ…. όπου και παρέμεινε νοσηλευόμενος επι 5νθήμερο λόγω σοβαρότατου προβλήματος .... Παρέμεινα δε δίπλα του (με ελάχιστες ώρες ξεκούραση όταν με αντικαθιστούσε η σύζυγός μου) παρέχοντάς του κάθε δυνατή φροντίδα, ενώ τόσο πρίν όσο και μετά την έξοδό του, ερχόμουν σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς του και φρόντιζα για την λήψη των φαρμάκων και των εξετάσεών του.

           Το ίδιο συνέβη και τον Σεπτέμβριο ...ότε και εισήχθη για εγχείρηση στο …… όπου και νοσηλεύτηκε επι 3ημερο, δηλ. φρόντισα και οργάνωσα με συνεχείς μετακινήσεις και συνεννοήσεις με τους ιατρούς και τα άνω ιατρικά κέντρα και με την φυσική μου παρουσία, την εισαγωγή, παραμονή αλλά και την ομαλή εξέλιξη της υγείας του στο μετεγχειρητικό στάδιο.

          Σημειώνεται ότι εξ` αιτίας της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης υγείας του και των ανωτέρω αναπηριών του που απαιτεί 24ωρη ειδική φροντίδα, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα μέσα του .... την πρόσληψη οικιακής βοηθού η οποία διαβιοί στην οικία (εσωτερική) και η οποία τον περιποιείται στην ατομική του φροντίδα καθημερινά, κρατά το σπίτι καθαρό, μαγειρεύει και φροντίζει για την λήψη των φαρμάκων του και με την οποία έχω καθημερινή επικοινωνία για όλα όσα συμβαίνουν, όσες φορές φυσικά δεν μεταβαίνω .... Για το λόγο αυτό επιμελούμαι και για την μηνιαία πληρωμή της μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

          Για την αξιολόγηση της αναπηρίας του είτε από την ανωτέρω αναφερθείσα Δ/νση, είτε και από κάθε άλλη Υπηρεσία, έτσι ώστε να λαμβάνει και τα σχετικά επιδόματα, φροντίζω και λαμβάνω τις σχετικές γνωματεύσεις των ιατρών και απευθύνομαι με αιτήσεις μου, χειρόγραφες ή/και ηλεκτρονικές στην αρμόδια Υπηρεσία ΕΦΚΑ … (Δ/νση Ιατρικής Αξιολόγησης), υπογράφω κάθε σχετικό έγγραφο και εν γένει συμπράττω σε ό,τι μου ζητηθεί για να είναι πλήρης ο εισηγητικός φάκελος αναπηρίας των διαφόρων ειδικοτήτων (προσκόμιση και συμπλήρωση εγγράφων, ηλεκτρονικές αναρτήσεις κλπ). Μετά δε την γνωστοποίηση αποτελεσμάτων αναπηρίας (βλ. από …….. της άνω Υπηρεσίας), απευθύνομαι και στην αρμόδια υπηρεσία (...) για την λήψη του δικαιούμενου υπ` αυτού επιδόματος και δια τούτο μεταβαίνω στην υπηρεσία, υπογράφω τις σχετικές αιτήσεις, προσκομίζω τα αιτηθέντα έγγραφα (ταυτότητα, ΑΜΚΑ, εκκαθαριστικά κλπ, αλλά και ηλεκτρονική μορφή τις ακτινογραφίες και έγγραφα του ιατρικού του φακέλου) και εν γένει ενεργώ όλη την διαδικασία που απαιτείται κάθε φορά έτσι ώστε να λάβει τα δικαιούμενα ή να συμπληρωθούν αυτά. 

          Στα πλαίσια αυτά, φρόντισα να διεκδικήσει με ομαδική αγωγή από το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ό,τι δικαιούται σε επιστροφές της μείωσης της σύνταξής του και σε ποσοστό επικουρικής σύνταξης και επιστροφής αναδρομικά, κρατήσεων και προς τούτο προέβην σε έρευνα για ανάθεση σε δικηγόρο στην Αθήνα, όπου και μετέβην επανειλημμένα,  στην προσκομιδή όλων των εγγράφων για να ευδοκιμήσει η αίτησή του και εν γένει ενήργησα όλες τις απαραίτητες πράξεις προς τούτο με συνεχείς μετακινήσεις, επισκέψεις, συζητήσεις, συγκέντρωση εγγράφων κλπ.

          Μετέβην επανειλημμένα και μεταβαίνω στο Γ.Λογιστήριο του κράτους στην Αθήνα προς λήψη των σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται κάθε φορά για την χορήγηση των ανωτέρω επιδομάτων αναπηρίας, σχετικά με το ότι δεν λαμβάνει ή δεν δικαιούται να λαμβάνει επιδόματα του Δημοσίου.

          Σε συνεργασία με τον λογιστή …….., φροντίζω για την τακτοποίηση κάθε υποθέσεως του με το Δημόσιο, όπως δηλώσεις ΕΝΦΙΑ, εισοδημάτων κλπ και προς τούτο συγκεντρώνω τα σχετικά έγγραφα, υπογράφω τις σχετικές δηλώσεις, αιτήσεις και παν ό,τι απαραίτητο, αναρτώ τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικά κλπ. Για όσες δε οφειλές προκύπτουν, όπως βεβαιωμένες οφειλές Δ.Ο.Υ, προχωρώ στην εξόφλησή τους μέσω τραπεζών εμπρόθεσμα και χωρίς πλημμέλειες. Επίσης διεκπεραιώνω και όλες τις σχετικές συναλλαγές και με κάθε άλλη Αρχή και Υπηρεσία, όπως και με τον Δήμο και μάλιστα εντελώς πρόσφατα ...ανηύρον στην οικία του ......τα οποία και παρέδωσα στην Αστυνομία …….. και διενεργείται προανάκριση, μετά βεβαιότητας δε θα κληθώ να καταθέσω τουλάχιστον στην προδικασία (εάν δεν ασκηθεί δίωξη και εναντίον μου). 

          Για την καταχώρηση δε της ακίνητης περιουσίας του στο Κτηματολόγιο …….. και ………., προβαίνω σε συγκέντρωση των τίτλων ιδιοκτησίας από υποθ/κεια, έλαβα ένορκη βεβαίωση μάρτυρα σε συμβ/φο ……… για τα ακίνητα χωράφια, όρισα μηχανικό για την υποβολή του φακέλου και την διεκπεραίωση και προέβην στην πληρωμή των σχετικών δικαιωμάτων και παραβόλων.

          Στα πλαίσια της καθημερινής σχεδόν μου ενασχόλησης με την συγκέντρωση και πληρωμή των, πάσης φύσεως λογαριασμών, οφειλών και εκκρεμοτήτων του από κάθε αιτία, προέβην και στην τακτοποίηση και πληρωμή των χρεών της θανούσης το .... συζύγου του ……… καταβάλλοντας στην Δ.Ο.Υ …….. τον .... σύμφωνα με το σχετικό πίνακα οφειλών της, ενώ προέβην σε κάθε ενέργεια για την λήψη εξόδων κηδείας αυτής από τον ΕΦΚΑ …….. για τα οποία η αρχική του αίτηση απερρίφθη ως εκπρόθεσμη, αλλά μετά από ένστασή μου στις αρχές του ..... εγκρίθηκαν και κατατέθηκαν στον λογαριασμό του. Προς τούτο συγκέντρωσα όλα τα αναγκαία έγγραφα από τις υπηρεσίες και ιδιώτες τα οποία και υπέβαλα αρμοδίως με τις σχετικές αιτήσεις, πιστοποιητικά κλπ.

          Επίσης προβαίνω, με ανάθεση σε τρίτους τεχνίτες,  στις επισκευές και συντηρήσεις της οικίας και διαφόρων πραγμάτων εντός αυτής όπως αλλαγές κλειδαριάς κουζίνας και γκαράζ, επισκευή πλυντηρίου ρούχων αλλά και άλλων ηλεκτρικών συσκευών κλπ, εγκατάστασης αερίου κλπ και μετέχω και στις γενικές συνελεύσεις της πολυκατοικίας όπου διαμένει (τελευταίο θέμα ήταν η επισκευή ταράτσας). Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ήτοι την ....., συνέταξα και έγγραφη πλήρη απογραφή όλων των πραγμάτων που ευρίσκονται στην οικία του –οικοσκευή, κάτωθι της οποίας  αιτήθηκα, έλαβα και επεσύναψα και το έντυπο Ε9 της ακίνητης περιουσίας του.

          Όλα τα ανωτέρω όπως είναι φυσικό λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης σοβαρής αναπηρίας του αδελφού μου, αλλά και τις πολλαπλές και διαφορετικές ενέργειες που απαιτούνται κάθε φορά προς αντιμετώπιση των προσωπικών, οικονομικών και περιουσιακών του αναγκών, απαιτούν την καταβολή καθημερινά σχεδόν από μένα σημαντικού χρόνου, κόπου και σωματικών δυνάμεων, αλλά και εξάντληση των γνώσεων και των ικανοτήτων μου, λαμβανομένης υπόψη και της ηλικίας μου προκειμένου η συμπαράστασή μου να είναι ουσιαστική, χρηστή και ωφέλιμη για τον αδελφό μου.

          Ωστόσο οι ενέργειες μου και παροχή υπηρεσιών μου στα πλαίσια των καθηκόντων μου, δεν περιορίζονται στα ανωτέρω.

          Για όλες τις ανωτέρω ενέργειες και πράξεις μου άρχισα αμέσως να τηρώ σχετικό βιβλίο στο οποίο ανά μήνα, με αρχή από τον Απρίλιο του ...., καταχωρώ με την μορφή στηλών, αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα του κάθε μήνα δηλ. το ποσό τους, την ημερομηνία τους, αλλά και την αιτιολογία τους αναλυτικά (ενώ όπου παρίστατο ανάγκη για ειδικότερες αιτιάσεις, προβαίνω και στην σχετική σημείωση κάτωθι αυτών), καθώς και το σύνολο τους και μεταφέρω το όποιο λογιστικό υπόλοιπο, στον επόμενο μήνα.

          Ειδικότερα, για όλο αυτό το διάστημα (......) στην μεν στήλη «ΕΣΟΔΑ» καταχωρώ τα ποσά από την τράπεζα και δη από τον λογαριασμό του συμπαραστατούμενου αδελφού μου, δηλ. χρήματα από την περιουσία του που απαιτούνται για την κάλυψη των δαπανών του (βλ. κατωτέρω), στην δε στήλη «ΕΞΟΔΑ» κάθε ποσό που δαπανάται για τις υποχρεώσεις, ανάγκες του και υποθέσεις του, όπως ενδεικτικά, δαπάνες για φάρμακα και παραφαρμακευτικά είδη, για εξετάσεις, αμοιβές ιατρών, αγορά ειδών διατροφής, αγορά ειδών οικιακής χρήσης, κοινόχρηστα και εν γένει δαπάνες και λογαριασμοί ΔΕΚΟ της οικίας όπου διαμένει, αμοιβή οικιακής βοηθού, αμοιβή δικηγόρου για διάφορες υποθέσεις του, αμοιβή μηχανικού κλπ.

          Άπασες οι ανωτέρω εγγραφές-καταχωρήσεις, συνοδεύονται από   τα σχετικά παραστατικά, τα οποία συγκεντρώνω ανελλιπώς και ομαδοποιώ και τα οποία ελέγχονται και καταχωρούνται με μορφή εσόδων-εξόδων στο σχετικό βιβλίο ανελλιπώς για κάθε μήνα για όλη τη διάρκεια της διαχείρισης και το οποίο θεωρείται, ελέγχεται και εγκρίνεται επίσης από τα μέλη του Εποπτικού Συμβούλιου.

           Για το λόγο αυτό διατηρώ σχεδόν καθημερινά ενημερωμένο το ανωτέρω βιβλίο και αρχειοθετώ κάθε σχετικό έγγραφο αποδείξεων είτε από τις αναλήψεις είτε από τις δαπάνες χωρίς ελλείψεις ή ασάφειες, προκειμένου να καθίσταται ευχερής ο άμεσος έλεγχος κάθε στιγμή. Επίσης συντάσσω προϋπολογισμό ετησίων δαπανών ο οποίος είναι αναλυτικός με πλήρη αναφορά και αιτιολογία των δαπανηθησόμενων ποσών.

          Για όλες τις ανωτέρω ενέργειές μου (καταγραφές, καταχωρήσεις κλπ), όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιώ κάθε γνώση λογιστικής που διαθέτω έτσι ώστε να προκύπτει αναμφισβήτητα η σαφής και καθαρή εικόνα της διαχείρισής μου.

          Φυσικά, υπόκειμαι ανελλιπώς για όλο το χρονικό διάστημα από τον διορισμό μου μέχρι και σήμερα σε ελέγχους των ενεργειών μου ως δικαστικός συμπαραστάτης και εν γένει της διαχείρισης, για τους οποίους συντάσσεται και υπογράφεται κάθε φορά απ` όλα τα μέλη του Συμβουλίου έγγραφο πρακτικό-Πράξη στο οποίο όχι απλά δηλώνεται απ` όλα τα μέλη ότι δεν προέκυψε ποτέ οποιασδήποτε μορφής έλλειμμα ή άλλο έστω και μικρό πρόβλημα, αλλ` αντίθετα εκφράζονται οι ευχαριστίες τους για την ιδιαίτερη επιμέλεια που επιδεικνύω στην άσκηση των καθηκόντων μου και για τη συνετή διαχείριση των υποθέσεων προς όφελος και το συμφέρον του αδελφού μας, όπως κατωτέρω θα αναφερθεί ειδικότερα, τον οποίο υπεραγαπώ και μας συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί αγάπης, συμπόνιας και στοργής. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και πρίν τον διορισμό μου, εγώ πάλι φρόντιζα γι` αυτόν και τις υποθέσεις του ιδίως μετά το .... οπότε και πέθανε η σύζυγός του ………… και εγώ ήμουν που ξεκίνησα από τον Οκτώβριο του .....τις διαδικασίες να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση, όταν πλέον η υγεία του είχε κλονιστεί σε τέτοιο σημείο που ήταν αδύνατη οποιαδήποτε αυτογνώμων ενέργεια από μέρους του.

          Τα έσοδα του ....προέρχονται από ......

          Η αποτίμηση της χρηματικής του κατάστασης έχει ως εξής:....

        Με την σχετική από ……… πράξη του ΕΣ εξουσιοδοτήθηκα ομόφωνα όχι μόνο για την ανάληψη χρημάτων από λογαριασμούς του αδελφού μου, αλλά και για όλες τις τραπεζικές εργασίες (καταθέσεις, μεταφορές, προθεσμιακές καταθέσεις κλπ) αλλά και για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, ΟΤΑ κλπ, ενώ με την από …… όμοια, ανανεώθηκε εκ νέου η ανωτέρω εντολή και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για την συνέχιση των αυτών εργασιών και καθηκόντων μου,

          Με άλλη από ……- σχετική πράξη του ΕΣ και προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα περιορισμού των αναλήψεων λόγω capitals controls για να καλυφθούν οι ανάγκες του αδελφού μου άνω των …..€/μήνα, εξουσιοδοτήθηκα να μεταφέρω χρήματα από λογαριασμό του, σε άλλον κοινό λογαριασμό, ενώ με την από ….. νέα πράξη του ΕΣ εξουσιοδοτήθηκα να μεταφέρω σταδιακά σε λογαριασμό του (από προθεσμιακή κατάθεση που τηρεί ο αδελφός μου), το ποσό των ……€ για να σχηματιστεί ένα αποθεματικό για την κάλυψη αποκλειστικά των ιατρικών αναγκών του, ενώ με την από .... νεώτερη πράξη έλαβα την εντολή να επαναφέρω τα χρήματα στον ατομικό του λογαριασμό, πράγμα που έγινε την ....

          Η ακίνητη περιουσία του είναι η εξής:.....

          Από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, να λαμβάνω ως  αποζημίωση-αμοιβή το ποσό των …€/μήνα στο οποίο περιλαμβάνονται και όλα τα έξοδα μετακινήσεων μου στα πλαίσια των αναγκαίων μεταβάσεων για την εκπλήρωση αυτών, καθόσον όπως ειπώθηκε διαμένω στην …………, δηλ. σε ημιορεινό χωριό περί τα 20 χλ. Νδ της ……….., η οποία απέχει από τα ………., άλλα 25 χιλιόμετρα περίπου.

          Αυτό συμφωνήθηκε γιατί άπαντες ομόφωνα αναγνώρισαν και αποδέχθηκαν ότι αυτή η αμοιβή είναι εύλογη και δίκαιη και ανάλογη με τους κόπους που καταβάλλω καθημερινά για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου, ανάλογη με την συνέπεια, ποιότητα και αρτιότητα των παρεχομένων καθηκόντων μου, με το πολυσχιδές και υπεύθυνο των ενεργειών και καθηκόντων μου, το μέγεθος της περιουσίας του αδελφού μας και φυσικά ανάλογο της σοβαρής κατάστασης υγείας του και της αναπηρίας του, η οποία χρήζει εκτεταμένης και συνεχούς πολυδιάστατης φροντίδας. Δηλ. αποδέχθηκαν ότι αυτή δικαιολογείται απ` όλες τις ανωτέρω περιστάσεις αφορώσες το πρόσωπο, τις ειδικές ανάγκες του και την ευρύτητα των υποθέσεων που έπρεπε να ικανοποιηθούν.

          Για το λόγο αυτό όλοι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί δαπανών που συνέτασσα και υπέβαλλα εγγράφως πάντα (Μάιο κάθε έτους) προς έγκριση στο Συμβούλιο, περιείχαν και το ανωτέρω κονδύλιο αμοιβής μου κατά τα συμφωνηθέντα ήτοι …€/μήναΧ12=…..€/έτος και εγκρίνονταν ομόφωνα απ` αυτό άνευ ουδεμίας επιφύλαξης, με την ιδιόχειρη και ιδιόγραφη υπογραφή των μελών κάθε φορά.

          Αλλά και στο ανωτέρω βιβλίο όπου και καταχωρώ τα μηνιαία έσοδα και έξοδα, στα τελευταία αναγράφονταν και το κονδύλιο αυτό ως δαπάνη δηλ. «αποζημίωση, έξοδα κίνησης συμπαραστάτη», επ` αυτού δε  του βιβλίου και μετά από γενόμενο έλεγχο, τα μέλη του Ε. Σ την … ενέκριναν και πάλι με την ιδιόχειρη υπογραφή τους «όλες τις δαπάνες που έγιναν από ......

          Επιπλέον, για όλο το διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μου μέχρι και σήμερα ελέγχομαι τακτικά από τα μέλη του ΕΣ και συντάσσεται προς τούτο και η σχετική Πράξη που υπογράφεται απ` αυτούς. Έτσι συντάχθηκαν οι από …. Πράξεις στις οποίες ρητά αναγράφεται ότι άσκησα τα καθήκοντά μου «απολύτως ορθά και σύμφωνα με όλους τους κανόνες χρηστής διοίκησης, ότι ουδέν έλλειμμα υπάρχει/προκύπτει μέχρι σήμερα από τον ως άνω υποβληθέντα αναλυτικό έγγραφο λογαριασμό και των επισυναπτόμενων εγγράφων/παραστατικών που αφορούν στα έσοδα και στις δαπάνες από οποιαδήποτε αιτία» και έτσι το ΕΣ «εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον ………. για την ιδιαίτερη επιμέλεια και συνετή διαχείριση που ο τελευταίος επέδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του…»

           Ωστόσο από τα τέλη του ...., ο αδελφός μου και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ……. άρχισε, όχι τυχαία, να προκαλεί προβλήματα στα καθήκοντα μου με προφανή αλλά και δηλωμένο σκοπό να με απομακρύνει από την ανωτέρω νόμιμη θέση μου και συγκεκριμένα,   άρχισε, με αφορμή άλλες κτηματικές διαφορές της πατρικής περιουσίας, να επιδιώκει προσωπικά και όχι με αποφάσεις και των λοιπών μελών του ΕΣ, τον έλεγχό μου, να με διαβάλλει στα λοιπά μέλη αφήνοντας υπόνοιες περί μη νόμιμης εκπλήρωσης των καθηκόντων μου και ζητώντας εξουσιοδοτήσεις για να προβεί τάχα σε προσωπικό έλεγχο, τις οποίες η αδελφή μου αρνήθηκε. Στις σχετικές δε διαμαρτυρίες μου απάντησε ότι «θα με ταράξει στους ελέγχους», με μόνο σκοπό να με εξαναγκάσει στην παραίτησή μου και να αναλάβει ο ίδιος την διαχείριση (όχι απαραίτητα και την συμπαράσταση) της περιουσίας του αδελφού μου. Πράγματι από τις αρχές της ανάληψης των καθηκόντων μου ζητούσε ξεκάθαρα, επανειλημμένα και πιεστικά να πάρουμε τα χρήματα από τους λογαριασμούς του αδελφού μας.  Έτσι ενώ μέχρι και τον Μάιο του .... συνέχιζα να ασκώ κανονικότατα τα καθήκοντα μου όπως και πριν επ` ωφελεία του αναπήρου αδελφού μου, ο ανωτέρω αδελφός μου …………, αρνήθηκε αδικαιολόγητα και άνευ εξηγήσεων, έστω και προσχηματικών, να εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό δαπανών για την περίοδο από ...τον οποίο απέστειλα προς έγκριση εγκαίρως την ...

          Συγκεκριμένα, όπως και κάθε χρόνο την ίδια εποχή, συνέταξα και ζήτησα από το ΕΣ την έγκριση του άνω προϋπολογισμού (με αποστολή του στον ίδιο ως προέδρου αυτού), στον οποίο, όπως και κάθε χρονιά μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονταν και το ποσό των ...€ ως  δαπάνη για την αμοιβή-αποζημίωση του συμπαραστάτη.

          Την ...,  σε συνάντησή μας πρωινή ώρα στην οικία του συμπαραστατούμενου αδελφού μας στα …………, μου ενεχείρισε την από …… πράξη του ΕΣ υπογεγραμμένη από τον ίδιο και το έτερο μέλος-κόρη του ……….., αλλά όχι και από το τρίτο μέλος την αδελφή μας …………, σύμφωνα με την οποία, επειδή η ανωτέρω απόφαση διορισμού μου ….. δεν είχε ορίσει αμοιβή «ο προϋπολογισμός ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ και αποφασίζεται να συνταχθεί εκ νέου έχοντας στον .....ως δαπάνη εξόδων κίνησης μόνο τα καύσιμα του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα είκοσι ευρώ (20€) για κάθε φορά που μετακινείται…συνολικά έξοδα για ένα έτος δηλαδή από .....». Ωστόσο στις αιτιάσεις μου ότι το ανωτέρω ποσό αμοιβής-αποζημίωσης, όχι μόνο έχει συμφωνηθεί από την αρχή, όχι μόνο καταβάλλεται ανελλιπώς, αλλά και ότι είναι απολύτως ανάλογο των κόπων, της φροντίδας, των πολυσχιδών ενεργειών μου και των ειδικών αναγκών αναπηρίας και πολλών υποθέσεων του συμπαραστατούμενου, ουδέν απάντησε.

          Δήλωσα δε μετά ταύτα την άμεση και σαφή διαφωνία μου και επιφυλάχθηκα να προσφύγω δικαστικά, καθόσον η ανωτέρω απόφαση είναι προσχηματική, αυθαίρετη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι σήμερα ανωτέρω έγγραφη και ομόφωνη συμφωνία του ΕΣ για καταβολή αμοιβής …..€ /μήνα που είναι απολύτως δικαιολογημένη με βάση τις ειδικές ανάγκες αναπηρίας, συνθήκες και περιστάσεις που αναπτύχθηκαν και οπωσδήποτε δεν υπεγράφη και από το έτερος μέλος του Συμβουλίου, αδελφή μας ………… που εξέφρασε τις ρητές αντιρρήσεις της.

          Παράλληλα μου ζήτησε και έλαβε όλα τα βιβλία και έγγραφα για έλεγχο, για τον οποίο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζω εάν διενεργήθηκε από κάποιον, ούτε ποιο είναι το αποτέλεσμά του, καθόσον ουδέν έγγραφο ενημέρωσης ετέθη στην διάθεσή μου περί αυτού.

          Επειδή είναι φανερό ότι εν` όψει της κατάστασης υγείας του αδελφού μου η οποία βαίνει επιδεινούμενη προκαλώντας έτσι την ανάγκη επίτασης των φροντίδων μου και για το μέλλον σε συνδυασμό με το σύνολο των ανωτέρω πολυσχιδών και αδίρητων ειδικών αναγκών και υποθέσεών του ως εκ της αναπηρίας του, που πρέπει να τακτοποιούνται καθημερινά και ανελλιπώς, μετά βεβαιότητας και για το μέλλον θα παρίσταται ανάγκη αντικειμενικά και θα παρέχω αφειδώς τις ανωτέρω υπηρεσίες μου, φροντίδα, κόπους, χρόνο και σωματικές δυνάμεις, γνώσεις και ικανότητά μου για την ευόδωση των σκοπών της συμπαράστασης και την εκπλήρωση των καθηκόντων μου επ` ωφελεία του, όπως άλλωστε έπραξα και πράττω μέχρι και σήμερα απολύτως ορθά, χωρίς πλημμέλειες και με ψηλό αίσθημα ευθύνης.

          Επειδή συνεπώς με βάση τις ανωτέρω πραγματικές περιστάσεις και συνθήκες που αναπτύχθηκαν και ομολογούνται γιατί προκύπτουν από έγγραφα και οι οποίες αφορούν α) τις εφ` ορου ζωής πλέον ειδικές και απαιτητικές συνθήκες ζωής και υγείας του πρόσωπου του αδελφού μου ως εκ των πολλαπλών αναπηριών του και δια τούτο την ανάγκη ούλωσης και ικανοποίησής τους και για το μέλλον, η οποία συνεπάγεται ως εικός, την καταβολή κόπου, χρόνου και σωματικών δυνάμεων για τον συμπαραστάτη και για το μέλλον, β) το μέγεθος της περιουσίας του και τις εξ` αυτής υποχρεώσεις ορθής διαχείρισης, γ)  το πρόσωπό μου, τις συνθήκες ζωής μου, τις μέχρι τώρα άμεμπτες ενέργειές μου ως δικαστικού συμπαραστάτη, τις επιμελέστατες πράξεις φροντίδας, επιμέλειας και διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης και ανάγκης του αδελφού μου και μάλιστα με καταβολή κόπου, ενεργειών, δυνάμεων και χρόνου που ξεπερνούν το αντικειμενικό μέτρο επιμέλειας και ενεργειών ενός μέσου συνετού συμπαραστάτη υπο τις ίδιες συνθήκες και περιστάσεις γιατί πρόκειται όχι μόνο για πολυσχιδείς, απαιτητικές και σοβαρότατες ενέργειες με διακύβευμα την ζωή και την περιουσία του αδελφού μου, αλλά και γιατί εκτελούνται απολύτως ορθά, με συνέπεια και πλήρη διαφάνεια, γεγονότα που φανερώνουν και τις γνώσεις μου και ικανότητά μου να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου και δ) την  έγγραφη συμφωνία περί καταβολής αμοιβής ποσού ….€/μήνα στον συμπαραστάτη, ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ακριβώς επειδή γίνονται αποδεκτοί από το ΕΣ ομόφωνα οι ανωτέρω λόγοι δικαιολόγησης της και η συνεπεία τούτων τηρηθείσα μέχρι σήμερα πρακτική καταβολής τους άνευ εξαιρέσεων ή άλλων επιφυλάξεων, αλλ` αντίθετα με ευχαριστίες από μέρους τους για την  άψογη και αποδοτική εκτέλεση των καθηκόντων μου σε μία τόσο δύσκολη και ειδική περίπτωση ε) το γεγονός ότι τα έσοδα και περιουσία του επαρκούν για την καταβολή του άνω ποσού αμοιβής όπως άλλωστε είναι εμφανές μέχρι σήμερα, καθόσον καταβάλλονται με ομόφωνη απόφαση μετά από προϋπολογισμό και αφού έχουν ληφθεί υπόψη τα έσοδα του χωρίς φυσικά να στερείται αυτός τίποτα, όπως ήδη πολλαπλώς έχει βεβαιωθεί αυτό τόσο από τα μέλη του ΕΣ όσο και από τρίτους (βλ.  ανωτέρω από … γνωμάτευση στ) το ότι τα έσοδα μου προέρχονται μόνο από την σύνταξή μου η οποία είναι …€, ενώ διαθέτω το 50% εξ` αδιαιρέτου με την σύζυγό μου ισόγειου διαμερίσματος στην …….. 80τμ που χρησιμοποιεί ο υιός μας ως αρχιτεκτονικό γραφείο και το 100% ισογείου οικίας με υπόγειο 140τμ  στο χωρίο ……….. όπου μένω μόνιμα νόμιμη συντρέχει περίπτωση το Δικαστήριό σας κατ` εφαρμογή ων άρθρων 1631 και 1682 ΑΚ να μου ορίσει για το μέλλον ως αμοιβή συμπαραστάτη το ποσό των ….€/μήνα

          Επειδή, και ανεξάρτητα από την δεσμευτικότητα για το δικαστήριό σας,  έχω ζητήσει την γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου για το ανωτέρω ζήτημα της αμοιβής μου, καθόσον αιτήθηκα από τα μέλη του ΕΣ ( με αίτησή μου που επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή) την σχετική γνωμοδότηση. Ωστόσο όπως ειπώθηκε ήδη με την ανωτέρω απόφαση από ……., υπογραφείσα μόνο από τα δύο μέλη, κατά τρόπο οριστικό αρνούνται ήδη αυτή, την απορρίπτουν και δεν την αποδέχονται, παρά το ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου μέχρι και την ....., αποδέχονταν ομόφωνα αυτή η οποία και καταβάλλονταν σε εμένα, οπότε και είναι ήδη δεδηλωμένη η οριστική άρνησή τους και συνεπώς έχω άμεσο, υπαρκτό και ενεργό έννομο συμφέρον να καθοριστεί αυτή από το Δικαστήριό σας κατά τις ανωτέρω διατάξεις, τόσο μάλλον καθόσον με την ανωτέρω απόφαση διορισμού μου ……./2017 ΜΠρ…., δεν είχε οριστεί αμοιβή για τον συμπαραστάτη, κάτι που όπως αναφέρθηκε χρησιμοποιείται και ως η αιτιολογία στην ανωτέρω απόφαση του ΕΣ για την άρνηση καταβολής της πλέον για το μέλλον.

          Επειδή εξακολουθώ να παρέχω αφειδώς, παρά τα ανωτέρω, τις υπηρεσίες και φροντίδα μου στον συμπαραστατούμενο και να εκτελώ τα νόμιμα καθήκοντά μου ως δικαστικός συμπαραστάτης μέχρι και σήμερα αδιάλειπτα και επ` ωφελεία του ιδίου και της περιουσίας του, χωρίς να έχω παραιτηθεί ή κατ` άλλο τρόπο ανακληθεί ο διορισμός μου.

          Επειδή συνεπώς η αίτησή μου είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής, το δε δικαστήριό σας αρμόδιο καθ` ύλην και τόπο (740.1 ΚΠολΔ)

          ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ: Να γίνει δεκτή η παρούσα. Να οριστεί η αμοιβή μου ως δικαστικού συμπαραστάτη κατά τα ανωτέρω στο ποσό των ….€/μήνα για το μέλλον, αρχής γενομένης από την …., άλλως από την κατάθεση της παρούσης καταβλητέα από την περιουσία του συμπαραστατούμενου, να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη εις βάρους του υπαιτίου για την διεξαγωγή της παρούσης ανωτέρω προέδρου του ΕΣ, άλλως εις βάρος της περιουσίας του συμπαραστατούμενου. Να οριστεί από το δικαστήριό σας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο η κλήση προς συζήτηση ή η γνωστοποίηση της παρούσης στους ανωτέρω ή και σε κάθε τρίτον.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013