Υποχρεώσεις ΤΟΕΒ σε ΓΟΕΒ.Ετήσιες στρεμματικές εισφορές. Πώς καθορίζονται. Υπόχρεοι καταβολής τα ωφελούμενα ΤΟΕΒ. Εξυπηρετούμενα έργα και εγγραφή στον προϋπολογισμό ΓΟΕΒ. Νομοθετικό πλαίσιο και αναγκαστική είσπραξη οφειλών.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) ...

ΚΑΤΑ

Του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Σ....

 

          Εις απάντηση του με αρ. ... εγγράφου σας, με το οποίο αιτείστε την καταβολή των εν αυτή αναφερόμενων ποσών ( στρεμματική εισφορά), ως ετήσια εισφορά έτους 2022, με βάση την σχετική απόφαση του ΔΣ σας και προς το σκοπό της σύννομης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας, σας γνωστοποιούμε και αιτούμαστε τα εξής ήτοι:

1) από ποια συγκεκριμένη νομική διάταξη πηγάζει η υποχρέωσή μας για ετήσια στρεμματική εισφορά, και πώς αυτή κατά νόμω καθορίζεται καθ` ύψος-ποσοστό.  Και ναι μεν κατ` άρθρο 43 ΒΔ 1959 (ΦΕΚ Α` 243) ορίζεται, ότι « Εις τα έσοδα των Γ.Ο.Ε.Β. περιλαμβάνονται, εφ` όσον προβλέπονται υπό του Καταστατικού: α) τα δικαιώματα εγγραφής των Τ.Ο.Ε.Β., ως και άλλων νομικών ή φυσικών προσώπων μη εντεταγμένων εις ΤΟΕΒ, β) αι πάσης φύσεως εισφοραί μελών και τρίτων, γ) αι τυχόν άμεσοι ή έμμεσοι επιδοτήσεις του Δημοσίου και δάνεια και δ) πάσα άλλη πρόσοδος περιερχομένη νομίμως εις τον Οργανισμόν.», και κατ` άρθρο 47 του ιδίου ΒΔ ορίζεται, ότι «Αι αποφάσεις των Γ.Ο.Ε.Β., αι σχετικαί με την συμμετοχήν εις τας δαπάνας αυτών των εν τη περιοχή δικαιοδοσίας των Τ.Ο.Ε.Β. (ύψος των εισφορών τρόπος και χρόνος καταβολής αυτών), κοινοποιούνται εις τους ενδιαφερομένους Τ.Ο.Ε.Β. δύο μήνας τουλάχιστον προ της ψηφίσεως των ετησίων προϋπολογισμών…» και συνεπώς προκύπτει ότι δια αποφάσεώς σας καθορίζονται οι εισφορές, πλην όμως τούτα αφορούν στο τρόπο δια του οποίου περιλαμβάνονται αυτές ως έσοδα στον προϋπολογισμό. Γενεσιουργός δηλ. αιτία της επιβολής εισφορών αλλά και του ύψους αυτών δεν είναι η απόφαση σας, αλλά ο νόμος....

Απλά με την απόφασή σας περιλαμβάνονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό, όσα ο νόμος έχει προκαθορίσει ως τέτοια και επιπλέον με την απόφασή σας εξειδικεύεται-καθορίζεται το ύψος αυτών, ο χρόνος καταβολής, ήτοι εφάπαξ ή όχι κλπ, διότι, όπως και κατωτέρω θα αναφερθεί, αυτές οι στρεμματικές εισφορές-έσοδα, συναρτώνται άμεσα με την αποδιδόμενη ωφέλεια από εσάς ωφέλεια, οπότε και σύστοιχα συναρτάται και με το ύψος και το χρόνο της εκτέλεσης έργων εκ των οποίων θα παραχθεί αυτή για εμάς.  Άλλο λοιπόν το ζήτημα των νομίμων υποχρεώσεών μας που επιβάλλεται από συγκεκριμένη διάταξη νόμου για πληρωμή σε εσάς συγκεκριμένων ποσών ως εσόδων και άλλο το ζήτημα του καθορισμού με απόφασή σας του τρόπου με τον οποίο θα εξειδικευτεί αυτή η υποχρέωση σε συνάρτηση πάντα μα την αποδιδόμενη ωφέλεια

2) Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΝΔ 3881/ 1958) «15.-  1.  Πόροι  των  O.E.B.  είναι  αι  κατά  το  άρθρ.  10 στρεμματικαί εισφοραί και τέλη,  τα  αρδευτικά  τέλη  ή  το  αντίτιμον χρήσεως αρδευτικού ύδατος, τα κατά την παρ. 1ε` του άρθρ. 14 μισθώματα και  δικαιώματα,  το  προϊόν  δανείων του Δημοσίου ή ετέρων πιστωτικών Ιδρυμάτων, ως και πάν άλλο προβλεπόμενον υπό  του Καταστατικού  αυτών έσοδον.». Συνεπώς, πέραν των όσων αναπτύχθηκαν, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ιδίου ΝΔ, πρόκειται περί «οπωσδήποτε ωφελουμένων» προσώπων. Δηλ. οπωσδήποτε πρόκειται περί ανταποδοτικών παροχών σε κάθε περίπτωση. Τούτο άλλωστε προκύπτει και από πλείστες άλλες διατάξεις όπως το άρθρο 47 του άνω ΒΔ/1959 που επικαλείστε το οποίο ρητά ορίζει ότι «Αι αποφάσεις των Γ.Ο.Ε.Β., αι καθορίζουσαι τας πάσης φύσεως εισφοράς των μελών ή τρίτων, είναι υποχρεωτικαί και δι` άπαντα τα εξυπηρετούμενα εκ των έργων του Οργανισμού νομικά ή φυσικά πρόσωπα.», το οποίο έτσι εξαρτά ρητά και άμεσα την υποχρεωτικότητα της εισφοράς με την εξυπηρέτηση των έργων, αλλά και το άρθρο 5 του ιδίου ΒΔ σύμφωνα με το οποίο «Η συμμετοχή εκάστου μέλους εις τας οικονομικάς υποχρεώσεις του οργανισμού ρυθμίζεται διά του Καταστατικού, επί τη βάσει της παρ` εκάστου μέλους κατεχομένης και εξυπηρετουμένης διά των έργων εκτάσεως και της εκμεταλλεύσεως των έργων προκυπτούσης σχέσεως ωφελείας - κόστους.».  Συνεπεία δε τούτων:

3) να μας γνωστοποιήσετε ποια η ανταπόδοση και ωφέλεια εν γένει,  άμεσα συνδεόμενες με τις αιτούμενες να καταβληθούν ετήσιες εισφορές, δηλ. ποια συγκεκριμένα έργα σας έγιναν και πότε, ή πρόκειται να γίνουν στην περιοχή δικαιοδοσίας μας σε συγκεκριμένο στο μέλλον χρονικό διάστημα και μας εξυπηρετούν και ωφελούν, και ποια η συστοίχιση και η αναλογία του ποσού των αιτούμενων εισφορών, με την αξία-ωφέλεια των άνω τυχόν έργων,  ώστε να προκύπτει η ανωτέρω σχέση ωφέλειας και κόστους, η οποία είναι μέχρι σήμερα άδηλη, καθόσον για κανένα εκτελούμενο ή εκτελεσθησόμενο, παρέχον εις εμάς τινά ωφέλεια, έργο δεν μας έχετε ενημερώσει.

4) Ως εκ του ότι άπαντα τούτα τα ανταποδοτικά έργα και ωφέλειες πρέπει να εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό σας (αρθρ. 47.βδ 1959), όπως και τα κονδύλια που απαιτούνται γι` αυτά, οι δε αποφάσεις σας σχετικές με την συμμετοχή μας ως δήθεν ωφελουμένων απ` αυτά, οι οποίες καθορίζουν το ύψος των εισφορών, τον τρόπο και το χρόνο, πρέπει να κοινοποιούνται στους ΤΟΕΒ δύο μήνες τουλάχιστον προς της ψηφίσεως των ετήσιων προϋπολογισμών, ωστόσο το τελευταίο δεν έγινε από εσάς και εντεύθεν αιτούμαστε  να μας αποστείλετε αυτούς, όχι μόνο για να ελεγχθεί το σύννομο της «χρέωσης» με το ανωτέρω κριτήριο της ανταπόδοσης και της σχέσης ωφέλειας-κόστους, αλλά διότι χωρίς τις ανωτέρω εγγραφές που αφορούν κονδύλια για τα τυχόν προβλεπόμενα για εμάς ανταποδοτικά έργα, δεν επιτρέπεται κατά νόμω η τοιαύτη χρέωση-καταλογισμός, καθόσον οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 νδ 3881/1958, των εκεί αναφερομένων ποσών, έχουν εφαρμογή «εν περιπτώσει μη συμμορφώσεως των εκ των έργων των ΓΟΕΒ ωφελουμένων»

5) Ειδικότερα στο ανωτέρω προϋπολογισμό σας που οφείλατε να μας αποστείλετε, κατά νόμω πρέπει να αναγράφονται ως έσοδα τα προερχόμενα από την αιτούμενη εισφορά, αλλά και περαιτέρω η κατανομή αυτών στις δαπάνες διοίκησης που μας αφορούν, εν συνεχεία δε στα ανωτέρω διενεργηθέντα ή διενεργηθησόμενα (και πότε χρονικά) ανταποδοτικά έργα που μας ωφελούν (βλ. εγκύκλιο Υπ.Γ. 141111/3936/908/12-12-1979). Τίποτα απ` όλα αυτά δεν προκύπτει ούτε και με το ανωτέρω αποσταλέν σε εμάς έγγραφο (αρ. πρωτ. 2929/30-12-2021), στο οποίο παρά το αίτημά μας για καταβολή στρεμματικής εισφοράς, δεν γίνεται καμία τοιαύτη κατανομή από εσάς.

6) Συνεπεία των ανωτέρω, ναι μεν κατά το άρθρο 47 του άνω ΒΔ που επικαλείστε «1. Οι Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούνται να λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα προς εκπλήρωσιν των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών των, των αναφερομένων εις τα εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής δικαιοδοσίας των είτε απ` ευθείας, είτε μέσω των Τ.Ο.Ε.Β. ή άλλων οργανισμών, όντες υπεύθυνοι έναντι του Δημοσίου ή τρίτων. 2. Αι αποφάσεις των Γ.Ο.Ε.Β., αι καθορίζουσαι τας πάσης φύσεως εισφοράς των μελών ή τρίτων, είναι υποχρεωτικαί και δι` άπαντα τα εξυπηρετούμενα εκ των έργων του Οργανισμού νομικά ή φυσικά πρόσωπα.», πλην όμως όπως ειπώθηκε με βάση όλες τις ανωτέρω διατάξεις πρέπει:

α) να αιτιολογείται η σχέση ωφέλειας και κόστους με την σχετική απόφασή σας, αλλά και τον προϋπολογισμό με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να γεννηθεί η υποχρέωση για εισφορά μας.

β) να εγγράφονται στον προϋπολογισμό σας τα σχετικά έργα που μας εξυπηρετούν και ωφελούν και θα εκτελεστούν από εσάς εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και ποιο είναι αυτό, καθώς και η δαπάνη αυτών, συναρτώμενη άμεσα με την αιτούμενη από εμάς στρεμματική εισφορά (έσοδο), και επιπλέον ποιο ποσοστό εξ` αυτής αφορά την εκτέλεση των έργων και ποιο τις δαπάνες διοίκησης που μας αφορούν. Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 43 του ιδίου ανωτέρω ΒΔ, δεν νοείται έσοδο του ΓΟΕΒ εάν δεν εγγραφεί στον προϋπολογισμό  («Εις τα έσοδα των Γ.Ο.Ε.Β. περιλαμβάνονται, εφ` όσον προβλέπονται υπό του Καταστατικού…)

γ) εν τέλει πρέπει κατά την παρ. 4 του ιδίου άρθρου 47 «4. Αι αποφάσεις των Γ.Ο.Ε.Β., αι σχετικαί με την συμμετοχήν εις τας δαπάνας αυτών των εν τη περιοχή δικαιοδοσίας των Τ.Ο.Ε.Β. (ύψος των εισφορών τρόπος και χρόνος καταβολής αυτών), κοινοποιούνται εις τους ενδιαφερομένους Τ.Ο.Ε.Β. δύο μήνας τουλάχιστον προ της ψηφίσεως των ετησίων προϋπολογισμών των τελευταίων.»  

          Μόνο με την τήρηση των ανωτέρω νόμιμων προϋποθέσων, δύναται κατά νόμω να υπάρχει νόμιμη αξίωσή σας και σύστοιχα, νόμιμη υποχρέωσή μας προς καταβολή των αιτούμενων.

          Χωρίς όμως την τήρηση αυτών, η λήψη οιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης εναντίον μας, δεν θα στηρίζεται στο νόμο. Διότι τέτοια μέτρα δύνανται κατά νόμω να ληφθούν μόνο κατά των ωφελουμένων από τα έργα που μας εξυπηρετούν, καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 63 Ν.2538/1997, το οποίο, ουδόλως μνημονεύετε στο ανωτέρω έγγραφό σας, ορίζεται ότι: μόνο "1. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των ωφελουμένων από τα έργα των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από το άρθρο 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος (ΦΕΚ 243 Α`), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 61 του παρόντος νόμου. 2. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στο άρθρο 61 του παρόντος νόμου καταργούνται".

          7) σημειώνεται εδώ, ότι όλα τα ανωτέρω περί γέννησης της υποχρέωσής μας για καταβολή «εισφοράς» μόνο εφόσον συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δη κυρίως η ανταπόδοση ισόποσης ωφέλειας από εσάς με εκτέλεση των σχετικών έργων, τελούν υπό την νόμιμη προϋπόθεση ότι δεν εδόθησαν σε εσάς Κρατικές Επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις οιασδήποτε μορφής, διότι στην περίπτωση αυτή, «τα σχετικά κονδύλια δαπανών θα μειωθούν και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στους ωφελούμενους» (βλ. ανωτέρω εγκύκλιο). Λίγο χρειάζεται να τονιστεί επίσης ότι στην περίπτωση αυτή τα σχετικά ποσά των επιχορηγήσεων και η αιτία τους, καθώς και το τυχόν «υπόλοιπο» πρέπει να αναγράφονται στον Προϋπολογισμό σας που κατά τα ανωτέρω πρέπει να μας κοινοποιηθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Ούτε και γι` αυτά υπήρξε ενημέρωση από εσάς και ούτε διαλαμβάνεται κάτι σχετικό στο ανωτέρω έγγραφό σας.

          Για τους ανωτέρω λόγους και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας

          Σας γνωστοποιούμε άπαντα τα ανωτέρω και ζητούμε να μας απαντήσετε εγγράφως στα παραπάνω ερωτήματά μας και αποστείλετε τα αιτηθέντα κατά νόμω. Ασκούμε με την παρούσα την ένσταση επίσχεσης (ΑΚ 325) και σας δηλώνουμε ότι εάν δεν εκπληρώσετε την ανωτέρω εκ του νόμου παροχή σας για εκτέλεση έργων που μας ωφελούν και πρέπει να συναρτώνται άμεσα και πλήρως με σχέση ωφέλειας και κόστους εν συγκρίσει με την αιτούμενη από εσάς στρεμματική εισφορά έτους 2022, αρνούμαστε να καταβάλουμε την τελευταία.

          Σας καλούμε δε να μην προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια εις βάρος μας και ιδίως προς αναγκαστική είσπραξη των αιτηθέντων με το ανωτέρω έγγραφό σας, καθόσον δεν θα πρόκειται, κατά την άποψή μας και με βάση όλα όσα ανωτέρω αναφέρθηκαν, για σύννομη ενέργειά σας. Σε διαφορετική περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για την υπεράσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, ιδίως δε επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε κάθε ζημία και βλάβη μας σε περίπτωση παράνομης ζημίας μας, αλλά και να υποβάλλουμε και τις σχετικές εγκλήσεις για τα τυχόν διαπραχθησόμενα μετά ταύτα τυχόν αδικήματα.

          Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου, επιδότω νομίμως την παρούσα σ` αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφων το περιεχόμενο της στην συνταχθησομένη έκθεση επίδοσης.

                                    Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

                                  ΒΡΟΝΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013