Πόροι ΓΟΕΒ. Νομοθετικό πλαίσιο. Νόμιμος καθορισμός και κατανομή ετήσιων στρεμματικών εισφορών. Ανταποδοτικά έργα ΓΟΕΒ.Υποχρέωση των ΤΟΕΒ ως ωφελούμενων. Ένσταση επίσχεσης ΤΟΕΒ για καταβολή στρεμματικών εισφορών (ΑΚ325)

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) ...

ΚΑΤΑ

Του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) ..

         

Εις απάντηση των με αρ. πρωτ. .. εγγράφων σας, με τα οποία αιτείστε την καταβολή των εν αυτά αναφερόμενων ποσών, ήτοι υπόλοιπο στρεμματικής εισφοράς 2020 και προς το σκοπό της σύννομης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας, σας γνωστοποιούμε και αιτούμαστε τα εξής ήτοι:

          Είναι αληθές ότι συντάχθηκαν μεταξύ μας τα ιδιωτικά συμφωνητικά και για τις αιτίες που αναφέρετε στα ανωτέρω έγγραφά σας. Πλην όμως η ρύθμιση που συμφωνήσαμε σ` αυτά αναφορικά με την καταβολή των οφειλομένων στρεμματικών εισφορών, τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης και από μέρους σας των νομίμων υποχρεώσεών σας. Διότι τα χρήματα αυτά δεν σας τα οφείλουμε άνευ ετέρου, ούτε για χαριστική αιτία σας καταβάλλουμε αυτά, αλλά η πληρωμή των, εξαρτάται κατά νόμω από την προηγούμενη εκπλήρωση των δικών σας υποχρεώσεων, τις οποίες όμως δεν εκπληρώσατε. Συγκεκριμένα:

          Με βάση τα άρθρα...

5, 43, 47 του ΒΔ 1959 (ΦΕΚ Α` 243) και άρθρα 10 και 15 του ΝΔ 3881/ 1958, αλλά και 63 Ν.2538/1997, τα οποία είναι γνωστά σε εσάς, οι στρεμματικές εισφορές που μας ζητάτε, είναι υποχρεωτικές, μόνο για τους οπωσδήποτε ωφελούμενους από το έργα σας. Πρόκειται δηλ. οπωσδήποτε περί ανταποδοτικών παροχών σε κάθε περίπτωση. Σας υπενθυμίζουμε τους ορισμούς των ανωτέρω διατάξεων: Το άρθρο 47 του άνω ΒΔ/1959 ορίζει ότι «Αι αποφάσεις των Γ.Ο.Ε.Β., αι καθορίζουσαι τας πάσης φύσεως εισφοράς των μελών ή τρίτων, είναι υποχρεωτικαί και δι` άπαντα τα εξυπηρετούμενα εκ των έργων του Οργανισμού νομικά ή φυσικά πρόσωπα.». Δηλ. εξαρτά ρητά και άμεσα την υποχρεωτικότητα της εισφοράς με την εξυπηρέτηση των έργων. Το άρθρο 5 του ιδίου ΒΔ ορίζει ότι «Η συμμετοχή εκάστου μέλους εις τας οικονομικάς υποχρεώσεις του οργανισμού ρυθμίζεται διά του Καταστατικού, επί τη βάσει της παρ` εκάστου μέλους κατεχομένης και εξυπηρετουμένης διά των έργων εκτάσεως και της εκμεταλλεύσεως των έργων προκυπτούσης σχέσεως ωφελείας - κόστους. Το άρθρο 10 ΝΔ 3881/1958 ότι «Η  συμμετοχή  των  φυσικών  ή  νομικών προσώπων των οπωσδήποτε ωφελουμένων εκ των έργων εις τας δαπάνας τούτων  συνίσταται εις:…», ενώ το άρθρο 63 Ν.2538/1997, το οποίο, ουδόλως μνημονεύετε στα ανωτέρω έγγραφά σας, ορίζει ότι μόνο «1. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των ωφελουμένων από τα έργα των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από το άρθρο 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος (ΦΕΚ 243 Α`), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 61 του παρόντος νόμου. 2. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 47 του από 13.9.1959 β.δ/τος, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στο άρθρο 61 του παρόντος νόμου καταργούνται».

          Προκύπτει δηλ. εκ των ανωτέρω ότι η υποχρέωσή μας για καταβολή της στρεμματικής εισφοράς (έσοδα για εσάς που πρέπει αν εγγράφονται στον προϋπολογισμό), καταρχήν γεννάται και επιπλέον συναρτάται άμεσα και πλήρως με την αποδιδόμενη από εσάς ωφέλεια και τα εξυπηρετούμενα έργα στην περιοχή δικαιοδοσίας μας, μάλιστα δε επειδή πρόκειται για ανταποδοτική εισφορά, το ύψος αυτής εξαρτάται από την αξία της λαμβανόμενης ωφέλειας, δηλ. με το κόστος-αξία των εκτελούμενων έργων, αλλά και το χρόνο εκτέλεσης αυτών, αφού πρόκειται για ετήσια υποχρέωση, έτσι ώστε να προκύπτει η σχέση ωφέλειας εκ της κατασκευής των έργων και κόστους αυτών για το οποίο μας επιβαρύνετε με ετήσιες στρεμματικές εισφορές. 

          Όλα αυτά φυσικά ήταν γνωστά σε εσάς κατά το χρόνο συντάξεως των ανωτέρω συμφωνητικών και δεν απαιτούνται ως εκ τούτου ιδιαίτερη αναφορά σ` αυτά, γιατί ο νόμος είναι γνωστός. Γνωρίζατε δηλ. ότι πρέπει με βάση το νόμο (αρθρ. 47.βδ 1959),  να εγγράψετε στον προϋπολογισμό σας τα συγκεκριμένα «εξυπηρετούμενα» έργα από τα οποία θα αποκομίζαμε ωφέλεια και ποιά θα ήταν αυτή, όπως και τα κονδύλια που απαιτούνταν γι` αυτά, έτσι ώστε σύστοιχα να δικαιολογείται με σχέση ωφέλειας και κόστους το ύψος της υποχρέωσής μας προς καταβολή ετήσιας στρεμματικής εισφοράς. Διότι χωρίς τις ανωτέρω εγγραφές που αφορούν κονδύλια για τα τυχόν προβλεπόμενα για εμάς ανταποδοτικά έργα, και πολύ περισσότερο χωρίς την εκτέλεση αυτών, δεν γεννάται και σε κάθε περίπτωση δεν ενεργοποιείται καμία υποχρέωσή μας για καταβολή στρεμματικών εισφορών, καθόσον οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 νδ 3881/1958, για την υποχρέωση καταβολής των εκεί αναφερομένων ποσών, έχουν εφαρμογή «εν περιπτώσει μη συμμορφώσεως των εκ των έργων των ΓΟΕΒ ωφελουμένων» (βλ. και ανωτέρω άλλες διατάξεις και ιδίως άρθρο 63 Ν.2538/1997).

          Μάλιστα κατά νόμω όλα τα ανωτέρω, περί των έργων, των κονδυλίων κλπ, που έπρεπε να εγγράφετε στον προϋπολογισμό σας ωφείλατε να κοινοποιήσετε σε εμάς «…δύο μήνας τουλάχιστον προ της ψηφίσεως των ετησίων προϋπολογισμών…», κάτι που επίσης δεν κάνατε.

          Έτσι ναι μεν συμφωνήσαμε να σας καταβάλλουμε τα αναφερόμενα ποσά με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ μας, πλην όμως αυτό τελούσε υπό τις ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι αναγκαστικού δικαίου και δεν αποτελούν ενδοτικό δίκαιο, δηλ. με απλά λόγια, να μας αποδώσετε ανάλογη ωφέλεια με έργα τα οποία θα εκτελούσατε και θα μας εξυπηρετούσαν, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν πράγματι ανταπόδοση της  στρεμματικής εισφοράς που ετησίως καταβάλλουμε .

          Όμως κανένα προϋπολογισμό σας δεν μας κοινοποιήσατε έτσι ώστε να μας γνωρίσετε ποια έργα σκοπεύετε να εκτελέσετε προς εξυπηρέτησή μας, σε ποιο χρονικό διάστημα, ποια η αξία και τα κονδύλια τους και πώς μετά ταύτα υποχρεούμαστε στην καταβολή των αιτουμένων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, δεν εκτελέσατε κανένα τέτοιο. Επαναλαμβάνουμε δε εδώ ότι η ανωτέρω υποχρέωσή σας εκπηγάζει εκ του νόμου και σε κάθε περίπτωση ακόμα και με τα ανωτέρω συμφωνητικά, εμείς δεν παραιτηθήκαμε από κανένα δικαίωμά μας αναφορικά με την εκτέλεση τέτοιων έργων από εσάς, ήτοι ανταποδοτικών, κάτι άλλωστε που ακόμα και εάν γίνονταν δεν θα είχε καμία απολύτως έννομη συνέπεια, καθόσον οι ανωτέρω διατάξεις είναι αναγκαστικού δικαίου και όχι ενδοτικού.

          Συνεπεία όλων των ανωτέρω σας ζητούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως και με την αποστολή αντιγράφου του προϋπολογισμού σας, ποια έργα προτίθεστε να εκτελέσετε και πότε προς εξυπηρέτηση και ωφέλειά μας, η αξία και η ωφέλεια των οποίων να αναλογεί στην υφ` ημών υποχρέωση προς καταβολή των αιτουμένων ποσών εισφοράς Εάν πάλι εκτελέσατε κάποια τέτοια, γνωστοποιήστε μας την αξία τους έτσι ώστε να προκύψει ετησίως η σχέση ωφέλειας- κόστους με τα ήδη καταβληθέντα ή καταβληθησόμενα από εμάς.

          Σε κάθε δε περίπτωση, ασκούμε με την παρούσα την ένσταση επίσχεσης (ΑΚ 325) και σας δηλώνουμε ότι εάν δεν εκπληρώσετε την ανωτέρω εκ του νόμου παροχή σας για εκτέλεση έργων που μας ωφελούν και πρέπει να συναρτώνται άμεσα και πλήρως με σχέση ωφέλειας και κόστους εν συγκρίσει με την αιτούμενη εισφορά, αρνούμαστε να καταβάλουμε την τελευταία, ήτοι το υπόλοιπο αυτής που μας ζητάτε. Για δε τα ήδη καταβληθέντα από εμάς ως στρεμματική εισφορά με βάση τα ανωτέρω ιδιωτικά συμφωνητικά, ζητούμε να μας γνωρίσετε σε ποια ανταποδοτικά έργα που εκτελέσατε αντιστοιχούν, διαφορετικά, ζητούμε να μας τα επιστρέψετε άμεσα, καθόσον καταβλήθηκαν υπό την νόμιμη προϋπόθεση ανταπόδοσης και ως εκ τούτου, εάν τέτοια δεν υπάρχει από την πλευρά σας με την εκτέλεση έργων, κατεβλήθησαν αχρεωστήτως και πάντως για αιτία που δεν επακολούθησε, επιφυλασσόμενοι διαφορετικά να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για την απόδοσή τους, αλλά και για κάθε ζημία που υπέστημεν και θα υποστούμε.  Σας καλούμε δε να μην προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια εις βάρος μας και ιδίως προς είσπραξη των αιτηθέντων με το ανωτέρω έγγραφό σας, καθόσον δεν θα πρόκειται, κατά την άποψή μας και με βάση όλα όσα ανωτέρω αναφέρθηκαν, για σύννομη ενέργειά σας. Σε διαφορετική περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για την υπεράσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, ιδίως δε επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε κάθε ζημία και βλάβη μας σε περίπτωση παράνομης ζημίας μας, αλλά και να υποβάλλουμε και τις σχετικές εγκλήσεις για τα τυχόν διαπραχθησόμενα μετά ταύτα τυχόν αδικήματα.

          Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου, επιδότω νομίμως την παρούσα σ` αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφων το περιεχόμενο της στην συνταχθησομένη έκθεση επίδοσης.

                                    Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013