Αγωγή συνεπιμέλειας ανηλίκων. Ειδικότερος προσδιορισμός της άσκησης της συνεπιμέλειας αναφορικά με τον τόπο διαμονής. Εναλλασσόμενη κατοικία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ...

(ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ)

 ΑΓΩΓΗ  (τακτική συνεπιμέλειας ανηλίκων τέκνων, προσδιορισμού τόπου διαμονής-εναλλασσόμενη κατοικία, επικοινωνίας, μετοίκησης, χρήσης οχήματος)

...ΚΑΤΑ...ασκούσης προσωρινά με την με αρ. ...απόφαση ασφ. μέτρων , την αποκλειστική επιμέλεια των κατωτέρω, διαμενόντων μετ` αυτής, ανηλίκων τέκνων μας.

         ΙΣΤΟΡΙΚΟ ....

          Με το ν. 4800/2021 αναμορφώθηκαν οι διατάξεις των ΑΚ 1510 επ. Η ΑΚ 1513 ορίζει πλέον ότι στις περιπτώσεις διάσπασης της εγγάμου συμβίωσης οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την γονική μέριμνα. Ο κανόνας της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας καθιερώνεται ήδη στην ΑΚ 1510.1α, που αφορά στην άσκηση πριν τον χωρισμό. Η ΑΚ 1513 αποκλείει έτσι την αυτοτελή άσκηση της γονικής μέριμνας από καθένας από τους γονείς. Δηλ. εισάγει τον κανόνα ότι η γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό συνασκείται από τους γονείς όπως συμβαίνει και κατά την διάρκεια του γάμου και έτσι καθιερώνεται η συνάσκηση μετά τον χωρισμό, ως νόμιμο σύστημα, όπως συμβαίνει και στη διάρκεια του γάμου. Το δε δικαστήριο επιλαμβάνεται  μόνο κατ` εξαίρεση και κατ` αρχήν μόνο για την επίλυση διαφωνιών των γονέων σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην άσκηση της γονικής μέριμνας. Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται υποχρέωση συνεργασίας των γονέων μετά τον χωρισμό και ο ισότιμος ρόλος τους στην επιμέλεια του παιδιού. Η ΑΚ 1513 προβλέπει ειδικότερα ότι η μεταβολή των όρων συμβίωσης των γονέων δεν έχει επίπτωση στην άσκηση της γονικής μέριμνας και καθιερώνει το ανωτέρω νόμιμο σύστημα, ήτοι εξακολούθησης της άσκησης από κοινού από τους γονείς, αποκλίνοντας έτσι από το προϊσχύσαν δίκαιο που αξίωνε παρέμβαση του δικαστηρίου για την ρύθμισή της ακόμα και όταν οι γονείς δεν διαφωνούσαν σχετικά με την άσκησή της. υνεπώς, με εξαίρεση τις πράξεις της ΑΚ 1513β, όλες οι λοιπές πράξεις που αφορούν στην επιμέλεια, πρέπει να ασκούνται από κοινού από τους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να παραιτηθούν από το δικαίωμα της από κοινού άσκησης.

          Σημειώνεται εδώ για το κανονιστικό νόημα του όρου «εξίσου», ότι αυτός δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι έχει έννοια χρονική, αφού η ίση κατανομή του χρόνου άσκησης είναι ανέφικτη ενόσω οι γονείς ζούν μαζί και συνεπώς δεν μπορεί κάτι που δεν ήταν ισόχρονο κατά την διάρκεια του γάμου να «εξακολουθεί» (ΑΚ 1513) να είναι τέτοιο μετά την διάσπαση. Ο όρος δηλ. γίνεται δεκτός με την έννοια τους ισότιμου, της ίσης αξίας συμμετοχή στην άσκηση της επιμέλειας (δηλ. δεν μπορεί ο ένας να φέρνει μόνο δώρα και να κάνει εκδρομές και ο άλλος να έχει αναλάβει την άχαρη καθημερινότητα του τέκνου)

           Η πρώτη απόφαση των γονέων μετά τον χωρισμό τους και από τις πιο σημαντικές, διότι καθορίζει τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού και την καθημερινότητα του, είναι εκείνη που αφορά στον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του παιδιού. Η απόφαση αυτή καθορίζει επίσης τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας και την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς. Η απόφαση για τον προσδιορισμό της διαμονής του παιδιού περιλαμβάνεται στην επιμέλεια του παιδιού (ΑΚ 1518 § 1) και λαμβάνεται στο πλαίσιο της από κοινού άσκησής της.  Ισχύει επομένως και εδώ ο κανόνας ότι «Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου» (ΑΚ 1511) και επίσης η υποχρέωση των γονέων «Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων»(ΑΚ 1512). Η απόφαση για τον προσδιορισμό της κατοικίας του παιδιού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις χωρισμού των γονέων. Μετά τον χωρισμό τους, επειδή οι γονείς δεν ζουν πλέον μαζί, πρέπει να προσδιορίσουν ιδίως με ποιον από αυτούς θα διαμένει το παιδί, αν ο τόπος διαμονής του θα είναι εναλλασσόμενα ο τόπος κατοικίας και των δύο γονέων και στην περίπτωση αυτή το χρονικό διάστημα και την περιοδικότητα της εναλλασσόμενης διαμονής του παιδιού με καθέναν από τους γονείς του. Αν οι γονείς διαφωνούν στο θέμα αυτό, αποφασίζει το δικαστήριο (ΑΚ 1514.παρ. 2 εδ.β`) με βάση το συμφέρον του παιδιού, που συγκεκριμενοποιείται με τα κριτήρια της ΑΚ 1511.2β`, μεταξύ δε αυτών την ικανότητα και πρόθεση του κάθε γονέα να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά του γονέα στο προηγούμενο διάστημα, αλλά και με τη συνεκτίμηση της γνώμης του παιδιού ανάλογα με την ωριμότητά του. Λαμβάνεται υπόψη ο προσωπικός χρόνος που ο κάθε γονέας μπορεί να αφιερώσει στο παιδί, η συναισθηματική σύνδεση, η ικανότητα του κάθε γονέα να φροντίζει το παιδί και να δημιουργεί κλίμα συναισθηματικής σταθερότητας κλπ.

           Με τις νέες διατάξεις αποσυνδέεται το θέμα της άσκησης της επιμέλειας μετά τον χωρισμό, από το ζήτημα του προσδιορισμού του τόπου διαμονής του τέκνου. Συνεπώς το παιδί μπορεί να διαμένει με τον έναν ή τον άλλον γονέα ή να έχει εναλλασσόμενη κατοικία και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού.  Ο δικαστικός δηλ. προσδιορισμός του τόπου διαμονής του παιδιού θα αποτελεί στις περιπτώσεις αυτές ένα επί μέρους ζήτημα διαφωνίας των γονέων που ασκούν εκ του νόμου από κοινού την επιμέλεια, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί δικαστικά. Συνεπώς αποσυνδέεται επίσης η δικαστική απόφαση για τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του παιδιού από τη γονική μέριμνα και ιδίως την επιμέλεια, η οποία μπορεί να εξακολουθεί να ασκείται από κοινού. Στο πνεύμα αυτό το δικαστήριο έχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα, όταν οι συνθήκες ζωής των γονέων και του τέκνου το επιτρέπουν και εφόσον είναι προς το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της επιμέλειας του παιδιού ιδίως την εναλλασσόμενη κατοικία του τέκνου στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της επιμέλειας του ανηλίκου.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της χρονικής κατανομής της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης κατοικίας του παιδιού. Η χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας αποτελεί μορφή κατανομής της άσκησής της, που συνεπάγεται ότι το παιδί έχει εναλλασσόμενη κατοικία στον τόπο κατοικίας του γονέα, ο οποίος στο πλαίσιο της χρονικής κατανομής ασκεί κάθε φορά μόνος του τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν στον «πυρήνα» κατ’ ΑΚ 1519 § 1. Αντιθέτως, η εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού σύμφωνα με τον κανόνα της ΑΚ 1513 εδ. α', με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας κατ’ ΑΚ 1513 εδ. β', που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας, με τον οποίον διαμένει εκ περιτροπής το παιδί. 

Με τον κανόνα της ΑΚ 1513 αποσυνδέεται, όπως ειπώθηκε, ο τόπος διαμονής του παιδιού από την άσκηση της επιμέλειας. Συνεπώς το παιδί μπορεί να διαμένει με τον ένα γονέα και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού από τους γονείς του, με εξαίρεση τις πράξεις επιμέλειας της ΑΚ 1513 εδ. β', και επίσης (a fortiori) το παιδί να διαμένει εναλλακτικά και με τους δύο γονείς (λ.χ. με εναλλαγή του τόπου διαμονής του π.χ ανά 15ήμερο) και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού από αυτούς. Το γεγονός ότι για ορισμένο διάστημα το παιδί διαμένει με καθέναν από τους γονείς δεν συνεπάγεται ότι ο γονέας αυτός για όσο χρόνο διαμένει μαζί του το παιδί ασκεί μόνος του την επιμέλεια (με εξαίρεση τις πράξεις της ΑΚ 1513 εδ. β'). Αντίθετα η επιμέλεια και στις περιπτώσεις αυτές ασκείται από κοινού από τους γονείς. Ο γονέας, με τον οποίον διαμένει το παιδί, μπορεί μόνος του να ασκήσει μόνο τις πράξεις καθημερινής φροντίδας του παιδιού (πόσο χρόνο θα παρακολουθήσει τηλεόραση, τι ρούχα θα φορέσει), ενώ κατά τα λοιπά η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού από τους γονείς στο σύνολό της ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του παιδιού.

      Όπως ειπώθηκε, το δικαστήριο μπορεί κατ’ ΑΚ 1514 § 3(α) να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας στα κατ’ ιδίαν θέματα. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί, εφόσον με τον τρόπο αυτό άσκησης της επιμέλειας προάγεται το συμφέρον του παιδιού, να αποφασίσει ως τόπο διαμονής του παιδιού εναλλασσόμενα τον τόπο κατοικίας καθενός από τους γονείς του (εναλλασσόμενη κατοικία). Εάν η εναλλασσόμενη κατοικία δεν προάγει το συμφέρον του παιδιού (λ.χ. επειδή οι γονείς ζουν σε διαφορετική πόλη ή σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο, το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο με τον ένα γονέα, ο ένας γονέας ζει μακριά από το κέντρο των σχολικών, εξωσχολικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του παιδιού), συμπληρωματικό πυλώνα της από κοινού άσκησης της επιμέλειας του παιδιού από τους γονείς του αποτελεί η ενίσχυση του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με τον οποίον δεν διαμένει το παιδί, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των δε­σμών του παιδιού και με τους δύο γονείς και την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του. Η ενίσχυση του δικαιώμα­τος επικοινωνίας του γονέα, με τον οποίον δεν κατοικεί το παιδί, αποκτά νέα αποστολή και λειτουργία στο πλαίσιο της από κοινού άσκησης της επιμέλει­ας από τους γονείς, ώστε να μην αποψιλωθεί από το περιεχόμενό της η από κοινού άσκηση της επιμέλειας με την ουσιαστική σύμπραξη και του γονέα, με τον οποίον δεν κατοικεί το παιδί.

   Επιπλέον του προσδιορισμού του τόπου και του τρόπου διαμονής του παιδιού στο πλαίσιο της ΑΚ1514 § 3(α) το δικαστήριο μπορεί να εξειδικεύει τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας και ως προς άλλα κατ’ ιδίαν θέματα, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού και τις περιστάσεις (λ.χ. ο γονέας να συνοδεύει αυτοπροσώπως το παιδί σε συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης, λογοθεραπείας κ.λπ., ή εξωσχολικές δραστηριότητες, ώστε να ενδυναμωθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις, ο γονέας να αφιερώνει καθημερινά προσωπικό χρόνο στο παιδί για τη σχολική προετοιμασία).

 Όπως ήδη ειπώθηκε, η εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού πρέπει να αποφασίζεται με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού, το οποίο βεβαίως δεν προάγεται με μόνη τη διαπίστωση ότι είναι γενικώς προς το συμφέρον του να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς, αλλά πρέπει να διαπιστώνεται στη συγκεκριμένη εκάστοτε περίπτωση ότι το παιδί περνά ευχάριστα σημαντικό χρόνο και με τους δύο γονείς του, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφωνίες. Άλλωστε εναλλασσόμενη κατοικία δεν σημαίνει ισοκατανομή του χρόνου διαμονής του παιδιού με τον κάθε γονέα.

 Περαιτέρω σύμφωνα με την νέα ρύθμιση ΑΚ 1520.1γ`, ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία του γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται (για λόγους συμφέροντος του τέκνου) στο 1/3 του συνολικού χρόνου, εκτός εάν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο ή επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος για λόγους που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης ή το συμφέρον του τέκνου, εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Ωστόσο το τεκμήριο είναι μαχητό με την έννοια ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί το 1/3 του ανωτέρω χρόνου επικοινωνίας να μην προάγει το συμφέρον του παιδιού. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί έχει το βάρος απόδειξης. Συμπερασματικά:

          Από τις ως άνω διατάξεις, μετά την τροποποίησή τους, σε συνδυασμό με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4800/2021, προκύπτει ότι πρόθεση του νομοθέτη ήταν να μεταβάλει το ισχύον μέχρι τώρα δίκαιο στο κεφάλαιο της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων, χωρίς βέβαια να αναιρείται ο παιδοκεντρικός πυρήνας του. Επομένως, πάντα παραμένει στο επίκεντρο η προστασία του συμφέροντος του ανηλίκου (άρθρο 1511 ΑΚ). Όμως, μετά την ως άνω μεταβολή, ενώ προγενέστερα προκρινόταν η αποκλειστική επιμέλεια, προκρίνεται πλέον η συνεπιμέλεια των γονέων επί των ανηλίκων τέκνων τους, μόνο, δε, όταν προκύπτει ότι αυτή θα αποβεί εις βάρος του συμφέροντος των ανηλίκων τέκνων, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να ανατεθεί η επιμέλεια στον ένα γονέα, με απόφαση που θα αιτιολογεί την ως άνω παρέκκλιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την ανάθεση στον ένα γονέα ο τίτλος του άρθρου 1514 ΑΚ. (ΜΠΡΠατρ 895/2021 ΝΟΜΟΣ). Δηλ. με βάση το νέο νόμο η συνεπιμέλεια είναι ο κανόνας και η αποκλειστική επιμέλεια του ενός γονέα η παρέκκλιση.

          Ήδη δε κρίνεται (ΑΠ 1016/2019) ότι η μικρή ηλικία του ανηλίκου τέκνου και το φύλο του δεν αποτελούν κυρίαρχο, κατά νόμο, στοιχείο για τον προσδιορισμό του συμφέροντος του ανηλίκου, αναφορικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας στον ένα από τους γονείς του, γιατί η άποψη, ότι η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους, λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων, εξακολουθεί να ισχύει, κατά τις νεότερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες, μόνο για την νηπιακή ηλικία, για την οποία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα, ενώ για το μεταγενέστερο χρόνο αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου. Στην δικαστική, συνεπώς, κρίση καταλείπεται ευρύ πεδίο, ώστε, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι σχέσεις και οι περιστάσεις, να καταλήξει σε ρύθμιση τέτοια, που να εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου. Κρίσιμα προς τούτο στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η καταλληλότητα του ή των γονέων για την ανάληψη του έργου της διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανήλικου τέκνου, καθώς και οι αναπτυχθέντες μέχρι τότε, με ανεπηρέαστη επιλογή, δεσμοί του διαθέτοντος ικανότητα διάκρισης τέκνου με τους γονείς του και τυχόν αδελφούς του. Για το σκοπό αυτό λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα και η παιδαγωγική καταλληλότητα του κάθε γονέα και συνεκτιμώνται οι συνθήκες κατοικίας και η οικονομική κατάσταση τούτων. Επίσης, οι ικανότητες των γονέων, το περιβάλλον, το επάγγελμα, η πνευματική τους ανάπτυξη και η δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, η ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων, η σταθερότητα των συνθηκών ανάπτυξης του τέκνου χωρίς εναλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, περιλαμβάνονται στα κριτήρια προσδιορισμού του συμφέροντος του τέκνου. Τούτο δε ισχύει ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα των γονέων ως προς το διαζύγιο ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, εκτός εάν η συμπεριφορά του υπαίτιου έχει επιδράσει και στην άσκηση της γονικής μέριμνας-επιμέλειας, ώστε να ανακύπτει αντίθεση στο συμφέρον του τέκνου, λόγω της έκτασης και της βαρύτητας της συμπεριφοράς του αυτής, δηλωτικής της δομής του χαρακτήρα του και της εν γένει προσωπικότητάς του, έτσι ώστε και έναντι του τέκνου να αναμένεται από αυτόν η τήρηση της ίδιας συμπεριφοράς. Το συμφέρον του τέκνου λαμβάνεται υπό ευρεία έννοια, προς διαπίστωση δε της συνδρομής του εξετάζονται πάντα τα επωφελή και πρόσφορα για τον ανήλικο στοιχεία και περιστάσεις. Ουσιώδους σημασίας είναι και η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμησή του, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο, ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητάς του, καθώς και οι τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την επιμέλεια και τη διοίκηση της περιουσίας του. Με δεδομένη την ύπαρξη του εν λόγω δεσμού του τέκνου προς το συγκεκριμένο γονέα, αυτός θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαπαιδαγώγησης προς όφελος του ανηλίκου και επομένως ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την επιμέλειά του, όμως υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, ότι ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά και αβίαστα ως ψυχική στάση, η οποία είναι προϊόν της ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου, που έχει τη στοιχειώδη ικανότητα διάκρισης. Πρέπει δε να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη, ότι ο ανήλικος, που έχει ακόμη ατελή την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και την προσωπικότητά του υπό διαμόρφωση, υπόκειται ευχερώς σε επιδράσεις και υποβολές των γονέων ή άλλων, οι οποίες, έστω και χωρίς επίγνωση γενόμενες, οδηγούν ασφαλώς στο σχηματισμό της μονομερούς διαμόρφωσης και προτίμησης προς τον ένα από τους γονείς, οπότε η προτίμηση του δεν εξυπηρετεί πάντοτε και το αληθές συμφέρον του.

          Περαιτέρω επίσης γίνεται δεκτό (ΑΠ 616/2020, ΝΟΜΟΣ) ότι σε περίπτωση διάστασης των γονέων και επι αντιθέτων αξιώσεων για ανάθεση της γονικής μέριμνας ή επιμέλειας του προσώπου των ανηλίκων τέκνων τους, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχέσεις και περιστάσεις, μπορεί να κατανείμει μεταξύ τούτων την άσκηση των τριών βασικών λειτουργιών της γονικής μέριμνας, καθώς και των διαφόρων υπολειτουργιών -τομέων της επιμέλειας του προσώπου τους, όπως είναι η μόρφωση, εκπαίδευση, υγεία, περίθαλψη κλπ, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των τέκνων, προκειμένου να μην αποξενώνονται από τον ένα γονέα τους, ούτε να αποκλείεται αυτός τελείως από την άσκηση των ως άνω σημαντικών λειτουργικών δικαιωμάτων του (ΑΠ 616/2020 στην ΤΝΠ Νόμος).

          Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με την απόφασή του 60457/2000 της 5ης Φεβρουαρίου 2004, έκρινε ότι αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της οικογενειακής ζωής η αμοιβαία απόλαυση της συντροφιάς μεταξύ του γονέα και του τέκνου, έστω και αν η σχέση μεταξύ των γονέων έχει καταρρεύσει και εγχώρια μέτρα (αποφάσεις δικαστηρίων) που εμποδίζουν την απόλαυση αυτή αποτελούν παρέμβαση στο δικαίωμα, το προστατευόμενο από το άρθρο 8 της Σύμβασης (βλ. για την ανωτέρω αναφορά ΜΠρπειρ 1267/2021, ΝΟΜΟΣ, όπου και περαιτέρω παραπομπές).

          Περαιτέρω, μία από τις επιτρεπόμενες από τον ελληνικό Αστικό Κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, λύσεις, σχετικά με την ανάθεση της άσκησης της γονικής μέριμνας (ή της επιμέλειας) των ανηλίκων τέκνων από το δικαστήριο σε περίπτωση διάστασης των συζύγων και διαφωνίας τους ως προς το ποιος εκ των δύο θα αναλάβει τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια των τέκνων είναι η χρονική κατανομή ή εναλλασσόμενη άσκηση όλων των εκφάνσεων της γονικής μέριμνας. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από την ελληνική θεωρία ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης, καθόσον η παράλληλη ύπαρξη δυο κέντρων ζωής θεωρείται ότι προκαλεί στο τέκνο έλλειψη σταθερότητας και ανασφάλειας, που αναστατώνουν και απορρυθμίζουν τη ζωή του παιδιού. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν συνεχείς εντάσεις και τριβές μεταξύ των γονέων, καθόσον η εναλλασσόμενη ανατροφή απαιτεί μια πραγματική συνεργασία μεταξύ τους στις επιλογές και στη διαχείριση του ανηλίκου κατά τρόπο παραγωγικό. Ωστόσο, διεθνώς, υποστηρίζεται σθεναρά ότι με την εναλλασσόμενη κατοικία, κατοχυρώνεται μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς, στη φροντίδα και ανατροφή των τέκνων, προσφέροντας στον ανήλικο τη δυνατότητα να διαβιεί στην καθημερινή του ζωή τόσο με τον πατέρα όσο και τη μητέρα. Το παιδί έχει δυο λειτουργικά σπίτια, την πατρική και μητρική του κατοικία. Ενθαρρύνεται έτσι η ισόρροπη επαφή του παιδιού και με τους δυο γονείς. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, η γυναίκα λόγω της επαγγελματικής της απασχόλησης βρίσκεται πλέον σε δυσκολία να φροντίσει μόνη της τα τέκνα, ενώ η σχέση των πατέρων με τα τέκνα τους δεν είναι η ίδια με αυτή που επικρατούσε παλαιότερα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι δυο σαββατοκύριακα εναλλάξ το μήνα, δεν επιτρέπουν στου γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο να ασκήσει μια πραγματική επιρροή στην ανατροφή των τέκνων του. Η θεματική δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά πρέπει να συμπεριλάβει και τις επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας. Επισημαίνεται ότι από τις νεότερες ιατρικές και ψυχολογικές έρευνες δεν προκύπτει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα από την κοινή ανατροφή, που μοιράζεται ισομερώς μεταξύ δυο σπιτιών. Αντίθετα, η ύπαρξη της διπλής κατοικίας θεωρείται ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης ανάπτυξης του παιδιού. Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δυο γονείς με ίση κατανομή του χρόνου, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους από εκείνα που υπάγονται σε άλλη ρύθμιση για χωρισμένες οικογένειες.  Περαιτέρω, ο χωρισμός δεν είναι καθαυτός δείκτης της έλλειψης γονικής ικανότητας, και η υπαιτιότητα του ενός ή του άλλου γονέα για το διαζύγιο ή τη διακοπή της συμβίωσης δεν ασκεί επιρροή στην άσκηση της γονικής μέριμνας. (για όλες τις ανωτέρω σκέψεις βλ. ΜΠρΠειρ 1267/2021, ΝΟΜΟΣ)

          Επειδή δεν κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε και να ρυθμίσουμε την άσκηση της γονικής μέριμνας μετά την διάσπαση της εγγάμου συμβίωσης, νόμιμη συντρέχει περίπτωση, ρυθμιζομένης αυτής από το δικαστήριό σας,  με βάση τα ανωτέρω περιστατικά και συνθήκες και με γνώμονα το αληθές συμφέρον των τέκνων μας, να μου ανατεθεί η συνεπιμέλεια των ανήλικων τέκνων μας, όπως κατωτέρω εξειδικεύεται, σύμφωνα με τα άρθρα 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1518 ΑΚ, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους, με τα άρθρα 7, 5, 6, 8 και 10 Ν. 4800/2021, ΦΕΚ A` 81, και τούτο διότι:

          Προκύπτει ότι η εναγόμενη ότι με την ανωτέρω συστηματική συμπεριφορά της προς εμέ και ιδίως εντός της οικίας μας όπου και διαμένουμε με τα τέκνα μας, ενεργεί ενάντια στο συμφέρον τους επιδρώντας αρνητικά στον ψυχισμό τους για τους λόγους που εκτέθηκαν και ως εκ τούτου κρίνεται ακατάλληλη για την διαπαιδαγώγησή τους και για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Για τους λόγους μάλιστα που εκτέθηκαν, τα ανωτέρω περιστατικά επηρεασμού τους και η μονομερής διαμόρφωση προτίμησης με τον ανωτέρω υποβολιμαίο τρόπο προς τον ένα μόνο γονέα, συνιστά καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας και είναι δυνατόν να επισύρει ακόμα και τις συνέπειες της ΑΚ 1532. Επιπλέον και μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, όπως και πριν απ` αυτή, τα τέκνα μας τα παραλαμβάνει το σχολικό όχημα το πρωί για τις δραστηριότητές τους ( ή ο πατέρας της) και το μεσημέρι, κατ` απαίτηση όπως ειπώθηκε της εναγομένης, πηγαίνουν στο σπίτι των γονέων της όπου τρώνε και κοιμούνται στο παιδικό δωμάτιο-κρεβατοκάμαρα που έχει διαμορφώσει η καθ` ης στο πατρικό της αφού το τελευταίο διαθέτει συνολικά τρείς τέτοιες εκ των οποίων μία ακόμη διαμορφώθηκε σε δωμάτιο παιχνιδιών. Το απόγευμα και περί ώρα 17.00 επιστρέφουν με την εναγόμενη στην οικία μας, όπου και με την βοήθειά μου πριν την αποχώρησή μου ασχολούνταν πλέον με τα μαθήματα και τις εργασίες τους, ενώ η .. κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00-19.00 παρακολουθεί μάθημα ρυθμικής γυμναστικής. Τονίζεται δε ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας 2020 εγώ ήμουν που ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά και τα βοήθησα με την τηλεκπαίδευσή τους και τις εργασίες τους.    

          Εν` όψει λοιπόν όλων των ανωτέρω συνθηκών και περιστάσεων και λαμβανομένου υπόψη όχι μόνο του ανωτέρω χαρακτήρος και ενεργειών της αλλά και ότι ως εκ της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου, αλλά και της παιδαγωγικής μου καταλληλότητας, διαθέτω όλα τα απαραίτητα πνευματικά, ηθικά και ψυχικά προσόντα για να συνεπιμελούμαι και εγώ αυτά συμβάλλοντας δι` αυτής θετικά στην ομαλή και υγιή σωματική, ηθική και πνευματική τους ανάπτυξη, όπως άλλωστε έπραττα μέχρι τώρα, διότι τα τέκνα μου με υπεραγαπούν εγώ δε ανταποδίδω την αγάπη τους στο έπακρο και μας συνδέουν έτσι στενότατοι και άρρηκτοι δεσμοί. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και το ωράριο εργασίας μου άλλαξα για να είμαι μαζί τους και επί διάστημα δύο ετών περίπου (9/2018-6/2020) έλαβα άδεια και ασχολήθηκα αποκλειστικά με την ανατροφή, την διαπαιδαγώγηση, τη μόρφωση και εν γένει την ομαλή ανάπτυξή τους, γεγονός που σφυρηλάτησε μεταξύ μας στενότατους και βαθείς δεσμούς αγάπης μέχρι σήμερα. Όπως ειπώθηκε εγώ ήμην εκείνος που ασχολήθηκα αλλά και ασχολούμαι ακόμα και σήμερα με τις εργασίες και τα μαθήματά τους στην οικία μας και φροντίζω για όλες τις εκφάνσεις των αναγκών της καθημερινότητάς τους. Εγώ ήμουν άλλωστε αυτός που ζητούσα επίμονα και επανειλημμένα να κάνει η αντίδικος ένα διάλειμμα το μεσημέρι από την εργασία της για να μαζευόμαστε στο  σπίτι όλοι μαζί ως οικογένεια, αλλά δεν το δέχθηκε, αρνούμενη να περιορίσει τις ώρες εργασίας της. Συνεπώς μπορώ να τους προσφέρω, σε αντίθεση με την αντίδικο, ένα ασφαλές, ήρεμο, υγιές και κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης τόσο συναισθηματικά και ψυχικά, όσο και πρακτικά, καθόσον στην οικία μας έχουν διαμορφωμένο το παιδικό τους δωμάτιο και έχουν οργανώσει σ` αυτό την ζωή τους.

          Νόμιμη συντρέχει λοιπόν περίπτωση, αναγνωριζομένου του νόμιμου δικαιώματος μου στην από κοινού άσκηση με την εναγόμενη της γονικής μέριμνας - επιμέλειας των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων μας, δηλ. της κοινής συναπόφασης και σύμπραξης σε ό,τι αυτή (επιμέλεια) περιλαμβάνει κατά νόμω (ΑΚ 1518.1), να μου ανατεθεί η συνεπιμέλεια των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων μας, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

          Στα πλαίσια δε της εξειδίκευσης του τρόπου άσκησης της επιμέλειας στο κατ` ιδίαν θέμα του τόπου διαμονής των τέκνων από το δικαστήριό σας (ΑΚ 15124.3α και εφόσον διαφωνούμε (ΑΚ 1514.παρ. 2 εδ.β`), νόμιμη συντρέχει περίπτωση να καθοριστεί-προσδιοριστεί αυτοτελώς ως τόπος κατοικίας και διαμονής αυτών, με βάση το συμφέρον τους, που συγκεκριμενοποιείται με τα κριτήρια της ΑΚ 1511.2β, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ωραρίων και δραστηριοτήτων τους καθώς και της ιδικής μου εργασίας και ωραρίου  της, η ανωτέρω κατοικία μου στην .....τις εξής χρονικές περιόδοτς, ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες θα φροντίζω και θα επιμελούμαι και για την διεκπεραίωση όλων των τυχών εξωσχολικών ή άλλων δραστηριοτήτων τους στις οποίες θα τις μεταφέρω και θα συνοδεύω αυτοπροσώπως ήτοι: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή να παραλαμβάνω  αυτά στην οικία μας από το σχολικό όχημα ή το σχολείο, μετά το τέλος των μαθημάτων τους το μεσημέρι και να διαμένουν αυτά μαζί μου στην οικία μας μέχρι την 20.00, οπότε και θα τα παραλαμβάνει η εναγόμενη. Κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο του μήνα να παραλαμβάνω αυτά από την καθ` ης την 17.00, να διανυκτερεύουν στην οικία μου και να τα αποδίδω σ` αυτήν την 17.00 της Κυριακής. Κατά τις εορτές και καλοκαιρινές διακοπές να έχω την αποκλειστική τους επιμέλεια ως εξής: τα Χριστούγεννα κάθε έτους από την 17.00 της 23ης/12ου μέχρι την 17.00 της 29ης/12ου. Την περίοδο του Πάσχα, από 17.00 της Μ. Παρασκευής έως 17.00 της τρίτης ημέρας μετά το Πάσχα τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό, είτε από την 17.00 το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι 17.00 της Μ. Παρασκευής τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό. Κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών από την 15.00 της 21ης/7ου έως την 17.00 της 31ης/7ου κάθε έτους.

          Η ανωτέρω αιτούμενη εναλλασσόμενη κατοικία είναι προς συμφέρον των τέκνων μας διότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των απιδιών και εξασφαλίζει τις ισορροπημένες σχέσεις αυτών και με τους δύο γονείς. Άλλωστε όπως ειπώθηκε τα τέκνα μας είναι απολύτως εξοικειωμένα με την οικία μου, διαθέτουν τα δικά τους παιδικά δωμάτια και χώρους παιχνιδιού, διαβάσματος και δραστηριοτήτων τους εν γένει και δια τούτο διαβιούν ευχάριστα και αποδοτικά σ` αυτή.

          Δηλ. δεν ζητώ χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, η οποία θα συνεπάγονταν αναγκαία την εναλλασσόμενη κατοικία, αλλά να διαταχθεί αυτοτελώς από το δικαστήριο κατά τις ανωτέρω περιόδους, ημέρες και ώρες η εναλλασσόμενη κατοικία τους στην οικία μου, έτσι ώστε να διαβιούν μαζί μου, εξακολουθώντας να ασκούμε από κοινού την επιμέλειά τους.

          Για να καταστή όμως δυνατή και εφικτή η άσκηση του δικαιώματος της ανωτέρω συνεπιμέλειας μου, αλλά και η εναλλασσόμενη κατά τα ανωτέρω κατοικία τους, νόμιμη συντρέχει περίπτωση με βάση το αληθές καθόλου συμφέρον τους, όπως, ρυθμιζόμενης της χρήσης της οικογενειακής στέγης, διαταχθή η μετοίκηση της εναγομένης από την άλλοτε ανωτέρω συζυγική στέγη και η παραχώρηση της αποκλειστικής της χρήσης σε εμένα (ΑΚ 1393).

          Ειδικώτερα αυτό επιβάλλεται από το αληθές συμφέρον τους γιατί με βάση όσα ειπώθηκαν για την συμπεριφορά της αντιδίκου μέσα στην οικία μας, η απομάκρυνσή της και συνακόλουθα η έλλειψη συστηματικού και καθημερινού αρνητικού επηρεασμού και υποβολής τους, θα εξαλείψει αντίστοιχα την αναστάτωση και την ψυχική ανασφάλεια που σήμερα βιώνουν, και θα τερματίσει το απαράδεκτο καθεστώς της συγχύσεως επί βλάβη της προσωπικότητάς τους και της ομαλής ανάπτυξης τους και δια τούτο είναι ο μόνος τρόπος να επέλθει μία καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στους γονείς στην φροντίδα και ανατροφή τους, προσφέροντας σ` αυτά δυνατότητα να διαβιούν στην καθημερινή τους ζωή, χωρίς τους ανωτέρω επηρεασμούς και εμένα να ασκώ μία πραγματική θετική επιρροή σ` αυτά.  Απ` την άλλη, δεν έχω άλλη κατοικία να μείνω, ενώ, όπως ειπώθηκε πληρώνω την ανωτέρω μηνιαία δόση (460-490€) γα την κατοικία μου, πληρώνω όλα τα έξοδα του μοναδικού ΙΧΕ οχήματός μου, απαραίτητο για τις μετακινήσεις στην υπηρεσία μου, αλλά και για τις μετακινήσεις-δραστηριότητες των τέκνων μας, όπως και το ποσό των 100€/μηνα για τον παιδικό σταθμό. Και ούτε φυσικά στα πλαίσια της συνεπιμέλειας μπορώ να διαβιώ με τα τέκνα στο ...που απέχει 25 χλμ., από την ... καθόσον είναι ανέφικτο να πραγματοποιούνται απ` εκεί οι σχολικές δραστηριότητές τους και η μετάβασή μας στην .....  Συνεπώς και τοπικά, τα τέκνα μας, έχοντας την ανωτέρω κατοικία, δεν θα βιώσουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, χωρίς δυνατότητα προσαρμογής, αφού είναι εξοικειωμένα και υφίστανται οι κατάλληλοι χώροι για την διαβίωσή τους. Η λύση δε της παραχώρησης τμήματος της οικογενειακής στέγης, είναι εν τοις πράγματι ανέφικτη αφού οι χώροι της δεν δύνανται να διαχωριστούν και ως εκ τούτου θα εξακολουθεί να υφίσταται ως εκ της διαμονής της στον ίδιο χώρο, ο ίδιος αρνητικός επηρεασμός τους εις βάρος μου.

          Επειδή ρυθμιζόμενης της χρήσης του με αρ. κυκλ. ... ΙΧΕ οχήματος AUDI A3, ιδιοκτησίας μου, νόμιμη συντρέχει περίπτωση να μου παραχωρηθεί αποκλειστικά αυτή διότι: το ανωτέρω όχημα χρησιμοποιούσα κατά τη διάρκεια του γάμου αποκλειστικά εγώ προκειμένου να πηγαινοέρχομαι καθημερινά στην εργασία μου, δηλ. στο μέγαρο της ... , ήτοι εκτός πόλεως.   Η ίδια ποτέ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης που της το παραχώρησε, δεν χρησιμοποίησε αυτό, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, αφού άλλωστε ακόμα και για τα παιδιά (τον μικρό υιό) υπάρχει σχολικό λεωφορείο και επιπλέον χρησιμοποιεί και το όχημα των γονέων της ... ΙΧΕ για να πάει καθημερινά την κόρη μας στο σχολείο. Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης και την μετοίκησή μου, διαβιώ στο .., όπου είναι και η πατρική μου οικία, δηλ. σε χωριό που απέχει περί τα 20 χιλιόμετρα από την ... και πηγαινοέρχομαι στην εργασία μου με την μοτοσυκλέτα μου..... Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω συνθηκών εργασίας μου και της απόστασης, η ανωτέρω παραχώρηση του ΙΧΕ οχήματός μου στην εναγόμενη, οπωσδήποτε είναι δυσανάλογη, καθόσον όπως ειπώθηκε, η ίδια ποτέ δεν το χρησιμοποιούσε, αλλ` αντίθετα πάντα εξυπηρετούνταν από το όχημα των γονέων της, ενώ είναι σαφές ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η μετακίνησή μου με την μοτοσυκλέτα, θα είναι αν όχι αδύνατη, πάντως δυσχερέστατη. Άλλωστε, ελλείψει άλλου επιβατικού οχήματός μου, ακόμα και το δικαίωμα επικοινωνίας μου, δεν θα μπορεί να ασκηθεί επ` ωφελεία του συμφέροντος των τέκνων μας, καθόσον αυτονόητα, χωρίς αυτό, δεν μπορώ να τα μεταφέρω πουθενά.

          Νόμιμη λοιπόν συντρέχει περίπτωση και αιτούμαι να μου παραχωρηθεί η αποκλειστική χρήση αυτού, ιδίως δε εάν ληφθεί υπόψη ότι γενομένων δεκτών των ανωτέρω αιτημάτων μου, τα δικαιώματά μου δεν θα μπορούν να ασκηθούν στην πράξη, χωρίς τη χρήση του οχήματός μου, αφού αυτονόητα δεν θα μπορώ να τα μεταφέρω, να τα παίρνω από το σχολείο, να φροντίζω για τις ανάγκες τους κλπ.,

          ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

          Άλλως και όλως επικουρικώς και για την περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το ανωτέρω αίτημά μου, συνεπιμέλειας και προσδιορισμού του τόπου διαμονής με σύστοιχη μετοίκηση της εναγόμενης και την παραχώρησή της σε μένα, ζητώ και νόμιμη συντρέχει περίπτωση για την προαγωγή του συμφέροντός τους, να ρυθμιστεί η επικοινωνία μου με τα τέκνα μας κατά τον ίδιο ακριβώς ανωτέρω τρόπο και για τις ίδιες ανωτέρω χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες αυτών, ήτοι:  ....Σε όλες τις άλλες ημέρες και εν γένει χρονικά διαστήματα που δεν θα διαμένουν μαζί μου, ή δεν θα επικοινωνώ με αυτά κατά τον ανωτέρω τρόπο, να επικοινωνώ από ώρα 20.00 έως 21.00 μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή άλλου παρόμοιου τεχνικού μέσου.

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση Να διαταχθεί η παράδοση των τέκνων μας από την εναγόμενη σε μένα τα ανωτέρω εναρκτήρια χρονικά σημεία της κάθε χρονικής περιόδου που αναφέρεται, προκειμένου να ασκήσω τα ανωτέρω δικαιώματα μου για την διαμονή μετ` εμού των τέκνων, άλλως της επικοινωνίας

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση Να απαγγελθεί σε βάρος της και υπέρ εμού προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός και χρηματική ποινή 1.000€ για κάθε παράβαση της αμέσως ανωτέρω διάταξης , αλλά και του διατακτικού εν γένει της εκδοθησόμενης απόφασης, ήτοι και αναφορικά με την παραχώρηση του οχήματος  

          Επειδή το δικαστήριό σας είναι αρμόδιο καθ` ύλην και τόπο , η δε αγωγή μου νόμιμη και βάσιμη, ερείδεται δε στις προπαρατεθείσες διατάξεις 

          Επειδή νόμιμη συντρέχει περίπτωση η εκδοθησόμενη απόφαση να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή καθόσον η ικανοποίηση του συμφέροντος των τέκνων είναι καθημερινή υπόθεση, η δε καθυστέρηση στην εκτέλεση θέτει σε κίνδυνο αυτό και δια τούτο την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους

          Επειδή ενημερώθηκα εγγράφως για την δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση και υπέγραψα το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο που επισυνάπτεται παρά πόδα της παρούσης

          ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα και με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου

          ΑΙΤΟΥΜΑΙ Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου και,  αναγνωριζομένου του νόμιμου δικαιώματος μου στην από κοινού άσκηση με την εναγόμενη της γονικής μέριμνας - επιμέλειας των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων μας, δηλ. της κοινής συναπόφασης και σύμπραξης σε ό,τι αυτή (επιμέλεια) περιλαμβάνει κατά νόμω (ΑΚ 1518.1), να μου ανατεθεί η συνεπιμέλεια των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων μας, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

          Να καθοριστεί-προσδιοριστεί αυτοτελώς ως τόπος κατοικίας και διαμονής αυτών, η ανωτέρω κατοικία μου στην ... τις εξής χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες θα φροντίζω και θα επιμελούμαι και για την διεκπεραίωση όλων των τυχών εξωσχολικών ή άλλων δραστηριοτήτων τους στις οποίες θα τις μεταφέρω και θα συνοδεύω αυτοπροσώπως ήτοι: ....

          Ρυθμιζόμενης της χρήσης της οικογενειακής στέγης, Να διαταχθή η μετοίκηση της εναγομένης από την άλλοτε ανωτέρω συζυγική στέγη και η παραχώρηση αυτής σε εμένα.

          Ρυθμιζομένης της χρήσης του ανωτέρω οχήματός μου, ιδιοκτησίας μου, να μου παραχωρηθεί αποκλειστικά αυτό για τους ανωτέρω λόγους,

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

          Άλλως και όλως επικουρικώς, ζητώ να ρυθμιστεί η επικοινωνία μου με τα τέκνα μας κατά τον ίδιο ακριβώς ανωτέρω τρόπο και για τις ίδιες ανωτέρω χρονικές περιόδους, ημέρες και ώρες αυτών. Και σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις να συνοδεύω αυτά σε κάθε δραστηριότητα τους, να τα παραλαμβάνω από το σχολείο ή το σχολικό λεωφορείο (όταν έχουν σχολείο), άλλως από την οικογενειακή στέγη ή εν γένει από τον τόπο κατοικίας όπου αυτά θα διαμένουν με τη  μητέρα, όπου και θα τα παραδίδω. Σε όλες τις άλλες ημέρες και εν γένει χρονικά διαστήματα που δεν θα διαμένουν μαζί μου, ή δεν θα επικοινωνώ με αυτά κατά τον ανωτέρω τρόπο, να επικοινωνώ από ώρα 20.00 έως 21.00 μέσω τηλεφώνου, skype, viber ή άλλου παρόμοιου τεχνικού μέσου.

          Να διαταχθεί η παράδοση των τέκνων μας από την εναγόμενη σε μένα τα ανωτέρω εναρκτήρια χρονικά σημεία της κάθε χρονικής περιόδου που αναφέρεται, προκειμένου να ασκήσω τα ανωτέρω δικαιώματα μου για την διαμονή μετ` εμού των τέκνων, άλλως της επικοινωνίας

        Να απαγγελθεί σε βάρος της και υπέρ εμού προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός και χρηματική ποινή 1.000€ για κάθε παράβαση της αμέσως ανωτέρω διάταξης , αλλά και του διατακτικού εν γένει της εκδοθησόμενης απόφασης, ήτοι  και αναφορικά με την παραχώρηση του οχήματος

          Να καταδικαστεί στην δικαστική μου δαπάνη.

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Βρόντος Ανδρέας

Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω

Α.Μ. Δ.Σ.Κ. : 249

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          24410-41255/6972422002

            FAX : 24410-41257

 

Copyright Βρόντος Ανδρέας © 2013