Κληρονομητήριο. Έκπτωση νομίμου μεριδούχου κατιόντος απο τη νόμιμη μοίρα λόγω αποκλήρωσης. Άλλως διότι καλύφθηκε το ποσοστό της απο παροχές εν ζωή χωρίς αντάλλαγμα-δωρεές.Υπολογισμός αξίας περιουσίας και νομίμου μοίρας

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ....

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ

α) ..., β) ..., ατομικά αλλά και ως νομίμων αντιπροσώπων και ασκούντων την γονική μέριμνα και των ανηλίκων τέκνων τους ι) ....

Καρδίτσα 18-1-2022

          Την....απεβίωσε στην ... ..., ο ..., κάτοικος εν ζωή ...., γεννηθείς .... και του οποίου ο πρώτος τυγχάνω ανεψιός, ήτοι υιός της αδελφής του ..., η δεύτερη είμαι η σύζυγος του πρώτου από νόμιμο γάμο, ενώ ο θανών ήταν παππούς (από ανεψιό) των υφ` ημών αντιπροσωπευόμενων γνησίων τέκνων από τον νόμιμο γάμο μας.

           Ο θανών κατέλιπε την με αρ. ... δημόσια διαθήκη της συμβ/φου ...., η όποια δημοσιεύθηκε νόμιμα με τα με αρ. ...πρακτικά του Ειρηνοδικείου ...την 12-7-2021 και την οποία προσάγουμε με επίκληση.

          Σύμφωνα με αυτή, κατέλιπε τα κάτωθι αντικείμενα στα παρακάτω πρόσωπα όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, το οποίο έχει επι λέξει ως εξής, ήτοι:  "»

          Εν συνεχεία ο ίδιος ανωτέρω διαθέτης κατέλιπε και την από ... ιδιόγραφη διαθήκη του, η οποία δημοσιεύθηκε νόμιμα και συντάχθηκε προς τούτο το με αρ. .... πρακτικό δημοσίευσης ιδιόγραφης διαθήκης του Ειρηνοδικείου ...., την οποία προσάγουμε και επικαλούμαστε.

           Το περιεχόμενό της, όπως δημοσιεύθηκε έχει επι λέξει ως εξής ήτοι:«.....»

          Μετά από αίτησή μας, η ανωτέρω ιδιόγραφη διαθήκη κηρύχθηκε κυρία με την με αρ. ... διάταξη της κ. Ειρηνοδίκου ..., την οποία προσάγουμε και επικαλούμαστε.

          Άλλη διαθήκη οποτεδήποτε συνταγείσα δεν ανευρέθη.

          Την ανωτέρω επαχθείσα σε εμάς κληρονομία, αποδεχθήκαμε τόσο δι` αναμείξεως και υπεισελεύσεως, όσο και εγγράφως με την με αρ.++++δήλωση αποδοχής κληρονομίας της συμβ/φου ..., νομίμως και εμπροθέσμως μεταγραφείσης σε τ.+++και αρ.++++του υποθ/κείου ..., καταβάλαμε δε και τον αναλογούντα φόρο. Τα δε ποσά που ανευρέθησαν σε τράπεζες σε λογαριασμούς του θανόντος είναι τα εξής:....

          Επειδή ο θανών ως μοναδικό πλησιέστερο συγγενή έχει την θυγατέρα του .... από τον γάμο του με την 1η σύζυγό του ...., για την οποία όρισε στις διαθήκες του τα ανωτέρω.

          Σημειώνεται ότι ο θανών τέλεσε τρείς γάμους με τις  ... ο δε γάμος του λύθηκε και τις τρείς φορές με διαζύγιο, ενώ από τους δύο τελευταίους δεν απέκτησε τέκνα.

          Η ανωτέρω κόρη του απέκτησε από τον γάμο της με τον+++δύο τέκνα ήτοι+++++

          Επίσης η ανωτέρω είναι κατά νόμω, ως γνήσιο κατιόν τέκνο του αποβιώσαντος, αναγκαία μεριδούχος, δικαιούμενη καταρχήν στην νόμιμη μοίρα της. Πλην όμως όπως προκύπτει από τις ανωτέρω διαθήκες και δη από την μεταγενέστερη ιδιόγραφη, που κατά το σημείο τούτο τροποποίησε την προηγούμενη, o διαθέτης την αποκλήρωσε (ΑΚ 1839). Διότι ενώ με την προγενέστερη την περιόρισε στην νόμιμη μοίρα της, με την μεταγενέστερη, δεν περιέλαβε πλέον την διάταξη αυτή, φανερά μεταστραφείσης της βουλήσεώς του προς τούτο, ήτοι προς αποκλήρωσή της, όπως αυτό εναργώς αποτυπώνεται στην τελευταία παράγραφο της διαθήκης του ήτοι «Επειδή η κόρη μου και ο περίγυρός της είναι δικομανή άτομα και τραμπούκοι εάν φτάσει στα δικαστήρια με σεβασμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, απαιτώ η βούλησή μου ως Διαθέτη να γίνει σεβαστή διότι δεν είναι ικανή.», σε συνδυασμό με τα αναλυτικά αναφερόμενα πανομοιότυπα από τον διαθέτη στις διαθήκες του γεγονότα και περιστατικά της συμπεριφορά της ανωτέρω εναντίον του.     

          Η ανωτέρω αποκλήρωση είναι νόμιμη και έγκυρη γιατί έγινε με διάταξη της διαθήκης, αποτυπώνει την σαφή βούληση του διαθέτη, υφίσταται νόμιμος λόγος αποκλήρωσης κατά το χρόνο σύνταξης της διαθήκης και οπωσδήποτε δεν παρασχέθηκε συγγνώμη, αφού άλλωστε η διάταξη περί αποκλήρωσης, τέθηκε σε μεταγενέστερη διαθήκη. Συγκεκριμένα ο ουσιαστικός λόγος αποκλήρωσης συνίσταται, όπως προκύπτει με σαφήνεια από τις ανωτέρω διαθήκες, στον «άτιμο ή ανήθικο» βίο, εξαιτίας της εν γένει συμπεριφοράς της κόρης του, στην οποία αντετίθετο ρητά, και η οποία (συμπεριφορά της)  κατά τις κρατούσες περί τιμής και ηθικής κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις και του κύκλου στον οποίο ζούσε ο κληρονομούμενος (Ν.Ψούνη.Κληρ.Δικ. Ι, Ε` έκδοση, σελ. 177, σημ.86), προσήπτε ατιμωτική προσβολή στην αξιοπρέπεια της οικογένειας του θανόντος και επιπλέον επέφερε ρήξη στον οικογενειακό δεσμό αυτού και της κόρης του, όπως με σαφήνεια ο ίδιος ανέγραψε. (ενδ. ΕφΑθ 4633/2007, ΕφΘες2855/2002 κλπ). Άλλωστε εξαιτίας της περιγραφόμενης αναλυτικά συμπεριφοράς της, στο τέλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αυτήν και τον περίγυρό της, τραμπούκους, τον δε σύζυγό της λαμόγιο, παλιοχαρακτήρα, αρχαιοκάπηλο κλπ.

          Σε κάθε όμως περίπτωση η νόμιμη μοίρα της ανωτέρω μεριδιούχου καλύφθηκε με εν ζωή παροχές χωρίς αντάλλαγμα, δηλ. με χαριστικές παροχές (δωρεές ή γονικές παροχές) που έγιναν από τον κληρονομούμενο όσο ζούσε, στον μεριδούχο. (ενδ. ΕφΑΘ 1689/2006, ΕφΛαρ 381/2004, Δικογραφία 2005,253) και έτσι καταλογίζονται στη νόμιμη μοίρα και υπολογίζονται στο ποσοστό της.

          Εν προκειμένω η αξία της πραγματικής κληρονομιαίας περιουσίας ανέρχεται στα εξής ποσά για τα εξής κληρονομιαία αντικείμενα, ήτοι:....

          Δηλ. συνολικά.....

          Για την εξεύρεση όμως της καθαρής πραγματικής κληρονομίας, αφαιρούνται (ΑΚ 1831), τα χρέη και οι δαπάνες κηδείας, τα οποία εν προκειμένω ανέρχονται σε ....€ για φόρο που βεβαιώθηκε και...€ για έξοδα κηδείας.

          Αξία καθαρής πραγματικής κληρονομίας .....

          Ωστόσο για την εξεύρεση (ΑΚ 1833.1) της νόμιμης μοίρας του δικαιούχου,

προστίθενται λογιστικά (ΑΚ 1831.2) στην αξία της καθαρής πραγματικής κληρονομίας, οι χαριστικές παροχές στις οποίες είχε προβεί ο κληρονομούμενος εν ζωή προς τους μεριδούχους (ή τρίτους) που συνυπολογίζονται με την αξία που είχαν κατά το χρόνο της παροχής. Στις χαριστικές παροχές υπάγονται οι δωρεές (ΑΚ 496), όπως και οι μικτές (υπό τρόπο, ανταποδοτικές), οι de facto χαριστικές παροχές που αποκτώνται οριστικά από τον λήπτη (πχ άκυρη δωρεά που όμως με την παράδοση του πράγματος το απέκτησε οριστικά ο δωρεοδόχος κλπ) και γενικά ο,τιδήποτε ο κληρονομούμενος παραχώρησε στο μεριδούχο με άλλο τρόπο, πλην της δωρεάς. (Ν. Ψούνη ό.α, σελ. 503-504). Σημειώνεται ότι όλες οι ανωτέρω χαριστικές παροχές προς το μεριδούχο εμπίπτουν στην ΑΚ 1831.2 ανεξάρτητα εάν έγιναν ή όχι από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον ή από λόγους ευπρέπειας.

          Συνεπώς στην ανωτέρω καθαρή πραγματική, πρέπει να προστεθεί και η λογιστική-πλασματική αξία των (προστιθέμενων) χαριστικών παροχών, οι οποίες εν προκειμένων ανέρχονται σε+++++, όπως προκύπτει από τις διαθήκες

            Εκ των ανωτέρω παρέπεται ότι «καταλογίζεται» στη νόμιμη μοίρα του μεριδούχου η αξία των ανωτέρω συγκεκριμένων χαριστικών παροχών, δηλ. συνυπολογίζεται-αφαιρείται η αξία των παροχών αυτών από την αξία της νόμιμης μοίρας, ώστε να διαπιστωθεί εάν την καλύπτει, την υπερκαλύπτει ή ο μεριδούχος δικαιούται υπόλοιπο ((Ν. Ψούνη, ό.α σελ. 511, ΑΠ 1832/1999, ΕφΙωαν 186/2007, ΕφΑθ 1689/2006 κλπ).

          Προκύπτει δηλ. ότι, ακόμα και εάν γίνει δεκτό ότι δεν εξέπεσε από την νόμιμη μοίρα συνεπεία αποκλήρωσης, σε κάθε περίπτωση αυτή καλύφθηκε με τις ανωτέρω εν ζωή παροχές χωρίς αντάλλαγμα-δωρεές του κληρονομουμένου και έτσι η ανωτέρω δεν διατηρεί πλέον κανένα δικαίωμα στην κληρονομιαία περιουσία, ούτε και για την νόμιμη μοίρα της.

           Επειδή δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που αποκλείουν ή περιορίζουν το ανωτέρω κληρονομικό μας δικαίωμα, δεν υπάρχουν διαθήκες του θανόντος, ούτε υφίσταται εκκρεμής δίκη περί του κληρονομικού δικαιώματος

          Επειδή κατά ταύτα δέον όπως παρασχεθή σε μας πιστοποιητικό περί του ανωτέρω κληρονομικού μας δικαιώματος στα ανωτέρω κληρονομιαία αντικείμενα  

          Δια ταύτα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ να γίνει δεκτή η παρούσα. Να παρασχεθεί σε μας κληρονομητήριο περί του ότι τυγχάνουμε εκ διαθήκης κληρονόμοι στα ανωτέρω κληρονομιαία αντικείμενα ο καθένας μας ήτοι:..   

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013